Infostud/Italia

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare

Logo LSRS Italia V2.png

Instrucţiuni pentru lectură

Acest ghid a fost idealizat şi redactat în primul rând pentru studenţii români care intenţionează să studieze în Italia.

Bineînţeles, acest proiect LSRS - Filiala Italia - este deschis tuturor celor care doresc să cunoasca mai bine sistemul de învăţământ superior italian.

Nu este idealizat drept o sursa exaustivă pentru studiile universitare în Italia. LSRS, prin reprezentanţii ei în Italia, vor raspunde la întrebările propuse în legatură cu subiectele Ghidului.

După o scurta prezentare a sistemului de învăţămant italian urmează lista organizaţiilor si instituţiilor italiene pentru dreptul la studiul universitar. Aceste instituţii oferă burse de studiu, cazare, ajutor financiar pentru transporturile publice locale, etc. Bursele (alte facilităţi) sunt oferite în funcţie de regulamentul fiecarei instituţii – în acest ghid gasiţi link-ul direct.

Certificate de competenţa lingvistică pentru limba italiană

Atestatele pentru limba italiană recunoscute la nivel internaţional sunt:


CILS - Certificazione di Italiano come Lingua Straniera. Università per Stranieri di Siena

CELI - Certificazione della Conoscenza della Lingua Italiana. Università per Stranieri di Perugia

PLIDA - Progetto Lingua Italiana Dante Alighieri. Istituto Dante Alighieri


Pentru informaţii pe teritoriul Romaniei: Institutul Italian de Cultură din Bucureşti

Studii universitare in Italia

Ministerul pentru Instructie, Universitate si Cercetare - Italia: Ministero dell’Istruzione, dell’Università e della Ricerca

Organizarea sistemului universitar italian

Italia a trecut la Sistemul Bologna în anul 2001 (DM 509/99). Sistemul italian nu permite înscrierea în concomitanță la două sau mai multe Facultăți.

Invațământul superior în Italia este structurat în felul urmator:

Primul nivel

Pentru toți studenții. Studenții pot avea acces la Licență (Laurea Triennale - LT) cu Diploma de Bacalaureat. Aceasta are obiectivul de a oferi studentilor o baza stiintifica si profesionala. Pentru a obtine Diploma de LT studenta/ul trebuie sa acumuleze 180 CFU (Crediti Formativi Universitari).

 • Licență (Laurea triennale – LT)- 180 CFU- 3 ani

Al doilea nivel

Obiectivul Cursurilor de al doilea nivel (Laurea Magistrale - ex Specialistica) este cel de a oferi studentilor o formare teoretica si profesionala avansata . Accesul la Cursurile de al doilea nivel este subordonat tipologiei diplomelor de primul nivel.

 • Master (Laurea Specialistica/ Magistrale)- 120 CFU- 2 ani
 • sau Corso di Specializzazione di primo livello - CDS 1 - 120-180 CFU - 2-3 ani
 • sau Master Universitario di primo livello - MU1 - 60 CFU+ - 1an+

LS/ LM acorda, impreuna cu LT, 300 CFU.

 • Licență 5-6 ani- Laurea Specialistica a ciclo unico - 300 CFU (de exemplu: Drept, Medicina)


IMPORTANT: Un numar limitat de Licente (“LS/ LM a ciclo unico”), de exemplu: LS in “Medicina e Chirurgia”, “Medicina Veterinaria”, “Odontoiatria e Protesi dentaria”, “Farmacia”, “Architettura”, au drept criteriu de acces Diploma de Bacalaureat si un test de admitere. Durata acestor studii este de 5 ani (“Laurea Specialistica Quinquennale a ciclo unico”), iar pentru “Medicina e Chirurgia” durata este de 6 ani. Numarul acestor Licente variaza de la an la an. Va rugam sa consultati cu atentie site-ul Universitatii care va intereseaza din timp pentru a evita pierderea anului academic.


Cursurile de Specializare pentru primul nivel (CS1) au scopul de a oferi cunostinte teoretice si practice profesionale. Accesul este permis celor care detin titlul de LT/ LS/ LM. Admiterea este cu examen. Pentru a obtine Diploma pentru un CS1 trebuie sa fie obtinute intre 300 si 360 CFU, incluse cele pentru Licenta (Laurea triennale - LT) care pot fi recunoscute pana la un numar total de 180. Durata unui CS1 este de 2 pana la 3 ani.

Cursurile pentru Masterul de primul nivel (MU1) sunt cursuri de perfectionare stiintifica sau inalta formare profesionala la care se poate avea acces cu LT. Admiterea, in unele cazuri, poate fi limitata in functie de tipul Licenței (LT). Durata minima este de 1 an academic si permite obtinerea a, cel putin, 60 CFU.

NB In Italia exista cursurile universitare denumite Master. Acestea sunt considerate Master la nivel international doar daca sunt "Lauree" in italiana- la acelasi nivel cu LS/ LM/ sau LS a ciclo unico in sistemul italian. In caz contrar aceste cursuri denumite Master sunt cursuri post licenta care NU au valoare de master la nivel international. Daca ai obtinut o LT (BA sau BSc la nivel international) si alegi sa obtii un MU1 nu vei fi la acelasi nivel academic al LS/ LM/ sau LS a ciclo unico. Cu o LT + un MU1 nu ai acces la Doctorat.

Al treilea nivel

Studii post – universitare

 • Doctorat – Dottorato di Ricerca - D - 3 ani+
 • Diplomă de Specializare de al doilea nivel – DS 2 - 60-300 CFU - 1-5 ani
 • Master Universitar de al doilea nivel – Master Universitario di 2° livello - MU2 - 60CFU+ - 1 an+
 • Post - Dottoratto di ricerca (Cercetare, etc)

Cerințe de admitere

Pentru informatii privind cerintele de admitere va rugam sa consultati pagina Universitatii si al programului care va intereseaza la sectiuna Universități și specializări.

Proces de inscriere

Pentru informatii privind procesul de inscriere va rugam sa consultati pagina Universitatii si al programului de studii care va intereseaza la sectiuna Universități și specializări.

Declarația de Valoare in Loco

Conform Covenției de la Haga din 5 octombrie 1961, orice diplomă, titlu de studiu sau titlu profesional obținut în România sunt recunoscute cu aceleași calități și în celelate Țări Membre Haga, pentru Italia în schimb se cere o procedura suplimentară. Această procedură se face doar prin intermediului Secretariatului Consular al Ambasadei Italiene în București. Documentul obținut în urma acestei proceduri se numește DECLARAȚIE de VALOARE în LOCO, această declarație este primordială și obligatorie, fară de care nu vă puteți înscrie la Universitățile din Italia.

În Declarația de Valoare în Loco sunt specificate următoarele date: nume, prenume, data și locul nașterii titularului; instituția sub care autoritate a fost eliberat titlul de studiu; data de eliberare a titlului de studiu; numărul de înregistrare; instituția de școlarizare unde au fost terminate sau frecventate cursurile; domeniul, specializarea, sectorul; durata ciclului de studiu; media generală a examenului de absolvire; sitemul de notare din regulamentul școlastic național; profesia pentru care se abilitează exercitarea, în baza studiilor terminate. În afară de acestea, în Declarația de Valoare, este descris regulamentul școlastic național în baza Legii Educației nr.84 din data 24 iulie 1995.

NB Referitor la “Declarațiile de Valoare în Loco ”este foarte important să stiți că aceasta “nu conferă nici o recunoaștere academică sau profesională, ci constituie o certificare din partea Autoritații consulare italiene cu privire la valoarea “in loco” a titlului de studiu obținut și care totodată a fost eliberat în conformitate cu normele legale în vigoare din Romania. Cetățenii români sau străini, care sunt în posesul unui titlul academic de studiu obținut în România, la o instituție de nivel superior, statală sau privată acreditată, și care doresc obținerea unui titlu de studiu echivalent al titlului italian pot depune o cerere în acest sens la o universitate la alegere.


Lista de acte necesare

 • trei fotografii (din care una autentificată pentru cetățenii extracomunitari rezidenți în străinătate);
 • cerere adresată Rectorului Universității din Italia;
 • cartea de identitate

1. Titlul de studiu (Diploma, Certificat, Atestat, etc) în original, legalizat:

- De Ministerul sub căruia autori tate a fost eliberat Inspectoratul Școlar, Ministerul de Educație și Cercetare, Ministerul Sănătății etc.)

- Apostilat de către Curtea de Apel / Tribunal (Convenția de la Haga din 5 octombrie 1961)

2. Fotocopia titlului de studii (legalizzata în precedență de Institutul Prefecturii Municipiului), legalizată:

- De un Notar Public

- Apostilat de către Curtea de Apel / Tribunal (Convenția de la Haga din 5 octombrie 1961)

3. Traducerea în italiană a titlului de studiu de către un traducator autorizza de Ministerul de Justizie, legalizzată de un Notar Public și cu timbu apostilat de Curtea de Apel / Tribunal

4. O serie de fotocopii nelegalizate a documentelor originale a copiilor legalizzate cu timbru Apostilă al Curții de Apel / Tribunal și al treducerilor in italiană unde să fie lizibile și complete legalizările instituțiilor menționate mai sus.

Pentru toate titlurile de studii care presupun terminarea unui ciclu de studiu precedent (ex: Diplomă de Scolă postliceală, Diplomă de Licență, etc.) se cere prezentarea și acelui titlu de studii (ex: Diploma de Bacalaureat), cu legalizările și traducerile menționate mai sus.

În cazul Declarației de Valoare pentru Diploma de Licență vor fi necesare și următoarele documente:

5. Programa Analitică în original și legalizată:

- Autentificată de Ministerul Educației și Cercetării

- Legalizată de către Prefectură cu Apostila conform Convenției de la Haga din 05.10.1961

6. Suplimentul de diplomă, în original, legalizată de:

- Instituția Prefecturii pe baza Convenției de la Haga din 5 octombrie 1961 (vor fi acceptate si documentale legalizzate înainte de data de 1 noiembrie 2004 de Direcția Consulară al Ministerului Afacerilor Externe)

7. Traducerile in italiană (făcute de un traducător autorizat de Ministerul de Justiție) pentru Programa Analitică și pentru Suplimentul de Diplomă, legalizate:

- de un Notar Public

- Apostilate de către Curtea de Apel / Tribunal (Convenția de la Haga din 5 octombrie 1961)

Sectii Consulare (RO) pentru depunerea documentelor

Actele se depun în fiecare luni (zile lucratoare) la ora 10:00 și vin eliberate în fiecare marți al săptămânii urmatoare la orele 12:00 la Secretariatul Consular al Ambasadei Italiei la București.

Pentru mai multe detalii privind programarea întălnirii vă rugăm să citiți insctrucțiunile date de către Ambasada Italiei la București. Următorul link vă trimite direct la pagina pentru înregistrarea online a programării pentru depunerea documentelor la Secretariatul Consular al Ambasadei Italiene la București

Deoarece procesul de obținere a Declaratiei de Valoare în Loco durează destul de mult (acte, birocratie, cereri la universități etc.) vă sugerăm să începeți din timp cu pregatirea actelor și cu demararea procesului. Astfel veți putea economisi stres și bani (în caz de urgență există firme specializate care se ocupă de întregul proces – de la cererea adeverințelor la prezentarea dosarului complet la consulat). Taxa pentru obținerea Declarației de Valoare în Loco este de 30,99 euro (112 Ron). Pentru întocmirea dosarului complet, suma cerută de către notari sau traducători este în jur de 800 de euro (date neoficiale).

Pentru întrebări referitoare la obținerea documentelor sus menționate, cât și a altor întrebări de natură juridică în favoarea studentului român care dorește șă studieze în Italia, referitor la demersurile, elaborarea, pregătirea, informarea și consilierea acestora, puteți contacta membrii echipei LSRS Italia.

Costuri

Pentru informatii privind taxele universitare va rugam sa consultati pagina Universitatii care va intereseaza la sectiuna Universități și specializări. Echipa LSRS vă aduce câteva exemple:

Università degli Studi di Perugia

În acest caz taxa universitară pentru anul 2014/2015 este împărțită în patru rate. Prima rată include:

 • Taxa de înscriere în anul de studii: 230 €
 • Taxa regională: 140 €
 • Timbrul Virtul (Bollo Virtuale): 16 €
 • Cheltuiala CLA: 10 €
 • Garanzia Contractuală Universitară: 57,28 €

Pentru un total de: 487,28 € Pentru prima înmatriculare prima taxă va fi de 503,28 €

Restul ratelor se plătește în funcție de venituri; sumele pot fi cuprinse între 0 € și maxim 380,12€ a doua taxă, 380,12 € a treia taxă și 500,00 € a patra taxă;

Università di Torino

La această facultate taxa pentru anul academic 2014/2015 se plătește în două rate:

 • prima rată este de 494,50 €, și eventual, plus taxa de înmatriculare
 • a doua rata este in funcție de venituri și poate fi cuprinsă între 0 € și 2.187,00 €

Finanțare

Lista organizatiilor si institutiilor italiene pentru dreptul la studiul universitar

Aceste organizații și instituții oferă: burse, cazare și alte servicii de suport pentru studenții străini în Italia. Avand în vedere că sunt organizate pe regiuni, studenții interesați sunt rugați să se informeze direct în ceea ce privește cerințele de îndeplinit și actele necesare de pregătit pentru regiunea în care intentionează să urmeze cursurile universitare.

În general, actele necesare sunt cele pe care le pregatiți pentru a vă înscrie la facultate. LSRS Italia poate oferi consulențe la cerere.

 • Abruzzo

Azienda per il diritto agli studi universitari Teramo - ADSU

Azienda per il diritto agli studi universitari L’Aquila - ADSU

Azienda per il diritto agli studi universitari Chieti- ADSU

 • Basilicata

Ufficio Scolastico Regionale per la Potenza - MIUR

 • Calabria

Università Mediterranea di Reggio Calabria - Ufficio per il Diritto allo Studio

Università di Calabria, Cosenza

 • Campania

Agenzia per il Diritto allo Studio Benevento - ADISU

Azienda per il Diritto allo Studio Universitario Napoli - ADISU

Azienda per il Diritto allo Studio Universitario - Università degli Studi di Napoli Federico II  - ADISU

Azienda per il Diritto allo Studio Salerno - ADISU

 • Emilia Romagna

Azienda per il diritto allo studio universitario Bologna - ARSTUD

Ente per il Diritto allo Studio Universitario Cesena - ARSTUD

Università degli Studi Ferrara - ARDSU

Azienda regionale per il diritto allo studio universitario Modena - ER.GO

Diritto allo Studio Reggio Emilia - ER.GO

 • Friuli Venezia Giulia

Agenzia regionale per il diritto agli studi superiori Trieste - ARDISS

Agenzia regionale per il diritto agli studi superiori Friuli - ARDISS

 • Lazio

“La Sapienza” - ADISU

“Tor Vergata” - ADISU

Roma Tre- ADISU

Libera università internazionale degli studi sociali Guido Carli - Diritto allo studio - ADISU

Istituto per il diritto allo studio universitario della Cattolica - ISU

Libera università “Maria SS. Assunta” – Ufficio diritto allo studio- ADISU

Ente per il Diritto allo Studio Universitario - ADISU

 • Liguria

Azienda Regionale per i servizi scolastici e universitari Genova - ARSSU

 • Lombardia

Università degli Studi di Bergamo- Servizio per il diritto allo studio - UNIBG

Università degli Studi di Brescia - Diritto allo Studio- ISU

Università Carlo Cattaneo, Castellanza - LIUC

Consorzio Interuniversitario per il Diritto allo Studio, Milano - CIDIS

Institutul Regional pentru Dreptul la Educație Universitară / Politehnica din Milano - ISU

Ufficio per il Diritto allo Studio, Milano - IULM

Ente Regionale per il Diritto allo Studio, Pavia - ISU

 • Marche

Ente Regionale Diritto allo Studio Universitario, Ancona - ERSU

Ente Regionale per il Diritto allo Studio Universitario, Camerino - ERSU

Ente Regionale per il Diritto allo Studio Universitario, Macerata - ERSU

Ente regionale per il diritto allo studio universitario, Urbino - ERSU

 • Molise

Ente per il Diritto allo Studio Universitario, Campobasso - ESU

Ente per il Diritto allo Studio Universitario, Termoli - ESU

 • Piemonte

Ente regionale per il diritto allo studio universitario, Torino - EDISU

 • Puglia

Agenzia per il Diritto allo Studio della Regione Puglia, Bari - ADISU

Agenzia per il Diritto allo Studio della Regione Puglia, Foggia - ADISU

Agenzia per il Diritto allo Studio della Regione Puglia, Lecce - ADISU

Agenzia per il Diritto allo Studio della Regione Puglia, Taranto - ADISU

 • Sardegna

Ente Regionale per il Diritto allo Studio Universitario di Sassari, Cagliari- ERSU

Ente regionale per il diritto allo studio universitario, Sassari - ERSU

Ente regionale per il diritto allo studio universitario, Olbia - ERSU

Ente regionale per il diritto allo studio universitario, Oristano - ERSU

Ente regionale per il diritto allo studio universitario, Nuoro - ERSU, risponde alla mail:  ersunuoro@tiscali.it 

 • Sicilia

Ente per il Diritto allo Studio Universitario, Catania - ERSU

Ente per il Diritto allo Studio Universitario, Messina - ERSU

Ente per il Diritto allo Studio Universitario, Palermo - ERSU

 • Toscana

Azienda regionale per il diritto allo studio universitario, Arezzo - DSU

Diritto allo Studio- Sede Firenze - ARDSU

Diritto allo Studio- Sede Pisa - ARDSU

Azienda regionale per il diritto allo studio universitario, Siena - ARDSU

 • Trentino Alto Adige

Ripartizione 40 – Diritto allo studio, Bolzano

Opera universitaria di Trento

 • Umbria

Agenzia per il diritto allo studio universitario, Perugia - ADISU

Agenzia per il diritto allo studio universitario, Terni - ADISU; Indirizzo: Via F. Turati, 73, 05100 Terni 

 • Valle D'Aosta

Diritto allo studio universitario

 • Veneto

Azienda Regionale per il Diritto allo Studio Universitario, Padova - ESU

Azienda Regionale per il Diritto allo Studio Universitario, Venezia - ESU

Azienda Regionale per il Diritto allo Studio Universitario, Verona - ADISU

NB Este posibil ca această listă, pusă la dispoziție de către noi să nu fie completă de aceea vă rugam să luați legatura cu Universitățile care vă ospitează și să cereti mai multe informații în merit. Pentru observații vă rugăm să contactați echipa LSRS Italia.

Universități și specializări

Abruzzo

Università degli Studi di L'Aquila

Università degli Studi di Teramo

Università degli Studi “Gabriele D’Annuzio” di Chieti-Pescara


BASILICATA

Università degli Studi della Basilicata


CALABRIA

Università della Calabria

Università degli Studi di Catanzaro “Magna Grecia”

Università degli Studi "Mediterranea" di REGGIO CALABRIA

Università per Stranieri "Dante Alighieri" di REGGIO CALABRIA


CAMPANIA

Università degli Studi di Napoli

Seconda Università degli Studi di Napoli

Università degli Studi di NAPOLI "Parthenope"

Università degli Studi di NAPOLI "L'Orientale"

Università degli Studi Suor Orsola Benincasa - NAPOLI

Università degli Studi di Salerno

Università degli Studi del SANNIO di BENEVENTO


EMILIA ROMAGNA

Università degli Studi di Bologna

Università degli Studi di Parma

Università degli Studi di Modena e Reggio Emilia

Università degli Studi di Ferrara


FRIULI VENEZIA GIULIA

Università degli Studi di Trieste

Università degli Studi di Udine

Scuola Internazionale Superiore di Studi Avanzati di TRIESTE


LAZIO

Sapienza Università di Roma

Università degli Studi di Roma “Tor Vergata”

Università degli Studi "Roma Tre"

Università “Campus Bio-medico” di Roma

Libera Univ. Inter.le Studi Sociali "Guido Carli" LUISS-ROMA

Università degli Studi Internazionali di ROMA (UNINT)

Libera Università degli Studi "Maria SS.Assunta" - LUMSA

Università degli Studi di ROMA "Foro Italico"

Università degli Studi EUROPEA di ROMA

Università degli Studi di CASSINO e del LAZIO MERIDIONALE

Università degli Studi della TUSCIA

LINK CAMPUS University


LIGURIA

Università degli Studi di Genova


LOMBARDIA

Università degli Studi di BERGAMO

Università degli Studi di Brescia

Università "Carlo Cattaneo" - LIUC

Università degli Studi di Milano

Libera Università di lingue e comunicazione IULM-MI

Università degli Studi di Milano – Bicocca

Università Cattolica del “Sacro Cuore” di Milano

Libera Università “Vita Salute San Raffaele” di Milano

Università Commerciale Luigi Bocconi

Politecnico di Milano

Università degli studi di Pavia

Università degli Studi INSUBRIA Varese-Como

I.U.S.S. - Istituto Universitario di Studi Superiori - PAVIA

HUMANITAS University


MARCHE

Politecnica delle Marche

Università degli Studi di MACERATA

Università degli Studi di Camerino

Università degli Studi di URBINO "Carlo BO"


MOLISE

Università degli Studi del Molise


PIEMONTE

Università degli Studi di Torino

Politecnico di Torino

Università degli Studi del Piemonte Orientale “Amedeo Avogadro”

Università degli Studi di SCIENZE GASTRONOMICHE


PUGLIA

Università degli Studi di BARI ALDO MORO

Politecnico di Bari

Università degli Studi di Foggia

LUM "Jean Monnet"

Università degli Studi del SALENTO


SARDEGNA

Università degli Studi di Cagliari

Università degli Studi di Sassari


SICILIA

Università degli Studi di Palermo

Università degli Studi di Messina

Università degli studi di Catania

UKE - Università Kore di ENNA


TOSCANA

Università degli Studi di Firenze

Università degli Studi di Pisa

Scuola Normale Superiore di PISA

Università degli Studi di Siena

Università per Stranieri di Siena

Scuola Superiore di Studi Universitari e Perfezionamento Sant'Anna

Scuola IMT - Istituzioni, Mercati, Tecnologie - Alti Studi - LUCCA


TRENTINO ALTO ADIGE

Libera Università di BOLZANO

Università degli Studi di TRENTO


UMBRIA

Università degli Studi di Perugia

Università per Stranieri di Perugia


VALLE D'AOSTA

Università della VALLE D'AOSTA


VENETO

Università degli Studi di Padova

Università "Cà Foscari" VENEZIA

Università IUAV di VENEZIA

Università degli Studi di Verona


Pentru informatii de natura financiara va rugam sa consultati sectiunea tasse universitarie pentru Universitatea/programul care va intereseaza.

NB Lista cuprinsa la sectiunea Finanțare a acestui Ghid ofera informatii despre bursele de studiu, facilităţi, etc. Sectiunea Universități și specializări cuprinde cele mai importante universitati din Italia. Nu reprezinta preferintele LSRS-ului ca Liga. Pentru informatii si sesizari contactati echipa LSRS Italia.

Institutii artistice, muzicale

AFAM: Alta Formazione Artistica, Musicale e Coreutica

Accademie di Belle Arti (ABA)

Istituti Superiori per le Industrie Artistiche (ISIA)

Accademia Nazionale di Arte Drammatica "Silvio D'Amico" (ANAD)

Accademia Nazionale di Danza (AND)

Istituti Superiori di Studi Musicali e Coreutici

Istituto Superiore di Studi Coreutici

Conservatori di Musica e Istituti Musicali Pareggiati (CM e IMP)

Politecnici delle Arti

Centro Sperimentale di Cinematografia – CSC

Scuole Superiori per Mediatori Linguistici (SSML)

Istituti/Scuole di Psicoterapia

Scuole di Archivistica, Paleografia e Diplomatica

Accademie Militari e Istituti di Polizia

Istituzioni per la conservazione e il restauro dei beni culturali

Scuola di Restauro del Mosaico

Scuola dell’Opificio delle Pietre Dure e Laboratori di Restauro

Istituto Centrale per la Patologia del Libro "Alfonso Gallo"

Fondazione per la Conservazione e il Restauro dei Beni Librari

Scuole/Corsi di Istruzione e Formazione Tecnica Superiore (IFTS)

Scuole di Formazione Professionale Regionale (FPR)

Pentru mai multe informatii: Study in Italy / Studiare in Italia

Clasificarea Universitatilor italiene

Acest site ofera o clasificare destul de buna: Webometrics Ranking of World Universities


o alta clasificare: Il Sole24ore


Pentru consulente specifice unei materii puteti contacta echipa LSRS Italia.

Cursuri, Formare profesionala in afara Universitatii

Regiunile Italiei ofera tinerilor cursuri de formare profesionala gratuite sau cu taxa redusa. Aceste cursuri sunt recunoscute pe teritoriul Italiei si european:

Pentru baza de date pe Italia

Burse obtinute prin Regiuni - il Catalogo Interregionale contiene percorsi di alta formazione appartenenti alle seguenti tipologie: master universitari, master non universitari, corsi di specializzazione e riqualificazione.

Cursuri de specializare non-universitare si universitare website EDUCAEDU

Cursuri de specializare non-universitare si universitare website IFOA - Centro di Formazione e Servizi delle Camere di Commercio

Cercetare etc

Pentru Doctoratele oferite de catre Universitatile italiene consultati sectiunea Universități și specializări. Doctoratele in Italia au un numar limitat de burse. Acestea se obtin prin concurs. Consultati cu atentie Regulamentul Doctoratului care va intereseaza pentru detalii si cerinte specifice.

Consiliul National italian pentru Cercetare - Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR)

Cercetare în domeniul dezvoltării durabile: Fundatia Eni Enrico Mattei (FEEM)

Cercetare Ministerul Educatiei Ricerca

Directiva 36/2005/EC

Această directivă prevede accesul pe piața muncii în statele UE, fără recunoașterea diplomelor, pentru medicii, medicii dentiști, farmaciștii, asistenții medicali generaliști, moașele, medicii veterinari și arhitecții dintr-o țară a UE. Tuturor practicanților anumitor profesii medicale (autohtoni sau străini) li se poate cere să fie înscriși în registrul național al practicanților de profesii medicale pentru a practica într-o anume țară din UE. Arhitecților li se poate cere să fie înregistrați în registrul național al arhitecților.

Acest acces se referă la accesul în șapte profesiuni reglementate, nu ține loc de document de ședere. Celor care nu au drept de muncă în respectivul stat al UE li se permite însă să înceapă o afacere pe cont propriu.

Recunoașterea europeană a diplomei de inginer

Inginerii pot obține titlul Eur. Ing. din partea en FEANI prin ro AGIR sau altă organizație membră a FEANI.

Notă: titlul Eur. Ing. nu este recunoscut de către Italia și nu poate fi obținut și/sau purtat în Italia, deoarece membrului italian al FEANI nu îi este permis să se substituie autorităților italiene de recunoaștere a diplomelor străine. A purta titlul profesional Eur. Ing. în Italia ar introduce confuzie cu titlul profesional italian, titlu care poate fi acordat doar de către administrația educațională italiană. În Italia se pot purta numai titlurile permise de legile italiene și numai conform acestor legi. În schimb, cei care au primit titlul de inginer în Italia pot cere titlul Eur. Ing. din altă țară europeană.

Alte surse de informare

Condiții de ședere într-un alt stat al Uniunii Europene

De la 1 ianuarie 2014, cetățenii români au liber la muncă în 27 de țări din UE. Dreptul de muncă nu este același lucru cu dreptul de ședere, deși în general cetățenii români care au de muncă au și drept de ședere în statele membre ale UE.

Conform Directivei 2004/38/EC, ca afirmație generală, șederea liberă a unui cetățean european și a membrilor săi de familie într-un alt stat al UE durează maxim trei luni.

De asemenea, statele UE pot interzice intrarea pe teritoriul lor a cetățenilor din alte state UE care reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, siguranța publică sau al căror acces este interzis printr-o măsură de administrație publică.

„În țările membre ale Spațiului Schengen, cetățenii români au dreptul legal de ședere o perioadă de 90 zile într-un interval de 6 luni, potrivit articolul 20, paragraful 1, din Convenția de aplicare a Acordului Schengen. Pot fi făcute mai multe călătorii în acest interval, dar totalul zilelor de ședere nu trebuie sa depășească 90, de la data primei intrări în Spațiul Schengen.

După consumarea celor 90 zile, cetățeanul român are obligația de a părăsi Spațiul Schengen, putând reintra, la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la data primei intrări.”
Poliția de frontieră, România

Pentru șederea de mai mult de trei luni trebuiesc îndeplinite condițiile de la Art. 7 al directivei. Acesta prevede că au drept de ședere cetățenii Uniunii care îndeplinesc unul din punctele (a), (b) sau (c) și membrii lor de familie, conform punctului (d):

a) cei care muncesc (legal) sau sunt self-employed (persoană fizică autorizată) în statul respectiv;
b) au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv și au totodată o asigurare medicală cuprinzătoare;
c) - sunt înscriși ca studenți la o unitate de învățământ publică sau privată acreditată sau finanțată de statul respectiv, inclusiv în învățământul profesional, și
- au o asigurare medicală cuprinzătoare și asigură totodată statul respectiv printr-o declarație sau alt mijloc echivalent că au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv pe durata șederii lor;
d) sunt membri de familie ai unui cetățean al Uniunii care îndeplinește condițiile de la punctele (a), (b) sau (c).

Conform art. 14, dacă cetățenii europeni și membrii lor de familie au intrat în statul gazdă pentru a căuta de muncă, ei nu vor fi expulzați dacă dovedesc că ei continuă să-și caute de muncă și că au o șansă reală de a fi angajați, cu excepția cazurilor prevăzute de măsuri de administrare publică, de siguranță publică sau de sănătate publică.

Unele state impun cererea unui document de ședere într-un anumit număr de zile de la intrarea în țara respectivă într-un scop de ședere care cade sub art. 7. A nu-l cere la timp poate fi pedepsit cu amendă sau reținere (detenție), dacă dreptul acelui stat prevede acest lucru.

A comite infracțiuni grave sau a primi ajutor social (peste 50% din venit) constituie temeiuri de expulzare. Cel din urmă temei nu se aplică azilanților recunoscuți și rezidenților pe termen lung ai UE. Expulzarea cetățenilor europeni dintr-un stat al UE poate fi contestată în trei instanțe înainte de rămâne definitivă.

Dovedirea cetățeniei europene se face în baza pașaportului sau buletinului de identitate, care constituie documente de călătorie (permisul de conducere și documentul de ședere nu constituie dovezi ale cetățeniei). Legitimarea cu documentul de ședere se poate face doar în statul în care a fost emis, în restul țărilor UE el are doar valoare de viză de intrare în statul care l-a emis sau de viză Schengen în cazul emiterii de către un stat membru al Acordului de la Schengen.

Cei care au permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene îl pot preschimba pe un nou permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene, emis de statul în care se mută, cu condiția să aibă un scop de ședere permanentă recunoscut de lege. Acest permis conferă drept la ajutor social în statul care l-a emis. Danemarca, Irlanda și Marea Britanie nu participă la preschimbarea acestor permise.

Șederea într-un alt stat al UE este explicată în detaliu de Ministerul Administrației și Internelor în ro Ghidul românului în UE.

Surse de informare asupra dreptului de ședere

Ghiduri

UE:

Dreptul de muncă al cetățenilor români în UE:

Întrebări frecvente

Dacă ai întrebări suplimentare legate de procesul de admitere în Italia, te rugăm să trimiți un e-mail la contact@it.lsrs.ro

Echipa LSRS Italia

contact@it.lsrs.ro - E-mail de contact principal pentru Filiala Italia a Ligii Studentilor Romani din Strainatate

roma@it.lsrs.ro - Reprezentanta din Roma

italia.lsrs.ro - Blog LSRS - Filiala Italia

@LsrsItalia -Twitter LSRS - Filiala Italia