Infostud/Turcia

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare
LOGO LSRS TR alb.jpeg

Studii in Turcia

Informatiile de mai jos pot fi catalogate ca informatii orientative pentru studentii si viitorii studenti romani in Turcia. Precizam ca pentru detalii oficiale este nevoie sa consultati intotdeauna website-urile actualizate ale institutiilor de invatamant din Romania si Turcia.

Informații generale

Studii in Turcia

In acord cu Constitutia Republicii Turcia , fiecare cetatean are dreptul la educatie, invatamantul primar fiind obligatoriu si gratuit iar limba turca este considerat limba materna. Ministerul Educatiei Nationale (Milli Eğitim Bakanlığı -MEB) se ocupa cu administarea educatiei in tara fiind responsabil pentru strangerea curriculei, coordonand munca organizatiilor private oficiale si voluntare, construirea de scoli, dezvoltarea materialelor educationale si asa mai departe. Consiliul Suprem al Educatiei Nationale discuta si decide curricula si regulamentul pregatite de Minister. In provincii, afacerile educationale sunt organizate de catre Directoratele Educatiei Nationale numite de catre minister, dar care lucreaza sub directiunea guvernarii provinciale. Guvernamantul central este responsabil pentru cheltuielile educationale ale cetatenilor, aproximativ 10% din bugetul general fiind alocat educatiei nationale.


Calendarul academic incepe in general in luna Septembrie si se extinde pana la inceputul lunii Iulie,cu unele variatii intre zonele urbane si rurale. De obicei, scoala are sesiuni de dimineata si de dupa-amiaza, dar in scolile supraaglomerate exista sesiuni impartite. In majoritatea institutiilor programul scolar este organizat de luni pana vineri si cuprinde in total 35-40 ore. Universitatile organizeaza anul academic in 2 semestre, in general intre Octombrie - Ianuarie si intre Februarie-Martie/Iunie-Iulie.


Invatamantul Superior

Universitatile din Turcia sunt institutii republicane urmand principiile lui Ataturk. Universitatile, facultatile, institutiile, scolile de invatamant superior, conservatoarele, scolile de invatamant superior vocationale, politie si academiile si colegiile militare si centrele de aplicare si cercetare sunt considerate Institutii de Invatamant Superior.

Universitatile, facultatile si Institutiile de 4 ani si scolile de Invatamant superior sunt fondate de Drept, in timp ce Scolile vocationale sunt de 2-3 ani, departamentele si diviziunile sunt stabilite de catre consiuliul Educatiei Nationale (Yüksek Öğretim Kurumu-YÖK). Universitatile sunt sub supravegherea Consiliului si a programelor acestuia ce trebuiesc in mod regulat acreditate. Consiliul de Invatamant Superior este complet autonom si nu are implicatii politice sau afiliatii polititice. In organigrama universitatilor sunt inclusi: Rectori proprii, decani, senat si consiliile administrative precum si consilii ale studentilor. Desi in unele universitati limba de predare poate fi engleza, franceza, germana, in majoritatea universitatilor limba de predare este turca.

Dupa liceu, absolventii intra intr-un stagiu de examinari (Öğrenci Seçme Sınavı-ÖSS-Examinarea de selectie a studentilor) pentru a fi admisi in Institutiile de Invatamant Superior. Aceasta centralizare a examinarii este la nivel national si este administrata anual de catre Centrul de Plasament si Selectie a Studentilor (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi-ÖSYM. Studentii cu note bune in cei patru ani de studii la final pot obtine Bachelor Degree (BA), cei care au grade la limita pot fi admisi la programele de 2-3 ani de Invatamant superior si la sfarsit pot obtine Associate Degree (AA). Cursurile de Stomatologie si Medicina veterinara dureaza 5 ani iar Medicina Generala dureaza 6 ani.

Dupa o facultate de 4 ani se poate aplica mai departe pentru Master ce dureaza 2 ani cu optinea: cu teza sau fara teza. Accesul la programele doctorale cer un grad de master ce are o durata minima de 4 ani cu teza de doctorat la sfarsit. Absolventii de Medicina, Medicina veterinara si Stomatologie pot aplica direct la programele de Doctorat (PhD).

Scopul invatamantului superior este acela de a creste studenti in linie cu interesele si aptitudinile in conformitate cu politica stiintelor din tara si tinand cont de forta de munca ceruta in sociectate, de a face cercetari in arii stiintifice, de a aranja pentru toate tipurile de publicatii care sa arate cercetarea si examinarea rezultata si facilitarea progresului facut in stiinta si tehnologie, de a finaliza cercetarile si examinarile cerute de catre Guvern si a face comentarii scrise sau orale, a anunturilor explicand date stiintifice care ar trebui sa creasca nivelul general al socitatii Turcice, si sa lamureasca publicul si sa dea o educatie non formala.


Sursa majora de venit a universitatilor de stat este alocata anual din bugetul statului, si este echivalent cu aproape 60%din totalul venitului unei universitati. In adaos la aceasta, o universitate poate genera venitul propriu de la serviciile asigurate de universitate cum ar fi un pacient la spitalul unei universitati. Contributiile studentilor in universitatile de stat formeaza doar 4% din bugetul total al unei universitati. Intre timp, taxele studentilor in fond privat (Vakif) a universitatilor sunt mult mai mari.

Statul turc asigura toate taxele scolare pentru toti studentii bursieri veniti sa studieze in cadrul universitatilor aflate pe teritoriu Turciei.

Topul universităților din Turcia

A. Topul Universitatilor in functie de Performantele Academice (2010)

Punctajul general al universitatilor poate fi consultat pe site-ul: *http://www.urapcenter.org/2010/


B. Topul Universitatilor in functie de rezultatele studiului Webmetrics realizat in peste 16 000 universitati din lume

 • a) Top 500 Universitati in lume

Ordine Numele Universitatii

428 Orta Doğu Teknik Üniversitesi

430 Bilkent Üniversitesi

489 Bogazici Üniversitesi

 • b) Top 100 Universitati si colegii in Asia

Ordine Numele Universitatii

13 Gazi Üniversitesi

18 Anadolu Üniversitesi

36 Boğazici Üniversitesi

41 Orta Dogu Teknik Üniversitesi

55 Istanbul Teknik Üniversitesi

57 Ankara Üniversitesi

65 Bilkent Üniversitesi

66 Istanbul Üniversitesi

69 Ege Üniversitesi

Punctajele pot fi consultate pe site-ul:* http://www.4icu.org/topAsia/

 • c) Top 200 din lume conform ierarhizarii pe internet (Web ranking)

47 Gazi Universitesi

149 Anadolu Üniversitesi

Sursa: http://www.4icu.org/top200/

C. Top cele mai bune Universitati din Turcia si din Istanbul conform Popularitatii pe Internet

Punctajele pot fi consultate pe site-urile: *http://www.webometrics.info/rank_by_country.asp?country=tr&offset=0

D. Punctajele de intrare la facultate in anul universitar 2011-2012. Un top implicit al universitatilor

Cerințe de admitere

Admiterea Studentilor Straini

Studentii straini care doresc sa fie inrolati in cadrul programelor post-universitare din institutiile din Turcia pot aplica direct la universitatea pe care vor sa o urmeze, tinand cont de criteriile si conditiile care se impun. Universitatile au in acest moment libertatea de a face selectia studiilor in baza propriilor criterii.

Exista criterii comune pentru toate universitatile :

- finalizarea studiilor de liceu

- obtinerea unui punctaj de trecere la testele de limba turca si abilitati generale (sau oricare alte teste care se solicita)

Studentii straini trebuie sa treaca de examinarea de intrare la invatamant superior sau la examinarea internationala (GRE, GMAT, SAT etc) cerintele fiecarei universitati, echivalenta care este recunoscuta de catre senatul uinversitatii aflate in cauza. Evaluarea rezultatelor acestor examinari sunt duse la bun sfarsit de catre universitatea aflata in cauza.

Proces de aplicare

In general actele necesare in procesul de aplicare pentru a fii student bursier in Turcia este urmatorul:

Actele necesare pentru completarea dosarului catre ambasada-consulat:

 • Formular de aplicaţie;
 • Diploma de licenţă -in cazul lipsei acesteia se poate obtine de la secretariatul facultatii absolvite o adeverinta in care sa fie specificat faptul ca studentul aflat cu pricina a absolvit cursurile universitare zi si media cu care acesta a absolvit examenul de licenta.
 • Foaie matricolă-in cazul lipsei acesteia se poate obtine de la secretariatul facultatii absolvite o foaie matricola inlocuitoare in care la fel ca si la foaia matricola originala sunt specificate doare materiile si notele obtinute de-a lungul timpului in facultate.
 • Două fotografii;
 • Document din care să reiasă înrudirea sau apartenenţa la etnia turcă.
 • Cerere tip
 • Pasaport in original si copie
 • Certificat de nastere in original si copie
 • Adeverinta medicala

Toate acestea de mai sus se vor traduce in limba turca de catre un traducator autorizat si legalizate de catre acesta.

Bursele guvernului turc

Bursele oferite de catre Guvernul Turc sunt adresate in mod special studentilor de etnie turca indiferent de tara de provenienta a unui student, exceptie de la regula facand tarile din Africa, deoarece pentru acestea conditiile de aplicare pentru a fi student in Turcia sunt diferite de cele din Romania.

Cuantumul bursei in 2011-aproximativ:

Licenţă- 325 lire turceşti;

Master- 450 lire turceşti;

Doctorat- 550 lire turceşti.

Bursele guvernului român

Studentii pot obtine burse de studiu din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului prin Agentia de Credite si Burse de Studii.

 • Bursele 'Acord bilateral'

Aceste burse sunt acordate de ţările cu care România are încheiate documente de colaborare bilaterală în domeniul educaţiei, dar pot fi oferite unilateral de diferite ţări, fundaţii sau donatori. Aceste oferte le puteţi găsi la secţiunea Concursuri - Lansare Concursuri


Bursele se oferă pentru cursuri de vară, stagii de studii universitare (între 3 şi 10 luni) de licenţă, de masterat, de doctorat, stagii de cercetare/specializare sau studii complete universitare de licenţă, de masterat sau de doctorat (pentru studiile complete partea primitoare poate să ofere, în plus, 1 sau 2 ani pregătitori pentru a învăţă limba ţării respective).


Candidaţii care vor să obţină o astfel de bursă trebuie să transmită un dosar de candidatură la Agenţia de Credite şi Burse de Studii, până la termenul limită anunţat în calendarul concursului. Informaţii privind condiţiile de eligibilitate şi conţinutul dosarului de candidatură se găsesc în Regulamentul acestui tip de burse şi în Comunicatul de presă privind lansarea concursului pentru oferta de burse transmisă de fiecare ţară. În urma concursului naţional, Consiliul A.C.B.S. nominalizează candidaţii ale căror dosare vor fi transmise părţii externe, urmând ca aceasta să accepte sau nu propunerile părţii române.


Pentru beneficiarii acestor burse se asigură: - de către statul primitor – o bursa care (în funcţie de oferta fiecărei ţări) poate însemna asigurarea şcolarizării, cazare şi masă, o bursă lunară, asigurare medicală, transport intern etc. - de către statul român (M.E.C.T.S. prin A.C.B.S.) asigură, conform H.G. nr. 1070/2011, transportul internaţional, din Bucureşti până la locul de stagiu şi retur, o singură dată pe an universitar şi, pentru stagiile mai mari de 3 luni, un supliment în valută al bursei acordate de statul primitor. Cuantumul acestui supliment este aprobat prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului.


Lista Universitatilor din Turcia- varianta actualizata in 2010

 • Fundatii de Invatamant Superior Profesional :Kapadokya (Cappadocia) Profession High school (Nevsehir)
 • Politie si Institutii de Invatamant Superior Militar:

Gulhane Military Tip (Medicine) Academy (Ankara)

Hava Harp (Air Force) High school Command (Istanbul)

Hava (Air Force) Astsubay (NCO) Profession High school (Izmir)

Kara Harp (Army) High school Command (Ankara)

Deniz Harp (Navy) High school Command (Istanbul)

Polis (Police) Academy (Ankara)

 • Universitati In Republica Turca de la Nord de Cipru:

Dogu Akdeniz (Eastern Mediterranean) University (Famagusta - Cyprus)

Girne American University (Kyrenia - Cyprus)

Lefke Avrupa (European) University (Lefke - Cyprus)

Uluslararasi Kibris (International Cyprus) University (Nicosia - Cyprus)

Yakindogu (Near East) University (Nicosia - Cyprus)

 • Universitati cu Statut Special ale Statului:

Ahmet Yesevi Turkish Kazak University (Ankara)

Kyrgyzstan Turkey Manas University (Bishkek - Kyrgyzstan)

Permis de rezidență

Condiţii de intrare şi regim de şedere in Turcia

Cetăţenii români care călătoresc în scop turistic în Republica Turcia nu au nevoie de viză de intrare pe teritoriul acestui stat.

Perioada legală de şedere fără viză este de până la 90 de zile în decurs de 6 luni. Aceasta se calculează, retroactiv, de la data ieşirii din Republica Turcia, iar nu de la data primei intrări.

Începând cu data de 01 ianuarie 2015, cetățenii români care călătoresc în Turcia, trebuie să dețină pașapoarte a căror valabilitate să fie de minim 150 de zile, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Cetăţenii români nu pot intra sau tranzita Turcia cu cartea de identitate, ci numai în baza unui paşaport valabil. Sursa:http://www.mae.ro/travel-conditions/3753


Cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Turcia pentru studii, muncă, formare profesională, cercetări ştiinţifice sau alte scopuri similare sau pentru o şedere cu durată mai mare de 90 de zile, sunt obligaţi să obţină, în prealabil, de la oficiile diplomatice si consulare ale Republicii Turcia din Romania sau din strainatate, viză de intrare pe teritoriul Turciei.


Permisul de sedere pentru studenti (Erasmus)

 • cerere tip (formular care se completeaza online atunci cand se face programarea pentru permis-trebuie printata)
 • pasaportul in original si copie, plus copia paginii unde este prezenta ultima viza de intrare in tara cu conditia sa nu fii trecut de mai mult de o luna la obtinerea acsteia;
 • adeverinta de student (eliberata de universitatea din Turcia) in care se stipuleaza durata studiilor in Turcia.
 • in cazul in care se procura pentru prima oara acest permis de sedere se aduce dovada spatiului (ex. camin, apartament etc.)
 • taxe ( una de 50 TL (aproximativ 18 euro) reprezentând contravaloarea blanchetei permisului de şedere;
 • poze

Site-ul oficial si informatiile actualizate pentru studentii straini din Turcia poate fi accesat la : http://www.goc.gov.tr/main/

Nota: Ambasada Turciei la Bucureşti infomează studenții participanți la Programul de mobilitate Erasmus, finanţat de Comisia Europeană, că începând cu acest an nu mai este necesară acordarea vizei de intrare, urmând a se solicita direct permisul de ședere după sosirea în Turcia. La întocmirea formalităţilor de obţinere a dreptului de şedere în Turcia, studenților români le sunt solicitate două taxe, una de 50 TL (aproximativ 18 euro) reprezentând contravaloarea blanchetei permisului de şedere şi una de 320,70 TL (aproximativ 113 euro), reprezentând taxă de viză. Ambasada României la Ankara a întreprins demersuri pe lângă autoritățile turce competente privind eliberarea permiselor de şedere fără taxe studenţilor români care studiază la universităţi turcești. Până la soluționarea acestor demersuri, MAE recomandă studenților obținerea vizei la București, procedura similară din Turcia fiind mult mai greoaie și de durată. Sursa http://www.mae.ro/travel-conditions/3753 Actualizat la data 04.01.2015

Povestea noastră

Universitățile partenere din Turcia

TCS

TCS (TÜRK CUMHURİYETLERİ İLE TÜRK VE AKRABA TOPLULUKLARI SINAVI )- Examenul pentru republicile turcice şi persoanele cu rude de etnie turcă

Informaţii generale

TCS este examenul pe care trebuie să îl susţină studenţii care doresc să urmeze în Turcia o formă de învăţământ superioară, respectiv licenţă (4 ani) şi master (2 ani).

Examenul presupune două părţi: testul de cultură generală ( întrebările sunt în limba română) şi testul de limba turcă.

În funcţie de punctajul obţinut de candidat la examenul menţionat mai sus, acesta va fi distribuit la una instituţiile de învăţamânt pentru care a optat.

Punctajul obşinut de candidat la testul de limba turcă nu va fi luat în considerare pentru repartizare, doar are scopul de a afla nivelul de limba turcă al candidatului.

Condiţiile de aplicare pe care studentul trebuie sa le întrunească pentru o bursă pe durata ciclului de licenţă:

 • Să fie în ultimul an de liceu, sau să fie absolvent de liceu;
 • Să aibă mai puţin de 25 de ani ;
 • Să nu fie dintre studenţii care au beneficiat de o bursă în Turcia, şi ale căror studii au fost întrerupte ( exceptând cazurile în care aceasta s-a realizat din motive de sănătate);
 • Să nu aibă nici un handicap;

Actele necesare- pentru licenta:

 • Formular de aplicaţie;
 • Diploma de bacalaureat sau adeverinţă de elev/ student;
 • Document din care să reiasă înrudirea sau apartenenţa la etnia turcă;
 • Două fotografii.

Recunoasterea diplomei

Recunoasterea diplomei de licenta obtinuta in Romania este necesara doar daca se solicita de catre Institutia de Invatamant sau organizatia in care cetateanul roman activeaza.

Pentru recunoasterea diplomei de licenta, sunt necesare urmatoarele acte:

 • diploma de bacalaureat ( in original si fotocopie) si traducerea legalizata la notar sau tradusa si legalizata de catre Consultatul Turciei in Romania
 • diploma de licenta si foaia matricola (in original si fotocopie), cu traduse si legalizate
 • pasaport/ buletin
 • formular tip
 • actul prin care se dovedeste necesitatea recunoasterii diplomei de licenta


Informatii actualizate si complete pot fi accesate pe site-ul: http://www.yok.gov.tr/content/view/389/196/

Informatii despre recunoasterea diplomei de licenta, master obtinute in Turcia vor fi publicate in curand.

Informatii utile

Sistemul medical in scop turistic

Inainte de a pleca in Turcia, incheiati o asigurare medicala! Va recomandam ca polita sa fie incheiata la valoarea de asigurare de cel putin 3000 de Euro la agentiile de asigurari din Romania care colaboreaza cu societati de asigurare din Turcia sau cu unitati medicale din aceasta tara. Va recomandam ca inainte de plecare sa va informati care sunt unitatile medicale din Turcia care recunosc polita de asigurare respectiva. Regimul asigurarilor difera in functie de agentia de asigurari cu care cetateanul roman a contractat polita de asigurare. Spre exemplu, exista agentii de asigurare romane care au incheiate contracte de colaborare cu unitati medicale din Turcia, si care, in situatia in care sunt anuntate in termen de 48 de ore de la producerea imbolnavirii/accidentului, vor suporta cheltuielile de spitalizare (bineinteles, in conformitate cu prevederile politei de asigurare).


Asigurarea de sanatate

Asigurarea privata de sanatate se poate incheia si pe teritoriul Turciei iar valoarea acesteia (anual) depinde de numarul de servicii medicale acoperite. In functie de asigurarea incheiata exista anumite servicii medicale pentru care coplata poate fi solicitata. Verificati toate conditiile inainte de a semna polita.

Pentru cazuri de urgenta asigurarea de calatorie (incheiata la plecarea din tara) poate fi acceptata de anumite spitale private.


Dreptul la munca

Detalii despre obtinerea permisului de munca pot fi obtinute de pe:


Pericolul seismic

Turcia se află într-o zonă seismică foarte activă. Majoritatea cutremurelor au avut loc în sud-estul Turciei, în zona oraşului Izmir, şi litoralul de nord al Mării Marmara. În cazul producerii de seisme violente, vă recomandăm să urmăriţi anunţurile şi indicaţiile autorităţilor locale. Sursa http://www.mae.ro/travel-conditions/3753#791


Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor/cu răniţi, autovehiculul nu va fi mişcat din loc până la sosirea organelor de poliţie. Pentru accidentele care au loc în afara oraşelor competenţa revine Jandarmeriei. În caz de accident soldat cu deces, conducătorii auto implicaţi sunt reţinuţi până la data stabilirii vinovăţiei de către autorităţile judiciare. Este necesară solicitarea unei copii a raportului constatator întocmit de poliţie. În situaţia în care autovehiculul este imobilizat pentru un timp mai îndelungat, înainte să părăsiţi teritoriul Turciei este necesar să se solicite de la autoritatea vamală anularea sau suspendarea înregistrării autovehiculului pe numele dumneavoastră, în urma căreia v-a fost aplicată şi o viză specială în paşaport (la intrarea în Turcia). În urma acestui demers este necesar a vi se elibera un document care să vă permită părăsirea teritoriului Turciei, fără autovehiculul respectiv. Sursa http://www.mae.ro/travel-conditions/3753#791

Imobiliare: chirii, apartamente

Studentii romani aflati in Turcia pot consulta o serie de site-uri ale agentiilor imobiliare si site-uri cu aceasta destinatie in vederea informarii si a contractarii serviciilor de care au nevoie:

Turist in Turcia

Organizatii studentesti

TNA - Turkish National Agency

TAO - Technical Assistant Office

YOK - The Higher Education Council

FP6 - The Sixth Framework Program

EUA - European Universities Association

BSUN - Black Sea Universities Network

ELIA - European League of Institutes of the Arts

AEC - Association Européenne des Conservatoires