Infostud/Franța

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare
Logo-1 LSRS Franta (640x551).jpg

Pregătirea plecării la studii în Franţa

Înainte de a pleca în Franţa, este recomandat să solicitați de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate eliberarea Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS). Este un card gratuit cu ajutorul căruia, puteți beneficia de serviciile acordate de unitățile medicale de stat de pe teritoriul Franţei (sau din orice alt stat membru UE). Aveţi în vedere faptul ca acest card nu garantează servicii gratuite, astfel încât, date fiind diferențele dintre sistemele de sănătate ale fiecărei țări, este posibil ca unele servicii care sunt gratuite în România, să nu fie gratuite în Franţa. În plus, acest card nu reprezintă o alternativă la asigurarea de călătorie și are o valabilitate de şase luni de la data emiterii, acoperind acordarea îngrijirilor medicale de imediată necesitate.


Documentele pe care orice student trebuie să le aibă la el

- Carte de identitate sau paşaport şi copii xerox după acestea

- Certificat de naştere în noul format internaţional

- Diplomă de bacalaureat în original şi copii xerox după ea

- Diplomă de bacalaureat tradusă şi legalizată la notar

- Diplome de limbă (DELF, DALF, TOEFL, CAMBRIDGE…) şi copii xerox după ele

- Diplome care ateste orice fel de alte competenţe sau voluntariat (ECDL…) care pot servi la universitate

- CV in format European tradus în franceză şi eventual în engleză


Ghiduri utile pentru a descoperi Franţa

- Ghidul practic al studentului la Paris (Étudiant à Paris - Guide) : http://www.paris.fr/accueil/actualites-municipales/un-etudiant-a-paris-le-nouveau-guide-pratique-est-arrive/rub_9656_actu_147891_port_23785

- Viaţa în Franţa (Vivre en France – Livret d’accueil) : https://www.nationspresse.info/wp-content/uploads/2011/11/livretaccueil2.pdf

- Ghidul de burse CROUS pentru studenţi în anul universitar 2015-2016 : http://www.cnous.fr/wp-content/uploads/2013/01/Guide-dse-2014-2015-hdef.pdf

- Ghidul turistic al Parisului : http://www.cafedelapaix.fr/maj/pdf/PDF/paris-informations-touristiques-francais.pdf


Alătură-te filialei LSRS Franţa

Pentru orice informaţie legată de viaţa academică, de acomodare sau de formalităţile administrative, ne găseşti la adresa următoare : contact@fr.lsrs.ro sau pe Facebook : http://www.facebook.com/pages/Liga-Studentilor-Romani-din-Strainatate-LSRS-Filiala-Franta/102396913173740?fref=ts

Acomodarea în Franţa

Formalităţi administrative

Deschiderea unui cont bancar de student reprezintă una dintre primele formalităţi de care trebuie să te ocupi când ajungi în Franţa. În cele mai multe cazuri, studenţii aleg sã-şi deschidă un cont bancar la BNP Parisbas, Société Générale sau LCL Banque et Assurance. Aceste bănci oferă la deschiderea contului pentru studenţi gratuitate pentru cartea bancară în primii 2 ani sau, daca au parteneriat cu universitatea în care studiezi, o primă cuprinsă între 20 şi 60 de euro la deschiderea contului.

După găsirea cazãrii şi deschiderea contului bancar (pentru care ceri rendez-vous cu un consilier de la banca pe care ai ales-o, unde prezinţi cartea de identitate şi justificativul de domiciliu, adică un contract de cazare) în momentul în care primeşti cartea bancarea prin poştă, poţi alege un operator de telefonie mobilă pentru a deschide un abonament, varianta cea mai avantajoasã în Franţa. Cele mai mari companii de pe piaţa franceză, Free Mobile, SFR, Orange şi Bouygues propun abonamente pentru orice buget, de la 2 € pânã la 100 €.

Ex. abonamentul Free Mobile la 2 € are inclus 2h de apeluri pe mobil în Franţa, SUA, Canada, China, DOM, Alaska, Hawai şi spre 100 destinaţii pe fix, printre care şi România, apoi se taxează cu 0,05 €/min, SMS-uri nelimitate în Franţa şi DOM, MMS-uri nelimitate în Franţa, FreeWiFi nelimitat şi Internet 3G + 4G : 50 Mo.

Ex. abonamentul Free Mobile la 20 € are incluse apeluri nelimitate pe mobil în Franţa, SUA, Canada, China, DOM, Alaska, Hawai şi spre 100 destinaţii pe fix, printre care si România, SMS-uri nelimitate în Franţa şi DOM, MMS-uri nelimitate în Franţa, FreeWiFi nelimitat şi Internet 3G + 4G : 20 Go.

Principalele site-uri ale operatorilor mobili din Franţa : https://www.mobile.free.fr/ ; https://www.sfr.fr/ ; https://www.bnpparibas.net ; https://www.societegenerale.fr/

Cazare

Unde mă pot caza în Franţa ?

În căminele studenţeşti din Franţa, dar în special în cele situate în zona pariziană, locurile de cazare sunt limitate, iar cererea din ce în ce mai mare. În aceste condiţii, cea mai eficientă metodă este de a cãuta din timp o locuinţã. Găsiţi mai jos tipurile de cazări specifice studenţilor :

Reşedinţele universitare CROUS (Centre régional des œuvres universitaires et scolaires) propuse la începutul anului universitar de către universităţile gazdă pe criterii sociale. În Franţa nu toate universitãţile dispun de astfel de reşedinţele pentru studenţi. Anul acesta reţeaua CROUS pune la dispoziţia studenţilor 56 de reşedinţe universitare cu aproximativ 6000 de locuri de cazare doar în Paris. În aceste reşedinţe sunt admişi :

- studenţii bursieri

- studenţii străini bursieri ai Guvernului Francez prin Campus France

- studenţii veniţi în Franţa printr-un program internaţional de mobilitate

- studenţii cu handicap

Pentru a solicita un loc de cazare într-o reşedinţă CROUS, studenţii trebuie sa faca o cerere constituind un dosar social - DOSSIER SOCIAL ETUDIANT (DSE), pe care îl trimit împreunã cu toate celelalte documente justificative între 15 ianuarie şi 30 aprilie, direct pe site-ul serviciului social studenţesc CNOUS-CROUS : https://dse.orion.education.fr/depot/ pentru a putea beneficia de un astfel de loc de cazare, de la începutul anului universitar viitor, adică din toamnă.

Mai multe informatii, direct pe site-ul CROUS : http://www.crous-paris.fr/article.asp?idcat=AADB


Reședințe private pentru studenţi. În funcţie de condiţille de cazare impuse, anumite reşedinţe cer un garant, adică o persoană care lucrează în Franța și poate garanta pentru student că nu va avea probleme cu întârzierea plăţii chiriei.

Site-uri care propun reședințe private pentru studenţi în toate marile oraşe din Franţa:

http://www.adele.org/ association qui a pour objectif de faciliter l’accès au logement des étudiants et des jeunes en général ; on trouve des logements étudiants à Paris, Lyon, Lille, Rouen, Toulouse, Marseille et partout en France

http://www.nexity-studea.com/ logements étudiant par ville & région

http://www.estudines.com/ à proximité des Grandes Écoles et des Universités

http://www.arpej.fr/ propose environ 7200 logements répartis sur 50 résidences situées, principalement, en Île-de-France mais également sur plusieurs grandes villes de province


Apartament sau garsonieră (studio) în chirie

Pentru a închiria un studio sau un apartament, în primul rând aveţi nevoie de un garant, adică o persoană a cărei naţionalitate poate fi franceză sau română şi care are venitul brut 3X - de trei ori mai mare decât chiria pe care trebuie sã o plătiţi (va demonstra cu fişele de salariu). Dacă apelaţi la serviciile unei agenţii imobiliare, timpul în care veţi gãsi un loc de cazare va fi mult mai scurt, dar veţi plăti un comision echivalent cu prima luna de chirie, sau aproximativ 80% din preţul chiriei pe o lună.

Site-uri cu anunţuri imobiliare:

http://www.century21.fr/ (agenţie imobiliară)

http://www.logic-immo.com/ (agenţie imobiliară)

http://www.seloger.com/ (anunţuri între particulari)

http://www.leboncoin.fr (anunţuri între particulari)

http://www.pap.fr/annonce/locations (anunţuri între particulari)


Grupuri pe Facebook care propun anunţuri de închirieri şi colocation :

- PARIS : Location d'appart, echange, colocation !

- Plan appart/coloc à Paris

- Colocation à Paris

- Colocation sur Paris

- PARIS - Caut chirie, ofer locuinta, spatii comerciale (grup de români)


Exemplu cazare :

- location studio 20m² Paris 18ème (Goutte d'Or-Château Rouge) – 525 € + 50 € charges

- location studio 20m² Villejuif (in sudul Parisului), proche métro Kremlin-Bicêtre (M7) – 600 € charges comprises

- location appartement 2 pièces 35 m² Paris 15ème (100 m Parc Brassens) – 850 € charges comprises (pentru 2 persoane)

- location studio 26 m² Lyon 8ème 485 € + 50 € charges

- location studio 25 m² Orleans (proche hippodrome) 370 € + 90 € charges (eau + chauffage compris)


CAF – ajutorul pentru locuinţã - http://www.caf.fr

CAF reprezintă Casa de Alocaţii Familiale, instituţie prin care statul francez vine în ajutorul celor care nu au venituri sau au venituri foarte mici, oferindu-le un ajutor lunar pentru plata chiriei. Aceasta alocaţie se calculează individual, în funţie de situaţia socială, de venituri, de amplasarea şi mărimea locuinţei înhiriate. Alocaţia CAF poate varia între 80 € şi 250 €.

Adresa CAF Paris : 50 Rue du Docteur Finlay 75015 Paris (Métro : ligne 6, station Dupleix)


Unde mâncăm

Les restaurants et cafétérias universitaires - Restaurantele universitare sau cantinele

Studenţii mănâncă în cursul săptămânii la cantinele universitare CROUS (Resto U). Este o modalitate avantajoasă din punct de vedere financiar, dar şi plăcută, căci astfel iau prânzul sau cina, după cursuri, la cantina universităţii, alături de colegi şi prieteni. Preţul unui meniu (prânz sau cină) este 3,20 € şi se poate plăti cash sau prin cardul de student care poate fi alimentat cu credit. În zona pariziană există 15 restaurante et 26 cafétérias în toate centrele universitare, deschise tot timpul de luni până vineri, la prânz (11H30-14H) şi seara (18H15-20H). Restaurantul Mazet Brunch (5 Rue André Mazet, 75006 Paris) este deschis şi duminica de la 10H30 la 14H.

Cel mai mare restaurant universitar din Paris este : Restaurant universitaire Bullier, la staţia de RER B - Port-Royal, în Cartierul Latin, deschis de luni pânã sâmbătă de la 11H30 la 14H şi de la 18H15-20H. Adresa : 39 avenue Georges Bernanos 75005 Paris

Cumpărături de la hypermarket

Pentru studenţii cărora timpul le permite şi au în apropierea zonei în care locuiesc hypermarket-uri (Auchan, Carrefour, Casino sau Lidl) pot face cumpărãturi ieftine, mai ales ca tot timpul sunt aplicate oferte produselor alimentare.

Masa la restaurant

Pentru a lua masa la restaurant, trebuie să aveţi în vedere cã bucătăria franţuzească este una dintre cele mai sofisticate şi desăvârşite din lume, astfel încât preţurile sunt ridicate, în funcţie de restaurant, zonă şi specific. Un meniu de prânz, la un bistro parizian obişnuit variază între 12 şi 18 euro.

Transport

Transportul în comun

Ca student, îţi poţi face un abonament cu tarif redus (acest abonament se numeşte NAVIGO) pentru toate mijloacele de transport în comun (metrou, bus, tram, RER, TER). În ceea ce priveşte transportul, regiunea Ile-de-France este împărțită în 5 zone tarifare. Parisul şi imediata vecinătate se încadrează în zonele 1-2, apoi, îndreptându-ne spre extremitatea regiunii Ile-de-France, trecem prin zonele 3, 4 şi 5. La ora actuală, metroul parizian cuprinde 14 linii care acoperă întreg oraşul, dar și periferia apropiată, fiind cel mai rapid mijloc de transport din Franţa.

Pentru anul universitar 2015-2016, studenţii beneficiază de abonamentul NAVIGO – Imagine R, la următoarele tarife :

- Pentru zonele 1-2 : 333,90 € (37 €/lunã)

- Pentru zonele 1-3 : 467,10 €

- Pentru zonele 1-4 : 600,30 €

- Pentru zonele 1-5 : 733,50 €

Pentru studenţii care aleg un astfel de abonament anual, au posibilitatea să îl plãteasca tot odată sau în nouă rate, iar în timpul weekend-urilor, vacanţelor, zilelor de sărbătoare s.a. se pot deplasa gratuit cu acest abonament in toate cele 5 zone ale regiunii Ile-De-France) chiar daca plătesc un abonament doar pe zonele 1-2. RER-ul (Reseau express regional) formeazã rețeaua de trenuri care leagă Parisul de periferie (banlieue).În Ile-de-France există 5 linii de RER, numerotate de la A la E. Liniile A şi B de RER se intersectează în centrul orașului, în stația Châtelet-Les Halles, pe unde trec zilnic peste 750.000 de călători.


Transportul spre Aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle (la 23 km în nordul Parisului)

RER B, direcţia Aéroport-Charles-de-Gaulle, plecare din gara Châtelet-Les Halles la fiecare 10 sau 15 minute. Staţia Aéroport-Charles-de-Gaulle 1 pentru terminalele 1 şi 3 şi Aéroport-Charles-de-Gaulle 2 TGV pentru terminalul 2. Aeroportul se situează în zona tarifară 5, astfel încât un bilet din Paris (Châtelet-Les Halles sau Gare du Nord) costă 10 €.

RoissyBus, direcţia Aéroport-Charles-de-Gaulle, pleacă la fiecare 15 – 20 minute de la Opera (11 Rue Scribe, 75009 Paris), între orele 5h45 și 24h30. Biletul costă 11 € și călătoria durează 1h15.

Noctilian N143 și N140, direcţia Aéroport-Charles-de-Gaulle, cu plecare de la Gare de l’Est. Biletul costă 6 €.

Bus 351, direcţia Aéroport-Charles-de-Gaulle de la staţia Nation (76 Bd. De Strasbourg, 75010 Paris). Biletul costă 6 euro, pleacă spre aeroport între orele 5h33 și 21h30.


Transportul spre Aeroportul Orly (la 14 km în sudul Parisului)

RER B, direcţia Saint-Rémy-lès-Chevreuse până la stația Antony (zona 3), apoi naveta Orlyval. Călătoria costă 12 euro și durează aproximativ 1h.

Orlybus, direcţia Aéroport Orly pleacã de la staţia Denfert-Rochereau între 5h35 și 24h. Un bus pleacă la fiecare 10-20 minute şi ajunge la Orly în 30 de minute, iar în timpul noapţii circulă Noctilien N131, N144 și N31. Biletul costă 7,70 €.

Metrou linia 7 staţia Villejuif - Louis Aragon, pe urmã tramvaiul 7 pânã la staţia Aéroport d'Orly (zona 4)

Site-uri : http://www.sncf.com/ et http://www.ratp.fr/


Transportul folosind serviciul Autolib (masini electrice puse la dispozitie spre inchiriere de catre primaria Parisului) Autolib este primul serviciu de inchiriere de masini pe o durata scurta de timp. Este vorba despre automobile 100% electrice puse la dispozitia celor interesati, iar avantajul cel mai important este ca masina nu trebuie oligatoriu returnata in acelasi punct de inchiriere. Sistemul de functionare a acestui serviciu este unul destul de simplu:

Abonarea Acest pas presupune deschiderea unui cont personal la serviciul Autolib. Acest lucru se poate realiza fie in spatiile special prevazute in apropierea punctelor de inchiriere (Espaces Autolib) fie la centrul de informare situat la adresa 5, rue Edouard VII,75009, Paris. Documentele de care aveti nevoie sunt permisul de conducere, cartea de identitate sau pasaportul si cardul bancar. O data cu validarea documentelor si in consecinta a contului creat, veti primi un card personal care va va permite accesul la serviciul Autolib. Pentru orice nelamurire, o persoana desemnata este acolo pentru a va oferi ajutorul

Inchirierea propriu-zisa O data intrati in posesia cardului personal de utilizare a serviciului, nu va ramane decat sa inchiriati masina prin prezentarea cardului la borna. Un LED verde aprins indica faptul ca masina poate fi folosita, moment in care trebuie sa debransati cablul de alimentare si sa il puneti il locul special prevazut.

Folosirea automobilului Inainte de pornirea la drum va trebui sa verificati autonomia vehiculului si sa verificati ca toate sistemele functioneaza. in cazul nedetectarii vreunei probleme aveti tot ce va trebuie pentru a porni la drum.

Returnarea masinii inchiriate La terminarea drumului parcurs, aveti obligatia de a returna masina intr-o statie Autolib speciala. Acest lucru presupune conectarea cablului de alimentare, iar confirmarea ca masina a fost returnata in conditiile prevazute se face numai dupa inchiderea clapetei cablului de alimentare si incuierea vehiculului


Parteneriat Tarom – LSRS Franţa

Liga Studenților Români din Străinătate filiala Franţa a încheiat unu parteneriat cu Tarom S.A., Compania Națională de Transporturi Aeriene. Ca urmare a acestei colaborări, studenții români din Franța, membrii LSRS pot beneficia de zboruri tur/retur la preţ special pe rutele Paris-București si Nisa-București (exceptand zborurile “operate AirFrance“).

În ce constă concret oferta și care sunt caracteristicile sale?

Oferta se aplică tuturor membrilor LSRS, studenți în Franța.

Vizează rutele directe, dus-întors, astfel: Paris-București-Paris și Nisa-București-Nisa.

Tariful aplicabil

165 EURO pentru o călătorie dus-întors Paris-București-Paris. Prețul include taxele de aeroport* si este constant indifferent de perioada de achizitie a biletului.

161 EURO pentru o călătorie dus-întors Nisa-București-Nisa. Prețul include taxele de aeroport* si este constant indifferent de perioada de achizitie a biletului.

Condiții și beneficii

Nu există o durată minimă de ședere, însă durata maxima este de 3 luni.

Tarifele nu sunt restituibile.

Schimbarea rezervarii este posibila cu o penalizare de 75€ si se realizeaza în limita locurilor disponibile pentru noua dată.

Biletele emise la tarifele speciale menționate mai sus permit transportul la cală a unui bagaj de 23 kg. Suma dimensiunilor bagajului trebuie sa nu depășească 158 cm.

Bagajul admis gratuit la transport în cabina de pasageri constă într-o piesă cu dimensiuni de 55x35x25 (lungime/lățime/înălțime) cu o greutate maximă de 10 kg.

Care este procedura ce trebuie urmată pentru a beneficia de ofertă?

1. Accesează http://www.lsrs.ro/oferta-tarom/ și înregistrează-te ca membru LSRS sau dacă ai deja statutul de membru, loghează-te (cu username-ul tau lsrs.ro si nu cu mailul folosit pentru crearea contului);

2. Completează câmpurile formularului;

3. Atașează un scan al cardului de student valabil pentru anul universitar in curs;

4. Click pe ‘Trimite cererea’ **.

Procesarea cererii se va face de către TAROM în 24 de ore în zilele lucrătoare și în max. 48 de ore în zilele libere. TAROM va genera către adresa de e-mail a solicitantului o confirmare a rezervării, însoțită de detaliile bancare unde se va efectua plata. Aceasta trebuie făcută în numărul de zile indicat în e-mailul primit. În 24 de ore de la creditarea contului TAROM cu contravaloarea călătoriei se va emite un bilet electronic, care va fi trimis, printr-un email, solicitantului.

Taxele de aeroport pot varia, modificarea acestora modificând costul final al biletului.*

O cerere este trimisă automat pe adresa de email tarom.franta@fr.lsrs.ro care conține datele completate în formular.**

Trebuie precizat faptul că acestă ofertă este valabilă în limita locurilor disponibile iar în cazul în care acest tarif nu poate fi confirmat, se va oferi alternativă.***


Asigurare medicală

După ce ai fost admis la o universitate din Franţa, în momentul în care faci înscrierea administrativă la facultate şi plăteşti taxa de şcolarizare (vezi mai jos) vei fi automat înscris la regimul obligatoriu de securitate socială de student. Taxa asigurării de Securitate socială este 213 € (pentru anul universitar 2014-2015). Ca să fie scutit de această taxă, studentul trebuie fie să prezinte avizul provizoriu sau definitive de atribuire a bursei, fie cardul curopean de sănătate valabil. Astfel, studenţii care primesc bursa CROUS sunt scutiţi de plata taxei de şcolarizare şi de plata asigurărilor sociale (medicale).

Ca student, te poţi înscrie la securitatea socială la începutul anului universitar, la secretariatul facultății. Ai de ales între două case de asigurări, LMDE si SMEREP, care îți propun și o asigurare complementară de 15 pâna la 40€/luna, numitã “la mutuelle”. Aceasta îți permite să fii rambursat 100% la majoritatea consultaţiilor si a serviciilor de medicină generală și cu o suma forfetară pentru oftalmologie și stomatologie (ex : 200€/an pentru ochelari și lentile de contact).

Pentru anul universitar 2014-2015, taxa de şcolarizare în universitãţile de stat este :

Nivel Licenta : 184 €

Nivel Master : 256 €

Nivel Doctorat : 391 €

Orice student de pe teritoriul hexagonului, fie că este şi salariat sau nu, beneficiază de sistemul de sănătate francez. Pentru asta, are nevoie de un număr unic (din 13 cifre) de securitate socială (numéro de sécurité sociale). Documentul care atestă afilierea noastră la Casa de asigurări de sănătate franceză (Caisse d’Assurance Maladie) se numeşte La Carte Vitale (cardul vital). Acest card conţine toate informaţiile medicale ale posesorului şi este folosit pentru înregistrarea consultaţiilor medicale şi rambursarea acestora şi a reţetelor primite.

Cum obţinem numărul de Sécurité Sociale şi cardul Vitale?

Căutăm cea mai apropiată Caisse d’Assurance Maladie din oraşul / regiunea în care locuim pentru a efectua cererea de atribuire a Cardului Vital.

Lista caselor de sănătate din Paris (Caisse d’Assurance Maladie) poate fi gãsită pe site-ul de mai jos. https://www.ameli.fr/assures/votre-caisse-paris/nous-rencontrer/les-agences-de-l-assurance-maladie_paris.php

Pentru mai multe informaţii despre drepturile şi demersurile pe care trebuie să le faceţi, accesaţi site-ul Assurance Maladie : https://www.ameli.fr

Actele necesare pentru constituirea dosarului de cerere a numărul de Sécurité Sociale și Cardul Vital :

Copie după cartea de identitate sau pașaport;

Copie dupã certificatul de naștere;

IBAN-ul contului bancar francez;

Certificatul de şcolaritate pentru anul în curs, copie de pe cartea de student.

În momentul în care cererea ta a fost tratatã (timpul de aşteptare poate varia de la câteva sãptâni, luni, la un an) vei obţine un număr de securitate socialã provizoriu și o cerere standard pe care trebuie să o completezi şi sã o trimiţi la adresa indicatã în documente pentru a primi ulterior cardul Vitale cu numărul definitiv. Dacã timpul de aşteptare este foarte mare, poţti ace din lunã în lunã câte o cerere prin care soliciţi ca dosarul tãu sã fie tratat mai repede. Cu numărul de securitate socialã provizoriu poți benefia de servicii medicale, însă, dacã nu sunt gratuite, trebuie să le plătești și să trimiți chitanțele (feuilles de soins) la Caisse d’Assurance Maladie, pentru a fi ulterior rambursat.

În momentul în care ai primit cardul vital, trebuie sã îţi deschizi un cont pe site-ul Assurance Maladie, AMELI www.ameli.fr ca sã urmărești evolutia cererilor de rambursare, să vezi istoricul consultaţiile pe care le-ai facut, sã descarci adeverințe sau să comunici online cu casa de sănătate de care aparţii.

Puteţi beneficia de regimul de asigurãri de sãnãtate de student în douã cazuri :

- Aveţi mai puţin de 28 ani;

- Studiaţi la o instituţie afiliată la sistemul de securitate socială francez.

În acest caz, vă poţi înscrie la unul dintre organisme (LMDE sau SMEREP) Şi prin intermediul aceluiaşi organism, poţi solicita o opţiune de asigurare complementară, prin care vei fi rambursat de partea de cheltuieli medicale care nu sunt acoperite de regimul general.

În situaţia în care nu te încadrezi schemei de mai sus, existã două opţiuni :

- CMU (Acoperire Universală de Boală sau couverture maladie universelle): gratuită dacă răspundeţi anumitor criterii, în funcţie de venituri, resurse limitate s.a.

- Asigurare privată: mai scumpă decât regimul pentru studenţi.

Ghidul LMDE în limba românã :

http://www.lmderm.net/minis_sites_etabs/ro_rc_ei_2013/pdf/etudiants-etrangers_ro.pdf


Job-uri studenţești

Găsirea unui job satisfăcător, pe o piaţă a muncii atât de mare şi în continuă dezvoltare, nu este simplă pentru niciun tânăr aflat pe punctul de a intra în viaţa profesională. Totuşi, situaţia nu este atât de descurajantă în ceea ce priveşte job-urile studenţeşti, adică part-time sau travail à temps partiel.

Regulile sunt aceleaşi peste tot :

- Pregăteşti CV-ul în franceză (şi eventual în engleză), configurat corect, fără prea multe detalii nesemnificative, care sã cuprindã activitãţile profesionale anterioare, diplomele de studii obţinute şi cele în curs de a fi validate, precum şi o scurtă caracterizare în care ne punem în valoare competenţele.

- Pregăteşti o scrisoare de intenţie în franceză, adaptată la job-ul pentru care postulezi, “la lettre de motivation” pe care o trimiţi angajatorului odatã cu CV-ul.

Site-uri cu job-uri pentru studenţi :

http://www.jobetudiant.net/

http://www.www.letudiant.fr/

http://www.jobs-stages.letudiant.fr/

http://www.jobaviz.fr/

http://www.studentjob.fr/

Toţi studenţii care lucrează în timpul studiilor, oricare ar fi salariul pe care îl câştigă, trebuie sã îşi declare veniturile la Serviciul de impozite.

Pentru mai multe informaţii despre declararea veniturilor, accesaţi link-ul urmãtor : http://www.vosdroits.service-public.fr/particuliers/F358.xhtml

Important ! Tinerii sub 26 de ani ale căror venituri salariale net impozabile nu depăşesc 4336 euro/an, (echivalentul salariului minim pe economie, SMIC) nu vor plăti impozite. În schimb, pentru veniturile care depăşesc aceastã sumă se plătesc impozite.

În general, job-urile studenţeşti sunt plătite la oră. Salariul variază în funcţie de experienţa angajatului, de orarul de lucru (zi, noapte, week-end…), de profilul şi mărimea companiei. SMIC-ul orar în Franţa este de 9,51 € brut. Pentru tinerii sub 18 ani, lucrul de noapte, în intervalul 22H – 6H este interzis.


Exemplu de job part-time :

Zazzen, firmă specializată în servicii de babysitting, recrutează studenţi care pot îndeplini funcţia de baby-sitter pentru copii cu vârste cuprinse între 1 şi 12 ani. Dacã sunteţi creativ, dinamic, iubiţi copiii şi aveţi deja o astfel de experienţă de bonă, nu exitaţi să ne trimiteţi CV-ul dumneavoastră, împreună cu o scrisoare de motivare.

Orar de lucru : de luni până joi, de la 16H la 18h30, în zona Place d’Italie, 75013 Paris. Remuneraţie : peste 10,48 € brut/oră

Site : http://www.zazzen.fr/


Activităţi sportive

Ca sã faci sport în Franţa, nu trebuie sã te gândeşti cã ai nevoie de un buget mare. Organismele universitare, asociaţiile şi primãriile propun numeroase activitãţi sportive pentru studenţi, cele mai multe gratuite, iar unele la preţuri rezonabile.

În Paris, peste 60 de terenuri de sport (de bachet, fotbal, tenis, handbal, volei) sunt accesibile gratuit pentru toata lumea.

Vrei sã alergi ? Sa te relaxezi cu o şedinţã de yoga ? Sã te iniţiezi în box sau în artele marţiale ? Sã practici fitness sau pillates ? Sã te antrenezi pe o pistã de atletism ? Descoperã atelierele sportive gratuite de la Berges de Seine – naturã, sport, culturã – parizieni, localnici sau turişi, de la cei mai tineri la cei mai învârstã, profita de aceasta zonã sportivã situatã în imediata vecinãtate a Museului Orsay, pe malul stâng al Senei.

Pentru amatorii de sporturi nautice (kaiac-canoe, canotaj), o iniţiere gratuitã în sporturile de apã este organizatã în baza nauticã din cartierul La Vilette, Paris (19e).

Mai multe informaţii despre acestea ctivitãţi sportive, la adresa urmãtoare : http://www.paris.fr/pratique/activites-gratuites/en-plein-air/bases-nautiques/rub_5051_stand_3907_port_10860

Plimbãri gratuite cu biclicleta prin Paris sunt organizate în fiecare vineri seara şi în a treia duminicã din fiecare lunã pentru 2H30 în limita a 25-30 km, cu plecare din faţa primãriei Parisului, Hôtel de Ville.

Mai multe informaţii la adresa urmãtoare : http://www.parisinfo.com/visites-guidees/83465/Paris-Rando-V%C3%A9lo%20

Pentru iubitorii de alergãri, la Paris de desfãşoarã în fiecare an – Marathon de Paris – o cursã de 42,195 km la care, în 2014, au fost prezenţi peste 50.000 de participanţi. Maratonul de la Paris reprezintã una dintre cele mai spectaculoase competiţii de acest gen, reunind un numãr semnificativ de alergãtori, în fiecare an din 1976.

Urmãtorul maraton va avea loc pe 12 aprilie 2015.

Mai multe informaţii la adresa urmãtoare : http://www.schneiderelectricparismarathon.com/fr

Activitãţi acvatice propuse de primãria Parisului : în aproape toate cartierele din capitala Franţei, existã piscine deschise de luni pânã duminicã pentru iubitorii înotului. Cea mai mare piscinã parizianã este localizatã la parterul Turnului Montparnasse.

Activitãţi propuse : şedinţe de gimnasticã acvaticã, cursuri de înot sau polo acvatic Adresã : 66 Boulevard du Montparnasse, 75015 Paris Tarif pentru studenţi: 1,70 € intrarea sau card de 10 intrãri : 14 €

Mai multe informaţii la adresa urmãtoare : http://equipement.paris.fr/piscine-armand-massard-2933

În Dijon, studenţilor le sunt propuse numeroase activitãţi sportive chiar în cadrul universitãţilor în care studiazã. Universitatea Bourgogne propune de luni pânã joi, lecţii de box, karate, judo, aikido, gratuite pentru studenţi.

La Lille, în cadrul campusului Institutului Catolic, existã o salã de sport destinatã studenţilor, deschisã de luni pânã sâmbãtã. Abonamentul pe 10 luni costã 131 €, iar cel lunar 41 €.

În Clermond-Ferrand, studenţii beneficiazã de Freeness, o sala de sport modernã, deschisã non-stop de luni pânã duminicã, în care le sunt propuse numeroase activitãţi precum: zumba, saunã, salsa, fitness, step, la un abonament lunar de 30 €.


Burse de studii

Cum ne finanţãm studiile ?

Bursele CROUS : sunt atribuite pe criterii sociale, pentru studenîii inscrişi la nivel Licenţã şi Master.

Pentru a cunoaşte care sunt criteriile de acordare a acestor burse, accesaţi pagina urmãtoare : http://www.crous-paris.fr

Cererile se fac online, direct pe site-ul CROUS, prin completarea unui dosar social - Dossier Social Étudiant - în fiecare an între 15 ianuarie şi 30 aprilie.

De exemplu, pentru a beneficia de bursa CROUS în anul universitar 2015-2016, dosarul trebuie completat şi trimis la sediul CROUS între 15 ianuarie şi 30 aprilie 2015. Condiţia obligatorie este ca studentul sa demonstreze prin justificative de cazare, facturi de telefon sau de electricitate ca locuieşte în Franţa de la 1 septembrie 2014.

Odatã aprobatã, bursa CROUS este vãrsatã în contul studentului timp de 10 luni, din septembrie pânã în iunie, în funcţie de eşalonul în care se încadreazã. Pentru anul universitar 2014-2015, eşaloanele propuse de CROUS sunt urmãtoarele :

Eşalonul 0 bis : 1007 €/an

Eşalonul 1 : 1665 €/an

Eşalonul 2: 2577 €/an

Eşalonul 3 : 3212 €/an

Eşalonul 4 : 3916 €/an

Eşalonul 5 : 4496 €/an

Eşalonul 6 : 4768 €/an

Eşalonul 7 : 5539 €/an

Dacã în solicitãrii de bursã, primiţi rãspuns negativ, de non-atribuire a acestui ajutor financiar, aveţi dreptul la contestarea deciziei prin semnalarea uni recurs pe lângã rectoratul universitãţii, apoi, dacã situaţia nu se rezolva, ultima solicitare poate fi fãcutã la Ministerul Educatiei Superioare si Cercetarii din Franţa.

Aici gãsiţi toate detaliile, în ghidul pentru bursã şi cazare socialã propus de CROUS pentru anul universitar 2015-2016 : http://www.cnous.fr/wp-content/uploads/2013/01/Guide-dse-2014-2015-hdef.pdf

Dasemenea, în fiecare an, Ambasada Franţei în România sprijinã tot mai mulţi studenţi români de a-şi continua studiile în Franţa, prin intermediul burselor guvernului francez. Candidaţii sunt selectaţi în funcţie de excelenţa rezultatelor academice şi de motivarea acestora.

Bursele se adresează studenţilor înscrişi la programe de master şi doctorat:

- Burse de Master 2 pentru studenţii care urmează sau care au validat un Master 1 în Romania, dorind să efectueze un Master 2 în Franţa.

- Burse de Doctorat în co-tutelă pentru studenţii care urmează sau care au validat cinci ani de studii în România, sau care sunt în primul an de Doctorat în co-tutelă cu o universitate din Franţa.

Guvernul francez atribuie în fiecare an un numar important de burse. Beneficiarii sunt desemnaţi de cãtre serviciile culturale ale ambasadelor Franţei. Alegerea acestora se face în funcţie de proiecte concrete, care se integreazã în programe de cooperare, stabilite în funcţie de prioritãţile guvernamentale şi sub decizia unor comisii mixte. Durata bursei depinde de programul de învãţãmânt, studii sau stagii de practicã, pe care studentul se angajeazã sa le urmeze. Rezultatele lui la examene, controale în timpul semestrului şi aprecieri din partea profesorilor, antreneazã menţinerea sau suspendarea acestei bursei.

Mai multe informaţii la adresa urmãtoare : http://www.institutfrancais.ro/category/bucarest/

Bursele Eiffel pentru Master şi Doctorat sunt burse de excelenţã oferite studenţilor români printr-un program al Ministerului de Afaceri Externe al Franţei.

Aceste burse permit studenţilor strãini sã-şi finanteze o specializare la nivel de master sau o mobilitate de 10 luni în cadrul unei co-tutele, de preferinţã în anul 2 sau 3 de doctorat. Disciplinele în cauzã: Stiinţe, Economie şi Gestiune, Drept şi Ştiinţe Politice.

Calendarul burselor Eiffel pentru anul universitar 2015-2016 :

Deschiderea sesiunii de candidaturi : 21 octombrie 2014 Data limitã de primire a dosarelor la Campus France : 9 ianuarie 2015 Rãspunsul de validare sau invalidare a dosarului de bursã : sãptãmâna din 23 martie 2015

Regulamentul burselor Eiffel pentru acest an universitar poate fi accesat la adresa urmãtoare : http://www.campusfrance.org/sites/default/files/vademecum_eiffel_2015.pdf

Contact :

Campus France - Programme Eiffel

28 rue de la Grange-aux-Belles

75010 Paris


Cultură, ieșiri, turism, timp liber

Franţa are o viaţã culturalã foarte bogatã. Studenţilor le sunt propuse numeroase activitãţi, atât în cadrul campusurilor universitare, cât şi în exterior : ateliere de creaţie, manifestaţii culturale, conferinţe, dezbateri pe teme stiinţifice, seri de teatru sau film s.a. Toate acestea sunt oferite la preţuri foarte avanjoase pentru bugetul de student, iar o parte din ele sunt gratuite.

Agenda culturalã dedicatã evenimentelor propuse pentru tineri şi pentru publicul de toate vârstele, poate fi consultatã la adresa urmãtoare :

http://www.culturecommunication.gouv.fr/

Ce avantaje ne aduce cartea de student ?

La teatru sau la cinema, studenţii beneficiazã de tarife reduse de pânã la 50 %. Cele mai multe muzee din Franţa permit accesul gratuit tinerilor între 28 – 25 ani.

Studenţii beneficiazã de reduceri folosind cartea de student şi pentru serviciile de tranport în comun. Abonamentul anual pentru toate mijloacele de transport în comun din Paris (zonele 1-2) este 330 €, în timp ce la Toulouse studenţii pot circula tot anul cu un abonament de 100 €, iar la Lyon aceştia veneifiazã de o reducere de 50 % din preţul întreg al abonamentului.

Chiar şi la centrele de copiere din apropierea campusurilor universitare, studenţii pot avea reduceri folosind cartea de student.

Preţurile şi ofertele pentru studenţi la teatru, la spectacole, la cinema sau la concerte pot fi vizualizate la adresa urmãtoare :

http://www.tarif-etudiant.com/billetterie-1196/?sf=f&a=2&pmax=&date=&k=

Sãli de cinema :

Cinémas Gaumont Pathé (Paris, Strasbourg, Lyon, Le Havre, Brest, Caen, Nantes, Marseille…) Abonament anual (22 €/lunã)

http://www.cinemasgaumontpathe.com

Cinéma MK2 (Paris) Pentru tinerii de pânã în 26 ani, preţul biletelor este : 4,9 € biletul în cursul sãptãmânii şi 7,9 € în weekend.

http://www.mk2.com

Théâtre Dijon Bourgogne Biletele la tariful normal sunt 20 €/spectacol, iar dacã sunt luate pentru grupuri de studenţi, 8 €/spectacol.

Mai jos gãsiţi un site de unde se por achiziţiona bilete de teatru, spectacole, circ, la preţuri reduse.

http://www.billetreduc.com/

Din Paris se pot face excursii de o zi sau mai multe, pentru a vizita împrejurimile zonei Ile-de-France si regiunile din vecinãtate. Dacã sunt cumpãrate din vreme, cu câteva sãptâmâni înainte, bilete de tren pot fi foarte ieftine. Spre exemplu, pentru a petrece un weekend în Le Havre, al doilea port al Franţei, biletul de tren dus-întors este 46 €, iar dacã sunt cumpãrate în acelaşi timp bilete pentru un grup de 6 persoane, biletul dus-întors ajunge la 23 € / persoanã.

Site : http://www.voyages-sncf.com/


Cele mai importante atracţii turistice din Paris :

-Tour Eiffel

-Cathédrale Notre-Dame

-Musée du Louvre

-Musée d’Orsay

-Quartier Latin

-Panthéon

-Quartier Montmartre

-Arc de Triomphe

-Avenue des Champs-Elysées

-Place de la Concorde

-Jardin du Luxembourg

-Palais Garnier – Opéra de Paris

Parismus, o asociaţie interculturalã de studenţi benevoli de la Sorbona, propune de câteva ori pe an diferite excursii pentru studenţi. Un weekend pe Valea Loarei, cu transport, cazare şi mic dejun la aproximativ 80 €.

În regiunea Ile-De-France se gãsesc numeroase obiective turistice, castele, parcuri, domenii uşor accesibile cu transportul în comun :

Château de Versailles : situat la 15 km de Paris, accesibil cu RER C pânã la Gare de Versailles-Château-Rive-Gauche, regilor Franței Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea. În 1837 palatul Versailles devine primul muzeu de istorie al Franței.

Château de Fontainbleau : situat la 55 km de Paris, este unul dintre cele mai mari castele regale din Franța. construit la începutul secolului al XVI-lea. Se ajunge cu trenul de la Gare de Lyon în direcţia Montargis pânã la staţia Fontainebleau-Avon, apoi cu linia 1 de bus în direcţia Les Lilas pânã la staţia Château.

Château de Chantilly : situat în orașul Chantilly, la 50 km nord-est de Paris. Castelul a fost construit în anii 1560 de Anne de Montmorency. A devenit renumit prin colecția sa de picturi și prin herghelia de cai. Se ajunge cu trenul de la Gare du Nord în direcţia Creil pânã la staţia Chantilly-Gouvieux, apoi 2 km pe jos sau cu linia de bus de la garã.

Studiile universitare în Franţa

Învățământul superior francez este foarte performant și acopera toate aspectele teoretice cuprinzând 4 tipuri de formare :

- universitara;

- clasele pregatitoare pentru marile școli;

- școli specializate

- secții de tehnicieni superiori;

Pentru a urma studiile superioare, trebuie să fiți titular al unei diplome de bacalaureat sau al unei diplome echivalente. Mai multe informații găsiți aici:

https://www.etudiant.gouv.fr

https://www.enseignementsup-recherche.gouv.fr/pid20112/enseignement-superieur.html

https://www.cnous.fr/_etudier_81.htm

În fiecare an, Guvernul francez oferă mai mult de 20% din bugetul național al educației, o cifră foarte importantă care permite studenților să aibă acces la: - o formare superioară în toate domeniile și la toate nivelurile;

- o rețea exceptională de 400 de centre de învățământ superior și de centre de cercetare de renume international;

- cursuri și activități pedagogice adaptate fiecărui obiectiv personal și profesional;

- un sistem public care garantează calitatea formării și diplome recunoscute pe plan internațional;

- un cadru de viață și schimburi culturale de o mare bogăție în acord cu valorile Uniunii Europene;

- o formare finanțată în parte de stat pentru toți studenții;


Învatamantul superior francez grupeaza toate formarile posterioare bacalaureatului. Doua sisteme coexista :

• un sistem deschis in cadrul universitatilor. Este sistemul care primeste cei mai multi studenti. Toti titularii de bacalaureat au dreptul sa intre fara selectie prealabila. Formarile sunt foarte diversificate;

• un sistem selectiv cu o capacitate de primire controlata. Admiterea se face prin concurs, examen sau dosar, eventual completate printr-un interviu. Acest sistem este in vigoare in special in marile scoli (grandes ecoles) precum Scoala Nationala de Administratie (ENA), Scoala Nationala Superioara, scolile de ingineri si de comert, institutele universitare de tehnologie (IUT) si institutele universitare profesionale (IUP). Acestea pregatesc in principal cadrele superioare si intermediarii statului si intreprinderilor.

Organizarea studiilor:

Constatând divergențele dintre sistemele naționale și obstacolele care decurgeau de aici pentru mobilitatea studenților, miniștrii educației din 29 de țări europene au fixat în 1999, la Bologna o serie de obiective cu scopul de a armoniza arhitectura sistemului european de învățământ superior. De câțiva ani, Franța a modernizat sistemul său pentru a facilita orientările progresive și a favoriza mobilitatea internationala a studenților, aplicând cele 3 principii ale cadrului european:

• sistemul LMD in 3 cicluri : Licența (3 ani) / Master / Doctorat. În Franța se disting două tipuri de master : 1. master profesional 2. master cercetare destinate urmării unui doctorat.

• un sistem european de credite – ECTS (European Credit Transfert System), un credit corespunzător volumului de activitate pe care studentul trebuie să îl depună pentru validarea unui curs. Aceste unități se pot capitaliza și transfera.

• o organizare în semestre și în Unități de Învățământ (UE).


Surse de informare :

CampusFrance https://www.campusfrance.org/fr/ Informațiile despre accesul în învățământul superior francez (studii, sejur în Franța, spații CampusFrance în străinătate). În franceză, engleză, spaniolă.

CIEP - Centre International d’Études Pédagogiques https://www.ciep.fr/ Centrul de învățare a limbilor, de promovare a limbii franceze și de cooperare internațională în materie de educație. Situl propune seminarii și colocvii, centre de resurse, publicații, teste și diplome.

Ministerul Educației - Ministère de l’Éducation https//:www.education.gouv.fr/

Ghidul românului în UE : https://www.srml.ro/Resources/Download/Ghidul_cetateanului_roman_in_UE.pdf

LSRS Franţa şi comunitatea tinerilor români din hexagon

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) oferă studenţilor și absolvenților români de peste hotare un cadru deschis de dialog și acţiune. LSRS promovează inițiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanți de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă față de perspectivele reorientării lor spre țară.

Obiectivul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor săi, precum și de a sprijini contribuția lor la dezvoltarea României.

LSRS este o organizaţie neguvernamentală, apolitică și echidistantă.

Filiala LSRS Franța a fost înființată în mod legal în luna martie 2012. De atunci și până în prezent, într-un timp relativ scurt, LSRS Franța a organizat suficient de multe evenimente încât să se facă „auzită” în rândul studenților.

Alte surse de informare

fr CampusFrance

Toate informațiile despre accesul în învățământul superior francez (studii, sejur în Franța, spații CampusFrance în străinătate). În franceză, engleză, spaniolă.

fr Alliance française

Toate informațiile despre Alianța din Paris și rețeaua mondială precum și un ghid al studentului. În franceză și engleză.

fr Alliance internationale

Situl Association des Anciens de la Cité internationale Universitaire de Paris (CIUP) anima rețeaua foștilor membri ai Cité Internationale, loc al diversității și solidarității cu țările din Sud interesate de limba franceză.

fr CIEP - Centre International d’Études Pédagogiques

Centrul de învățare a limbilor, de promovare a limbii franceze și de cooperare internațională în materie de educație. Situl propune seminarii și colocvii, centre de resurse, publicații, teste și diplome.

fr Ministerul Educației Naționale

Ministerul educației naționale, rubrica « Studii în Franța » :

en Qrossroads, powered by ECA (European Consortium for Accreditation)

Informații despre acreditare

fr http://www.enseignementsup-recherche.gouv.fr/pid20121/venir-etudier-en-france.html

Informații practice pentru străini despre organizarea studiilor în Franța și formalitățile de înscriere.

fr Portalul Educației- Ministère de l’Éducation

fr Nouvelle université au service de l’égalité des chances

fr OFAJ - Office franco-allemand pour la jeunesse

ro Condițiile de ședere a unui cetățean european și a membrilor săi de familie într-un alt stat din Uniunea Europeană

en Directiva de liberă circulație a cetățenilor UE

fr Directiva de liberă circulație a cetățenilor UE

ro Ghidul lucrătorului român în Franța

Dreptul de muncă al cetățenilor români: ro 1, ro 2 și ro 3

ro Ghidul drepturilor lucrătorilor din UE

en Sistemul educațional din Franța

en Lista neoficială a universităților din Franța

Condiții de ședere într-un alt stat al Uniunii Europene

De la 1 ianuarie 2014, cetățenii români au liber la muncă în 27 de țări din UE. Dreptul de muncă nu este același lucru cu dreptul de ședere, deși în general cetățenii români care au de muncă au și drept de ședere în statele membre ale UE.

Conform Directivei 2004/38/EC, ca afirmație generală, șederea liberă a unui cetățean european și a membrilor săi de familie într-un alt stat al UE durează maxim trei luni.

De asemenea, statele UE pot interzice intrarea pe teritoriul lor a cetățenilor din alte state UE care reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, siguranța publică sau al căror acces este interzis printr-o măsură de administrație publică.

„În țările membre ale Spațiului Schengen, cetățenii români au dreptul legal de ședere o perioadă de 90 zile într-un interval de 6 luni, potrivit articolul 20, paragraful 1, din Convenția de aplicare a Acordului Schengen. Pot fi făcute mai multe călătorii în acest interval, dar totalul zilelor de ședere nu trebuie sa depășească 90, de la data primei intrări în Spațiul Schengen.

După consumarea celor 90 zile, cetățeanul român are obligația de a părăsi Spațiul Schengen, putând reintra, la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la data primei intrări.”
Poliția de frontieră, România

Pentru șederea de mai mult de trei luni trebuiesc îndeplinite condițiile de la Art. 7 al directivei. Acesta prevede că au drept de ședere cetățenii Uniunii care îndeplinesc unul din punctele (a), (b) sau (c) și membrii lor de familie, conform punctului (d):

a) cei care muncesc (legal) sau sunt self-employed (persoană fizică autorizată) în statul respectiv;
b) au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv și au totodată o asigurare medicală cuprinzătoare;
c) - sunt înscriși ca studenți la o unitate de învățământ publică sau privată acreditată sau finanțată de statul respectiv, inclusiv în învățământul profesional, și
- au o asigurare medicală cuprinzătoare și asigură totodată statul respectiv printr-o declarație sau alt mijloc echivalent că au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv pe durata șederii lor;
d) sunt membri de familie ai unui cetățean al Uniunii care îndeplinește condițiile de la punctele (a), (b) sau (c).

Conform art. 14, dacă cetățenii europeni și membrii lor de familie au intrat în statul gazdă pentru a căuta de muncă, ei nu vor fi expulzați dacă dovedesc că ei continuă să-și caute de muncă și că au o șansă reală de a fi angajați, cu excepția cazurilor prevăzute de măsuri de administrare publică, de siguranță publică sau de sănătate publică.

Unele state impun cererea unui document de ședere într-un anumit număr de zile de la intrarea în țara respectivă într-un scop de ședere care cade sub art. 7. A nu-l cere la timp poate fi pedepsit cu amendă sau reținere (detenție), dacă dreptul acelui stat prevede acest lucru.

A comite infracțiuni grave sau a primi ajutor social (peste 50% din venit) constituie temeiuri de expulzare. Cel din urmă temei nu se aplică azilanților recunoscuți și rezidenților pe termen lung ai UE. Expulzarea cetățenilor europeni dintr-un stat al UE poate fi contestată în trei instanțe înainte de rămâne definitivă.

Dovedirea cetățeniei europene se face în baza pașaportului sau buletinului de identitate, care constituie documente de călătorie (permisul de conducere și documentul de ședere nu constituie dovezi ale cetățeniei). Legitimarea cu documentul de ședere se poate face doar în statul în care a fost emis, în restul țărilor UE el are doar valoare de viză de intrare în statul care l-a emis sau de viză Schengen în cazul emiterii de către un stat membru al Acordului de la Schengen.

Cei care au permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene îl pot preschimba pe un nou permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene, emis de statul în care se mută, cu condiția să aibă un scop de ședere permanentă recunoscut de lege. Acest permis conferă drept la ajutor social în statul care l-a emis. Danemarca, Irlanda și Marea Britanie nu participă la preschimbarea acestor permise.

Șederea într-un alt stat al UE este explicată în detaliu de Ministerul Administrației și Internelor în ro Ghidul românului în UE.

Surse de informare asupra dreptului de ședere

Ghiduri

UE:

Dreptul de muncă al cetățenilor români în UE: