Infostud/Finlanda

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare
Casuta.png
= Studii in Finlanda =

Particularitatile sistemului educational finlandez

Finlanda (Suomi in finlandeza/ Finland in suedeza), stat membru al Uniunii Europene, are doua limbi cu statut de limbi oficiale: finlandeza (vorbita ca limba materna de 92% din locuitori) si suedeza (vorbita ca limba materna de aproximativ 5,6%; vorbitorii de suedeza sunt concentrati in zona capitalei Helsinki/ Helsingfors, si pe coastele de sud si de vest). Finlandeza si suedeza au statut egal si pot fi folosite in dialogul cetatenilor cu institutiile statului. Acest lucru este reflectat si in felul in care invatamantul superior finlandez este structurat. Institutiile de invatamant superior din Finlanda ofera programe de nivel BA, MA, PhD si Post-Doc in finlandeza (majoritatea universitatilor) sau in suedeza (Åbo Akademi University este universitatea traditional asociata cu vorbitorii de suedeza; University of Helsinki este un exemplu de universitate bilingva). Ca raspuns la procesele de globalizare, universitatile finlandeze si-au diversificat oferta educationala, asa incat majoritatea ofera programe de studiu international in limba engleza. Daca oferta de studii de nivel BA in engleza este momentan mai restransa, cea pentru nivelurile superioare, de MA, si PhD si Post-Doc este mai variata. Totodata, sistemul educational finlandez este intrun proces de reforma si se preconizeaza infiintarea mai multor programe de nivel BA cu predare in limba engleza.

In Finlanda, toate institutiile de invatamant superior sunt in proprietatea statului finlandez. Studiile superioare sunt oferite in doua tipuri de institutii de invatamant:

- universitati, scoli de business si academii (yliopisto/ universitet; akatemia/ akademi; kauppakorkeakoulu/ handelshögskola) (vezi sectiunea 1.6 pentru o lista detaliata);

- universitati de stiinte aplicate (foste politehnici) (ammattikorkeakoulu/ yrkeshögskola) (vezi sectiunea 1.7 pentru o lista detaliata) Pentru admitere, examenul de bacalaureat si examenul de admitere sunt pricipalele modalitati de diferentiere si selectie a viitorilor studenti. De mentionat este natura complementara, dar si un anumit nivel de juxtapunere intre cele doua institutii de invatamant mai sus mentionate. Daca universitatile se concentreaza mai mult pe cercetare, si ofera o educatie mai teoretica, universitatile de stiinte aplicate se concentreaza pe latura practica a stiintei, si arareori se angajeaza in cercetare.

Cursurile de BA dureaza in general 3-4 ani. In functie de program ele se pot incheia la acest nivel sau marcheaza o treapta intermediara in acordarea unei diplome de MA. Studiile pentru o diploma BA de la o universitate de stiinte aplicate, poate dura aproximativ 3,5-4,5 ani (pentru detalii, accesati link-ul furnizat in sectiunea Cerinte de admitere de mai jos).

Absolventii de nivel BA in cadrul universitatilor de stiinte aplicate se pot inscrie la cursuri de MA in cadrul acelorasi universitati de stiinte aplicate dupa o perioada de pana la 3 ani de acumulare de experienta de munca. Acest nivel MA este unul orientat spre specificitatile din campul muncii si nu unul academic. Totusi, cele doua niveluri MA, din universitati si din universitatile de stiinte aplicate, sunt echivalente.

Studiile de nivel BA in cadrul universitatilor de stiinte aplicate pot fi continuate la nivel de MA in cadrul programelor oferite de universitati. Acest nivel dureaza 2 ani, in general. Absolventilor de nivel BA din universitatile de stiinte aplicate li se cere in general sa efectueze un an aditional de aprofundare a cunostintelor teoretice; aceasta cerinta nu e o cutuma si devine din ce in ce mai putin raspandita, ca efect al implementarii Procesului de la Bologna.

Nivelurile superioare, de PhD si Post-Doc sunt oferite doar de universitati. O treapta intermediara la acest nivel, este cel de Licentiat (Lisensiaatti/ Licentiat), undeva intre nivelul de MA si cel de PhD. De mentionat este ca nivelul MA din universitatile de stiinte aplicate nu este suficient pentru continuare studiilor la nivelurile superioare.

Cerințe de admitere

The Finnish National Board of Education - Opetushallitus/ Utbildningsstyrelsen (OPH) ofera o prezentare schematica a organizarii invatamantului in Finlanda [1]. Astfel, pentru admiterea la studii in cadrul unei institutii de invatamant superior din Finlanda candidatii trebuie sa fi incheiat ciclul educational anterior (atestat prin Matriculation Exam/ Bacalaureat), si astfel eligibil pentru studii superioare in Romania. Candidatii trebuie sa fie pregatiti sa se supuna unui examen de admitere acolo unde acest lucru este solicitat. Pentru mai multe detalii cu privire la cerintele fiecarui program de studiu si datele limita, cititi sectiunea urmatoare.

Proces de aplicare

A) Candidatura pentru studii superioare in cadrul universitatilor de stiinte aplicate

1. Nivel BA

Aplicarea pentru studii de nivel BA in limba engleza la universitatile de stiinte aplicate din Finlanda are loc prin sistemul de 'joint application'. Viitorii studenti pot alege sa candideze pentru 4 programe de studiu la diferite universitati de stiinte aplicate pe aceeasi foaie de aplicatie. Anual sunt doua runde de aplicatie. Mai multe informatii pot fi gasite la site-ul pentru admitere: [2]

In cazul in care locuri de studiu devin vacante dupa ce perioada de aplicatie s-a incheiat, universitatile de stiinte aplicate pot organiza runde aditionale de aplicatie. Aceste runde aditionale sunt anuntate pe site-urile institutiilor respective, si pe [3] (verificati sectiunea Application Practicalities, Additional applications).

2. Nivel MA

Aplicarea pentru programele de MA oferite de catre universitatile de stiinte aplicate se face descentralizat, prin intermediul site-urilor fiecarei institutii in parte. Fiecare universitate de stiinte aplicate pune la dispozitie cerintele si perioadele de aplicatie specifice. De notat, pentru a fi eligibil pentru studii de nivel MA la universitatile de stiinte aplicate, cerintele minime sunt de studii de nivel BA de cel putin 3 ani si experienta de munca dupa absolvire in domeniul respectiv.


B) Candidatura pentru studii superioare in cadrul universitatilor

1. Nivel BA

Universitatile finlandeze au in general o oferta destul de restransa de studii de nivel BA in engleza. Un catalog cu toate ofertele de studiu in limba engleza poate fi accesat la link-ul urmator [4]. Aplicatiile sunt in general adresate direct institutiilor care ofera programele respective de studiu.

2. Nivel MA

Un catalog cu ofertele de studiu de nivel MA la universitatile din Finlanda poate fi accesat la link-ul urmator: [www.universityadmissions.fi]. O alta optiune e catalogul general cu oferte de studiu, mentionat mai sus, accesabil la: [5]. De mentionat, unele universitati finlandeze pot opta pentru sistemul propriu de selectie; in aces caz e de recomandat verificarea programului de nivel MA din cadrul universitatii avute in vedere. Adresele institutiilor de invatamant superior pot fi regasite pe prezenta pagina, la sectiunea Universitati.

3. Nivel PhD si Post-Doc

In general aplicatiile pentru acest tip de studii se fac direct la institutiile vizate. Unele oferte de studiu pentru acest nivel, desi nu toate, sunt mentionate sunt inscrise in catalogul general al ofertelor de studiu in engleza [6] O recomandare e contactare directa a institutiilor de interes - informatii despre admiterea pentru acest nivel pot fi obtinute de pe site-urile proprii fiecarei institutii in parte.

Costuri

Studiile superioare (atat in cadrul universitatilor de stiinte aplicate, cat si in cel al universitatilor) este finantat de catre statul finlandez prin intermediul Ministerului Educatiei din Finlanda. Ca urmare studiile superioare in Finlanda sunt gratuite pentru cetatenii finlandezi si cei ai Uniunii Europene. Studentii romani beneficiaza de aceleasi drepturi de studiu ca si studentii finlandezi, la fel ca si alti cetateni din cadrul Uniunii Europene.

De mentionat, e necesitatea platii taxei anuale de membru al uniunii studentesti in universitati (obligatorie pentru studentii de nivel BA si MA, optionala pentru cei de nivel Phd si Post-Doc). Taxa este de aproximativ 42-84 EUR (poate varia de la un an la altul, si de la o universitate la alta), si acopera costul asigurarii medicale pentru studenti. In cadrul universitatilor de stiinte aplicate, plata taxei anuale de membru al uniunii studentesti este optionala, dar anumite institutii au taxe speciale pentru materiale didactice si alte costuri specifice (in atare caz, acestea sunt in mod explicit mentionate pe site).

Studentii inregistrati atat la universitatile de stiinte aplicate, cat si la universitati trebuie sa acopere cheltuilile legate de achizitia de carti de specialitate si cursuri din fondurile proprii. Aceste costuri, impreuna cu cele legate de cazare si alte cheltuieli de intretinere, se situeaza in jurul sumei de 700 EUR/ lunar/ student (aceasta suma este una orientativa; costurile variaza in functie de marimea universitatii, abundenta ofertelor de cazare, marimea orasului in care se studiaza, variatiile regionale, etc.).

Demn de mentionat: programele internationale de studiu (in limba engleza) oferite de sistemul educational finlandez nu necesita plata unei taxe de scolarizare decat doar daca acest lucru este mentionat clar in descrierea programului.

Finanțare

Finantarea studiilor in Finlanda este un domeniu care trebuie tratat foarte serios. Din moment ce invatamantul superior este gratuit, statul finlandez nu are un program generalizat de burse pentru nivelul BA, sau MA. Cea mai facila optiune este participarea in cadrul programului Erasmus, si alegerea universitatilor finlandeze dintre acele universitati care desfasoara asemenea programe impreuna cu universitatea din Romania.

Un domeniu aparte il reprezinta studiul limbii finlandeze la nivel de MA, PhD sau post-Doc. De exemplu, studentii care sunt deja inscrisi in cadrul unui MA care se concetreaza pe studiul limbii finlandeze, pot beneficia de o bursa de studiu in perioada pregatirii lucrarii de MA [7].

Pentru nivelul de MA, o posibila sursa de finantare este programul european Erasmus Mundus (European Master). In acest caz procesul de aplicatie are loc prin intermediul universitatii coordonatoare pentru fiecare Erasmus Mundus Master's course in parte. In momentul de fata universitatile din Finlanda sunt angrenate in urmatoarele programe Erasmus Mundus (lista nu este exhaustiva si nici permanenta!):

1. European Forestry (University of Joensuu [8])

2. Security and Mobile Computing (Helsinki University of Technology [9])

3. Higher Education (University of Tampere [10])

4. Clinical Linguistics (University of Joensuu [11])

5. Space Science and Technology (Helsinki University of Technology [12])

Centrul pentru Mobilitate Internationala - Centre for International Mobility CIMO/ Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO/ Centret för internationell mobilitet och internationellt samarbete CIMO [13] este organul principal pentru finantarea studiilor superioare in Finlanda de nivel post-MA (PhD,Post-Doc, cercetare, profesorat, schimb de cadre academice, etc).

Studiile superioare de nivel PhD si Post-Doc sunt finantate de fiecare universitate finlandeza in parte sau de fundatiile finlandeze private (Säätiö/ Stiftelse/ Foundation or Rahasto/ Fond/ Fund).

Întrebări frecvente

-

Universități in Finlanda

In Finlanda sunt 20 de universitati. 10 dintre ele sunt organizate in mai multe facultati, 3 sunt universitati tehnologice, 3 sunt scoli economice si de administrare a afacerilor, si 4 sunt academii de arta. Ca efect al reformelor din invatamantul finlandez, mai multe universitati si institutii de invatamant superior au anuntat ca vor crea aliante universitare, sau se vor consolida formand noi unitati de invatamant. Adresele de contact si de web pot fi gasite mai jos:


A) Universitati cu mai multe facultati:

1. Åbo Akademi University - Åbo Akademi [14] International Office Tavastgatan 13 FI-20500 Åbo FINLAND Tel. +358 2 215 4836 Fax +358 2 215 3230 E-mail international(at)abo.fi

2. University of Helsinki - Helsingin yliopisto/ Helsingfors universitet [15] The International Student Services Office P.O. Box 3 (Fabianinkatu 33) FI-00014 University of Helsinki FINLAND Tel. +358 9 191 22604 Fax. +358 9 191 22176 E-mail admissions(at)helsinki.fi

3. University of Joensuu - Joensuun yliopisto [16] Coordinator of International Education International Student Services P.O. Box 111 (Yliopistokatu 2) FI-80101 Joensuu FINLAND Tel. +358 13 251 4301 Fax +358 13 251 2010 E-mail intnl(at)joensuu.fi

4. University of Jyväskylä - Jyväskylän yliopisto [17] International Office P.O. Box 35 (T) FI-40014 University of Jyväskylä FINLAND Tel. +358 14 260 1086 or 260 1052 Fax +358 14 260 1061 E-mail intl(at)jyu.fi

5. University of Kuopio - Kuopion yliopisto [18] International Office P.O. Box 1627 FI-70211 Kuopio FINLAND Tel. +358 17 163 372 or +358 17 162 146 Fax +358 17 16 3496 E-mail intl(at)uku.fi

6. University of Lappland - Lappin yliopisto [19] International Relations P.O. Box 122 (Yliopistonkatu 8) FI-96101 Rovaniemi FINLAND Tel. +358 16 341 341 (switchboard) Fax +358 16 341 4222 E-mail international.relations(at)ulapland.fi, studies(at)ulapland.fi

7. University of Oulu - Oulun yliopisto [20] International Relations P.O. Box 8001 FI-90014 University of Oulu FINLAND Tel. +358 8 553 4042 Fax +358 8 553 4041 E-mail international.office(at)oulu.fi

8. University of Tampere - Tampereen yliopisto [21] International Office FI-33014 University of Tampere FINLAND Tel. +358 3 3551 11(swtichboard) Fax +358 3 215 6503 E-mail intoffice(at)uta.fi

9. University of Turku - Turun yliopisto [22] International Office FI-20014 University of Turku FINLAND Tel. +358 2 333 6582 Fax +358 2 333 6370

10. University of Vaasa - Vaasan yliopisto/ Vasa universitet [23] International Office P.O. Box 700 FI-65101 Vaasa FINLAND Tel. +358 6 324 8589 or 324 8534 Fax +358 6 324 8179 E-mail infternational.affairs(at)uwasa.fi, information(at)uwasa.fi E-mail: international(at)utu.fi

NB1: Aalto University - Aalton yliopisto/ Aalto universitetet [24] este o universitate noua care reuneste trei institutii universitare finlandeze (Universitatea tehnica din Helsinki (B1), Scoala de studii economice din Helsinki (C2) si Universitatea de Arta si Design din Helsinki (D4)). Conducerea noii universitati a anuntat ca principiile de admitere si procesul in sine de admitere va fi condus in continuare de fostele entitati din componenta sa.

NB2: University of Eastern Finland - Itä-Suomen yliopisto [25] e numele universitatii care va intra in functiune de la 1 ianuarie 2010, rezultat al fuziunii dintre University of Joensuu (A3) si University of Kuopio (A3).


B) Universitati tehnologice

1. Helsinki University of Technology - Teknillinen korkeakoulu/ Tekniska högskolan [26] International Affairs P.O. Box 1100 (Otakaari 1, Espoo) FI-02015 TKK FINLAND Tel. +358 9 451 2110 Fax +358 9 451 5332 E-mail kv-info(at)tkk.fi

2. Lappeenranta University of Technology - Lappeenrannan teknillinen yliopisto [27] International and Career Services P.O. Box 20 FI-53851 Lappeenranta FINLAND Tel. +358 5 621 6080 Fax +358 5 621 6089 E-mail ibtm(at)lut.fi, international.programmes(at)lut.fi

3.Tampere University of Technology - Tampereen teknillinen yliopisto [28] International Office P.O. Box 527 (Korkeakoulunkatu 10) FI-33101 Tampere FINLAND Tel. +358 3 3115 3007 Fax +358 3 3115 2640 E-mail interoff(at)tut.fi


C) Scoli economice si de administrare a afacerilor

1. Hanken School of Economics - Hanken svenska handelshögskolan [29] Centre for Research and International Affairs P.O. Box 479 (Arkadiankatu 22) FI-00101 Helsinki FINLAND Tel. +358 9 431 331 Fax +358 9 4313 3409 E-mail intl.affairs(at)hanken.fi

2. Helsinki School of Economics - Helsingin kauppakorkeakoulu [30] Office of Studies and Registrar P.O. Box 1210 (Runeberginkatu 14-16) FI-00101 Helsinki FINLAND Tel. +358 9 4313 8811 Fax +358 9 4313 8512 E-mail intrelat(at)hse.fi

3. Turku School of Economics - Turun kauppakorkeakoulu [31] Office for Academic and Student Affairs Rehtorinpellonkatu 3 FI-20500 Turku, FINLAND Tel. + 358 2 481 4205 Fax + 358 2 481 4270 E-mail international(at)tse.fi


D) Academii de arta

1. Finnish Academy of Fine Arts - Kuvataideakatemia/ Bildkonstakademin [32] Kaikukatu 4 FI-00530 Helsinki FINLAND Tel. +358 9 680 3320 Fax +358 9 6803 3260 E-mail kanslia(at)kuva.fi

2. Sibelius Academy - Sibelius-Akatemia/ Sibelius-Akademin [33] International Centre P.O. Box 86 (Töölönkatu 28) FI-00251 Helsinki FINLAND Tel. +358 20 753 9400 Fax +358 20 753 9569 E-mail leena.veijonsuo(at)siba.fi

3. Theater Academy Helsinki - Teatterikorkeakoulu/ Teaterhögskolan [34] P.O. Box 163 (Haapaniemenkatu 6) FI-00531 Helsinki FINLAND Tel. +358 9 4313 6315 Fax +358 9 4313 6200 E-mail international(at)teak.fi

4. The University of Art and Design Helsinki - Taideteollinen korkeakoulu/ Konstindustriella högskolan [35] Study Affairs - Degree and non-degree studies Hämeentie 135 A,3rd floor FI-00560 Helsinki FINLAND Tel. +358 9 7563 0508 Fax +358 9 7563 0210 E-mail helena.harkonen(at)uiah.fi


Universități de stiinte aplicate in Finlanda

Pe langa universitatile mai sus amintite, in Finlanda exista aproximativ 27 de universitati de stiinte aplicate (sau foste politehnici, cum se numeau in anii 90). Aceste institutii de invatamant superior se deosebesc de universitati prin faptul ca se concentreaza pe aspectul practic, aplicat al disciplinelor abordate in programa curiculara (de aici si denumirea). O alta deosebire esentiala intre universitati si universitatile de stiinte aplicate e limitarea celor din urma la nivel de BA si MA. Studiile doctorale sunt organizate doar in cadrul universitatilor descrise mai sus.


1. Åland University of Applied Sciences - Högskolan på Åland [36] International Relations PO Box 1010 AX-22111 Mariehamn ÅLAND Tel: +358 18 537704 Fax +358 18 16913 E-mail lena.nyman(at)ha.ax

2. Arcada -Arcada yrkeshögskolan/ Arcada ammattikorkeakoulu [37] University of Applied Sciences Arcada Admissions Jan Magnus Janssonin aukio 1 FI-00550 Helsinki FINLAND Tel. +358 207 699 699 Fax +358 207 699 611 E.mail: admissions(at)arcada.fi

3. Central Ostrobothnia University of Applied Sciences - Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu/ Mellersta Österbottens yrkeshögskola [38] Admissions Office Talonpojankatu 4 FI-67100 Kokkola FINLAND Tel. +358 6 825 2081 Fax +358 6 825 2075 E-mail admissions(at)cou.fi

4. Diaconia University of Applied Sciences - Diakonia ammattikorkeakoulu [39] Admissions Office Sturenkatu 2 FI-00510 Helsinki FINLAND Tel. + 358 2069 0431, +358 2069 0434 Fax + 358 9 4780 0774 E-mail: admissions(at)diak.fi

5. Haaga-Helia University of Applied Sciences - Haaga-Helia ammattikorkeakoulu/ Haaga-Helia yrkeshögskola [40] Admissions Office Ratapihantie 13 FI-00520 Helsinki FINLAND Tel. +358 9 2296 5221 Fax +358 9 147 063 E-mail admissions(at)haaga-helia.fi

6. HAMK University of Applied Sciences - HAMK Hämeen ammattikorkeakoulu [41] International Relations Office Visamäentie 35 A FI-13100 Hämeenlinna FINLAND Tel. + 358 3 646 4402 Fax + 358 3 646 4400 E-mail international(at)hamk.fi

7. Helsinki Metropolia University of Applied Sciences - Metropolia ammattikorkeakoulu [42] Admissions Office P.O. Box 4060 (Bulevardi 29) FI-00079 Metropoolia FINLAND E-mail admissions(at)metropolia.fi

8. Humak University of Applied Sciences - Humanistinen ammattikorkeakoulu [43] International Coordinator Annankatu 12 A FI-00120 Helsinki FINLAND Tel. +358 20 7621 352 Fax +358 20 7621 391 E-mail timo.sorvoja(at)humak.edu

9. Jyväskylä University of Applied Sciences -Jyväskylän ammattikorkeakoulu [44] International Affairs Office P.O. Box 207 (Rajakatu 35) FI-40101 Jyväskylä FINLAND Tel. +358 20 743 8100 Fax +358 14 449 9700 E-mail international(at)jamk.fi, jamk(at)jamk.fi

10. Kajaani University of Applied Sciences - Kajaanin ammattikorkeakoulu [45] International Office P.O. Box 52 (Ketunpolku 3) FI-87101 Kajaani FINLAND Tel. +358 8 6189 9617 Fax +358 8 6189 9620 E-mail international.office(at)kajak.fi

11. Kemi-Tornio University of Applied Sciences - Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu [46] International office P.O. Box 505 (Kauppakatu 5) FI-94101 Kemi FINLAND Tel. +358 40 531 6381 Fax +358 16 251 120 E-mail annikki.pulkkinen(at)tokem.fi

12. Kymenlaakso University of Applied Sciences - Kymenlaakson ammattikorkeakoulu [47] Applications Office P.O. Box 111 (Salpausselänkatu 57) FI-45101 Kouvola, FINLAND Tel. +358 5 220 8772 or +358 5 220 8218 Fax +358 5 220 8786 E-mail: applications (at) kyamk.fi

13. Lahti University of Applied Sciences - Lahden ammattikorkeakoulu [48] International Office P.O. Box 214 FI-15101 Lahti FINLAND Tel. +358 3 828 2069, 828 2076 Fax +358 3 828 2061 E-mail intoffice(at)lamk.fi

14. Laurea University of Applied Sciences -Laurea ammattikorkeakoulu [49] Administration Ratatie 22 FI-01300 Vantaa FINLAND Tel. +358 9 8868 7215 Fax +358 9 8868 7200 E-mail intl.info(at)laurea.fi

15. Mikkeli University of Applied Sciences - Mikkelin ammattikorkeakoulu [50] Admissions Office P.O. Box 181 (Patteristonkatu 3) FI-50101 Mikkeli FINLAND Tel. +358 15 355 6379 Fax +358 15 355 6371 E-mail admissions(at)mikkeliamk.fi

16. North Karelia University of Applied Sciences - Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu [51] International Office Sirkkalantie 13 FI-80100 Joensuu FINLAND Tel. +358 13 260 6720 and 6724 Fax +358 13 260 6721 E-mail: international(at)pkamk.fi Admissions Office: admissions(at)pkamk.fi

17. Novia - University of Applied Sciences - Novia yrkeshögskolan [52] Admissions Office Nunnegatan 4 FI-20700 Åbo (Turku) FINLAND Isabelle Bonnet International Coordinator Phone. + 358 2 432 3127 Fax. +358 2 432 3111 E-mail: isabelle.bonnet@novia.fi Camilla Mitts International coordinator Phone: +358 6 328 5142 Fax: +358 6 328 5110 E-mail: camilla.mitts@novia.fi

18. Oulu University of Applied Sciences - Oulun seudun ammattikorkeakoulu [53] International Relations Office P.O. Box 222 (Albertinkuja 20) FI-90101 Oulu FINLAND Tel. +358 10 272 1032 Fax +358 10 272 1370 E-mail international(at)oamk.fi

19. PIRAMK University of Applied Sciences - Pirkanmaan ammattikorkeakoulu [54] Admissions Office Kuntokatu 4 FI-33520 Tampere FINLAND Tel. +358 3 245 2395 Fax +358 3 245 2396 E-mail admissions(at)piramk.fi

20. Rovaniemi University of Applied Sciences - Rovaniemen ammattikorkeakoulu [55] International Relations Office Jokiväylä 13 FI-96300 Rovaniemi FINLAND Tel. +358 20 798 5407 Fax +358 20 798 5497 E-mail international(at)ramk.fi

21. Satakunta University of Applied Sciences - Satakunnan ammatikorkeakoulu [56] Satakunta University of Applied Sciences Administrative Services Tiedepuisto 3 FI-28600 PORI Tel. +358-(0)2 620 3000 Fax +358-(0)2 620 3030 E-mail info(at)samk.fi

22. Savonia University of Applied Sciences - Savonia ammattikorkeakoulu [57] International Office P.O. Box 6 FI-70201 Kuopio FINLAND Tel. +358 17 255 6000 Fax +358 17 255 5014 E-mail kvinfo(at)savonia.fi

23. Seinäjoki University of Applied Sciences (SeAMK) -Sejnäjoen ammattikorkeakoulu [58] International Office P.O.Box 412 (Keskuskatu 34) FI-60101 Seinäjoki FINLAND Tel. +358 20 124 5000 Fax +358 20 124 5001 E-mail international.office(at)seamk.fi

24. Saimaa University of Applied Sciences -Saimaan ammattikorkeakoulu [59] International Office Tietäjänkatu 3 FI-55120 Imatra FINLAND Tel. +358 400 252 900 Fax +358 2049 66758 E-mail seppo.pellinen(at)saimia.fi

25. TAMK University of Applied Sciences - Tampereen ammattikorkeakoulu [60] International Office Teiskontie 33 FI-33520 Tampere FINLAND Tel. +358 3 5654 7111 Fax +358 3 5654 7238 E-mail international.office(at)tamk.fi

26. Turku University of Applied Sciences - Turun ammattikorkeakoulu/ Åbo yrkeshögskola [61] International Office Joukahaisenkatu 3-5 FI-20520 Turku FINLAND Tel. +358 10 553 5628 Fax +358 10 553 5791 E-mail int.office(at)turkuamk.fi

27. Vaasa University of Applied Sciences - Vaasan ammattikorkeakoulu/ Vasa yrkeshögskola [62] Admissions Office Wolffintie 30 FI-65200 Vaasa FINLAND Tel. +358 6 326 3111 Fax +358 6 326 3227 E-mail hakutoimisto(at)puv.fi

Directiva 36/2005/EC

Această directivă prevede accesul pe piața muncii în statele UE, fără recunoașterea diplomelor, pentru medicii, medicii dentiști, farmaciștii, asistenții medicali generaliști, moașele, medicii veterinari și arhitecții dintr-o țară a UE. Tuturor practicanților anumitor profesii medicale (autohtoni sau străini) li se poate cere să fie înscriși în registrul național al practicanților de profesii medicale pentru a practica într-o anume țară din UE. Arhitecților li se poate cere să fie înregistrați în registrul național al arhitecților.

Acest acces se referă la accesul în șapte profesiuni reglementate, nu ține loc de document de ședere. Celor care nu au drept de muncă în respectivul stat al UE li se permite însă să înceapă o afacere pe cont propriu.

Recunoașterea europeană a diplomei de inginer

Inginerii pot obține titlul Eur. Ing. din partea en FEANI prin ro AGIR sau altă organizație membră a FEANI.

Notă: titlul Eur. Ing. nu este recunoscut de către Italia și nu poate fi obținut și/sau purtat în Italia, deoarece membrului italian al FEANI nu îi este permis să se substituie autorităților italiene de recunoaștere a diplomelor străine. A purta titlul profesional Eur. Ing. în Italia ar introduce confuzie cu titlul profesional italian, titlu care poate fi acordat doar de către administrația educațională italiană. În Italia se pot purta numai titlurile permise de legile italiene și numai conform acestor legi. În schimb, cei care au primit titlul de inginer în Italia pot cere titlul Eur. Ing. din altă țară europeană.

Alte surse de informare

Condiții de ședere într-un alt stat al Uniunii Europene

De la 1 ianuarie 2014, cetățenii români au liber la muncă în 27 de țări din UE. Dreptul de muncă nu este același lucru cu dreptul de ședere, deși în general cetățenii români care au de muncă au și drept de ședere în statele membre ale UE.

Conform Directivei 2004/38/EC, ca afirmație generală, șederea liberă a unui cetățean european și a membrilor săi de familie într-un alt stat al UE durează maxim trei luni.

De asemenea, statele UE pot interzice intrarea pe teritoriul lor a cetățenilor din alte state UE care reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, siguranța publică sau al căror acces este interzis printr-o măsură de administrație publică.

„În țările membre ale Spațiului Schengen, cetățenii români au dreptul legal de ședere o perioadă de 90 zile într-un interval de 6 luni, potrivit articolul 20, paragraful 1, din Convenția de aplicare a Acordului Schengen. Pot fi făcute mai multe călătorii în acest interval, dar totalul zilelor de ședere nu trebuie sa depășească 90, de la data primei intrări în Spațiul Schengen.

După consumarea celor 90 zile, cetățeanul român are obligația de a părăsi Spațiul Schengen, putând reintra, la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la data primei intrări.”
Poliția de frontieră, România

Pentru șederea de mai mult de trei luni trebuiesc îndeplinite condițiile de la Art. 7 al directivei. Acesta prevede că au drept de ședere cetățenii Uniunii care îndeplinesc unul din punctele (a), (b) sau (c) și membrii lor de familie, conform punctului (d):

a) cei care muncesc (legal) sau sunt self-employed (persoană fizică autorizată) în statul respectiv;
b) au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv și au totodată o asigurare medicală cuprinzătoare;
c) - sunt înscriși ca studenți la o unitate de învățământ publică sau privată acreditată sau finanțată de statul respectiv, inclusiv în învățământul profesional, și
- au o asigurare medicală cuprinzătoare și asigură totodată statul respectiv printr-o declarație sau alt mijloc echivalent că au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv pe durata șederii lor;
d) sunt membri de familie ai unui cetățean al Uniunii care îndeplinește condițiile de la punctele (a), (b) sau (c).

Conform art. 14, dacă cetățenii europeni și membrii lor de familie au intrat în statul gazdă pentru a căuta de muncă, ei nu vor fi expulzați dacă dovedesc că ei continuă să-și caute de muncă și că au o șansă reală de a fi angajați, cu excepția cazurilor prevăzute de măsuri de administrare publică, de siguranță publică sau de sănătate publică.

Unele state impun cererea unui document de ședere într-un anumit număr de zile de la intrarea în țara respectivă într-un scop de ședere care cade sub art. 7. A nu-l cere la timp poate fi pedepsit cu amendă sau reținere (detenție), dacă dreptul acelui stat prevede acest lucru.

A comite infracțiuni grave sau a primi ajutor social (peste 50% din venit) constituie temeiuri de expulzare. Cel din urmă temei nu se aplică azilanților recunoscuți și rezidenților pe termen lung ai UE. Expulzarea cetățenilor europeni dintr-un stat al UE poate fi contestată în trei instanțe înainte de rămâne definitivă.

Dovedirea cetățeniei europene se face în baza pașaportului sau buletinului de identitate, care constituie documente de călătorie (permisul de conducere și documentul de ședere nu constituie dovezi ale cetățeniei). Legitimarea cu documentul de ședere se poate face doar în statul în care a fost emis, în restul țărilor UE el are doar valoare de viză de intrare în statul care l-a emis sau de viză Schengen în cazul emiterii de către un stat membru al Acordului de la Schengen.

Cei care au permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene îl pot preschimba pe un nou permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene, emis de statul în care se mută, cu condiția să aibă un scop de ședere permanentă recunoscut de lege. Acest permis conferă drept la ajutor social în statul care l-a emis. Danemarca, Irlanda și Marea Britanie nu participă la preschimbarea acestor permise.

Șederea într-un alt stat al UE este explicată în detaliu de Ministerul Administrației și Internelor în ro Ghidul românului în UE.

Surse de informare asupra dreptului de ședere

Ghiduri

UE:

Dreptul de muncă al cetățenilor români în UE:

Adrese utile (Ambasade)

Ambasada Republicii Finlandeze la Bucuresti - Suomen suurlähetystö, Bukarest/ Finlands ambasad, Bukarest [63]

Strada Atena 2 bis,

Bucuresti 011832, Romania

Tel. +40-21-230 7504

E-mail: sanomat.buk(at)formin.fi


Ambasada Romaniei la Helsinki [64]

Adresa: str. Stenbäckinkatu 24,

00250 Helsinki, Finlanda

Tel: +358 (0)9 241 36 24

Fax: +358 (0)9 241 32 72

E-mail: romania(at)romania.fi