Master

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare

Master este un titlu academic ce se oferă după absolvirea celui de-al doilea ciclu universitar într-un anumit domeniu. Astfel, în mod firesc studiul de master urmează după un studiu de bachelor în acelaşi domeniu sau un domeniu similar/conex. Studiul de master oferă o aprofundare într-o arie limitată dintr-un domeniu mai larg şi este deci o specializare. Pentru exercitarea majoritatea profesiilor este necesar acest titlu academic. Studiul de master poate să dureze unul sau doi ani. După master se poate face o a treia aprofundare cu un doctorat


Clasificare

Master-urile se clasifică în general în două categorii Master of Arts (MA) respectiv Master of Science (MS, MSc). Diferenţa dintre cele două nu este constantă. Primul se referă eventual la o aprofundare într-un domeniu ca artă, istorie, filosofie etc. în timp ce al doilea la un domeniu ca matematică, economie, după caz şi ştiinţe sociale. Ambele tipuri de master pot să fie predate sau să axeze mai degrabă pe cercetare proprie. Totuşi unele facultăţi înclină să denumeasca MSc acele mastere care pun accentul pe cercetare şi MA acele mastere cu predare intensivă.

Există şi alte tipuri de Master, ca Master of Laws (LLM, ML), Master of Architecture (M Arch), Master of Health Sciences (MHS, MPH), Master of Education (M Ed, MAed, MSEd), etc.

Europa

În Europa după bachelor urmează un master de doi ani, sau dacă este un program cu predare intensivă de un an. Deşi titlurile exacte încă pot să difere de la ţară la ţară, al doilea ciclu este în general considerat ca fiind master. În cazul diplomelor acordate înainte de procesul Bologna lucrurile sunt complicate: pentru unele diplome echivalarea cu un master necesită câteva cursuri postuniversitare cu o durată de un an, în timp ce alte diplome pot fi echivalate direct cu cea actuală de master.