Infostud/Rusia

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare

Sistemul educaţional

Federaţia Rusă este cunoscută ca fiind o ţară a contrastelor, o ţară mereu surprinzătoare, cu un colorit etnic şi multicultural deosebit, cu peste 140 de minorităţi. De aceea, perioada petrecută aici poate fi una deosebit de interesantă.

Înainte de a citi restul paginii, va rugăm sa luaţi in considerare faptul că această versiune a paginii este alcătuită pe baza informaţiilor referitoare în primul rând la universităţile din Sankt Petersburg şi Moscova. Desigur, acestea oraşe nu sunt singurele centre universitare din această ţară, de aceea, în secţiunea Universităţi vă punem la dispoziţie topul celor mai renumite universităţi şi câteva site-uri unde puteţi afla informaţii despre toate universităţile Federaţiei Ruse. Trebuie precizat că numărul total al universităţilor este undeva la 2 000. Vom actualiza în timp informaţiile considerând şi alte centre universitare şi facultăţi.

Din anul 2005 există acorduri între Federaţia Rusă şi Uniunea Europeană în ceea ce priveşte acordul de la Bologna. Trecerea la noul sistem se face treptat, depinzând în primul rând de universitate. De aceea, pentru orice întrebări legate de orice universitate din Federaţia Rusă la care v-ar interesa să studiaţi sau pentru informaţii mai specifice, care nu se regăsesc în aceasta pagină, ne puteţi contacta la adresele din secţiunea Contact LSRS Federaţia Rusă.

en Sistemul educațional din Rusia

Avantaje

Cine nu a auzit de Dostoievski, de Tolstoi, de “Lacul lebedelor” de Chaikovski? De matrioşca rusească şi de căciulile cu urechi? De Ermitaj şi de nopţile albe? De bogăţia culturii ruseşti, în general? Oraşele ruseşti se evidenţiază printr-o viaţă culturală foarte activă. Fiecare poate găsi cu uşurinţă activităţi pe gustul său. Oraşele în sine reflectă istoria ţării, cu tradiţiile şi cultura ei. La tot pasul pot fi întâlnite faimoasele biserici ruseşti, muzee, parcuri, în împrejurimile oraşelor pot fi vizitate fostele reşedinţe ale ţarilor sau ale nobililor ruşi, ruinele fortăreţelor sau ale închisorilor.

Rusia a fost şi continuă să fie patria a numeroşi oameni de ştiinţă şi cultură, ceea ce arată nivelul ridicat al calităţii educaţiei în şcoli şi universităţi. Concurenţa la universităţile din importantele centre universitare este foarte mare şi, prin urmare, cei care sunt admişi la universităţile din aceste oraşe sunt foarte bine pregătiţi. Ţelul universităţilor este ca, la finalizarea cursurilor, studenţii să aibă un bagaj solid de cunoştinţe, dar să aibă şi capacitatea de a scrie o lucrare ştiinţifică, de a face o prezentare în faţa publicului, de a conduce o discuţie şi de a participa la o dezbatere. Aceste abilităţi sunt vitale în formarea unei cariere de success.

O diplomă primită de la o universitate din Rusia va aduce mereu puncte în plus, fie că este vorba despre înscrierea la un program de studii sau despre un interviu pentru obţinerea unei slujbe. Limba rusă este o limbă folosită nu numai în graniţele Federaţiei Ruse, ci şi în multe alte state, în special în fostul spaţiu sovietic. De aceea, cunoştinţele de limba rusă pot fi foarte utile, mai ales ţinând cont de numărul extrem de mic al celor care vorbesc limba rusă în ţara noastră. Rolul Federaţiei Ruse în lume este foarte însemnat, de aceea persoanele care cunosc cultura şi limba acestei ţări nu au decât de câştigat.

Dezavantaje

Studiile efectuate în Federaţia Rusă oferă multe avantaje studenţilor români. Dar, cum nimic în această lume nu este perfect, există şi dezavantaje. Este foarte important ca, atunci când hotărâţi să candidaţi pentru o bursă în Federaţia Rusă, să vă înarmaţi cu răbdare şi perseverenţă. Acestea sunt instrumente absolut necesare în lupta cu birocraţia din Rusia (la care se adaugă cea din România). Există şi dezavantaje de ordin financiar. Preţurile în Rusia sunt mai ridicate decât cele din România, mai ales în ceea ce priveşte îmbrăcămintea şi încălţămintea. Cărţile, în schimb, sunt mai ieftine, ceea ce sigur va bucura mulţi studenţi. Nici serviciile în Rusia nu sunt de nota 10, de aceea informaţiile legate de companiile care oferă acel serviciu, de serviciu în sine şi de tarife sunt foarte importante. Şi, nu în ultimul rând, în Rusia este frig!!!!


Topul universităţilor din Federaţia Rusă

Cele mai cunoscute universităţi din Federaţia Rusă sunt următoarele:

 1. 1Universitatea de Stat din Moscova M.V. Lomonosov
 • http://www.msu.ru
 • Telefon: 939 - 27 - 29
 • Fax: (495) 939-01-26
 • E-mail: info@rector.msu.ru, rector@rector.msu.ru
 1. 2Institutul de Stat de Relaţii Internaţionale din Moscova - MGIMO (МГИМО) (universitate)
 • http://www.mgimo.ru
 • Telefon: 434-6020, 434-9362
 • Fax: (495) 939-01-26
 • E-mail: rectorat@inno.mgimo.ru
 1. 3Universitatea de Stat din Sankt Petersburg este cea mai veche universitate din Federaţia Rusă, fiind înfiinţată în anul 1819.Universitatea oferă în prezent peste 90 de programe educaţionale în peste 30 de domenii de studiu. Absolvent specialist (5 ani), licenţiat (4 ani), programe de masterat (2 ani), şi de asemenea programe de doctorat. Aceste programe educaţionale sunt disponibile atât în limba rusă cât şi în engleză sau alte limbi.
 • http://www.spbu.ru
 • Telefon: 328-9701; 328-9455
 • Fax: +7(812) 328-5479
 • E-mail: office@inform.pu.ru
 1. 4Universitatea Politehnică de Stat din Sankt Petersburg (înfiinţată în 1899)

Pentru a afla mai multe informaţii legate de toate universităţile din Rusia vă punem la dispoziţie clasamentul oficial al primelor 100 de universităţi, clasament întocmit de către Agenţia Federală pentru Educaţie a Federaţiei Ruse pentru anul 2009. Acest clasament este disponibil doar în limba rusă şi poate fi accesat pe următoarea pagină web:[1] http://www.ubo.ru/analysis/?cat=1&pub=1887

Alte universităţi

 1. Academia Diplomatică a MAE din Federaţia Rusă
 • http://www.dipacademy.ru/
 • Telefon: +7 (499) 246-18-44
 • Fax: +7 (499) 244-18-78
 • E-mail: info@dipacademy.ru, info.rector@dipacademy.ru
 1. Academia de Drept din Moscova
 1. Universitatea Rusă a Prieteniei între Popoare

http://www.rudn.ru/en/ Date de contact departamentul internațional

 • Telefon: +7(495) 434 6641
 • Telefon: +7(495) 433 7379
 • Tel/fax: +7 (495) 433 7385
 • E-mail: dai@pfu.edu.ru

Stuctura sistemului de învăţământ al Federaţiei Ruse

Sistemul de învăţământ al Federaţiei Ruse se deosebeşte într-o anumită măsură de cea a învăţământului românesc. Ciclul preuniversitar cupinde 11 clase. În present, majoritatea elevilor “sar” peste clasa a IV-a, programa căreia conţine materie pentru cei care au avut probleme cu studiul în primii trei ani de studiu. Ciclul universitar durează 4 ani, după care studenţii se pot înscrie la cursurile de masterat. În general, cursurile de masterat durează 2 ani, iar cele de "aspirantură" (doctorat) şi "doctorantură" aproximativ 3 ani. La finalizarea aspiranturii, absolvenţii primesc titlul de “candidat în ştiinţă”. Pentru a primi titlul de doctor în ştiinţă, trebuie parcurs ciclul de doctorantură.

Notarea se face pe o scară de la 1 la 5, nota de trecere fiind 3 (suficient). Nota 4 înseamnă bine, iar 5 – foarte bine. Notele 1 şi 2 nu se pun decât în cazuri excepţionale.

Informaţii utile

Prefixul ţării: este +7. Pentru numerele de telefon fix, prefixul pentru Moscova este 495, iar pentru Sankt-Petersburg 812.

Fus orar: Din 29.03.2010, în Federaţia Rusă sunt 9 fusuri orare, în loc de 11, cum erau înainte. Ora Moscovei este GMT+3h UTC+3h (vara UTC+4h). Diferenţa de fus orar dintre Bucureşti şi Moscova/Petersburg este de o oră. Astfel, când în Bucureşti este ora 12:00, în Moscova este ora 13:00.

Telefonie: Principalii operatori naţionali de telefonie mobilă sunt Megafon, Beeline și MTS. Înainte de a vă cumpăra cartelă de telefon, asiguraţi-vă totuşi că vi se comunică tarifele şi întrebaţi dacă de pe cartela respectivă puteţi suna şi trimite mesaje în străinătate şi la ce preţuri. De asemenea, în interiorul Federaţiei Ruse, din cauza teritoriului foarte mare, funcţionează roamingul. Astfel, dacă folosiţi în Sankt-Petersburg cartela cumpărată în Moscova, veţi fi taxat în conformitate cu tarifele de Roaming. Pentru a evita problemele, cel mai bine este să întrebaţi la cumpărare în ce limite teritoriale puteţi vorbi fără roaming.

Internet: Dacă locuiţi în cămin, sunt şanse bune să aveţi internet prin cablu, însă acest lucru nu este obligatoriu. De asemenea, internetul poate fi nelimitat sau în funcţie de trafic. În Rusia, foarte răspândită este folosirea modemurilor USB. Majoritatea operatorilor importanţi de telefonie mobilă oferă şi internet prin modem, însă există şi alte companii de internet mobil, precum Skylink sau Yota. Preţul abonamentului variază între 200 (€ 5) şi 900 RUR (€ 22). De asemenea, dacă doriţi abonament nelimitat, asiguraţi-vă că nu există niciun fel de „steluţe” sau clauze scrise cu litere mici, care să indice posibile limitări.

Plata pentru telefon şi internet se face prin intermediul unor aparate, amplasate în diferite locuri din oraş. La telefon nu se plăteşte abonament lunar, ci fiecare abonat îşi transferă pe telefon suma de care are nevoie.


Cei care doresc să efectueze studii complete în Federaţia Rusă (universitate, masterat, doctorat, aspirantură - vezi secţiunea Sistemul educaţional din Federaţia Rusă), trebuie să parcurgă un an de cursuri pregătitoare. Universitatea alege centrul de limbă rusă unde vor fi efectuate aceste cursuri. La încheierea anului pregătitor, candidaţii trebuie să obţină Certificatul de limbă rusă ca limbă străină. Nivelul 1 este necesar pentru cei care doresc să fie admişi la facultate, nivelul doi pentru cei care au ales cursurile de masterat şi nivelul 3 pentru cursuri de doctorat. De asemenea, înainte de absolvire, studenţii trebuie să obţină nivelul următor celui de la admitere. Testul are 5 secţiuni – scris, vorbit, gramatică şi vocabular, citit şi vorbit. Nivelul 1 este cel de începător, iar nivelul 4, ultimul, este cel care indică un nivel al limbii ruse egal cu cel al vorbitorilor nativi. Testul costă aproximativ 4000 RUR (€ 100), iar pentru studenţii cu bursă este gratuit (o dată).

Informaţii despre obţinerea vizei şi a permisului de şedere

Pentru a intra în Federaţia Rusă este nevoie de viză. Iniţial, viza se face pe baza invitaţiei emise de unitatea de învăţământ la care a fost admis studentul. La depunerea actelor pentru viză, paşaportul trebuie să fie valabil pentru cel puţin încă 6 luni de la intrarea în Federaţia Rusă.Această viză este valabilă 90 de zile. Dacă stagiul de studiu depăşeşte această perioadă, viza trebuie prelungită. Prelungirea se face în Federaţia Rusă. Actele pentru prelungirea vizei trebuie depuse cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de termenul de expirare a vizei. În decurs de 3 zile lucrătoare din momentul sosirii (ziua sosirii se consideră a fi prima zi) studenţii sunt obligaţi să depună actele pentru primirea permisului de şedere. Această procedură se repetă de fiecare dată când studentul intră în Federaţia Rusă.

Cursuri de limba rusă

Moscova

În Moscova, probabil cel mai renumit şi popular centru de limba rusă este Institutul de limbă rusă A.S. Puşkin. Institutul este specializat pe predarea limbii ruse studenţilor internaţionali şi pe formarea/pregătirea profesorilor de limbă rusă ca limbă străină. Sălile de curs, căminul, biblioteca şi administraţia centrului se află în acelaşi loc, ceea ce este foarte comod pentru studenţi. În incinta Institutului A.S. Puşkin mai sunt, de asemenea, două săli de sport, un teren de tenis şi un teren de fotbal, mese de ping-pong, un bar şi o cantină, care vinerea seara se transformă, precum Cenuşăreasa, în discotecă. Studenţii organizează şi diverse spectacole şi evenimente culturale, dintre care cele mai cunoscute sunt Ziua institutului şi Ziua internaţională a studentului. Este deja o tradiţie, ca în fiecare an, studenţii români să organizeze un spectacol de Ziua Naţională a României. Taxele de şcolarizare şi cazarea pentru o lună sunt de aproximativ 20 000 RUR (€ 500), însă acestea depind de tipul de program ales şi de numărul de ore academice pe zi. Doritorii trebuie să se înscrie cu aproximativ două luni înainte de începerea cursurilor. Institutul oferă suport pentru obţinerea bursei studenţilor care se înscriu la programe cu cel puţin 8 ore academice pe săptămână. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi site-ul: http://www.pushkin.edu.ru/ http://www.pushkin.edu.ru/index.php?m=060101 – varianta în englezăSankt-Petersburg

Institutul de limbă şi cultură rusă din cadrul Facultăţii de filologie a Universităţii de Stat din Sankt Petersburg

La acest institut studiază mai mult de 1000 de studenţi din peste 90 de ţări diferite. Institutul de limbă şi cultură rusă oferă studenţilor săi nu numai cursuri de limba rusă ca limbă străină, ci şi diverse excursii şi programe culturale. Preţul cursurilor este de $140 pe săptămână.


De asemenea, institutul oferă asistenţă pentru primirea vizei şi cazare. Preţul invitaţiei este de $40. Studenţii pot locui cu o familie rusească, la cămin sau la hotel. Majoritatea familiilor gazdă locuiesc aproape de universitate, pe Vasilievsky Ostrov. Preţul camerei de cămin depinde de numărul de persoane. Cazarea la o familie gazdă costă aproximativ $ 210 pe săptămână, cu micul dejun şi cina incluse şi $ 182 pe săptămână dacă este inclus numai micul dejun. În limita posibilităţilor, se pot găsi şi oferte cu aproximativ $ 400 pe lună. Camera de 2 sau 3 persoane la cămin costă $ 200 de pe lună.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi site-ul: http://www.russian4foreigners.com/Centrele de limbă rusă oferă cursuri pentru toate nivelurile de cunoaştere a limbii, precum şi posibilitatea de a da testele de limbă rusă (nume). Studenţii pot alege singuri durata cursurilor. La finalizarea studiilor, studenţii primesc un certificat, care atestă perioada de studiu, materiile alese şi notele primite (dacă este cazul).

Oferte de studiu

Agenţia de Credite şi Burse în Străinătate a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului

În principiu, sunt două tipuri de burse pentru care studenţii interesaţi pot candida: bursele oferite prin acord bilateral şi bursele instituite în baza H.G. nr. 697/1996, modificată prin H.G. nr. 533/1998.Burse instituite în baza H.G. nr. 697/1996, modificată prin H.G. nr. 533/1998 Bursele sunt atribuite pentru stagii de studii universitare, postuniversitare, stagii de cercetare/specializare postuniversitară şi postdoctorală in străinătate cu durata de 2 – 10 luni, astfel incât să totalizeze până la 600 de luni de bursă intr-un an universitar.

Candidaţii fac demersuri personale, direct la universităţi din străinătate, solicitând un acord de primire la studii; participarea la concursul naţional are ca scop obţinerea unei finanţări pentru efectuarea stagiului de studii sau de cercetare in străinătate la care au fost acceptaţi.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin A.C.B.S., asigură cheltuielile de transport international pâna la locul de stagiu si retur, o singura data în perioada stagiului, precum si o bursa în valuta al carei cuantum se stabileste în functie de cuantumul maxim aprobat, pentru fiecare tara, prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului. Bursa este destinata acoperirii cheltuielilor de hrana, cazare, procurarii de carti si rechizite, asigurarii unor cheltuieli marunte uzuale si eventual platii unor taxe scolare, si se acorda proportional cu numarul de zile de stagiu efectuat în strainatate.

Conditii de eligibilitate (trebuie îndeplinite cumulativ):

 • 1. candidatii sunt cetateni români, cu domiciliul stabil în România.
 • 2. candidatii provin din institutii de învatamânt acreditate din România / institutii organizatoare de studii universitare de doctorat din România / institute de cercetare aflate în subordinea M.E.C.T.S. si au, dupa caz, urmatoarea calitate:
  • a) studenti la studii universitare de licenta / de masterat la învatamântul de zi;
  • b) doctoranzi forma cu frecventa;
  • c) cadre didactice titulare;
  • d) medici rezidenti, în perioada de rezidenta finantata de M.E.C.T.S.;
  • e) cercetatori.
 • 3. fac dovada acceptarii de institutii de învatamânt superior sau institute de cercetare afiliate universitatilor sau structurilor academice din statul respectiv, la studii sau stagii de cercetare; candidatii fac demersuri personale, direct la institutiile din strainatate, prin trimiterea unei scrisori de intentie în care îsi exprima dorinta de a studia, solicitând un acord de primire la studii; participarea la concursul national are ca scop obtinerea unei

finantari pentru efectuarea stagiului de studii sau de cercetare în strainatate la care au fost acceptati.

 • 4. candidatii cunosc cel putin o limba straina acceptata de partea externa, pentru stagiu în tara respectiva.
 • 5. candidatii au la momentul plecarii la studii în strainatate, una din calitatile mentionate la punctul 2.

Pentru anul universitar 2010-2011 termenul limită de depunere a dosarelor de candidatura a fost 31 mai 2010.Burse acordate in baza documentelor de colaborare bilaterală sau oferite in mod unilateral de alte state

Bursele sunt atribuite pentru stagii de studii universitare, postuniversitare, stagii de cercetare/specializare postuniversitară şi postdoctorală sau studii complete universitare, de masterat sau doctorat, in străinătate, conform ofertelor valabile.

Candidaţii depun un dosar de candidatură la A.C.B.S., urmând să fie acceptaţi sau nu de partea externă, ulterior câştigării concursului naţional.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin A.C.B.S., asigură transportul internaţional din Bucureşti până la locul de stagiu şi retur, o singură dată pe an universitar şi burse in valută in funcţie de cuantumul pe ţări aprobat prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, suplimentare faţă de bursele finanţate de guvernul ţării primitoare. Ţara primitoare poate acoperi cheltuielile de şcolarizare, de intreţinere in străinătate, asistenţă medicală, in caz de urgentă, şi transport intern.

Conditii de eligibilitate (trebuie îndeplinite cumulativ):

 • 1. candidatii sunt cetateni români, cu domiciliul stabil în România.
 • 2. candidatii provin din institutii de învatamânt acreditate din România / institutii organizatoare de studii universitare de doctorat din România / institute de cercetare aflate în subordinea M.E.C.T.S. si au, dupa caz, urmatoarea calitate:
  • a) elevi în clasa a XII-a
  • b) studenti la studii universitare de licenta / de masterat la învatamântul de zi;
  • c) doctoranzi forma cu frecventa;
  • d) cadre didactice titulare;
  • e) cercetatori.
 • 3. candidatii au la momentul plecarii la studii în strainatate, una din calitatile mentionate la punctul 2

Fac excepţie persoanele care vor urma în străinătate studii universitare complete de licenţă, de masterat sau de doctorat.

 • 4. candidatii cunosc cel putin o limba straina acceptata de partea externa, pentru stagiu în tara respectiva.

- vârsta candidaţilor pentru studii de licenţă sau de masterat să nu fie mai mare de 25 de ani, a celor pentru aspirantură(doctorat) mai mare de 35 de ani, iar a celor pentru cursuri de perfecţionare mai mare de 45 de ani - notele/calificativele obţinute de candidat la examenele sau materiile care constituie şi specialitatea aleasă trebuie să fie de cel puţin 80% din nivelul maxim al acestor note

Pentru anul universitar 2010-2011 termenul limită de depunere a dosarelor de candidatura a fost 12 aprilie 2010.


Lista actelor pe care trebuie să le conţină dosarul de înscriere la concurs, pentru fiecare tip de bursă, poate fi găsită pe site-ul A.C.B.S.


Foarte important este să urmăriţi permanent informaţiile apărute pe site-ul A.C.B.S., atât la secţiunile despre bursa care vă interesează, cât şi la secţiunea Noutăţi. În momentul de faţă puteţi găsi în această secţiune informaţii despre oferta de cursuri de limba rusă (rusă generală şi stilul juridic) la Academia de Drept din Moscova: http://www.roburse.ro/upload/Noutati/Alte%20oferte/Federatia%20Rusa%20-%20Kutafin%20Moscow%20State%20Law%20Academy.pdf Site-ul Academiei: http://msal.ru/ sau http://en.msal.ru/


Date de contact A.C.B.S.

Str. Caransebeş, nr. 1, Sector 1,012271, București
Tel./Fax: +40 (0)0213101905
+40 (0)21 3142440
www.roburse.ro

Referentul responsabil cu bursele pentru Rusia oferite prin acord bilateral este Ecaterina Daniela BODEANU (ecaterina.bodeanu@roburse.ro).

PROGRAM DE LUCRU CU PUBLICUL:
Luni – Joi: 14:00 – 16:00

Costuri de trai estimative pentru Sankt-Petersburg

Transport

 • Autobuz, troleibuz, tramvai: 25 ruble/călătorie
 • Metrou: 40 de ruble/călătorie
 • Abonament transport studenţi: 558 de ruble/lună
 • Maxi-taxi: 25 — 35 de ruble
 • Taxi

În Sankt-Petersburg sunt numeroase companii de taxi, cu tarife diferite. De exemplu, o calătorie de la aeroportul Pulkovo-2 până la căminele de pe strada Korablestroiteley poate costa între 800 şi 1200 de ruble. O cursă din centru, de pe Nevski Prospekt până pe strada Korablestroiteley costă aproximativ 400-600 de ruble.


Mâncare


 • În oraş - în Sankt-Petersburg sunt numeroase locuri unde se poate mânca, de la fast-food până la restaurante selecte. În medie, un prânz în oraş costă 200-400 de ruble.
 • Acasă - suma medie necesară pentru cumpărături este de 1500-2000 de ruble/săptămână


Timp liber


 • Muzee - în Sankt-Petersburg sunt peste 200 de muzee, de la cele cu renume mondial, precum Ermitajul (Palatul de iarnă) şi Muzeul rus, până la altele mai mici şi mai puţin cunoscute, ca de exemplu Muzeul păpuşilor sau Muzeul pisicilor. Preţul biletelor variază între 20 şi 350 de ruble.
 • Teatru - dintre cele peste 100 de teatre din Sankt-Petersburg, cele mai cunoscute sunt Teatrul de operă şi balet Mariinsky şi Teatrul Mihailovski. Preţul biletelor variază între 100 şi 4000 de ruble.
 • Film - un bilet la film costă aproximativ 150-300 de ruble
 • Sport - un abonament lunar la o sală de sport costă în medie 1000-2000 de ruble. Preţul depinde şi de numărul de ore incluse

! Pentru a transforma preţurile în RON, folosiţi site-urile de transformare, precum: http://convertor.money.ro/

Taxe de şcolarizare

 1. Universitatea de Stat din Moscova M.V. Lomonosov - la Facultatea de filologie, un an de cursuri de licenţă costă 250000-300000 RUB
 2. Institutul de Stat de Relaţii Internaţionale din Moscova - MGIMO (МГИМО) - taxele anuale sunt de 200 000-300 000 RUB/an la zi şi aproximativ 120 000 RUB/an la seral.
 3. Universitatea de Stat din Sankt Petersburg
 • la Facultatea de filologie, un an de cursuri de licenţă costă 5600 de dolari, iar un an de masterat sau de doctorat - 6000 de dolari
 • la Facultatea de economie, un an de cursuri de licenţă la zi costă 96000 RUB, an an de cursuri de masterat costă 92800 RUB. Preţurile pentru studii la seral şi la distanţă sunt de 47200 RUB, respectiv 32800 RUB.

Alte surse de informare