Maastricht: Diferență între versiuni

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare
(Joburi)
(În jur)
Linia 80: Linia 80:
  
 
== În jur ==
 
== În jur ==
 
+
*'''[[Aachen]]''' este la 1h cu autobuzul (linia 50, pleaca o data la 15 minute din gara) iar calatoria costa dus intors 7 Euro de persoana. Orasul merita o vizita de o zi, si se recomanda vizitarea sa in special pentru piata de craciun, care incepe de la finalul lui noiembrie si se termina de craciun. Aceasta piata include de obicei multe zeci de tarabe cu lucruri facute manual cu gust, sau alte lucruri interesante cu preturi mici saumari.
ce mai exista în vecinătatea oraşului, excursii care se organizează
 
 
 
  
 
== Alte sfaturi ==
 
== Alte sfaturi ==

Versiunea de la data 28 noiembrie 2010 22:42

Casuta.png


Biblioteca este aproape.
Maastricht este un oraş în Olanda, în provincia Limburg. Maastricht este capitala provinciei Limburg. În jurul Maastrichtului şi în Belgia care se află la 2-3 Km de oraş a existat o data o puternică industrie minieră. Aceasta a dat însă faliment şi Maastricht a apucat-o vertiginos pe calea academică devenind un puternic oraş stundeţesc din Olanda. Aici studiază mulţi studenţi străini, în special germani, belgieni şi francezi.


Descriere

Maastricht este un oraş de 120 000 de locuitori. Aproximativ 15 000 de studenţi studiază aici. Este un oraş uşor atipic pentru olanda, având inclusiv dealuri. Nu are un campus propriuzis studenţiilocuind în general în chirie in oraş. Majoritatea clădirilor universităţii sunt în centrul oraşului. Maastricht este în acelaşi timp şi un oraş turistic fiind vizitat în special de turişti din Germania, Benelux şi Franţa. Maastricht nu are canale, dar este străbătut de râul Maas, care îl împarte în doua. De altfel numele Maastricht este legat de moştenirea romană. Oraşul a luat fiinţă ca garnizoană pentru un pod construit de romani peste râu.

Universităţi

 • Maastricht School of Management
 • University Maastricht cu University College Maastricht
 • United World College Maastricht
 • Zuyd University of applied Sciences

Organizaţii

Organizaţii studenţeşti

 • AEGEE
 • Amnesty International
 • Aiesec

Alte organizaţii

 • Jules and You oferă ajutor studenţilor în multe sensuri. Pe de o parte se pot încheia contracte de telefon, asigurări şi altele cu preţ redus iar pe de altă parte Jules and You poate să ajute şi la găsirea unui apartament sau unei biciclete.

Cazare

Majoritatea srudenţilor locuiesc într-un student room într-un student house. Aceasta este o casa cu câteva camere închiriate studenţilor şi nu un camin. Chiria pentru o cameră este de 300 - 600 Euro pe lună inclusiv întreţinere. In lunile august - septembrie este deosebit de greu sa gasesti cazare, iar preturile incep de la 500 Euro pentru rebuturi. DIn acest motiv cazarea trebuie gasita incepand cu luna iulie.


Autobuzul fiind relativ scump, este indicat ca locuinta sa fie aproximativ in centru. Perimentrul optim pentru locuit este între linia de cale ferată şi străzile Javastraat-Poteriestraat (30min pe jos pana in centru). Cursurile facultăţii de medicină se desfăşoară în alt loc astfel încât datele problemei se schimbă.

Unele persoane aleg să locuiască în Belgia, fiind mai ieftin. După primul an majoritatea se mută în Maastricht realizând greşeala făcută. Dezavantajele sunt: costuri ridicate pentru transport, imosibilitatea de a ieşi în oraş (nu există autobuze de noapte), incomoditatea de a merge cu bicicleta pe deal la 7:30 dimineata pe temperaturi de 5 grade, oligativitatea contractului pe minim 1 an.

Costuri

Costurile lunare pentru un student român nu scad sub 700 Euro în general.

Magazinele ieftine sunt Aldi şi Lidl. Albert Heyn, C100 si Jumbo sunt variantele mai scumpe, ce nu pot sa fie omise în continuu, deoarece Aldi şi Lidl au un sortiment deosebit de limitat, comparabil cu alimentara lu' Nea Beni de la colţ din România.

O bere în oraş costă în general între 2.50 şi 350 Euro.

Pentru achiziţia de mobilă şi alte lucruri utile se recomandă magazinele second hand. Preţurile sunt de 3-4 ori mai mici iar calitatea este foarte bună. Un astfel de magazin este Kringloop Zuid. Kringloop este termenul general pentru magazin second hand. Ikea se află în oraşul Heerlen la 30 minute cu trenul.

Multe obiecte second hand se pot achiziţiona prin anunţuri la bibliotecă; de obicei se găsesc mobilă, cărţi şi biciclete.

Joburi

Probabilitatea de a gasi de munca in Maastricht ca si roman este intre 0 si 1%. Asta pe de o parte pentru ca in general romanii nu au drept de munca in Olanda, dar si pentru ca limita de limba este considerabila intr-un oras mic precum Maastrichtul. Optiuni de munca au fost raportate ca fiind uneori anumite proiecte ale universitatii sau joburi de tip facut curat la firme prin aranjamente mai putin legale sau serioase. Totusi in Maastricht nu lucreaza romanii care vor, ci numai cei extrem de putini care au noroc nebanuit, dar si acesti nu vor castiga mai mult de 300-400 Euro pe luna.

Facilităţi pentru studenţi

biblioteci, cluburi sportive, piscine


Viaţa de student

Ieşit în oraş

Mâncat

 • Cantina de la arte. Se găseşte pe Lenculenstraat lângă barul Tribunal. Este o curte mare în care se intră, apoi se coboară pe scări pe la amfiteatru. Cantina în sine pare cam părăsită, dar nu este. Supele costă 1,5 Euro şi sunt destul de mari.
 • Cantina de la Economics. În curta facultăţii pe Tongerse straat
 • Kapadokia. Se găseşte în The Markt la colţ cu Brusselsestraat. Un kebab cu o cola se cumpără cu 5 euro.
 • Van Sloun. Pe Tongerse straat 3. Se cam poate mânca cu 5 Euro
 • Metamorfoos. Pe Kleine Gracht 42. Se cam poate mânca cu 5 Euro
 • Tribunal. Pe Tongersestraat 1. Se cam poate mânca cu 5 Euro
 • De Preuverij. Pe Kakeberg 6. Se cam poate mânca cu 5 Euro
 • Fallstaff. Pe Amorsplein 6. Se cam poate mânca cu 5 Euro

Vizitare

unde se sta daca vrei sa vizitezi orasul, ce sa vezi, ce sa nu vezi


În jur

 • Aachen este la 1h cu autobuzul (linia 50, pleaca o data la 15 minute din gara) iar calatoria costa dus intors 7 Euro de persoana. Orasul merita o vizita de o zi, si se recomanda vizitarea sa in special pentru piata de craciun, care incepe de la finalul lui noiembrie si se termina de craciun. Aceasta piata include de obicei multe zeci de tarabe cu lucruri facute manual cu gust, sau alte lucruri interesante cu preturi mici saumari.

Alte sfaturi

In Maastricht studiază probabil peste 100 şi sub 200 de studenţi Români şi din rep. Moldova. O reală comunitate românească nu există, din motive necunoscute. Există unele iniţiative de coagulare a românilor cum ar fi: