Maastricht

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare
Casuta.png
Biblioteca este aproape.

Maastricht este un oraș mic în Olanda, în provincia Limburg. Maastricht este capitala provinciei Limburg. În jurul Maastrichtului și în Belgia care se află la 2-3 Km de oraș a existat o data o puternică industrie minieră. Aceasta a dat însă faliment și Maastricht a apucat-o vertiginos pe calea academică devenind un puternic oraș studențesc din Olanda. Aici studiază mulți studenți străini, în special germani, belgieni și francezi. In programele in limba engleza, minim 50% sunt nemti in cele mai multe cazuri.

Descriere

Maastricht este un oraș de 120 000 de locuitori. Aproximativ 15 000 de studenți studiază aici. Este un oraș ușor atipic pentru Olanda, având inclusiv dealuri. Nu are un campus propriu-zis studenții locuind în general cu chirie în oraș. Majoritatea clădirilor universității sunt în centrul orașului. Maastricht este în același timp și un oraș turistic fiind vizitat în special de turiști din Germania, Benelux și Franța.

Maastricht nu are canale, dar este străbătut de râul Maas, care îl împarte în două. De altfel numele Maastricht este legat de moștenirea romană. Orașul a luat ființă ca garnizoană pentru un pod construit de romani peste râu.

Universități și HBO-uri

 • Maastricht School of Management
 • University Maastricht cu University College Maastricht
 • United World College Maastricht
 • Zuyd University of applied Sciences

Organizații

Organizații studențești

 • AEGEE
 • Amnesty International
 • Aiesec
 • Liga Studenților Romani din Străinătate

Alte organizaţii

 • Jules and You oferă ajutor studenților în multe sensuri. Pe de o parte se pot încheia contracte de telefon, asigurări și altele cu preț redus iar pe de altă parte Jules and You poate să ajute și la găsirea unui apartament sau unei biciclete.

Cazare

Distanta facultate pe baza zonei de rezidentiale.

Majoritatea studenților locuiesc într-un student room într-un student house. Aceasta este o casă cu câteva camere închiriate studenților și nu un cămin. Chiria pentru o cameră este de 300 - 600 Euro pe lună inclusiv întreținere. În lunile august - septembrie este deosebit de greu sa găsești cazare, iar prețurile încep de la 500 Euro pentru rebuturi. Din acest motiv cazarea trebuie găsită începând cu luna iulie.

Autobuzul fiind relativ scump, este indicat ca locuința să fie aproximativ în centru. Perimetrul optim pentru locuit este între linia de cale ferată și străzile Javastraat-Poteriestraat (30min pe jos până în centru). Cursurile facultății de medicină se desfășoară în alt loc astfel încât datele problemei se schimbă.

Unele persoane aleg să locuiască în Belgia, fiind mai ieftin. După primul an majoritatea se mută în Maastricht realizând greşeala făcută. Dezavantajele sunt: costuri ridicate pentru transport, imposibilitatea de a ieși în oraș (nu există autobuze de noapte), incomoditatea de a merge cu bicicleta pe deal la 7:30 dimineața pe temperaturi de 5 grade, obligativitatea contractului pe minim 1 an.

Costuri

Costurile lunare pentru un student român nu scad sub 700 Euro în general.

Magazinele ieftine sunt Aldi și Lidl. Albert Heyn, C100 și Jumbo sunt variantele mai scumpe, ce nu pot sa fie omise în continuu, deoarece Aldi și Lidl au un sortiment deosebit de limitat, comparabil cu alimentara lu' Nea Beni de la colț din România.

O bere în oraș costă în general între 2.50 și 3.50 Euro.

Pentru achiziția de mobilă și alte lucruri utile se recomandă magazinele second hand. Preturile sunt de 3-4 ori mai mici iar calitatea este foarte bună. Un astfel de magazin este Kringloop Zuid. Kringloop este termenul general pentru magazin second hand. Ikea se află în orașul Heerlen la 30 minute cu trenul.

Multe obiecte second hand se pot achiziționa prin anunțuri la bibliotecă; de obicei se găsesc mobilă, cărți și biciclete.

Joburi

Probabilitatea de a găsi de muncă în Maastricht ca și român este intre 0 si 1%. Asta pe de o parte pentru că în general românii nu au drept de muncă în Olanda, dar și pentru că limita de limbă este considerabilă într-un oraș mic precum Maastrichtul. Opțiuni de muncă au fost raportate ca fiind uneori anumite proiecte ale universității sau joburi de tip făcut curat la firme prin aranjamente mai puțin legale sau serioase (eventual 300-400 Euro pe lună). Dorinţa intensă de a munci din păcate nu este suficientă.

Facilitați pentru studenți

biblioteci, cluburi sportive, piscine

Viața de student

Ieșit în oraș

 • Coffee Lovers ofera o cafea fantastica. Exista mai multe locatii, ca de exemplu: Piata Uniunii Europene, in Biserca Librarie Selexyz, in Student Service Center

Mâncat

 • Cantina de la arte. Se găsește pe Lenculenstraat lângă barul Tribunal. Este o curte mare în care se intră, apoi se coboară pe scări pe la amfiteatru. Cantina în sine pare cam părăsită, dar nu este. Supele costă 1,5 Euro și sunt destul de mari.
 • Cantina de la Economics, din facultatea de pe Tongersestraat. Un felul 2 de mancare este aprox. 4 euro
 • Kapadokia. Se găsește în The Markt la colț cu Brusselsestraat. Un kebab cu o cola se cumpără cu 5 euro.
 • Van Sloun. Pe Tongerse straat 3. Se cam poate mânca cu 5 Euro
 • Metamorfoos. Pe Kleine Gracht 42. Se cam poate mânca cu 5 Euro
 • Tribunal. Pe Tongersestraat 1. Se cam poate mânca cu 5 Euro
 • De Preuverij. Pe Kakeberg 6. Se cam poate mânca cu 5 Euro
 • Fallstaff. Pe Amorsplein 6. Se cam poate mânca cu 5 Euro
 • Deli Belge, pe Tongersestraat peste drum de SBE. Sandwichuri (foarte mari) cu 3-4 Euro

Vizitare

In oras

 • Pe vreme buna se poate face un tur cu bicicleta pana in Kanne (1h dus intors). Peisajul este superb, iar in Kanne in dreapta pe langa biserica este o terasa cu o bere alba proaspata delicioasa ce nu se gaseste in Maastricht
 • Landbouwbelang [1], un loc neobisnuit pentru Romani, oarecum hippy. Luni seara este mancare ecologica si alte treburi de tipul asta, dar se recomanda si pentru observatii sociale.
 • Tafelstraat 13 [2] organizeaza evenimente interesante (non party)

În jur

 • Aachen este la 1h cu autobuzul (linia 50, pleacă o dată la 15 minute din gară) iar călătoria costă dus întors 7 Euro de persoană. Orașul merită o vizită de o zi, și se recomandă vizitarea sa în special pentru piața de Crăciun, care începe de la finalul lui noiembrie și se termină de Crăciun. Această piață include de obicei multe zeci de tarabe cu lucruri făcute manual cu gust, sau alte lucruri interesante cu prețuri mici sau mari.

Alte sfaturi

Comunitate Romana

În Maastricht studiază probabil peste 100 și sub 200 de studenți români și din Republica Moldova. O reală comunitate românească nu există, din motive necunoscute. Există unele inițiative de coagulare a românilor cum ar fi:

Colegi români care au studiat în trecut sau studiază la ora actuală în Maastricht pot fi găsiți și în catalogul de membri pe http://lsrs.ro/search/Users

Biciclete

Ca in toata Olanda, bicicleta este alegerea nr.1 pentru transport. Cumpararea unei biciclete in Septembrie este mai dificil datorita cererii mari. Biciclete se pot cumpara de la:

 • Jules and You, pentru 50 Euro bucata. Calitatea este foarta proasta si se cumpara pe baza unei liste de asteptare
 • Orange Bike [[3]], pentru 80-180 Euro bucata. Calitatea este mult mai buna decat la Jules and You.
 • Se mai posteaza anunturi de vanzare la biblioteca la avizier. De obicei pretul este intre 70 si 150 Euro, iar calitatea variaza.

Reparatia bicicletelor este costisitoare: o problema minora poate costa 7 Euro, repararea unei pane 15 Euro, iar inlocuirea camerei si a cauciucului in jur de 35 euro. Din acest motiv este probabil mai bine investirea unei sume mai rotunde in achizitie, mai ales la o sedere mai lunga (1 an +). Trebuie avut in vedere ca bicicleta se poate vinde comod la finalul sederii.

Observatii:

 • cand e vreme buna se pot face tururi cu bicicleta de 1-4 ore in zona, o activitate deosebit de placuta.
 • pentru cei care vor sta pe delusor, se recomanda o bicicleta cu 2-3 viteze, si nu se recomanda biciclete cu roti cu diametru mic

Special treats

In supermarket exista doua tipuri de vin: prost si foarte prost. Exista insa un magazin de vin pe Grote Gracht 18 (Thiessen Wijnkoopers) unde se gasesc la exact acelasi pret vinuri foarte bune.

Autobuz

planificare ruta cu autobuzul: [4]