Infostud/Marea Britanie

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare

Universitățile din Marea Britanie sunt cunoscute la nivel modial pentru varietatea de studiilor universitare de licență, master și doctorat, ce sunt căutate de studenți aspiranți din întreaga lume și sunt recunoscute de angajatorii din marea majoritate a țărilor.

Acest ghid a fost conceput și este actualizat de către echipa Ligii Studenților Români din Străinatate - Filiala Marea Britanie pentru a contribui la decizia de a studia în Marea Britanie, oferidu-vă, astfel, o imagine în ansamblu despre sistemul educațional britanic.

Universitățile din Marea Britanie

Sistemul educațional britanic are o istorie extrem de bogată și a devenit cu trecerea timpului parte dintr-o adevarată tradiție. Universitățile din Marea Britanie s-au remarcat încet, dar sigur, datorita faptului că oferă studenților oportunitatea excepțională de a se dezvolta academic la cele mai înalte standarde educaționale într-un mediu multicultural și îi recompensează în final cu certificate recunoscute oficial și respectate în întreaga lume. Acesta încurajează studenții neîncetat să citească și să cerceteze cât mai mult cu putință, să gandească și să acționeze independent, deși au susținerea necondiționată a profesorilor, și să evalueze în amănunt fiecare lucru pe care îl învață. Astfel, studenții sunt înzestrați cu un bagaj de cunoștințe remarcabil și cu aptitudini și calități de o importanță majoră pentru mediul profesional, precum independeța și determinarea. Mai mult decât atât, universitățile din Marea Britanie doresc să atragă un număr cât mai mare de studenți internaționali și de aceea se ocupă îndeaproape de susținerea acestora și creează un mediu prielnic pentru acomodarea și dezvoltarea lor în cadrul universității.

În Marea Britanie există 147 universități de stat acreditate de către British Council a căror listă completă și clasificare poate fi evaluată în funcție de anul academic și subiectul de studiu în diverse tabele ierarhice, precum cel din The Complete University Guide: http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings.

Cele mai prestigioase universități din Marea Britanie, 24 la număr, fac parte din The Russel Group al cărui menire este susținerea necondiționată a cercetării, oferirea unui învățământ excepțional și a unei experiențe academice remarcabile, și crearea de legături cu diverse companii și cu sectorul public. Lista întreagă a universităților este disponibilă pe website-ul oficial Russel Group: http://www.russellgroup.ac.uk/our-universities/

Studii universitare de licență - Bachelor's Degree

Durata programelor universitare de licență variază în funcție de țara din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în care se află universitatea și de subiectul de studiu. Astfel, în Anglia, Wales și Irlanda de Nord studiile se desfășoara pe o perioada de 3 ani, în timp ce în Scoția acestea se întind pe o perioada de 4 ani. Durata studiilor se poate prelungi în cazul în care cerințele cursului ales includ efectuarea unui stagiu de practică pentru dobândirea de experiență sau petrecerea unui an în străinatate pentru îmbunătățirea aptitudilor lingvistice.

Sistemul universitar britanic oferă patru categorii diferite de studii de licență, iar sferele de studiu ce se încadrează în fiecare categorie vor fi, de asemenea, prezentate:

 • Studii universitare în Arte sau Bachelor of Arts (BA) incluzând drept, filozofie, istorie, literatură, limbi străine, științe sociale (sociologie, psihologie, politică, științele comunicării, jurnalism), muzică și artă, antropologie și arheologie;
 • Studii universitare în Stiință sau Bachelor of Science (BSc) incluzând informatică, business (economie, management), medicină, științe (biologie, chimie, fizică), matematică;
 • Studii universitare în Inginerie sau Bachelor of Engineering (BEng) incluzând inginerie;
 • Studii universitare în Educație sau Bachelor of Education (BEd).

Mai mult decât atât, universitățile din Marea Britanie dispun de o miriadă de programe de studiu ce pot fi alterate pentru a se potrivi intereselor studenților. Astfel, posibilitățile oferite sunt prezentate succint în cele ce urmează, dar disponibilitatea lor trebuie verificată în cadrul universității:

 • Single Honours Degrees în care se urmează cursurile unei singure facultăți, spre exemplu BSc Sg Hons Economics;
 • Joint Honours Degrees în care se studiază două subiecte interdependente, spre exemplu BA Communication Studies & German;
 • Combined Honours Degrees în care se pot alege până la 3 obiecte de studiu, spre exemplu BA Modern Languages.

Procesul de aplicație

Procesul de aplicație este unic pentru toate universitățile din Marea Britanie și se efectuează în întregime online pe The University and College Admissions Service (UCAS). UCAS este o fundație caritabilă ce își asumă rolul de a procesa aplicațiile studenților aspiranți, de a le trimite mai departe universităților alese de aceștia și de a-i înștiința cu privire la admiterea sau respingerea într-o instituție. Astfel, în perioada de recrutare nu există nicio legătură directă între studenți și personalul universităților.

Printre componentele aplicației se numără și:

 • înscrierea pe UCAS: https://2016.undergrad.apply.ucas.com/appreg/SecurityServlet;
 • alegerea atentă a cinci programe de studiu;
 • redactarea unui singur eseu original în limba engleză de 4000 de caractereș
 • atașarea unei scrisoaride recomandare în limba engleză redactată de un profesor și datele de contact a acestuia;
 • atașarea unui certificat ce dovedește fluența în limba engleză.

Este necesar să vă asigurați că aveți documentele în original scanate, întrucât universitățile vă pot contacta personal pentru a vă cere informații și dovezi suplimentare, precum foaia matricolă cu mediile obținute pe durata liceului sau diferite certificate care dovedesc experiența menționată în eseul personal sau scrisoarea de recomandare.

Etapele aplicației

Crearea contului UCAS sau Register

După cum am menționat deja în secțiunea anterioară, UCAS reglementează accesul în învățământul superior din Marea Britanie, este responsabil de întregul proces de aplicație și mediază comunicarea dintre studenții aspiranți și cadrele universităților contra unei sume de £17 ce trebuie achitată online cu un card debit. De aceea, este important să vă creați un cont pe UCAS, iar acest lucru se realizează cu foarte puține eforturi, deoarece trebuie doar să accesați website-ul UCAS și să faceți click pe Register localizat în partea dreaptă sus a paginii a paginii inițiale:

În cele ce urmează trebuie să citiți cu atenție termenii și condițiile contratului și să introduceți datele personale obligatorii, precum titulatura, prenumele și numele, data nașterii, adresa completă și adresa de email, urmând a vă seta o parola și a vă alege 3 întrebări de securitate. Este important să vă asigurați că toate înformațiile pe care le furnizați sunt veridice, întrucât aceasta vă poate influența intrarea la universitate. UCAS va genera un nume de utilizator unic pe care trebuie să îl rețineți și să îl folosiți alături de parola aleasă de dumneavoastră pentru a vă loga pe portal. Datele personale le puteți modifica oricând la secțiunea Personal Details.


Selectarea opțiunilor sau Choices

Logându-vă în contul dumneavoastră UCAS vă puteți alege în total 5 programe de studiu la una sau mai multe universități. Cu ajutorul opțiunii Course Finder puteți găsi detaliile programului de studiu necesare înscrierii, precum codul instituției, codul cursului și data începerii, și trebuie să le introduceți în campurile secțiunii Choices.

Educație sau Education

Această secțiune are în vedere completarea informațiilor despre instituția la care ați studiat în ciclul gimnazial, precum numele, data începerii și a terminării și tipul studiilor.


Experiență profesională sau Employment

În cazul în care ați avut ocazia să câștigați experiență profesională, puteți adăuga informații despre angajatorul dumneavoastră, numele și tipul slujbei. Cadrele universității responsabile de recrutarea studenților vă pot contacta angajatorul pentru informații adiționale despre dumneavoastră.


Eseul personal sau Statement

Eseul personal este, probabil, cea mai importantă componentă a întregului dosar de admitere. Aveți la dispoziție 4000 de caractere incluzând spațiile dintre caractere pentru a convinge cadrele responsabile de admiterea studenților aspiranți că sunteți un candidat calificat pentru programul de studiu și universitatea respectivă. În cadrul unei sesiuni aveți doar 35 de minute la dispoziție pentru a vă scrie eseul înainte ca acesta să se reseteze.

Eseul este o prezentare a studentului aspirant, a cunoștințelor și înțelegerii subiectului de studiu pe care dorește să îl urmeze, a competențelor care îl recomandă din toate punctele de vedere pentru cursul ales, și importanța universității pentru dumneavoastră. În ultimul paragraf al eseului este important să explicați ce v-a determinat să vă doriți să studiați în Marea Britanie, cât și planurile dumneavoastră profesionale de viitor.

Puteți accesa modele de eseuri scrise de studenți în următorul link, dar vă sugerăm să fiți originali și să nu vă inspirați în întregime din eseurile citite, deoarece universitățile dispun de programe extrem de performante de plagiarism ce vă pot aduce la o descalificare automată. http://www.thestudentroom.co.uk/wiki/Category:Personal_Statements_by_Subject

De asemenea, vă sugerăm să lucrați constant la eseu și să nu îl lasați pe ultima sută de metri, deoarece acesta trebuie prelucrat și editat pentru a obține un rezultat concis și potrivit pentru mediul academic.


Recomandare sau Recommendation

Indiferent dacă aplicați printr-o instutuție sau individual aveți nevoie de o recomandare de la un profesor scrisă în limba engleză care v-a predat o materie relevantă programului de studiu la care ați aplicat. Este necesar să discutați cu profesorul și să primiți consimțământul lui pentru a-i adăuga datele de contact precum numele, ocupația, organizația din care provine, numărul de telefon și adresa de email, deoarece UCAS îl va contacta și îi va solicita să adauge scrisoarea de recomandare. Profesorul este obligat să prezică notele pe care crede că le veți obține la Bacalaureat pentru fiecare materie în parte.


Ultimul pas

Este reprezentat de efectuarea plații sumei de £17 ce trebuie achitată online cu un card debit, verificarea aplicației și trimiterea acesteia.

Cerințe de admitere și criterii de selecție

Cerințele de admitere variază în funcție de universitate, de programul de studiu și de numarul de aplicații primite. În altă ordine de idei, un student care își depune aplicația la mai multe universități pentru același program de studiu poate primi cerințe de admitere diferite pentru fiecare universitate în parte, iar acestea sunt, în general, legate de notele obținute la Bacalaureat și la examenul de limbă engleză. Cerințele de admitere sunt prezentate în detaliu la categoria Course Search de pe website-ul UCAS pentru toate programele de studiu ale tuturor universităților sau pe websiteurile oficiale ale acestora.

Personalul universităților responsabil de recrutarea studenților pentru programe de licență transmite răspunsurile prin întermediul UCAS, iar acestea pot fi:

 • Ofertă condiționată sau Conditional offer este, de obicei, făcută studenșilor care nu au susținut încă Bacalaureatul și/sau examenul de limbă engleză; aceasta prezintă media și/sau notele de la anumite materii susținute la Bacalaureat sau calificativul obținut la examenul de limbă engleză pe care universitatea se așteaptă sa o dobândiți pentru a fi acceptați în cadrul său;
 • Ofertă necondiționată sau Unconditional offer este făcută studenților care au susținut deja toate examenele necesare, iar universitatea este mulțumită de rezultatele dumneavoastră și vă oferă un loc pentru programul de studiu pentru care ați optat;
 • Nereușit sau Unsuccessful.

Ofertele sunt concepute separat și personalizat, iar personalul responsabil de recrutarea studenților dispun de metodologii de conversie a sistemului de notare românesc. Spre exemplu, cerințele de admitere pentru programul de studiu BSc Hons Management din cadrul Universității din Nottingham pentru studenții aspiranți din Marea Britanie este ABB în sistemul de notare britanic, dar în sistemul de notare românesc acesta echivalează media de 9 incluzând o notă de 9.5 și două note de 9. De altfe, oferta va fi făcută direct în sistemul de notare românesc. În cazul în care întâmpinați probleme înainte legate de neînțelegerea cerințelor de admitere și echivalentul lor în sistemul românesc înainte de a vă depune aplicația este important să contactați printr-un email sau un apel telefonic departamentul ce oferă programul de studiu de care sunteți interesat. Datele de contact a personalului responsabil de admiterea studenților pot fi găsite de cele mai multe ori pe pagina proprie a departamentului.

În ceea ce privește examenul ce dovedește cunoștințele de limbă engleză, cele mai recunoscute și solicitate examene sunt International English Language Test System (IELTS), Teaching English as a Foreign Language (TOEFL), Cambridge English Language Assessment. Cerințele pentru examenul de engleză diferă de asemenea, dar în general este bine să vă asigurați că ați trecut examenul IELTS cu nota 7, Cambridge Certificate of Proficiency in English cu calificativul C sau Cambridge Certificate of Advanced English cu calificativul A.

Universitățile sunt obligate să trimită răspunsurile pentru aplicațiile studenților prin intermediul UCAS în fiecare an până la ultima jumătate a lunii martie sau prima jumătate a lunii aprilie. UCAS vă va înștiința printr-un email despre schimbările ce au avut loc în contul dumneavoastră și le puteți verifica doar logându-vă în acesta.

Este responsabilitatea studenților să răspundă tuturor ofertelor primite până la începutul lunii iunie prin următoarele opțiuni:

 • Prima opțiune sau Firm acceptance reprezintă programul de studiu pe care vă doriți cel mai mult să îl urmați dacă îndepliniți cerințele de admitere;
 • A doua opțiune sau Insurance acceptance reprezintă programul de studiu pe care doriți să îl urmați în cazul în care nu ați îndeplinit cerințele de admitere pentru prima opțiune, dar acestea corespunde celei de-a doua opțiuni;
 • Respingere sau Decline reprezintă restul programelor de studiu care nu se încadrează în selecția dumneavoastră.

Este important să verificați cu atenție termenele limită și dățile cele mai importante legate de procesele de aplicare și admitere în cadrul universităților. Pentru intrarea la universitate în anul academic 2015/2016 aplicația trebuie trimisă până la data de 15 octombrie 2015 pentru Universitățile Oxford și Cambridge și până la 15 ianuarie 2016 pentru restul universităților.

Studii universitare de master - Master's Degree

Studii universitare de doctorat - Doctorate of Philosophy

Cerințe de admitere

Criterii de selectie


Cerintele de admitere sunt mentionate la categoria Course Search de pe site-ul UCAS si sunt detaliate pentru fiecare domeniu in parte la fiecare dintre universitati; acestea variaza. In general, cerintele pentru stiinte umane si sociale sunt mai ridicate decat cele pentru stiintele exacte. Acest fapt se datoreaza dorintei universitatilor de a atrage candidati pe domeniile mai putin populare. Astfel, la University of Edinburgh, de exemplu pentru Economie se cer 34 puncte la Bacalaureatul International (o medie peste 9.50 la bacul romanesc), iar la Computer Science se cer 30 puncte la Bacul International (peste 8.50 la bacul romanesc) dar cu o nota mare la matematica si fizica. Ofertele sunt concepute personalizat, iar tutorii responsabili cu admiterea au metodologii de conversie a rezultatelor romanesti. De asemenea trebuie sa dovediti ca stapaniti limba engleza foarte bine. Majoritatea universitatilor doresc sa vada o copie a certificatelor de competenta lingvistica. Deobicei se accepta urmatoarele scoruri: IELTS (6.5), TOEFL (paper-based=600, computer-based=250, internet-based=100), Cambridge Certificate of Proficiency in English (C or above), Cambridge Certificate of Advanced English (A). Urmatoarele pasaje aprofundeaza cerintele de admitere si criteriile de selectie ale universitatilor ce se impart in patru categorii:

 • Criterii de admitere specifice pentru Marea Britanie

Bineinteles ca, pentru a ne informa propriu-zis de cerintele universitatii la care dorim sa studiem trebuie sa vizitam website-ul acesteia. Orice universitate in Marea Britanie are propriul website si propriul tabel cu cerinte alcatuit in conformitate cu sistemul de invatamant englezesc. Aici se pot vedea in general anumite note de forma "AAA" sau "AAB" ce fac parte din sistemul englezesc de evaluare denumit "A Levels". Notele de forma "AAA" mai poarta si denumirea de "straight A's" si reprezinta cele mai mari note si cel mai inalt prag la care trebuie sa tinteasca studentul englez pentru a raspunde cerintelor. Aceste note reprezinta de fapt 3 examene in cadrul caruia studentul englez opteaza liber sa fie evaluat si totodata reprezinta pragul eminentei care trebuie atins pentru a intra la o facultate cu aceste cerinte. Notele de forma "AAB" denota faptul ca nu e necesar ca toate notele sa atinga pragul eminent si e de la sine inteles ca nota de forma "B" reprezinta nivelul mediu. Este totodata de inteles ca aceste note variaza de la facultate la facultate, dat fiind si faptul ca fiecare departament are cerinte si pretentii diferite.

 • Cerinte pentru studentii romani

Din fericire, aceaste cerinte nu se aplica romanilor. Surprinzator sau nu, cerintele generale care ni se pun noua sunt ca media tuturor examennelor sa fie minimum 9 si un Cambridge Certificate care sa fie de level A, B sau chiar si C. Deci dupa cum se poate usor observa,este mult mai usor pentru un student roman sa intre la o facultate in Anglia, decat pentru un student englez care mai ca trebuie sa faca sacrificii in cea ce priveste obtinerea notelor. Contrar asteptarilor noastre, controversatul Bacalaureat roman ne poate duce peste hotare foarte usor. Nu trebuie insa lasata la o parte oportunitatea de a da Bacalaureatul International deoarece anumite universitati ofera burse pentru obtinerea unui anumit numar de puncte.

 • Comunicarea cu departamentul e esentiala

Dupa cum am mentionat si mai inainte, fiecare universitate si fiecare departament are alte cerinte care variaza in functie de profilul pe care vreti sa-l studiati dar si de importanta punctelor de Alumi pe care le are universitatea respectiva. Este de mentionat faptul ca comunicarea prin e-mail cu departamentul respectiv este de o importanta fundamentala in acest context. De regula, website-ul oricarei universitati o sa va ofere un link prin care dumneavoastra sa pute-ti accesa pagina departamentului dorit. Odata accesata pagina propriu-zisa sunt de notat adresele de mail si de fax a ofiterilor de recrutare care se vor ocupa cu raspunderea tuturor intrebarilor dumneavoastra. Dupa cum se poate vedea, website-ul UCAS este un canal de comunicare oficiala unde se afiseaza un numar limitat de informatii lasandu-l pe tanarul candidat cu nenumarate intrebari. Ofiterii responsabili cu departamentul respectiv va vor raspunde la intrebari cu placere folosindu-si conturile personale de mail. Este de notat faptul ca in luna august acestia vor fi extrem de incarcati iar raspunsurile la intrebarile dumneavoastra s-ar putea sa intarzie destul de mult.

 • Diversitatea cerintelor

In ceea ce priveste departamentele, diversitatea cerintelor pe care le au e uimitoare. Media generala a tuturor examenelor nu trebuie sa fie intotdeauna minium 9. In fuctie de departament, spre exemplu departamentul de informatica, numit de regula "Computer Science" media tuturor examenelor de Bacalaureat nu e luata intotdeauna in considerare. In multe dintre universitati, departamentul e de regula interesat ca nota la informatica sau matematica sa fie minimum 8 sau 9, restul notelor sau media tuturor notelor nefiind atat de importanta. In ceea ce priveste certificatul Cambridge, notele de A sau B sunt valabile doar pentru universitatile de mare renume, cum sunt universitatile Cambridge, Oxford sau London Metropolitan University. In cazul universitatiilor mai putin cunoscute, nota C e acceptabila. Si mai surprinzator e faptul ca, daca doriti sa studiati inginerie electrica sau mecanica, in functie de universitatea respeciva s-ar putea ca certificatul Cambridge sa nu va fie cerut deloc. Totusi, acest detaliu nu trebuie considerat general caci, dupa cum s-a spus de nenumarate ori, fiecare departament are alte cerinte si este practic imposibil sa prezici cu exactitate ce pretentii are fiecare.

Proces de aplicare

Contul UCAS


Aveti nevoie de un cont pe site-ul UCAS (agentia care reglementeaza accesul in invatamantul superior in Marea Britanie) la adresa http://ucas.com/students/apply/. Pentru toate cele 5 optiuni (universitati) exista o singura aplicatie care costa 17 lire – trebuie achitata prin card debit online.

1.jpg

Etapele aplicatiei


In stadiul initial se introduc datele personale. Daca aplicati individual (nu prin scoala voastra sau British Council) trebuie sa indicati acest fapt la inceputul aplicatiei deoarece voi o sa adaugati recomandarea si o sa furnizati datele de contact ale persoanei care va acorda referinta.

3.jpg


Dupa creerea contului, trebuie sa completati toate campurile din meniul din stanga imaginii. La finalul aplicatiei, veti putea plati cu card-ul si trimite aplicatia, in intervalul 15 septembrie-15 ianuarie, in care UCAS este operativ. O aplicatie timpurie este de dorit, deoarece va creste sansele si va ofera posibilitatea sa aflati mai din timp unde ati fost admis.


Selectarea optiunilor


Completati cele 5 optiuni de universitati si cursuri. Puteti alege 5 cursuri la o singura universitate sau 5 cursuri la 5 universitati diferite. In alegerea dvs trebuie sa tineti cont de cerintele de admitere, pentru a va evalua cat mai bine sansele de reusita.

5.jpg


Experienta


Completati datele despre institutia la care ati studiat pe durata liceului. La sectiunea ‘Qualifications’ nu veti putea completa in totalitate deoarece UCAS cere “predicted grades” (rezultate prezise la urmatoarele examinari in cazul romanilor la BAC) si sistemul romanesc nu le ofera. De aceea trebuie sa trimiteti o copie tradusa si legalizata a foii matricole la biroul de admiteri al fiecarei institutii in parte.

6.jpg

La sectiunea ‘Employment’, daca este cazul, completati date despre angajatorul dumneavoastra si o scurta descriere a activitatii prestate.

7.jpg

Personal Statement


Personal Statement-ul este cea mai importanta componenta a procesului de admitere. Aceasta are 4000 de caractere incluzand spatiile intre cuvinte. In cadrul unei sesiuni, in campul UCAS, aveti 35 de minute la dispozitie pentru a uploada Statement-ul inainte ca acesta sa se reseteze.

8.jpg

A nu se confunda cu eseul de admitere tipic pentru sistemul din SUA! Personal Statement-ul este o scurta prezentare a aplicantului (2-3 randuri) si a cunostintelor lui despre subiectul pentru care aplica si a competentelor curente in acest domeniu (cea mai consistenta sectiune a eseului), foarte important este sa precizati ce aduceti facultatii, trebuie sa aratati facutatii ca este mai bine sa va aleaga pe dvs decat pe altul. In ultimul paragraf mentionati de ce vreti sa studiati in UK si ce planuiti sa faceti pe viitor dupa obtinerea diplomei respective. Un site bun cu exemple este : http://www.thestudentroom.co.uk/wiki/Category:Personal_Statements_by_Subject - exemplele sunt pur orientative ; evitati sa copiati/imprumutati fragmente pentru ca asta va duce la o descalificare automata. Deasemenea, nu lasati eseul pe ultima clipa deoarece acesta trebuie prelucrat indelung si editat pentru a obtine un produs final concis.

Recomandare


Aveti nevoie de o recomandare de la un profesor scrisa in limba engleza si la o materie relevanta subiectului pentru care aplicati (ex. Recomandare de la profesorul de informatica pentru aplicantii la Computer Science). Recomandarea din partea profesorului se va adauga de catre aplicant intr-un camp similar cu cel pentru Personal Statement; acesta furnizand si datele de contact ale autorului recomandarii, permitand astfel universitatilor sa verifice veridicitatea informatiilor despre candidat.

9.jpg

Rezultatul aplicatiei


Termenul limita pentru aplicantii din Uniunea Europeana este 15 ianuarie (15 octombrie pentru Oxford/Cambridge si pentru aplicantii la Medicina. De exemplu daca doriti sa incepeti cursurile Universitatii Cambridge in Oct 2009 trebuie sa aplicati inainte de 15 Oct 2008. Raspunsurile si eventualele oferte le veti primi oricand intre data aplicarii si 31 aprilie cand UCAS inchide sesiunea de admiteri.

Dupa confirmarea optiunilor


Dupa ce toate rezelultatele de la universitati au fost primite aplicantul trebuie sa aleaga intre acestea. Intrucat alegerea este decisiva se recomanda si alte metode de informare asupra cursului/facultatii/orasului:

 • Majoritatea Universitatilor din UK au o asociatie a romanilor ai caror date de contact pot fi cautate pe site-ul universitatii respective. Asociatia poate oferi informatii suplimentare legate de costuri, optiuni, cazare si studii.
 • Facultatile au un email de contact pentru a raspunde la intrebarile noilor studenti.
 • Majoritatea Universitatilor ofera de asemenea si programe de mentoring. Prin acesta se atribuie noilor studenti ( ce doresc ) un student de la aceiasi facultate dintr-un an mai mare ce poate oferi raspunsuri si sfaturi.

Costuri

Cazare


Universitatile din Marea Britanie ofera o multitudine de servicii in cea ce priveste cazarea studentului . Diversitatea camerelor si complexitatea serviciilor mai ca intrec o agentie daca nu si egaleaza o astfel de institutie cu caracter public . Din momentul in care studentul este declarat admis de catre departamentul in care doreste sa studieze , universitatea respectiva ofera propria ei varianta de contract pentru acomodarea studentului in campus . Bineinteles ca acest contract e alcatuit in functie de dorintele si pretentiile studentului legate de locul unde doreste sa isi petreaca primul an universitar . Tipurile de camere si locuintele reusesc sa satisfaca orice gust a oricarui student care doreste sa vina in Marea Britanie sa studieze atat singur cat si cu familia.

 • Studentul care opteaza pentru campus in universitate

Variantele pentru studentul care calatoreste singur spre aceasta tara sunt nenumarate . Studentul poate opta intre camere ensuite ( cu baie ) , non-ensuite (fara baie ) , catered ( cu mancare oferita la cantina ) sau non-catered ( fara mancare ) si intre zone , spre exemplu , in centrul orasului sau in suburbii dar acest aspect nu este valabil in toate cazurile . Bineinteles ca preturile variaza si in functie de complexitatea serviciilor . Este de notat faptul ca chiriile in Marea Britanie , in special in universitati , sunt foarte scumpe . Cea mica chirie este in jur de 87 £ pe saptamana atingand chiar si 140£ 150& lire pe saptamana in functie de serviciile si luxul pe care il doriti . Este de la sine inteles daca doriti sa faceti economie si sa traiti modest veti opta pentru o camera cu o chirie cat mai mica . Cea mai ieftina optiune in acest caz este sa va alege-ti o camera non-ensuite , ceea ce inseamna ca nu ve-ti avea propria dmneavoastra baie ci o ve-ti imparti cu restul studentilor , ceea ce inseamna ca chiria va fii undeva intre 87£ -110 £ pe saptamana . O varianta mai scumpa ar fi o camera cu baie unde chiria va creste de la 110& la 120& pe saptamana . Varianta cea mai scumpa si mai luxoasa sunt camerele studio ale universitatii , care pe langa un design exclusiv , sunt spatioase , elegante si ofera cel mai mare pachet de servicii . Avantajul alegerii acestor contracte este ca in majoritatea cazurilor toate facturile sunt incluse . Desi pot exista si anumite exceptii , cum ar fi acela al camerelor studio unde pute-ti sa fiti nevoit sa platiti internetul separat .

 • Studentul care vine cu familia si opteaza pentru campus in universitate

Si in cazul in care studentul se decide sa vina cu familia preturile vor creste in functie de preferinte . Diferenta este ca chiria se plateste aici in functie de cate persoane vor inhabita camerele sau locuinta respectiva . In alte cuvinte ,chiria se va calcula in functie de cate persoane vor locui cu dumneavoastra , spre exemplu , daca chiria e de 95£ pe saptamana , aceasta se va amplifica cu 4 si veti ajunge sa platiti de patru ori mai mult decat daca a-ti veni singur . In plus , daca cei ce locuiesc cu dumneavoastra sunt parinti si doresc sa munceasca vor fi nevoiti sa plateasca taxe aditionale statului . De mentionat este si aici ca in unele cazuri anumite servicii puteti sa le platiti separat . In rest , universitatea va mai poate oferi si camere pentru cohabitarea in cuplu sau camere in locuinte cu diferite facilitati pentru sugari in cazul in care veniti cu copii mici .

 • Studentul care doreste sa fie cazat in locuinta privata

Daca doriti sa fiti cazat intr-o locuinta privata , aceasta optiune este de asemenea valabila . Avantajul este aici ca , cel putin la prima vedere , chiriile sunt mai mici . Este de mentionat faptul ca aici veti plati toate facturile separate . Asadar , chiriile cele mai mici sunt de 40£ pe saptamana dar si aici pot atinge cote inalte in functie de preferintele dumneavoastra . La modul general este de preferat sa nu va luati locuinte cu chirii sub 65£ pe saptamana deoarece in foarte multe cazuri pot aparea probleme practice cum ar fi lipsa gazului in timpul iernii sau a apei calde . De regula , chiriile care incep la 60£ ofera locuinte satisfacatoare si nu veti intalni probleme de acest gen .Mai mult , aceste locuinte au de regula certificat de gaz care garanteaza totodata buna functionare si siguranta proprietatii pe care doriti sa o inchiriati . Spre deosebire de campus , in aceste locuinte veti avea oportunitatea de a va alege cu cine doriti sa stati si sa va impartiti spatiul privat . Daca ramaneti cu gandul la optiunea din campus , veti fi clasat cu persoane necunoscute , majoritatea de nationalitate engleza . Bineinteles ca si aici , puteti sa va alegeti camere de o persoana , ajungand chiar si la locuinte care ofera cazare pentru 2 , 3 , 4 chiar si 10 persoane.


Alte consideratii


Daca sunteti ferm convinsi sa veniti ca student in Marea Britanie si sa locuiti in aceasta tara , trebuie sa aveti in vedere faptul ca aici rata infractionalitatii si a furturilor este foarte mare . Acest lucru insemnand faptul ca veti avea nevoie de asigurare pentru locuinta dumneavoastra indiferent daca doriti sa stati in campus sau in locuinta privata pentru ca pericolul de a va fi sparta camera sau apartamentul in care veti sta este destul de mare . Atat in campus cat si in afara lui , pericolul hotilor este mai mare daca stati la parter , pentru ca in aceasta tara nu sunt gratii sau alte mijloace care sa va asigure siguranta . In functie de numarul obiectelor pe care le aveti cu dumneavoastra si in functie de cate obiecte vreti sa sigurati, asigurarea costa in jur de 10£ si poate atinge si aici 120£.

Finanțare

Part-time Work


Ca si student full-time munci maxim 20 de ore de munca in timpul anului scolar si full-time in timpul vacantelor. Pentru a putea munci legal va trebuie un work permit ce se obtine prin completarea unui formular tip BR(1) - http://www.bia.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/eea/bulgariaromania/applying/ . Acesta trebuie insotit de 2 poze tip pasaport, un ID (carte de identitate sau pasaport)si o dovada ca va puteti intretine si nu va bazati pe un ajutor social (cel mai adesea un extras de cont, sau dovada unei burse de studiu sunt suficiente. Actele se trimit in original prin posta sau se depun personal la sediul Home Office din Sheffield. Work permit-ul alaturi de documentele incluse in aplicatie se returneaza de obicei in maxim 1 luna.

Student Loan Company (SLC)


Orice student care provine din UK sau din EU poate aplica pentru un imprumut la Student Loan Company (SLC) http://www.slc.co.uk/index.html. Informatii relevante se gasesc si pe site-ul guvernului http://www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearning/UniversityAndHigherEducation/StudentFinance/index.htm.

Imprumutul se poate face pentru :

- Taxa universitara - Iintretinere ( pentru plata chiriei si a altor dependente) - Burse de la universitate/colegiu - Stundetii care au in ingrijire un copil sau adult, sau care au dezabilitati pot cere un imprumut pt nevoi speciale. Imprumutul se plateste prin sistemul de taxare, doar dupa terminarea facultatatii si asta in cazul in care castigul anual depaseste 15.000 £ , pentru UK sau peste 6.000 £ in Romania. Taxa consta in 9% din ceea ce depaseste suma de 15.000£/an , respectiv 6.000/an. Imprumuturile se acorda in mare parte pentru platirea taxei universitare si consta in 3.225 £/an , dar aceasta suma creste de la an la an.

Stundentii romani care vor sa ceara un imprumut SLC trebuie sa completeze formularul EU9N (~ formularul EU9N), care trebuie trimis la Student Finance Services European Team , la adresa :

PO Box 89, Darlington, County Durham, England, United Kingdom, DL1 9AZ.

Respectarea termenului limita este essential. In general acesta este sfarsitul lunii iulie.

Daca studentul nu aplica prin UCAS, atunci la formularul EU9N trebuie atasata copie dupa cartea de identitate si dovada a venitului. ( formularul Proof of income).

Dupa ce formularul este trimis, SLC trebuie sa confirme ca a primit formularul, urmand apoi sa verifice daca aplicantul este eligibil pentru a face imprumut. Daca da, trebuie verificat pentru ce suma este eligibil. Imprumutul de la SLC se plateste direct catre universitate/colegiu.


ROMANIA When you complete your application form, you will need to send supporting documentary evidence to us with your application. You can send original documents, which we will copy and return, but we would prefer to receive certified* copies of documents, as original documents can be lost in the post.

A certified* copy is a photocopy of an original document. This copy must have been stamped and signed as being a true copy of the original by an official: a minister of religion, doctor, lawyer, civil servant, teacher/lecturer, police officer. The person certifying the copy must provide their name, job title, address and contact telephone number. The certifying person must not be a relative.

Certified* copies of documents required for each section would include (where needed): Your personal details _Passport or ID card, Paşaport or Carte de identitate. _Marriage Certificate, certificat de căsătorie. _An official document of separation. _Divorce Papers, certificat de divorţ. _husband’s/wife’s Death Certificate, certificat de deces. Student’s estimated income and financial obligations _Evidence from your Social Security office/benefit provider giving details of the benefits payable for example; dovada de ajutor de şomaj de plăţi or dovada de boală / invaliditate beneficiază de plăţi.

About your parents _Divorce Papers, certificat de divorţ. _An official document confirming separation. � A Death Certificate, certificat de deces. Parents’, step-parents’, parent’s partner’s, husband’s, wife’s or your partner’s financial details

Documents required for this section which relate to income earned/received from 01/01/2007 to 31/12/2007 would include (where applicable): _Income Tax Summary Slip(s), impozit pe venit documente. _Letters or statements from the National Pension Office, Biroul naţional de pensii. Income tax statement Adeverinta de plata a taxelor Deductions _Private pension plan – official confirmation of payments made from 01/01/2007 to 31/12/2007. Dependant’s details _Birth Certificate, certificatul de naştere. _National Identity Card, Carte de identitate.


SCOTIA (SAAS)


Cine?


De finantare in Scotia se ocupa SAAS, independent de Student Loans Company-ul englez. De aceea, nu sunt disponibile imprumuturi pentru studentii din Uniunea Eurpeana. Scotienii considera ca acoperind costul taxelor de studiu integral pentru studentii comunitari, nu mai este necesar un imprumut. Doar romanii care au locuit in UK timp de 3 ani inainte de anul aplicarii (“residents”), pot beneficia de imprumutul pentru cazare si cheltuieli personale de la SAAS care are o valoare maxima de £4200.

Cand si Cum?


Incepand cu luna aprilie a fiecarui an, va puteti inregistra cu un cont pe site-ul www.saas.gov.uk

Saas2.jpg

In urma completarii unui formular online pe care indicati institutia la care ati fost admis (de la care aveti o oferta), in maxim o luna veti primi prin posta o scrisoare/voucher cu suma de £1,820 pe care o veti prezenta in ziua inscrierii la universitate, astfel fiind scutit de achitarea oricarei sume in afara de costurile de cazare, masa si cheltuieli personale. Formularul trebuie re-completat anual prin aceeasi procedura.

Surse Alternative?


Desi nu exista posibilitatea imprumuturilor, aproape toate universitatile acorda burse fie pentru cei care demonstreaza necesitatea financiare, fie pentru studentii de la anumite facultati (mai ales cele de stiinte). Informatii despre aceste burse se gasesc pe site-urile universitatilor.

Întrebări frecvente

Universități și specializări

  * University of Aberdeen
  * University of Abertay Dundee
  * Aberystwyth University
  * Anglia Ruskin University, Cambridge and Chelmsford
  * University of the Arts London
     o Camberwell College of Arts
     o Central Saint Martins College of Art and Design
     o Chelsea College of Art and Design
     o London College of Communication
     o London College of Fashion
     o Wimbledon College of Art
  * Aston University, Birmingham
  * Bangor University
  * University of Bath
  * Bath Spa University
  * University of Bedfordshire, Luton and Bedford
  * Belfast Royal Hospitals (medical school, asociata cu Queen's University Belfast si University of Ulster)
  * University of Birmingham
  * Birmingham City University
     o Birmingham Conservatoire
  * University of Bolton
  * Bournemouth University
  * University of Bradford
  * University of Brighton
  * Brighton and Sussex Medical School 
  * University of Bristol
  * Brunel University, Uxbridge and London
  * University of Buckingham
  * Buckinghamshire New University, High Wycombe
  * University of Cambridge
  * Canterbury Christ Church University, Canterbury, Thanet, Tunbridge Wells and Chatham
  * Cardiff University
     o Cardiff International Academy of Voice
     o Cardiff University School of Medicine
  * University of Central Lancashire, Preston
  * University of Chester, Chester and Warrington
  * University of Chichester
  * Crichton University Campus, Dumfries, shared by the University of Glasgow, the University of the West of Scotland and the Open University
  * City University London
     o Cass Business School
     o City Law School
  * Coventry University
  * Cranfield University, Cranfield, Shrivenham and Silsoe
  * University for the Creative Arts, Canterbury, Epsom, Farnham, Maidstone and Rochester
  * University of Cumbria
  * De Montfort University, Leicester
  * University of Derby
  * University of Dundee
  * Durham University, Durham and Thornaby-on-Tees (Queen's Campus)
  * University of East Anglia, Norwich
  * University of East London
  * Edge Hill University, Ormskirk
  * University of Edinburgh
     o Moray House School of Education
  * Edinburgh Napier University
  * University of Essex, Colchester and Southend-on-Sea
  * University of Exeter
     o Camborne School of Mines
  * University of Glamorgan, Cardiff, Trefforest and Glytaff
  * University of Glasgow
  * Glasgow Caledonian University
  * University of Gloucestershire, Cheltenham, Gloucester and London
  * University of Greenwich
  * Glyndŵr University, Wrexham
  * Heriot-Watt University, Edinburgh and Galashiels
  * University of Hertfordshire, Hatfield
  * University of Highland and Islands, Inverness
  * University of Huddersfield, Huddersfield & Barnsley
  * University of Hull, Hull and Scarborough
  * Hull York Medical School (HYMS)
  * Imperial College London
     o Imperial College at Wye
     o Royal School of Mines
  * Keele University
  * University of Kent at Canterbury, Medway, Tonbridge, Paris and Brussels
  * Kingston University
  * University of Wales, Lampeter
  * Lancaster University
  * University of Leeds
     o Leeds Trinity & All Saints (un colegiu acreditat al University of Leeds)
  * Leeds Metropolitan University
  * University of Leicester
  * University of Lincoln, Lincoln, Hull, Riseholme and Holbeach
  * University of Liverpool
     o Liverpool School of Tropical Medicine
  * Liverpool Hope University
  * Liverpool John Moores University
  * University of London
     o Birkbeck, University of London
     o Central School of Speech and Drama
     o Courtauld Institute of Art
     o Goldsmiths, University of London
     o Heythrop College
     o Institute of Cancer Research
     o Institute of Education
     o King's College London
        + Institute of Psychiatry (IOP)
     o London Business School
     o London School of Economics and Political Science (LSE)
     o London School of Hygiene and Tropical Medicine
     o Queen Mary, University of London
     o Royal Academy of Music
     o Royal Holloway, University of London, Egham
     o Royal Veterinary College
     o St George's, University of London
     o School of Advanced Study
        + Institute for the Study of the Americas
        + Institute of Advanced Legal Studies
        + Institute of Classical Studies
        + Institute of Commonwealth Studies
        + Institute of English Studies
        + Institute of Germanic & Romance Studies
        + Institute of Historical Research
        + Institute of Musical Research
        + Institute of Philosophy
        + Warburg Institute
     o School of Oriental and African Studies (SOAS)
     o School of Pharmacy, University of London
     o University College London (UCL)
        + Eastman Dental Institute
        + Institute of Archaeology
        + Institute of Child Health
        + Institute of Neurology
        + School of Slavonic and East European Studies (SSEES)
     o University Marine Biological Station, Millport (impartit cu University of Glasgow)
  * London Metropolitan University
  * London South Bank University
  * Loughborough University
  * University of Manchester
     o Manchester Business School
  * Manchester Metropolitan University
  * Middlesex University, London
  * Newcastle University
  * University of Wales, Newport
  * University of Northampton
  * Northumbria University, Newcastle upon Tyne
  * University of Nottingham
  * Nottingham Trent University
  * The Open University, Milton Keynes 
  * University of Oxford
  * Oxford Brookes University
  * Peninsula College of Medicine and Dentistry
  * University of Plymouth
  * University of Portsmouth
  * Queen's University Belfast
  * Queen Margaret University, Edinburgh
  * University of Reading
     o Henley Business School
  * The Robert Gordon University, Aberdeen
  * Roehampton University, London
  * Royal College of Art, London
  * University of St Andrews
  * University of Salford
  * Schiller International University, London
  * University of Sheffield
  * Sheffield Hallam University
  * University of Southampton
  * Southampton Solent University
  * Staffordshire University, Stoke-on-Trent, Stafford and Lichfield
  * University of Stirling, Bridge of Allan
  * University of Strathclyde, Glasgow
  * University of Sunderland
  * University of Surrey, Guildford
  * University of Sussex, Falmer and Brighton
  * Swansea Metropolitan University
  * Swansea University
  * University of Teesside, Middlesbrough
  * Thames Valley University, Ealing, Slough and Reading
     o London College of Music
  * University of Ulster, Coleraine, Jordanstown, Magee and Belfast
  * University of Wales
  * University of Wales Institute, Cardiff (UWIC)
  * University of Warwick, Coventry
  * University of Westminster, London
  * University of the West of England, Bristol
  * University of the West of Scotland, Ayr, Hamilton, Dumfries and Paisley
  * University of Winchester
  * University of Wolverhampton
  * University of Worcester
  * University of York
  * York St John University

Universitati internationale cu locatia campusurilor in Marea Britanie

  * Aga Khan University - Institute for the Study of Muslim Civilisations
  * American InterContinental University, London
  * Azad University (IR) in Oxford - a campus of Islamic Azad University, a private chain of universities in Iran
  * Irish School of Ecumenics, a postgraduate institute of Trinity College, Dublin, with a campus in Belfast
  * Morpheus Global University (formerly South Asia University), 
  * Richmond, The American International University in London

Urmatoarele universitati Americane ofera semestre de studiu in incinta cladirilor proprii cu locatia in Londra:

  * Boston University
  * University of Chicago Booth School of Business
  * University of Delaware
  * University of Notre Dame

Directiva 36/2005/EC

Această directivă prevede accesul pe piața muncii în statele UE, fără recunoașterea diplomelor, pentru medicii, medicii dentiști, farmaciștii, asistenții medicali generaliști, moașele, medicii veterinari și arhitecții dintr-o țară a UE. Tuturor practicanților anumitor profesii medicale (autohtoni sau străini) li se poate cere să fie înscriși în registrul național al practicanților de profesii medicale pentru a practica într-o anume țară din UE. Arhitecților li se poate cere să fie înregistrați în registrul național al arhitecților.

Acest acces se referă la accesul în șapte profesiuni reglementate, nu ține loc de document de ședere. Celor care nu au drept de muncă în respectivul stat al UE li se permite însă să înceapă o afacere pe cont propriu.

Recunoașterea europeană a diplomei de inginer

Inginerii pot obține titlul Eur. Ing. din partea en FEANI prin ro AGIR sau altă organizație membră a FEANI.

Notă: titlul Eur. Ing. nu este recunoscut de către Italia și nu poate fi obținut și/sau purtat în Italia, deoarece membrului italian al FEANI nu îi este permis să se substituie autorităților italiene de recunoaștere a diplomelor străine. A purta titlul profesional Eur. Ing. în Italia ar introduce confuzie cu titlul profesional italian, titlu care poate fi acordat doar de către administrația educațională italiană. În Italia se pot purta numai titlurile permise de legile italiene și numai conform acestor legi. În schimb, cei care au primit titlul de inginer în Italia pot cere titlul Eur. Ing. din altă țară europeană.

Listele instituțiilor de învățământ acreditate oficial

Alte surse de informare

Condiții de ședere într-un alt stat al Uniunii Europene

De la 1 ianuarie 2014, cetățenii români au liber la muncă în 27 de țări din UE. Dreptul de muncă nu este același lucru cu dreptul de ședere, deși în general cetățenii români care au de muncă au și drept de ședere în statele membre ale UE.

Conform Directivei 2004/38/EC, ca afirmație generală, șederea liberă a unui cetățean european și a membrilor săi de familie într-un alt stat al UE durează maxim trei luni.

De asemenea, statele UE pot interzice intrarea pe teritoriul lor a cetățenilor din alte state UE care reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, siguranța publică sau al căror acces este interzis printr-o măsură de administrație publică.

„În țările membre ale Spațiului Schengen, cetățenii români au dreptul legal de ședere o perioadă de 90 zile într-un interval de 6 luni, potrivit articolul 20, paragraful 1, din Convenția de aplicare a Acordului Schengen. Pot fi făcute mai multe călătorii în acest interval, dar totalul zilelor de ședere nu trebuie sa depășească 90, de la data primei intrări în Spațiul Schengen.

După consumarea celor 90 zile, cetățeanul român are obligația de a părăsi Spațiul Schengen, putând reintra, la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la data primei intrări.”
Poliția de frontieră, România

Pentru șederea de mai mult de trei luni trebuiesc îndeplinite condițiile de la Art. 7 al directivei. Acesta prevede că au drept de ședere cetățenii Uniunii care îndeplinesc unul din punctele (a), (b) sau (c) și membrii lor de familie, conform punctului (d):

a) cei care muncesc (legal) sau sunt self-employed (persoană fizică autorizată) în statul respectiv;
b) au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv și au totodată o asigurare medicală cuprinzătoare;
c) - sunt înscriși ca studenți la o unitate de învățământ publică sau privată acreditată sau finanțată de statul respectiv, inclusiv în învățământul profesional, și
- au o asigurare medicală cuprinzătoare și asigură totodată statul respectiv printr-o declarație sau alt mijloc echivalent că au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv pe durata șederii lor;
d) sunt membri de familie ai unui cetățean al Uniunii care îndeplinește condițiile de la punctele (a), (b) sau (c).

Conform art. 14, dacă cetățenii europeni și membrii lor de familie au intrat în statul gazdă pentru a căuta de muncă, ei nu vor fi expulzați dacă dovedesc că ei continuă să-și caute de muncă și că au o șansă reală de a fi angajați, cu excepția cazurilor prevăzute de măsuri de administrare publică, de siguranță publică sau de sănătate publică.

Unele state impun cererea unui document de ședere într-un anumit număr de zile de la intrarea în țara respectivă într-un scop de ședere care cade sub art. 7. A nu-l cere la timp poate fi pedepsit cu amendă sau reținere (detenție), dacă dreptul acelui stat prevede acest lucru.

A comite infracțiuni grave sau a primi ajutor social (peste 50% din venit) constituie temeiuri de expulzare. Cel din urmă temei nu se aplică azilanților recunoscuți și rezidenților pe termen lung ai UE. Expulzarea cetățenilor europeni dintr-un stat al UE poate fi contestată în trei instanțe înainte de rămâne definitivă.

Dovedirea cetățeniei europene se face în baza pașaportului sau buletinului de identitate, care constituie documente de călătorie (permisul de conducere și documentul de ședere nu constituie dovezi ale cetățeniei). Legitimarea cu documentul de ședere se poate face doar în statul în care a fost emis, în restul țărilor UE el are doar valoare de viză de intrare în statul care l-a emis sau de viză Schengen în cazul emiterii de către un stat membru al Acordului de la Schengen.

Cei care au permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene îl pot preschimba pe un nou permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene, emis de statul în care se mută, cu condiția să aibă un scop de ședere permanentă recunoscut de lege. Acest permis conferă drept la ajutor social în statul care l-a emis. Danemarca, Irlanda și Marea Britanie nu participă la preschimbarea acestor permise.

Șederea într-un alt stat al UE este explicată în detaliu de Ministerul Administrației și Internelor în ro Ghidul românului în UE.

Surse de informare asupra dreptului de ședere

Ghiduri

UE:

Dreptul de muncă al cetățenilor români în UE: