Universitatea din Maastricht

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare
Casuta.png
Logoul University Maastricht
Maastricht University este o universitate în sud estul Olandei. Universitatea din Maastricht este renumită pentru abordarea originală faţă de procesul de educare şi procentul mare de studenţi internaţionali. De asemenea Universitatea din Maastricht este cunoscută pentru dezvoltarea departamentelor de drept şi relaţii internaţionale de după semnarea tratatului de la Maastricht.Localizare

Maastricht University se află chiar în centrul Maastrichtului. Granita cu Belgia se află la aproximativ 4 Km de centrul oraşului, iar cea cu Germania la aproximativ 20km.

Cel mai apropiat aeroport low cost din Romania este Charleroi in Belgia. De la Charleroi la Maastricht se fac aproximativ 2 ore cu trenul. Oraşul se află pe Autostrada 2.

Istoric şi Identitate

Maastricht University a fost fondată ca o şcoală de medicină în anii 1970, fiind deci relativ tânără. Acest lucru a permis universităţii să abordeze procesul de învăţare altfel, şi anume prin problem based learning. Pentru a putea creşte mai rapid, universitatea s-a concentrat de la început pe studenţi străini şi programe educaţionale cu aplicabilitate în întreaga Europă.

După Rankingul făcut de revista Times, Universitatea din Maastricht este pe locul 111 în lume şi 40 în Europa. În funcţie de specializare Universitatea din Maastricht se află mai sus sau mai jos. Spre exemplu pe locul 3 în topul Financial Times pentru Masterate in Management şi locul 18 pentru Şcoala de Medicină.

In 2009 se afla pe locul 303-401 în lume în topul ARWU (Shanghai Jiaotong University) şi pe locul 116 în lume în topul QS Quacquarelli Symonds Limited (The Times Higher Education Supplement).

Dimensiune şi statistici

Aproximativ 1900 de profesori predau pentru 13,100 de studenţi. 39% dintre studenţi sunt străini, iar 30% dintre profesori sunt de asemenea străini. În total au loc aproximativ 180 de disertaţii pe an şi se publică aproximativ 3000 de articole stiinţifice pe an. Bugetul în 2008 a fost de 308 Milioane de Euro.

Organizare

Dacă universitatea e subîmpărţită în şcoli sau ceva scrieţi aici. De asemenea, acesta este locul pentru a scrie despre diversele departamente, spre exemplu Departamentul pentru Supravegherea Studenţilor Străini şi Integrarea acestora în Ideologia Universităţii.


Organizaţii studenţeşti

Unele organizaţii stundeţeşti sunt:

 • MSRV Saurus (vâslit)
 • Circumflex
 • M.S.V. Tragos
 • SV Koko

Acestea au un caracter asemanator cu ceea ce se vede in filmele americane.

Organizatii studentesti in sensul romanesc sunt de exemplu:

 • Universalis
 • Ouranos
 • Aegee
 • Aiesec

Admitere

Îm general admiterea se desfăşoară la fel ca în restul olandei. Cerinţele exacte diferă însă de la program la program. Termenul de aplicare este 1 August pentru studenţii din UE, dar cu cât se aplică mai repede, cu atât mai bine. Paşii admiterii sunt următorii:

 • Aplicare prin Studielink.nl
 • Trimitere Dosar la Maastricht
 • Răspuns
 • Dacă este afirmativ, inregistrare prin sistemul informatic al universităţii

Viaţa de student

Studenţi Români

Majoritatea studentilor romani se vor gasi la master, la toate facultatile din cadrul UM. Intre 100 si 200 de romani studiaza la UM.

Sfaturi

 • Variatiunile organizatorice intre facultatile din cadrul UM pot fi considerabile. In general exista o disociere mare intre profesori-facultate-universitate. Aceasta cauzeaza de multe ori probleme si uneori se intampla ca cele trei corpuri sa se comporte ca si cum nu ar avea nicio legatura unele cu altele.
 • Sistemul informativ myUM este un generator de probleme pentru multi studenti. In acelasi timp universitatea nu isi va asuma niciodata raspunderea pentru acestea, astfel incat se recomanda multa perseverenta in rezolvarea erorilor, cat si activarea tuturor canalelor posibile pentru a le rezolva. Se recomanda sa se pastreze dovezi pentru inregistrarile in cursuri sau examene, in caz ca acestea dispar.

Legături

Linkuri către alte siteuri


Surse

Citaţi surse aici