Infostud/Belgia

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare
Casuta.png

Studii în Belgia

Sistemul educațional belgian are caracteristici specifice, conferite de existența a trei comunități – franceză, flamandă și germană – și a trei regiuni – Valonia, Flandra și Bruxelles. Comunitățile sunt cele care stabilesc politicile educaționale în timp ce regiunile sunt responsabile de aspecte precum economia, transportul și protecția mediului. Având în vedere structura federală a Belgiei și dominanța comunităților franceze și flamande, informațiile referitoare la sistemul educațional belgian se vor referi în principal la cerințele de admitere, procesul de aplicare, costurile, universitățile și specializările din Valonia și Flandra.

Înainte de a parcurge restul secțiunilor, va rugăm sa luaţi în considerare faptul că această pagină se bazează pe informaţiilor referitoare la principalele universități din Valonia și Flandra și pe documentele de prezentare ale comunităților valone și flamande. Lista instituțiilor de învățământ superior nu este completă iar informațiile furnizate au un caracter preponderent orientativ. Vă recomandăm dublarea informațiilor prin consultarea directă a reprezentanților instituțiilor educaționale de care sunteți interesați.

Totodată, puteți obține informații suplimentare, care nu se regăsesc în aceasta pagină, contactându-ne la adresele din secţiunea Contact LSRS Belgia.

Cerințe de admitere

Valonia

Fie că dorești să aplici la nivel undergraduate (studii de licență) sau postgraduate (master, doctorat, alte programe postuniversitare), este recomandabil să contactezi universitatea sau colegiul de care ești interesat pentru a obține informații suplimentare despe procesul de aplicare și datele limită. Acestea variază de la instituție la instituție iar dosarul de aplicație este trimis direct universităților.

Dacă dorești să studiezi în Valonia la nivel undergraduate trebuie să aplici pentru recunoașterea diplomei naționale de bacalaureat la Ministerul valon al Educației. Fac excepție cei care au absolvit o Școală Europeană sau au Diploma Internațională de Bacalaureat. Pentru a aplica pentru recunoașterea diplomei, ai nevoie de o copie legalizată a diplomei de bacalaureat, o scrisoare de motivație, certificatul de naștere în original și dovada plății a €124 pentru procesarea administrativă a cererii tale. Poți găsi informații suplimentare la http://www.equivalences.cfwb.be/documents/Cellule_des_equivalences_sup.pdf. Documentele de echivalare trebuie trimise fie personal, fie prin poștă, la Ministerului valon al educației, pănâ la 15 iulie. Este recomandabil însă să trimiți documentele respective până la 15 martie.

În Valonia, admiterea la anumite programe și nivele de studii este limitată pentru studenții care nu locuiesc în Belgia, acestora fiindu-le repartizate 30% din locuri. Programele vizate sunt cele ale colegiilor (Hautes Ecole) și cele de medicină veterinară la nivel undergraduate și de kinoterapie și reabilitare.

Dacă dorești să studiezi ingineria trebuie să susții un examen special de admitere, numai promovarea acestuia dându-ți dreptul de a aplica la orice universitate și colegiu din Valonia. Cei care doresc să studieze medicina nu trebuie să susțină un examen special pentru a fi admiși; totuși, la sfârșitul primului an universitar sunt supuși unei evaluări, pe baza căreia sunt selectați cei mai buni studenți. Numai aceștia sunt promovați în anul al II-lea. Cerințele de limbă variază de la universitate la universitate, astfel încât este recomandabilă contactarea acestora direct în vederea unor informații detaliate. Ca regulă generală, în Valonia cunoștințele de limbă franceză sunt testate în cadrul unui examen special - Examen de maîtrise de la langue française – organizat de universități de 2 ori pe an. Acestea oferă de asemenea cursuri de pregătire a examenului.

Dacă ai o diplomă de licență obținută în altă țară decât Belgia trebuie să te adresezi direct instituțiilor de învățământ în vederea înscrierii la master sau doctorat. Tototdată, diplomă de licență străină trebuie fie echivalată cu 300 de credite prin universitatea valonă la care dorești să aplici fie la Ministerul Comunității Franceze din Belgia.

Flandra

Criteriul general de admitere este diploma flamandă de bacalaureat. Astfel, trebuie să îți echivalezi diploma națională de bacalaureat pe baza unui decret flamand, a legii belgiene și a Directivei Europene cu privire la recunoașterea diplomelor. Admiterea la un program undergraduate se face numai pe baza acestei diplome echivalate. Mai multe informații despre echivalarea diplomelor se obțin direct de la instituția de învățământ la care dorești să aplici sau de la NARIC-Vlaanderen (http://www.ond.vlaanderen.be/naric/).

Universitățile din Flandra au introdus examene de admitere pentru medicină și stomatologie, susținute atât de studenții belgieni cât și de cei străini. Examene de admitere sunt susținute si de cei care doresc să studieze artele, muzica și teatrul. Universitățile și colegiile din Flandra au și criterii speciale de amitere, prin care oferă locuri pe criterii umanitare, medicale, psihologice sau sociale.

Majoritatea instituțiilor de învățământ superior cer un certificat de limbă neerlandeză pentru programele predate în olandeză sau un certificat de limbă engleză, franceză, germană pentru programele predate în acele limbi. Testele standard care atestă cunoștințele de neerlandeză sunt Profiel Academische Taalvaardigheid (PAT) sau NT2-exam. Unele instituții de învățâmânt oferă cursuri de limbă și organizează testări. Mai multe informații despre criteriile de admitere din Flandra pot fi găsite la http://www.highereducation.be/content.php?section=pagina&id=12#la.

Procesul de aplicare

Valonia

Procesul de aplicare este coordonat direct de către universitățile și colegiile la care dorești să aplici, iar nu de către Ministerul Educației. Procedurile de aplicare, documentele cerute și datele limită variază în funcție de universitate sau colegiu. De aceea, este recomandabil să vizitezi website-urile instituțiilor de învățământ și să contactezi coordonatori instituționali sau reprezentanți ai birourilor internaționale ale universităților pentru informații specifice fiecărui program și nivel de studiu. Informații suplimentare puteți obține la: http://www.enseignement.be/index.php?page=0&navi=18 și http://www.studyinbelgium.be/start.php?lang=en.

Flandra

Asemenea Valoniei, în Flandra procesul de aplicare este impus de instituțiile de învățământ și variază în funcție de universitate sau colegiu. Pentru a nu furniza informații eronate, care să îți producă invonveniențe, îți recomandăm vizitarea website-urilor și contactarea directă a universităților de care ești interesat.

Poți lua drept puncte de pornire paginile http://www.studyinflanders.be/ și http://www.highereducation.be/content.php?section=pagina&id=4.

Costuri

Pentru studenții belgieni și pentru cetățenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene, educația universitară este finanțată în mare măsură de către autoritățile publice. În fiecare an, studenții trebuie să plătească o taxă, numită registration fee, a cărei valoare depinde de instituția de învățământ și de programul urmat.

De exemplu, pentru anul academic 2010-2011, taxa anuală pentru studenții belgieni și europeni a fost după cum urmează:

•Taxa pentru universități - € 837.00 in Valonia si € 564.30 in Flandra.

•Taxa pentru colegii, colegii de artă și institute de arhitectură - € 330,07 pentru un program de lungă durată (€ 428,56 pentru anul în care se obține diploma de absolvire) și € 165,03 pentru un program de scurtă durată ( € 214,28 pentru anul în care se obține diploma de absolvire)

În medie, la nivel undergraduate este nevoie de € 1,500.00 pe an iar la nivel postgraduate se poate ajunge până la € 2,000.00. Pentru a afla valoarea exactă a taxelor de școlarizare anuale, te rugăm să contactezi instituțiilor de învățământ la care dorești să aplici.

Finanțare

Atât Comunitatea Valonă cât și cea Flamandă pot oferi granturi de studiu.

Valonia

Informații specifice despre finanțarea studiilor în Valonia pot fi găsite pe site-ul Comunității Valone -www.wbri.be- și pe cel al University Agency of Francophony -http://www.auf.org/rubrique15.html.

Flandra

Studenții străini pot aplica pentru o bursă din partea autorităților flamande dacă îndeplinesc următoarele condiții: au locuit în Belgia cu familia timp de cel puțin 2 ani, sunt recunoscuți oficial drept refugiați politic, nu repetă un an academic, sunt înregistrați drept studenți.

Departamentul flamand pentru Educație și Training, Unitatea Acorduri Culturale, oferă de asemenea burse. Universitățile pot oferi un număr limitat de burse studenților străini. Aceștia pot găsi finanțare și prin organizații private din țara de origine sau prin intermediul mobilităților Erasmus. Poți găsi mai multe informații despre sursele de finanțare din Flandra la http://www.ond.vlaanderen.be/english.

Întrebări frecvente

Care este calitatea invăţământului superior belgian?

Învățământul superior belgian, atât cel valon cât și cel flamand, este considerat unul dintre cele mai bune din Europa datorită competitivității și varietății programelor de studiu oferite de universitățile și colegiile belgiene. Comunitatea flamandă are 6 universități și 2 colegii iar cea valonă are 9 universități și 47 de colegii.

Instituțiile de învățământ sunt împărțite pe universități și colegii (Hautes ecole sau Hogeschool). Universitățile oferă programe de licență de 180 de credite, master ( 1 an – 60 de credite sau 2 ani – 120 de credite) și doctorat. Programele de medicină vedeterinară cu durată de 3 ani au 180 de credite ia cele de 4 ani de medicină au 240 credite.

Colegiile oferă programe de învățământ superior de scurtă și lungă durată. Colegiile sunt pe treapta inferioară a sistemului educațional superior și sunt concentrate pe facilitarea accesului pe piața muncii imediat după absolvire. Programele de scurtă durată sunt organizate într-un singur ciclu de licență, care poate avea între 180 și 240 de credite și duce la o calificare vocațională. Programele oferite de colegii pun accentul pe aspectele practice ale domeniului însă au și elemente teoretice. Programele de lungă durată oferite de colegii sunt împărțite pe 2 cicluri, primul ducând spre o diplomă de licență de 180 de credite. Al doilea ciclu, care are între 60 și 180 de credite, se finalizează cu o diplomă de master.

Care sunt costurile implicate de studiul în Belgia, în afara taxelor şcolare?

Pentru estimarea costurilor necesare unui student în Belgia, trebuie să ții cont de tipul de cazare, existența cantinelor, mărimea orașului și a centrului universitar, tipul programului de studiu. Suma minimă lunară este în jur de € 700-800, din care în jur de € 250-350 sunt destinați cazării, € 60 transportului interurban și € 200 pentru mâncare. Sumele sunt orientative, depinzând de situația din fiecare oraș și de stilul de viață adoptat. De exemplu, un prânz la o cantină din Ghent, Flandra, este € 4 iar un abonament lunar la un club sportiv de €12. Cazarea oferită de serviciile sociale este mai puțin costisitoare, în jur de € 250, în timp ce camerele și studiourile oferite de proprietarii particulari sunt mai scumpe, peste € 300.

Care este calitatea serviciilor academice din Belgia?

Funcționarii, profesorii și coordonatorii academici sunt în general abordabili, amabili și dornici să te ajute cu informații și sfaturi. Fac parte dintr-o cultură ierarhică și formală, astfel încât e preferabil să își programezi întâlnirile prin e-mail sau telefon. Pe de altă parte, trebuie să le reamintești constant de problemele pe care dorești să le rezolve, să verifici personal actele pe care și le dau și să începi procedurile necesare cu mult înainte de termenul limită sau de data la care ai nevoie de o finalizare pozitivă.

Cum pot învăța limbile franceză și/sau neerlandeză ?

Poți lua cursuri de franceză sau olandeză încă din țară, la Institutul Francez sau la centrele Ariel, Fides și ECHO. Odată ajuns în Belgia, fie în comunitatea valonă fie în cea flamandă, poți lua cursuri semestriale sau anuale de limbă în cadrul Facultăților de de Litere sau Limbi Străine. Pentru studenții Erasmus, cursurile de limbă sunt în general organizate de universtatea gazdă fie gratuit fie contra unor sume cărora li se aplică reduceri.

Instituții de învățământ

Valonia

Université Catholique de Louvain

Facultés Universitaires Catholiques de Mons

Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix

Gembloux Agricultural University

Université de Liège

Université de Mons-Hainaut

Université Libre de Bruxelles

Facultés universitaires Saint-Louis

Flandra

Odisee (fost - Hogeschool-Universiteit Brussel)

Katholieke Universiteit Leuven

Universiteit Antwerpen

Universiteit Gent

Universiteit Hasselt

Vrije Universiteit Brussel

Mai multe instituții de învățământ poți găsi la http://www.braintrack.com.

Unități de învățământ nerecunoscute

Pe următoarele liste apar câteva universități belgiene: Unaccredited colleges. Oregon Office for Degree Authorization și Institutions Whose Degrees are Illegal to Use in Texas. Texas Higher Education Coordinating Board. În caz ca v-ați înscris la o facultate neacreditată, sugestia noastră este să renunțați la studii, să opriți plățile pentru studiu și să dați universitatea în judecată (în Belgia), cerând daune pentru eforturile risipite. De altfel, nu strică să faceți o plângere penală la poliția locală, escrocheria și frauda fiind vătămări aduse cetățenilor cinstiți. Prin a face o astfel de plângere contribuiți la onestitatea proceselor de învățământ belgiene, a căror reputație nu merita știrbite de escroci.

Universități de evitat (nerecunoscute)

 • Académie Européenne d'Informatisation
 • Euclid University
 • European Carolus Magnus University
 • École Supérieure Internationale de Bruxelles
 • Freiburgh University
 • Olive Branch University
 • Saint Linus University
 • Thierry Graduate School
 • Université Libre Internationale
 • University of Ecoforum for Peace
 • World Information Distributed University

Surse: en 1 en 2 en 3

Lista programelor de studiu acreditate

Flandra

Valonia

Echivalarea diplomelor

Echivalarea diplomelor poate fi utilă celor stabiliți în Belgia.

Directiva 36/2005/EC

Această directivă prevede accesul pe piața muncii în statele UE, fără recunoașterea diplomelor, pentru medicii, medicii dentiști, farmaciștii, asistenții medicali generaliști, moașele, medicii veterinari și arhitecții dintr-o țară a UE. Tuturor practicanților anumitor profesii medicale (autohtoni sau străini) li se poate cere să fie înscriși în registrul național al practicanților de profesii medicale pentru a practica într-o anume țară din UE. Arhitecților li se poate cere să fie înregistrați în registrul național al arhitecților.

Acest acces se referă la accesul în șapte profesiuni reglementate, nu ține loc de document de ședere. Celor care nu au drept de muncă în respectivul stat al UE li se permite însă să înceapă o afacere pe cont propriu.

Recunoașterea europeană a diplomei de inginer

Inginerii pot obține titlul Eur. Ing. din partea en FEANI prin ro AGIR sau altă organizație membră a FEANI.

Notă: titlul Eur. Ing. nu este recunoscut de către Italia și nu poate fi obținut și/sau purtat în Italia, deoarece membrului italian al FEANI nu îi este permis să se substituie autorităților italiene de recunoaștere a diplomelor străine. A purta titlul profesional Eur. Ing. în Italia ar introduce confuzie cu titlul profesional italian, titlu care poate fi acordat doar de către administrația educațională italiană. În Italia se pot purta numai titlurile permise de legile italiene și numai conform acestor legi. În schimb, cei care au primit titlul de inginer în Italia pot cere titlul Eur. Ing. din altă țară europeană.

Alte surse de informare

Condiții de ședere într-un alt stat al Uniunii Europene

De la 1 ianuarie 2014, cetățenii români au liber la muncă în 27 de țări din UE. Dreptul de muncă nu este același lucru cu dreptul de ședere, deși în general cetățenii români care au de muncă au și drept de ședere în statele membre ale UE.

Conform Directivei 2004/38/EC, ca afirmație generală, șederea liberă a unui cetățean european și a membrilor săi de familie într-un alt stat al UE durează maxim trei luni.

De asemenea, statele UE pot interzice intrarea pe teritoriul lor a cetățenilor din alte state UE care reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, siguranța publică sau al căror acces este interzis printr-o măsură de administrație publică.

„În țările membre ale Spațiului Schengen, cetățenii români au dreptul legal de ședere o perioadă de 90 zile într-un interval de 6 luni, potrivit articolul 20, paragraful 1, din Convenția de aplicare a Acordului Schengen. Pot fi făcute mai multe călătorii în acest interval, dar totalul zilelor de ședere nu trebuie sa depășească 90, de la data primei intrări în Spațiul Schengen.

După consumarea celor 90 zile, cetățeanul român are obligația de a părăsi Spațiul Schengen, putând reintra, la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la data primei intrări.”
Poliția de frontieră, România

Pentru șederea de mai mult de trei luni trebuiesc îndeplinite condițiile de la Art. 7 al directivei. Acesta prevede că au drept de ședere cetățenii Uniunii care îndeplinesc unul din punctele (a), (b) sau (c) și membrii lor de familie, conform punctului (d):

a) cei care muncesc (legal) sau sunt self-employed (persoană fizică autorizată) în statul respectiv;
b) au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv și au totodată o asigurare medicală cuprinzătoare;
c) - sunt înscriși ca studenți la o unitate de învățământ publică sau privată acreditată sau finanțată de statul respectiv, inclusiv în învățământul profesional, și
- au o asigurare medicală cuprinzătoare și asigură totodată statul respectiv printr-o declarație sau alt mijloc echivalent că au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv pe durata șederii lor;
d) sunt membri de familie ai unui cetățean al Uniunii care îndeplinește condițiile de la punctele (a), (b) sau (c).

Conform art. 14, dacă cetățenii europeni și membrii lor de familie au intrat în statul gazdă pentru a căuta de muncă, ei nu vor fi expulzați dacă dovedesc că ei continuă să-și caute de muncă și că au o șansă reală de a fi angajați, cu excepția cazurilor prevăzute de măsuri de administrare publică, de siguranță publică sau de sănătate publică.

Unele state impun cererea unui document de ședere într-un anumit număr de zile de la intrarea în țara respectivă într-un scop de ședere care cade sub art. 7. A nu-l cere la timp poate fi pedepsit cu amendă sau reținere (detenție), dacă dreptul acelui stat prevede acest lucru.

A comite infracțiuni grave sau a primi ajutor social (peste 50% din venit) constituie temeiuri de expulzare. Cel din urmă temei nu se aplică azilanților recunoscuți și rezidenților pe termen lung ai UE. Expulzarea cetățenilor europeni dintr-un stat al UE poate fi contestată în trei instanțe înainte de rămâne definitivă.

Dovedirea cetățeniei europene se face în baza pașaportului sau buletinului de identitate, care constituie documente de călătorie (permisul de conducere și documentul de ședere nu constituie dovezi ale cetățeniei). Legitimarea cu documentul de ședere se poate face doar în statul în care a fost emis, în restul țărilor UE el are doar valoare de viză de intrare în statul care l-a emis sau de viză Schengen în cazul emiterii de către un stat membru al Acordului de la Schengen.

Cei care au permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene îl pot preschimba pe un nou permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene, emis de statul în care se mută, cu condiția să aibă un scop de ședere permanentă recunoscut de lege. Acest permis conferă drept la ajutor social în statul care l-a emis. Danemarca, Irlanda și Marea Britanie nu participă la preschimbarea acestor permise.

Șederea într-un alt stat al UE este explicată în detaliu de Ministerul Administrației și Internelor în ro Ghidul românului în UE.

Surse de informare asupra dreptului de ședere

Ghiduri

UE:

Dreptul de muncă al cetățenilor români în UE:

Contact LSRS Belgia

E-mail general: contact@be.lsrs.ro

Coordonator Belgia: anca.cioriciu@be.lsrs.ro