Infostud/Japonia

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare
Casuta.png

Studii in Japonia

Japonia prezintă un mediu de studiu universitar deosebit de ofertant având peste 120,000 de studenţi străini (la 1 Mai, 2005) înscrişi pe diferite trepte de şcolarizare. Cele mai căutate domenii de către studenţii străini sunt institutele de tehnologie (foarte prestigioase şi avangardiste, spre exemplu Tokyo Institute of Technology -http://www.titech.ac.jp/english/index.html), instituţiile cu programe de învăţământ economic şi de administrarea afacerilor sau şcolile de limbă japoneză. Mai multe deaspre studiile în Japonia la http://www.studyjapan.go.jp/en/.

Cerințe de admitere

Există patru mari categorii de studenţi străini în Japonia. Prima şi cea mai accesibilă studenţilor străini este prin intermediul burselor Monbusho (prescurtare de la Monbukagakusho -Ministerul Educaţiei, Culturii, Sportului, Ştiinţei şi Tehnologiei), alte soluţii fiind finanţarea proprie, sponsorizări de la guvernul propriei ţări (guvernul român nu are acorduri de acest tip cu guvernul nipon) sau programe de schimb pe termen scurt.

Burse Monbusho

Programul Monbukagakusho a fost iniţiat în 1954 şi prin intermediul acestuia au studiat şi studiază până în prezent 65,000 de studenţi din peste 160 de ţări şi regiuni din întreaga lume. Există trei criterii posibile de eligibilitate pentru bursele Monbusho:

-recomandarea unei Ambasade sau Consulat japonez (în urma unui proces de selecţie), mai multe date despre cazul României la http://www.ro.emb-japan.go.jp/cultura_burse.htm).

-recomandarea unei universităţi din Japonia.

-selecţia de către o universitate din Japonia la care eşti student deja (în cazul studenţilor cu finanţare privată)

Finanţare Proprie

Poţi fi acceptat la studii în Japonia cu finanţare proprie pe două căi:

1. În urma selecţiei din ţară sau din Japonia direct de către şcoala la care aplici.

2. După absolvirea unui institut de limbă japoneză cu durata de un an, urmată de înscrierea la şcoala dorită.


Programe de schimb pe termen scurt

Au loc fie prin schimbul la nivel de universităţi partenere. Studentul interesat este nevoit să trimită o aplicaţie instituţiei la care studiază şi care are un acord de parteneriat pentru schimburi de studenţi cu o universitate japoneză. După încheierea selecţiei universităţii proprii, aplicaţia este transmisă universităţii din Japonia şi în momentul ajungerii la un acord al ambelor universităţi se dă curs aplicaţiei.

Scopul acestui tip de studii nu este neapărat obţinerea unei diplome, ci experimentarea mediului universitar japonez, familiarizarea cu civilizaţia şi cultura japoneză sau aprofundarea cunoştinţelor de limbă japoneză.

Majoritatea universităţilor japoneze au acorduri de schimb cu diferite universităţi şi instituţii de învăţământ din întreaga lume. Exemple de universităţi care acceptă schimburi de studenţi pe termen scurt:

1. Kyushu University (universitate de stat) -http://www.kyushu-u.ac.jp/english/

2. Waseda University (universitate privată) -http://www.waseda.jp/top/index-e.html

Desigur, există posibilitatea de a obţine burse sau granturi pentru acest tip de studii. JASSO (Japan Student Services Organization) este o organizaţie care oferă burse de acest fel. Mai multe detalii: http://www.jasso.go.jp/about_jasso/index_e.html.

Proces de aplicare

Burse Monbusho

Costuri

Japonia are reputaţia de a fi una dintre cele mai scumpe ţări din lume. Tokyo, capitala statului nipon, este de ani buni cel mai scump oraş din lume. Costurile pentru locuinţă, de transport şi alimentele se pot ridica la o suma lunară de peste 100,000 de yeni şi fără o bursă consistentă sau un loc de muncă nu se poate accede la studii.

Cazare

În funcţie de modalitatea de cazare, costurile se situează între 20,000 de yeni şi 100,000 de yeni pentru o singură persoană. Căminele studenţeşti sunt cea mai ieftină soluţie, de obicei camere de o singură persoană, cu un cost lunar între 20,000 şi 35,000 de yeni cu utilităţi incluse. Următoarea soluţie o reprezintă garsonierele, o cameră cu baie şi o mini-bucătărie, cu costuri începând de la circa 40,000 de yeni. În funcţie de suprafaţă, dotări, dar mai ales de situare pot ajunge în oraşele mari cum sunt Tokyo sau Osaka la 70,000-90,000 de yeni lunar, doar chiria. Cea mai bună soluţie, în cazul în care universitatea la care studiezi nu oferă cazare în cămine studenţeşti (caz destul de comun, în special din anii superiori ai cursurilor de licenţă) este cazarea într-un apartament de 2 sau 3 camere împreună cu alţi colegi, caz în care costurile se împart şi se ajunge la un cost lunar mediu de 40,000-50,000 de yeni cu utilităţile incluse. Cu toate acestea, cohabitarea nu este un lucru foarte comun în Japonia şi există posbilitatea să nu găseşti alţi studenţi cu care să împarţi un apartament.

Transport

Alimentaţie

Şcolarizare

Finanțare

Întrebări frecvente

Universități și specializări