Infostud/Canada

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare
Casuta.png
Canada flag.gif

Bine ai venit pe pagina InfoStudii Canada. Pentru ca esti deja aici, ne gandim ca ai considerat serios optiunea de a-ti continua educatia la nivel universitar si/sau post-universitar in Canada. Pentru o vedere de ansamblu si pentru informatii detaliate despre universitatiile din fiecare provincie Canadiana, click aici: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_universities_in_Canada. Canada este o tara minunata!

Studii in Canada

Pentru informatii generale despre fiecare universitate din Canada, pe provincii, click: http://www.canadian-universities.net/Campus/About.html sau du-te la sectiunea Media:Universitati si specializari.

Dacă ai întrebări suplimentare legate de procesul de admitere în Canada, te rugăm să trimiți un e-mail la contact@ca.lsrs.ro.


Cerințe de admitere

Pentru informatii generale despre fiecare universitate din Canada, pe provincii, http://www.canadian-universities.net/Student-Information/index.html

Dat fiind faptul ca cerintele sunt diferite de la o universitate la alta, asigura-te ca stii provincia si orasul in care e situata Universitatea sau Colegiul la care aplici. Apoi, din lista de mai sus, selecteaza provincia, iar apoi institutia.

Cerinte generale:

-Diplomă de Bacalaureat - tradusa si/sau legalizata

-TOEFL/IELTS cu un scor acceptabil (difera de la universitate la universitate)

-Unele universitati cer profil personal. Activitatile extra-scolare (sport, cluburi) sunt bine vazute.


Atentie: Admisia la anumite programe profesionale, Graduate Schools (medicina, stomatologie, farmacie, drept, educatie) nu se face direct din liceu, ci doar dupa 3-4 ani de studii universitare.


MSc si PhD:

a) diplomele anterioare

b) foile matricole - cu note bune desigur

c) scrisorile de recomandare - bune

d) aplicatia in sine - completa si depusa inainte de data limita

e) in multe cazuri dar nu in toate, test de limbătestele de limba

f) in unele cazuri dovada de finantare

Proces de aplicare

Din nou, este recomandabil sa consulti http://www.canadian-universities.net/Campus/Admissions.html pentru fiecare universitate in parte.

In Ontario, aplicarea este centralizata si se face prin Ontario Undergraduate Application Centre. Link-ul pentru aplicatie este: http://www.ouac.on.ca/105/index.html

Pentru programe de masterat sau doctorat, se aplica direct la departamentul universitatii.


In principiu alcatuirea unui dosar (hartie sau electronic) care sa cuprinda tot ce este listat la punctul anterior. Cel mai usor este sa urmeze indicatiile pas cu pas on-line de pe paginile departamentelor din universitati. Cele mai multe departamenta au proprii lor pasi in aplicatie (deci sunt foarte specifici).

Orice intrebari pot fi directionate catre Universitati (sectiunea "contact us") sau la contact@ca.lsrs.ro

Costuri

Este recombdabil sa consulti http://www.canadian-universities.net/Campus/Tuition-Fees.html si sa cauti Universitatea/Colegiul aparte la care vrei sa aplici.


MBA la University of Toronto, 2009 Taxe scolare pe cei 2 ani cat dureaza programul (nu includ chirie, mancare, transport, cheltuieli personale): $92,121.50 pentru studenti internationali $72,147.50 pentru rezidenti sau cetateni canadieni

http://www.rotman.utoronto.ca/mba/admission.htm


MSc and PhD: in general intre $15000 si $25000 pe an depinzand de universitate, program, departament si oras.

Pentru programe Undergrad, unele Institutii ofera burse (de merit sau de ajutor). Consultati pagina fiecarei Institutii pentru bursele specifice.

Master si PhD: majoritatea departamentelor ofera suport financiar intreg pe cursul programului prin Teaching, Research, Tuition, Entrance etc.. Scholarships, (depinde totusi de departament). Acceptarea in program in cele mai multe cazuri inseamna automat sustinerea financiara.

Întrebări frecvente

 • Care este calitatea invatamantului din universitatile canadiene?

- Nu am o idee foarte clara la nivelul undergraduate, dar la nivel de Master sau PhD pot spune ca se afla la un nivel inalt comparabil cu SUA sau Western Europe. Depinde totusi de universitate, ceea ce este valabil in toate tarile dealtfel.

 • Cat dureaza studiile?

- Bachelor degree: 3ani, Honours Bachelor Degree: 4 ani, Engineering: 4 ani (de multe ori 5 datorita posibilitatii unui Internship) Master aproximativ 2 ani, PhD aproximativ 4-5 ani.

 • Care sunt posibilitatile de finantare ale studiilor?

- Bachelor: burse si/sau finantare proprie; - Master si PhD majoritatea departamentelor ofera suport financiar intreg pe cursul programului prin Teaching, Research, Tuition, Entrance etc.. Scholarships, (depinde totusi de departament).

 • Cat este de usor sa primesti ajutor (indrumari) in Canada?

- Canada este o tara foarte primitoare pentru cei veniti din strainatate. Sistemul este foarte ajutator si persoanele din administratie sunt in general foarte amabile. Canadienii in general sunt amabili si dornici sa ajute.

 • Trebuie sa iau cursuri in cadrul Master-ului sau PhD-ului?

- In majoritatea universitatilor canadiene se iau cursuri pentru MSc sau PhD. Depinzand de universitate si de departament numarul cursurilor cerute variaza. Cate 4 cursuri pe program este destul de normal. Pentru cursuri este normal sa se dea teme pentru acasa care sunt notate, examene finale sau prezentarea orala a unui proiect. Notele obtinute la cursuri influenteaza posibilitatea obtinerii de burse de merit si chiar in unele cazuri posibilitatilea de angajare dupa terminarea programului.

 • Se primeste vacanta in cadrul studiilor de Master sau PhD?

- In principiu formal nu este prevazuta o perioada de vacanta, dar la intelegere cu supervizorul este foarte normal sa se ia 1,2,3 sau 4 saptamani de vacanta pe an (depinzand de supervizor).

 • Pot merge la conferinte pe parcursul studiilor MSc sau PhD?

- In Canada se incurajeaza participarea studentilor la conferinte. Numarul lor depinde de fondurile supervizorului sau al burselor obtinute de student. Este comun sa se mearga la 1, 2 conferinte pe an.

In cadrul proiectelor internationale se calatoreste adesea si la laboratoarele sau centrele cu care se efectueaza colaborarea, proiectul.

 • Care sunt dotarile campusurilor universitare dpdv al activitatilor sportive?

- In general campusurile au propriile: sali de sport, piscine, patinoare, terenuri de fotbal, baschet. Sportul este foarte popular in campusurile universitatilor canadiene.

 • Este facil accesul la calculatoare si internet in campus?

- Aproape toate campusurile beneficiaza de sali de calculatoare pentru undergrazi cu acces liber la internet. In cazul grazilor, in marea majoritate, supervizorul sau departamentul le pune la dispozitie un calculator pentru folosinta personala a studentului la birou.

 • In ce limba se studiaza in Canada?

- In una din cele doua limbi oficiale: Engleza (preponderent) sau Franceza (mai ales in provincia Quebec).

Sistemul educațional din Canada

Universități și specializări

Lista aproape completa: http://www.canadian-universities.net/Campus/About.html

Cateva exemple:

Echipa LSRS Canada

contact@ca.lsrs.ro - E-mail de contact principal pentru Filiala Canada a LSRS.

Membrii echipei

Prenume Nume Functia E-mail Info
Peter Murvai Coordonator LSRS Canada peter.murvai@ca.lsrs.ro Da
Mara Oprea Coordonator Adjunct LSRS Canada mara.oprea@ca.lsrs.ro Da
Catrinel Ionescu Prim-Consilier Relații Externe LSRS Canada catrinel.ionescu@ca.lsrs.ro Da

Activitati ale echipei LSRS Canada

 • ... more to come...