Infostud/Grecia

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare

Centre Univerisitare importante din Grecia

Salonic/Thessaloniki (θΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

Atena/Athina (ΑθΗΝΑ)

Creta/Kriti (ΚΡΙΤΗ)

Admitere/Taxe

Viata de student

Acte/Procedura

Informatii utile legate de viata de zi cu zi si de birocratia care va fi inevitabila:

AFM (ΑΦΜ) Cel mai important document din GRECIA fara de care nu se poate face niciun contract: AFM (ΑΦΜ) (se citeste afimi), se obtine de la Primarie numai cu buletinul pentru centatenii UE. Practic, acest AFM este un "Tax number". Eliberarea documentului este gratis.

DEI (ΔΕΗ)

DEI este compania nationala de electricitate. http://www.dei.gr/

OTE

OTE este compania nationala de telecomunicatii, care detine de asemenaea si COMSOTE, cea mai populara retea de telefonie mobila din si cel mai mare furnizor de internet din Grecia. http://www.ote.gr/portal/page/portal/OTEGR/OTEMainPage

EYATH (ΕΥΑΘ)

Compania furnizoare de apa din Salonic. http://www.eyath.gr/index2.html

EYDAP

Compania furnizoare de apa din Atena. http://www.eydap.gr/index.asp?a_id=236

Contracte utilitati

In vederea incheierii unui contract de utilitati, in mod normal este de ajuns numai AFM si buletinul sau pasaportul. In unele cazuri s-ar putea sa fie nevoie si de o copie dupa contractul de inchiriere a locuintei sau o adeverinta de student (in cazul programelor promotionale).

Inchiriere apartament


Preturi

Transport

Transport din Romania in Grecia

Exista numeroase modalitati de a ajunge din Romania in Grecia:

Transport urban
In general, transportul intra-urban este ieftin si foarte bine organizat, desi in mare parte este bazat pe autobuze (metrou exista numai in Atena).

Autobuz

Pretul unui bilet de autobuz este de 60 de centi si poate fi validat de maxim 4 ori in maxim 70 de minute (deci in 70 de minute se pot schimba 4 autobuze cu un singur bilet).

Paginile web ale firmelor de transport urban (autobuz):

Salonic : http://www.oasth.gr
Atena : http://www.oasa.gr

Taxi

Transportul cu taxi din Grecia este diferit de cel din Romania si exista costuri aditionale:
Caracteristici:

  • In cursul calatoriei soferul are dreptul sa opreasca si sa mai ia persoane in taxi. In acest caz fiecare plateste separat calatoria, costul nu se imparte. Numai daca de la inceput un grup de prieteni urca in taxi, exista un singur cost total care se poate imparti ulterior intre calatori.
  • Daca se face comanda de taxi, exista o taxa de start de 5 euro.
  • Exista taxa de bagaj (deobicei se rotunjeste suma, de exemplu in loc de 16 euro se va plati 20 )


Tren

Sistemul feroviar este foarte bine dezvoltat, dar in acelasi timp si foarte scump, in unele cazuri echivaland chiar pretul unei calatorii cu avionul.

Compania nationala de transport feroviar: OSE http://www.ose.gr

Avion

Transportul cu avionul in interiorul Greciei poate fi chiar foarte convenabil daca rezervarile sunt facute din timp, chiar daca NU este vorba de companii low-cost.
Companii aeriene importante care opereaza in Grecia:

Directiva 36/2005/EC

Această directivă prevede accesul pe piața muncii în statele UE, fără recunoașterea diplomelor, pentru medicii, medicii dentiști, farmaciștii, asistenții medicali generaliști, moașele, medicii veterinari și arhitecții dintr-o țară a UE. Tuturor practicanților anumitor profesii medicale (autohtoni sau străini) li se poate cere să fie înscriși în registrul național al practicanților de profesii medicale pentru a practica într-o anume țară din UE. Arhitecților li se poate cere să fie înregistrați în registrul național al arhitecților.

Acest acces se referă la accesul în șapte profesiuni reglementate, nu ține loc de document de ședere. Celor care nu au drept de muncă în respectivul stat al UE li se permite însă să înceapă o afacere pe cont propriu.

Recunoașterea europeană a diplomei de inginer

Inginerii pot obține titlul Eur. Ing. din partea en FEANI prin ro AGIR sau altă organizație membră a FEANI.

Notă: titlul Eur. Ing. nu este recunoscut de către Italia și nu poate fi obținut și/sau purtat în Italia, deoarece membrului italian al FEANI nu îi este permis să se substituie autorităților italiene de recunoaștere a diplomelor străine. A purta titlul profesional Eur. Ing. în Italia ar introduce confuzie cu titlul profesional italian, titlu care poate fi acordat doar de către administrația educațională italiană. În Italia se pot purta numai titlurile permise de legile italiene și numai conform acestor legi. În schimb, cei care au primit titlul de inginer în Italia pot cere titlul Eur. Ing. din altă țară europeană.

Alte surse de informare

Condiții de ședere într-un alt stat al Uniunii Europene

De la 1 ianuarie 2014, cetățenii români au liber la muncă în 27 de țări din UE. Dreptul de muncă nu este același lucru cu dreptul de ședere, deși în general cetățenii români care au de muncă au și drept de ședere în statele membre ale UE.

Conform Directivei 2004/38/EC, ca afirmație generală, șederea liberă a unui cetățean european și a membrilor săi de familie într-un alt stat al UE durează maxim trei luni.

De asemenea, statele UE pot interzice intrarea pe teritoriul lor a cetățenilor din alte state UE care reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, siguranța publică sau al căror acces este interzis printr-o măsură de administrație publică.

„În țările membre ale Spațiului Schengen, cetățenii români au dreptul legal de ședere o perioadă de 90 zile într-un interval de 6 luni, potrivit articolul 20, paragraful 1, din Convenția de aplicare a Acordului Schengen. Pot fi făcute mai multe călătorii în acest interval, dar totalul zilelor de ședere nu trebuie sa depășească 90, de la data primei intrări în Spațiul Schengen.

După consumarea celor 90 zile, cetățeanul român are obligația de a părăsi Spațiul Schengen, putând reintra, la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la data primei intrări.”
Poliția de frontieră, România

Pentru șederea de mai mult de trei luni trebuiesc îndeplinite condițiile de la Art. 7 al directivei. Acesta prevede că au drept de ședere cetățenii Uniunii care îndeplinesc unul din punctele (a), (b) sau (c) și membrii lor de familie, conform punctului (d):

a) cei care muncesc (legal) sau sunt self-employed (persoană fizică autorizată) în statul respectiv;
b) au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv și au totodată o asigurare medicală cuprinzătoare;
c) - sunt înscriși ca studenți la o unitate de învățământ publică sau privată acreditată sau finanțată de statul respectiv, inclusiv în învățământul profesional, și
- au o asigurare medicală cuprinzătoare și asigură totodată statul respectiv printr-o declarație sau alt mijloc echivalent că au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv pe durata șederii lor;
d) sunt membri de familie ai unui cetățean al Uniunii care îndeplinește condițiile de la punctele (a), (b) sau (c).

Conform art. 14, dacă cetățenii europeni și membrii lor de familie au intrat în statul gazdă pentru a căuta de muncă, ei nu vor fi expulzați dacă dovedesc că ei continuă să-și caute de muncă și că au o șansă reală de a fi angajați, cu excepția cazurilor prevăzute de măsuri de administrare publică, de siguranță publică sau de sănătate publică.

Unele state impun cererea unui document de ședere într-un anumit număr de zile de la intrarea în țara respectivă într-un scop de ședere care cade sub art. 7. A nu-l cere la timp poate fi pedepsit cu amendă sau reținere (detenție), dacă dreptul acelui stat prevede acest lucru.

A comite infracțiuni grave sau a primi ajutor social (peste 50% din venit) constituie temeiuri de expulzare. Cel din urmă temei nu se aplică azilanților recunoscuți și rezidenților pe termen lung ai UE. Expulzarea cetățenilor europeni dintr-un stat al UE poate fi contestată în trei instanțe înainte de rămâne definitivă.

Dovedirea cetățeniei europene se face în baza pașaportului sau buletinului de identitate, care constituie documente de călătorie (permisul de conducere și documentul de ședere nu constituie dovezi ale cetățeniei). Legitimarea cu documentul de ședere se poate face doar în statul în care a fost emis, în restul țărilor UE el are doar valoare de viză de intrare în statul care l-a emis sau de viză Schengen în cazul emiterii de către un stat membru al Acordului de la Schengen.

Cei care au permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene îl pot preschimba pe un nou permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene, emis de statul în care se mută, cu condiția să aibă un scop de ședere permanentă recunoscut de lege. Acest permis conferă drept la ajutor social în statul care l-a emis. Danemarca, Irlanda și Marea Britanie nu participă la preschimbarea acestor permise.

Șederea într-un alt stat al UE este explicată în detaliu de Ministerul Administrației și Internelor în ro Ghidul românului în UE.

Surse de informare asupra dreptului de ședere

Ghiduri

UE:

Dreptul de muncă al cetățenilor români în UE: