Universitate

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare

O universitate este o instituţie care acordă diplome şi titluri universitare, şi care este implicată în acelaşi timp şi în cercetare. O universitate oferă calificare de nivel bachelor, master, doctor şi postdoctoral.


Istorie

Universităţile există deja din primul mileniu AD în orientul îndepărtat (China, Korea, India, Iran). În Europa în evul mediu prima universitate a fost în Constantinopol şi apoi în Imperiul Bulgar (sec.9). Universitatea din Bologna a apărut abia în secolul 11, deşi a fost prima care să acorde şi o diplomă scrisă. O dată cu iluminismul s-a dezvoltat modelul universităţii orientate spre cercetare.


College

Iniţial College era un grup de oameni care trăiau după un set de reguli comune. Însă astăzi trebuie avut în vedere că în SUA College şi University au cam acelaşi înţeles în timp ce în UK, college reprezintă o scoală avansată, dar sub nivelul unei universităţi. În România termenul colegiu are un înţeles similar cu cel din UK. În SUA de multe ori College se referă la o universitate ce oferă doar calificare de nivel bachelor, sau la acea parte dintr-o universitate ce oferă calificarea bachelor.


Criterii importante pentru studenți

  • acreditarea: dacă studiile urmate nu sunt acreditate, nu prea are sens să le urmați. Unele instituții neacreditate au totuși parteneriate cu universități acreditate, parteneriate prin care oferă diplome acreditate în numele universității partenere (exemplu: European College of Liberal Arts din Berlin oferă diplome din partea Bennington College din Vermont, un colegiu de arte liberale acreditat de New England Association of Schools and Colleges). În Olanda această formă de parteneriat se numește „construcție U-bocht” și nu este foarte pe placul ministrului educației, culturii și științei, deoarece nu prea poate fi controlată de autoritățile olandeze.
  • pozițiile universității în topurile internaționale QS si ARWU.
  • dimensiunea universității - cu cât sunt mai mulți studenți cu atât sunt șanse mai mari să întâlnești persoane interesante. Pe de altă parte cu cât o universitate este mai mică cu atât există un caracter de comunitate mai puternic
  • dimensiunea claselor
  • abordarea procesului educațional - accentul pus pe teorie/ practică, nr. de cursuri raportat la nr de seminarii, problem based learning etc.
  • cercetarea - cât de mult se implică universitatea în cercetare și în ce măsură sunt implicați și studenții
  • numărul de studenți internaționali și numărul de țări