Infostud/Portugalia

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare

Studii în Portugalia

200X200px

Pentru informaţii mai specifice, care nu se regăsesc în aceasta pagină, ne puteţi contacta la adresele din secţiunea Contact LSRS Portugalia

Înainte de a citi restul paginii, va rugăm sa luaţi in considerare faptul ca aceasta versiune a paginii este construita pe baza informaţiilo culese despre universităţile din Porto, Lisabona, Braga, Aveiro si Coimbra. Acestea nu sunt singurele centre universitare din Portugalia, însă sunt cele principale. Vom actualiza în timp informaţiile considerând şi alte centre universitare şi facultăţi.


Cerinţe de admitere

La nivel undergraduate, accentul se pune pe media de liceu, liceul având însă in Portugalia o structură diferită de cea românească (ciclul secundar fiind de 3 ani, 10-11-12, şi nu 4). Procesul de admitere în universităţile de stat este organizat de către Ministerul Educatiei şi nu de către universitati, iar sistemul de aplicaţii nu este conceput pentru a permite aplicaţii de la studenţi străini, de aceea contactul cu facultătile va fi esenţial pentru a stabili cerinţele de admitere. Anumite universităţi organizează şi probe proprii de admitere.

Cursurile sunt ţinute în portugheză, în majoritatea cazurilor. Există o paletă de cursuri care se predă (cu variaţii) în limba engleză, însă este relativ redusă. Ele sunt destinate în special studenţilor Erasmus, însă studenţii "la zi" se pot inscrie şi ei. Pentru studenţii non-Erasmus cunoaşterea limbii devine foarte importantă, deoarece numai câteva dintre cursurile lor prezintă opţiunea de limbă engleză.

La nivel de master, programele nu sunt concepute ca internaţionale, prin urmare cerinţele se referă în general la media de absolvire a facultăţii, CV, scrisori de recomandare. Există cateva universităţi care solicită o dovadă a cunoştiinţelor de limba engleză (CPE, TOEFL, IELTS, fără a fi precizat un nivel minim, cum este cazul Universidade Nova de Lisboa).

Universităţile pot alege să organizeze un interviu cu candidaţii, însă în general admiterea de face pe baza dosarului solicitat si trimis. Studiile anterioare în Portugalia sunt valorizate (cum ar fi o bursa Erasmus).

În ceea ce priveste programele de doctorat, cerinţele sunt asemănătoare cu cele pentru master, adăugându-se necesitatea demonstrării de cunoştiinţe şi experienţa profesională/activitate academică în domeniul ales. Există câteva programe organizate în colaborare cu MIT Portugal şi University of Texas at Austin (Universidade de Lisboa, Universidade do Porto).

Majoritatea universitătilor oferă şi posibilitatea de studii post-universitare, care nu conferă grad de master/doctor, si pentru care cerinţele sunt identice celor de master, nefiind insă necesară o lucrare finală.

Proces de aplicare

La nivel de licentă, concursul naţional este organizat in iulie (echivalentul bacalaureat-ului românesc), rezultatele fiind centralizate de Ministerul Educaţiei, care realizează repartiţiile pe baza opţiunilor. Procesul se incheie undeva prin septembrie. Prin urmare, cei interesaţi în a urma facultatea la o universitate din Portugalia ar trebui să contacteze universităţile cu ceva timp înainte de examenele naţionale.

200X200px

Pentru programele de master, este destul de obişnuit să existe două faze de candidatură, una în mai-iunie şi o a doua în septembrie(in cazul in care raman locuri libere). Dosarul cu documentele solicitate poate fi trimis atat în format electronic cat si prin poştă (eventual poate exista o decizie de admitere condiţionată de remiterea documentelor prin poştă). Pentru cei care la data la care aplică nu au încă licenţa dată, facultăţile acceptă în general o declaraţie/adeverinţă de la facultatea din România care să confirme că studentul va susţine examenul de licenţă în acel an. Unele universităţi dispun de o platformă online unde trebuie completate aplicaţiile, însă nu este o regulă.

Toate documentele trebuie traduse in portughezî si apostilate, lucru care trebuie facut din timp in Romania( traducerea si apostilarea documentelor poate fi facuta si in Portugalia dar implica mai multe cheltuieli si mai mult timp pierdut).

Rezultatele primei faze a procesului sunt comunicate undeva în august, cursurile incepand de obicei la sfarsitul lui septembrie - inceputul lui octombrie.

Pentru doctorate, sesiunile de admitere depind de programele facultăţilor, fiind recomadabilă consultarea informatiilor disponibilizate de fiecare facultate, accesând link-urile de la secţiunea Universităţi.

Costuri de şcolarizare

În cazul universităţilor publice, statul portughez suportă parte din cheltuielile cu taxele şcolare, însă nu există practic locuri gratuite (cu excepţia cazurilor sociale şi a studenţilor care fac parte din programe de mobilitate).

Taxa pentru 1 an de licenţă este de aproximativ 1.000 EUR pentru universităţile de stat. Universităţile private stabilesc în general valoarea unui credit (de ex. la Universidade Católica 1 credit de licenţă este 16.50€), elevii plătind în funcţie de disciplinele alese.

Pentru master sau doctorat, taxele sunt mai variate, însă începând din 2008/2009, o dată cu adoptarea Bologna, 1 an de master Bologna va costa la fel ca un an de licenţă, la universităţile de stat. Taxele pentru masterat sunt in jur de 1000 euro/an, dar depinde de fiecare curs in parte. Pentru programele de master care nu sunt Bologna, taxele pot sa meargă de la 450€ până în jur de 2.200€ pe semestru.

Pentru doctorat, unele universităţi percep taxe semestriale, altele anuale, iar altele pe întregul program, însă costurile variază undeva între 2.500 şi 6.000€, depinzând destul de mult şi de domeniul ales.

Finanţare pentru şcolarizare

200X200px

Programele de finanţare cu caracter permanent sunt orientate în principal către studenţii din fostele colonii portugheze.

Pentru studenţii europeni, cu excepţia Erasmus, oportunităţile nu sunt foarte variate: universităţile pot oferi punctual burse pentru doctorate sau cercetare (pentru programe de master nu am întâlnit încă nici un program de sprijin financiar oferit de către instituţii portugheze)

La universităţile de Stat (şi unele dintre cele private), există posibilitatea de a fi acordate burse sociale pentru toţi studenţii din statele Uniunii Europene (www.sas.up.pt). Candidaturile se fac de obicei în două sesiuni: cea de primăvară şi cea de toamnă.

Recomandăm consultarea periodica a site-urilor universităţilor, pentru bursele de cercetare/doctorat, sau alte surse de informare, cum ar fi site-ul Euractiv.

Cercetarea fiind destul de valorizată in Portugalia, Guvernul Portughez, cu sprijinul Comisiei Europene, a înfiinţat Fundação para a Ciência e Tecnologia, care acordă grant-uri pentru studii de master, doctorat, post-doc si cercetare. Cu toate acestea oportunităţile pentru master sunt reduse (Aicigăsiti anunţul pentru concursul permanent deschis pentru bursele de master, insa este destul de limitativ, dat fiind faptul că aplicanţii trebuie să fi predat intr-o instituţie de invăţământ superior în ultimii 3 ani inainte aplicatiei).

O alta forma de a obtine bursa este aplicarea candidaturii pe site-ul Institutului Camões : www.instituto-camoes.pt Ei ofera bursa studentilor straini si propun o oferta ampla, de la burse pentru cursuri de limba portugheza de vara pana la finantarea cursurilor de masterat. Obiectivul acestor burse este de a oferi sprijinul financiar studentilor straini ce vor sa studieze si sa aprofundeze limba si cultura portugheza.Data la care pot fi depuse candidaturile difera de la an la an, in general desfasurandu-se in martie-aprilie iar aflarea rezultatelor este prin iulie-august.

Bancomate şi carduri bancare

In Portugalia reţeaua de bancomate("Multibanco") este independentă de băncile individuale, aşa că nu este necesar să cauţi bacomatul băncii tale pentru a retrage bani pentru a evita să ţi se ia comision. La nici un bancomat din Portugalia nu se plăteşte comision daca retragi bani dintr-un cont făcut la ei în ţară. Pentru cei are vin cu un card făcut în exterior, comisionul este cel pe care banca lor străină l-a stabilit(in general este de 5 euro pentru fiecare tranzactie facuta, asa ca aveti mare grija), oricare ar fi bancomatul de la care se retrag banii.

Foarte important, limita unei singure retrageri este de 200 EUR odată.

Există locuri unde nu se poate plăti cu Visa, cum sunt în general farmaciile sau comercianţii mai mici.

Dacă ţi-ai făcut cont bancar în PT, vei putea face orice fel de tranzacţie pe net (plata facturilor, încărcarea de credit pentru mobil etc.) în mod gratuit.

Pergunta.jpg

Conexiuni între aeroporturi cu Porto şi Lisabona

La Porto, aeroportul are staţie internă de metrou, facilitând la minim efortul pentru a ajunge în inima oraşului. Un bilet până la staţia centrală (Trindade, care conectează toate liniile de metrou) costă 1,45 EUR şi mai trebuie cumpărată o cartelă de 0,5 EUR care se va folosi ulterior ca suport pentru fiecare bilet de metrou sau autocar cumpărat. Călătoria durează 20 de minute, care este şi frecvenţa plecărilor metroului. Site-ul este www.metrodoporto.pt şi are şi versiune în limba engleză. Metroul circulă între 06.00 a.m. şi 1.00 a.m. Pe www.itinerarium.pt se pot gasi infomaţii despre orarele şi tarifele respective în Porto atât pentru metrou, autobuz (pe care portughezii îl numesc "autocarro") şi trenuri urbane (de conexiune cu localităţile apropiate). Harta metroului este împărţită în zone şi biletul se cumpără în funcţie de câte zone se traversează la călătorie (bilet Z2 pentru traversarea uneia sau a 2 zone, Z3 pentru 3 zone. Z4 pentru 4 şi aşa mai departe). Se poate călători o oră cu un bilet de metrou cumpărat în orice mijloc de tranport, atâta timp cât nu se iese din zonele în care bieltul permite călătoria, adica putem ieşi dim metrou şi urca în autobuz fără să cumpărăm un nou bilet. Biletele de metrou si autobuz sunt aceleaşi, dar sunt mai scumpe daca se cumpără din autobuz, si au dezavantajul că nu pot apoi fi folosite în alt miljoc de transport.

Un drum cu taxi-ul până în centrul oraşului Porto costă aproximativ 15 EUR.

Lisabona nu are staţie de metrou la aeroport, aşa că transportul se face cu autobuzul. Orarele se pot verifica aici. Bieltul costă 1,4 EUR iar o calatorie până la gara centrală, Oriente, durează 10 minute. Vom completa în cuând cu mai multe info.

Întrebări frecvente

1. Care este calitatea invăţământului superior portughez?

Daca vorbim despre instituţiile private, cu rare excepţii, aceste universităţi sunt văzute ca fiind necompetitive. La portughezi există o paradigmă asemănătoare cu cea românească, şi anume că cine nu este suficient de bun să intre la stat merge la privat. La Universităţile de Stat, este recunoscut faptul ca sistemul de evaluare este destul de exigent, însa la nivel mondial universităţile portugheze nu sunt printre cele mai apreciate. Exista insa 5 care sunt in top 500 mondial (Ranking Web of European Universities).

Sistemul de predare nu se aseamana foarte mult cu cel romanesc. Cursurile se bazeaza pe cooperarea dintre profesor si studenti. Profesorii nu sunt foarte exigenti iar orarul este mult mai flexibil decat cel cu care ne-am obisnuit in Romania.(părere personală a autorului)


2. Care sunt costurile implicate de studiul în Portugalia, în afara taxelor şcolare?

Generic, cu 350-400 EUR se poate trăi la minim, ca student. Dacă ai obţinut cămin, suma este mai mult spre 350 sau chiar sub, iar daca nu, se îndreapta spre 400. Dacă vrei să iţi permiţi câte o masă la restaurant sau câteva ieşiri, ba chiar si ceva calatorie, atunci suma creşte proporţional.

Cazarea şi transportul, care constituie două elemente importante din punct de vedere al costurilor, sunt destul de accesibile, cu condiţia obţinerii unui loc într-un cămin studentesc. În general, facultăţile au cămine proprii, cu capacitate mult inferioară însă numărului de studenţi. Este recomandabil ca viitorii studenţii să menţioneze necesitatea cazării încă din faza de candidatură (dacă documentele de completat nu includ deja acest lucru). Chiria la cămin este în jur de 90 - 150 EUR depinde de facultate (Lisabona e mai scumpa decat Porto, Porto decat Braga, etc). La Coimbra cea mai buna cazare ce o vei gasi (mai ieftină dar acceptabilă, daca accepţi să imparţi camera cu încă o persoană) este Residencia Teodoro. Oficial, iţi vor spune că un student Erasmus nu poate sta mai mult de o lună, insă au fost cazurui în care nu a fost aşa (contactează-ne pentru detalii).

Transportul este destul de avantajos, în Porto un abonament pentru metrou şi autobuze este cam 25 de EUR/lună, în Braga 20, şi în Lisabona tot cam aşa. În general, pentru distanţe mari este mai ieftin să recugi la autocar decât la tren. De exemplu, pentru un student, un drum între Porto si Lisabona costă 15 EUR cu autocarul (www.rede-expressos.pt - nu are versiune în engleză, dar este intuitiv) şi între 20-27 EUR cu trenul (www.cp.pt - are şi versiune în engleză).

În ceea ce priveşte alte costuri, alimentele au preţuri comparabile cu România, există opţiuni pentru toate buznarele, de la baruri, cluburi etc. până la concertele de muzica clasică, teatru, muzee. Interesantă este şi opţiunea cantinelor studenţeşti, portughezii tind să gătească bine chiar şi la cantină! Masa la cantină costă în jur de 2 EUR. Bucătăria portugheză este foarte bogată şi să nu vă miraţi daca prietenii voştri portughezi merg cu frecvenţă la restaurant - face parte din cultură. La restaurante, se poate mânca decent începând de la 5 EUR, până la 12-15 EUR, în medie.

Pentru informaţii mai detaliate, ne puteţi contacta la adresa de mail a Ambasadei.


3. Care este calitatea serviciilor academice din Portugalia?

Un lucru este sigur: dacă aveţi nevoie de un document, o adeverinţă, documentele pentru finalizarea perioadei de Erasmus,etc., e bine sa le cereţi din timp, deoarece, deşi în general amabili, funcţionarii nu sunt foarte eficienţi, iar programul de lucru al Serviciilor Academice este în practică destul de restrâns.

În mod asemanător, în cazul solicitarilor de informaţii legate de candidatură, fiţi pregătiţi să insistaţi.


4. Cum pot invata limba portugheză?

Pentru cei care vor sa inceapă încă din România, Ambasada Portugaliei la Bucureşti organizează în fiecare vară cursuri pentru incepători, gratuite, la sediul amabadadei (Secţia Culturală)

De asemenea puteti contacta Centrele de Limba Portugheza create de Institutul Camões in Bucuresti, Cluj si Constanta. Centrul de Limba Portugheza de la Universitatea Ovidius din Constanta ofera in fiecare vara cursuri gratuite de portugheza pentru incepatori, intermediari si avansati.

O alta optiune sunt centrele de limbi străine (de ex. FIDES sau ECHO) care organizează cursuri de portugheză.

În Portugalia, opţiunea cea mai simplă este contactarea facultăţilor de litere din cadrul universităţilor, care organizează în mod normal cursuri de limba portugheză pentru studenţii străini, atât cursuri intensive (în jur de 1 lună), cât şi cursuri semestriale sau anuale. Toate aceste cursuri sunt plătite, însă studenţii universităţii respective beneficiază de reduceri, care sunt mai mari în cazul studentilor Erasmus. În Porto, de exemplu, un curs de limba portugheză de o lună costa aproximativ 100 EUR şi este cu program intensiv de 3 ore de luni până vineri. Un curs semestrial costa aproxiamtiv 200 EUR. Unele Universităţi organizează şi cursuri gratuire pentru studentţii Erasmus - fapt pentru care este bine să le contactaţi si să întrebaţi.

Se adaugă cursurile care pot fi urmate la centrele de limbi străine particulare. Pentru un incepator costurile sunt in jur de 8EUR/ora, pentru un intermediar in jur de 10EUr/ora iar pentru un avansat in jur de 12EUR/ora.


5. Care sunt sansele sa imi pot lua un job?

Teoretic, timp ar fi, pentru un part-time daca faci masterul full-time si invers. Ca ofertă, ea nu este foarte extinsa, însă cafenelele, mall-urile şi alte chestii similare oferă ceva soluţii. Un alt aspect important pe care merita sa il investighezi sunt companiile portugheze care au intrat pe piata românească, şi unde a fi roman poate fi un avantaj (aproape că aş adauga decisiv). Nu am întâlnit job-uri non-chelner care să nu ceară limba portugheză, excepţie făcând stagiile AIESEC. Dacă ştii să vorbeşti fluent şi să scrii cât de cât corect, ca român, îţi măreşti şansele să obţii un loc de muncă non-chelner, iar probabilitatea să primeşti ajutor cu limba la servici este măricică (ne referim la lămuriri de la colegi).

Facultatile pot să faciliteze în anumite cazuri căutarea, spre exemplu Fac. de Economie din Porto are o bursă de job-uri pentru studenti, una dintre asociaţiile de studenţi din facultate la fel, şi probabil nu este singurul caz.

Hârtiile necesare pentru a te angaja sunt: número de contribuinte (un fel de CNP, se obţine la Loja do Cidadão), certificat de cetăţean european (se obţine la primărie), cazier (depinde de servici dacă trebuie traducere sau nu) şi copii dupa actele de identitate (paşaport sau buletin).


6. Există consulate, în afară de Ambasadă?

În afara Ambasadei României la Lisabona există şi trei consulate la Porto, Estoril şi Faro.

Universităţi şi specializări

Universidade do Porto - de aici puteţi ajunge la fiecare dintre cele 13 facultăţi, 2 institute şi către UP Business School.

UP.jpg

Universidade Nova de Lisboa - cea mai recentă dintre cele trei universităţi de stat din Lisabona.

Universidade de Lisboa - ca majoritatea universităţilor publice din Portugalia, include o colecţie destul de largă de specializări

UNL.jpg

Universidade de Lisboa - 3 facultati (Medicina Veterinara, Motricidade Umană, Arhitectură), restul specializărilor fiind organizate în institute (Inst. Sup de Agronomia, Inst. Sup. de Economia e Gestão, Inst. Sup. Técnico, Inst. Sup. de Ciências Sociais e Politicas)

Universidade do Minho - recunoscută în special pentru diversele specializări tehnice.

Universidade de Aveiro - foarte activă pe partea de ştiinţe şi tehnologie (biotehnologie, nanotehnologie)

CU.jpg


Universidade de Coimbra - probabil nu are nevoie de prezentare, actualmente Facultatea de Drept este cea mai apreciată dintre specializările universităţii.

Universidade Católica Portuguesa - cam singura universitate privată recunoscută ca oferind cursuri de calitate, de la filosofie la informatică şi are departamente in 4 locaţii: Lisabona, Porto, Braga si Viseu.

Instituto Superior de Contabilidade e Administração de Lisboa - recunoscut pentru calitatea invatamantului, specializat in Contabilitate, Audit, Finante, Management, Drept, Matematica

Aici o lista mai cuprinzătoare a universităţilor.

Recunoașterea diplomelor

NARIC (National Academic Recognition Information Center) este un centru national de informare cu privire la recunoasterea si echivalarea diplomelor, certificatelor de studii dar si al calificarilor profesionale obtinute in strainatate. Mai multe informatii puteti obtine accesand pagina http://www.dges.mctes.pt/DGES/pt/Reconhecimento/NARICENIC/NARIC/Quem+somos/ dar si contactand reprezentantii LSRS Portugalia.

Directiva 36/2005/EC

Această directivă prevede accesul pe piața muncii în statele UE, fără recunoașterea diplomelor, pentru medicii, medicii dentiști, farmaciștii, asistenții medicali generaliști, moașele, medicii veterinari și arhitecții dintr-o țară a UE. Tuturor practicanților anumitor profesii medicale (autohtoni sau străini) li se poate cere să fie înscriși în registrul național al practicanților de profesii medicale pentru a practica într-o anume țară din UE. Arhitecților li se poate cere să fie înregistrați în registrul național al arhitecților.

Acest acces se referă la accesul în șapte profesiuni reglementate, nu ține loc de document de ședere. Celor care nu au drept de muncă în respectivul stat al UE li se permite însă să înceapă o afacere pe cont propriu.

Recunoașterea europeană a diplomei de inginer

Inginerii pot obține titlul Eur. Ing. din partea en FEANI prin ro AGIR sau altă organizație membră a FEANI.

Notă: titlul Eur. Ing. nu este recunoscut de către Italia și nu poate fi obținut și/sau purtat în Italia, deoarece membrului italian al FEANI nu îi este permis să se substituie autorităților italiene de recunoaștere a diplomelor străine. A purta titlul profesional Eur. Ing. în Italia ar introduce confuzie cu titlul profesional italian, titlu care poate fi acordat doar de către administrația educațională italiană. În Italia se pot purta numai titlurile permise de legile italiene și numai conform acestor legi. În schimb, cei care au primit titlul de inginer în Italia pot cere titlul Eur. Ing. din altă țară europeană.

Alte surse de informare

Condiții de ședere într-un alt stat al Uniunii Europene

De la 1 ianuarie 2014, cetățenii români au liber la muncă în 27 de țări din UE. Dreptul de muncă nu este același lucru cu dreptul de ședere, deși în general cetățenii români care au de muncă au și drept de ședere în statele membre ale UE.

Conform Directivei 2004/38/EC, ca afirmație generală, șederea liberă a unui cetățean european și a membrilor săi de familie într-un alt stat al UE durează maxim trei luni.

De asemenea, statele UE pot interzice intrarea pe teritoriul lor a cetățenilor din alte state UE care reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, siguranța publică sau al căror acces este interzis printr-o măsură de administrație publică.

„În țările membre ale Spațiului Schengen, cetățenii români au dreptul legal de ședere o perioadă de 90 zile într-un interval de 6 luni, potrivit articolul 20, paragraful 1, din Convenția de aplicare a Acordului Schengen. Pot fi făcute mai multe călătorii în acest interval, dar totalul zilelor de ședere nu trebuie sa depășească 90, de la data primei intrări în Spațiul Schengen.

După consumarea celor 90 zile, cetățeanul român are obligația de a părăsi Spațiul Schengen, putând reintra, la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la data primei intrări.”
Poliția de frontieră, România

Pentru șederea de mai mult de trei luni trebuiesc îndeplinite condițiile de la Art. 7 al directivei. Acesta prevede că au drept de ședere cetățenii Uniunii care îndeplinesc unul din punctele (a), (b) sau (c) și membrii lor de familie, conform punctului (d):

a) cei care muncesc (legal) sau sunt self-employed (persoană fizică autorizată) în statul respectiv;
b) au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv și au totodată o asigurare medicală cuprinzătoare;
c) - sunt înscriși ca studenți la o unitate de învățământ publică sau privată acreditată sau finanțată de statul respectiv, inclusiv în învățământul profesional, și
- au o asigurare medicală cuprinzătoare și asigură totodată statul respectiv printr-o declarație sau alt mijloc echivalent că au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv pe durata șederii lor;
d) sunt membri de familie ai unui cetățean al Uniunii care îndeplinește condițiile de la punctele (a), (b) sau (c).

Conform art. 14, dacă cetățenii europeni și membrii lor de familie au intrat în statul gazdă pentru a căuta de muncă, ei nu vor fi expulzați dacă dovedesc că ei continuă să-și caute de muncă și că au o șansă reală de a fi angajați, cu excepția cazurilor prevăzute de măsuri de administrare publică, de siguranță publică sau de sănătate publică.

Unele state impun cererea unui document de ședere într-un anumit număr de zile de la intrarea în țara respectivă într-un scop de ședere care cade sub art. 7. A nu-l cere la timp poate fi pedepsit cu amendă sau reținere (detenție), dacă dreptul acelui stat prevede acest lucru.

A comite infracțiuni grave sau a primi ajutor social (peste 50% din venit) constituie temeiuri de expulzare. Cel din urmă temei nu se aplică azilanților recunoscuți și rezidenților pe termen lung ai UE. Expulzarea cetățenilor europeni dintr-un stat al UE poate fi contestată în trei instanțe înainte de rămâne definitivă.

Dovedirea cetățeniei europene se face în baza pașaportului sau buletinului de identitate, care constituie documente de călătorie (permisul de conducere și documentul de ședere nu constituie dovezi ale cetățeniei). Legitimarea cu documentul de ședere se poate face doar în statul în care a fost emis, în restul țărilor UE el are doar valoare de viză de intrare în statul care l-a emis sau de viză Schengen în cazul emiterii de către un stat membru al Acordului de la Schengen.

Cei care au permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene îl pot preschimba pe un nou permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene, emis de statul în care se mută, cu condiția să aibă un scop de ședere permanentă recunoscut de lege. Acest permis conferă drept la ajutor social în statul care l-a emis. Danemarca, Irlanda și Marea Britanie nu participă la preschimbarea acestor permise.

Șederea într-un alt stat al UE este explicată în detaliu de Ministerul Administrației și Internelor în ro Ghidul românului în UE.

Surse de informare asupra dreptului de ședere

Ghiduri

UE:

Dreptul de muncă al cetățenilor români în UE:

Contact LSRS Portugalia

E-mail general: contact@pt.lsrs.ro

Ambasador Adjunct LSRS - Simona Marcu (simona.marcu@pt.lsrs.ro)