Infostud/Austria

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare
Casuta.png

Intrebari frecvente

Sunt studiile gratuite in Austria?

Da,in cadrul universitatilor de stat, taxele de scolarizare pentru studentii din tarile membre U.E. sunt suportate de guvernul austriac.


Cum imi pot gasi o locuinta in Austria?

De cele mai multe ori universitatile nu detin caminele lor proprii, astfel un prim pas ar fi contactarea biroului international pentru a gasi o lista de oportunitati de cazare(in Viena aplicarea pentru camin se face cu aproximativ 6 luni inainte de inceperea studiilor). Exista mai multe optiuni precum:

 • STUWO, Organizatie studenteasca non-profit care administreaza mai multe camine pentru studenti http://www.stuwo.at
 • Base 19/Haus Doebling, Gymnasium Strasse 85, 1190, Viena, Telephone: T: +43 1 369 54 90-16, E-mail:office@base19.at, http://www.base19.at
 • Milestone, Nordportalstraße 2, A-1020 Vienna, 1060 Viena, Telephone: +43(1) 919 5095, E-Mail: connect@milestone.net, http://www.milestone.net/en

Mai exista varianta sa imparti un apartament cu cineva, in acest caz poti apela la baza de date a Uniunii Studentilor din Austria aflata pe http://www.jobwohnen.at, http://www.privatimmobilien.at (contra cost, aprox. € 50,-) sau in anunturi din ziare precum http://www.derstandard.at/Immobilien sau http://www.willhaben.at


De ce acte am nevoie in Austria?

Dupa ce ai fost admis la facultate, trebuie sa aduci cu tine scrisoarea de admitere, pasaportul si/sau cartea de identitate. Datorita legii federale in ceea ce priveste sistemul de inregistrare, toate persoanele sunt obligate sa se inregistreze la unul din birourile oficiale in momentul intrarii in tara pentru o perioada mai lunga de timp. Aceasta inscriere este recomandat sa se faca in 3 zile de la sosirea in tara. Documentele de care ai nevoie: buletin si/sau pasaport care sa confirme cetatenia, formular de inscriere care poate fi obtinut de la autoritatea respectiva (http://www.wien.gv.at/verwaltung/meldeservice/stellen.html) sau online (https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/resources/documents/meldez.pdf). Acest formular trebuie semnat de administratia caminului sau de proprietarul apartamentului.


Care sunt mijloacele de transport in oras?

In Viena, transportul public este coordonat de Wiener Linien. Exista 5 linii de metrou care circula in timpul saptamanii intre 5.00 a.m. -1 a.m., iar in zilele de vineri-duminica si pe parcursul noptii. In timpul saptamanii, dupa ora 1 a.m. exista autobuze de noaptea care circula din 30 in 30 de minute.

Pentru a detine un abonament de student pentru transportul in comun trebuie sa ai cu tine carnetul de student si un formular pe care il gasesti la ghiseul de bilete aflat in statiile mari de metrou. De asemenea abonamentele se pot achizitiona si online la http://shop.wienerlinien.at (pentru a accesa aceasta optiune ai nevoie de un cont de online banking sau de un card de credit).

In cadrul transportului feroviar studentii pot beneficia de asemenea de o reducere printr-un Card Avantaj (Vorteilscard). Pentru a obtine acest card trebuie sa prezinti la unul din ghiseele din gara carnetul de student impreuna cu 2 poze tip buletin alaturi de formularul de inscriere. Cardul iti va sosi prin posta la adresa indicata pe formularul de inscriere.

Cerinte de admitere

Pentru a fi admis la una din universitatile din Austria, vei avea nevoie in primul rand de Diploma de Bacaulareat, respectiv cea de Licenta, traduse si legalizate. De asemenea, diplomele anterioare vor trebui sa dovedeasca faptul ca detii cunostinte in domeniul ales, in special pentru inscrierea la master sau la doctorat.

Documentele de care vei avea nevoie pentru a aplica sunt:

 • diploma de Bacalaureat/Licenta
 • formularul de inscriere, disponibil pe site-ul fiecarei facultati
 • foaia matricola tradusa si legalizata ( nu toate facultatile o cer )
 • atestat de limba ( germana sau engleza )

Cunoasterea limbii germane nu este obligatorie. Exista anumite facultati care ofera cursuri si in limba engleza. La WU Wien, spre exemplu, exista cateva programe de master care au cursuri numai in limba engleza. Pentru acestea vei avea nevoie de un attestat de limba, TOEFL, Cambridge sau IELTS. Punctajele minime depind de fiecare universitate in parte si de fiecare program de studiu. Pentru programele cu predare in limba germana, va trebui sa iti dovedesti cunostintele tot printr-un atestat ( de obicei cailifcativul minim este B2 ) sau in alt caz, vei sustine un interviu sau vei fi supus unui test de limba la facultatea la care doresti sa studiezi.

De obicei, depunerea documentelor mentionate este suficienta pentru admiterea la facultatile din Austria. Mai exista, insa, si anumite facultati care au introdus din nou examenul de admitere. Printre ele se numara Psychologie Fakultät si Publizistik und Kommunikationswissenchaft, din cadrul Uni Wien.

Pentru mai multe detalii referitoare la cerintele de admitere, intrati pe site-ul facultatilor de care sunteti interesati sau contactati un consultant LSRS.


Proces de aplicare

Procesul de aplicare este coordonat direct de catre universitatile si colegiile la care doresti sa aplici, si nu de catre Ministerul Educatiei. Procedurile de aplicare, documentele cerute si datele limita variaza in functie de universitate sau colegiu.De aceea, este recomandabil sa vizitezi website-urile institutiilor de invatamant si sa contactezi coordonatori institutionali sau reprezentanti ai birourilor internationale ale universitatilor pentru informatii specifice fiecarui program si nivel de studiu. Spre exemplu daca te intereseaza sa te inscrii intr-un program de bachelor respectiv master la WU Wien, va trebui sa intrii pe pagina lor de start si urmezi urmatorii pasi: Home-Studium-Bachelor/Master.Dupa ce iti alegi programul de Bachelor/Master in care vrei sa te inscrii, in stanga vei gasi toate informatiile privind procesul de aplicare. Va trebui sa iei in considerare procesul de aplicare pentru studentii cu pregatire internationala. Aplicatiile se trimit ori prin posta, ori online, in functie de universitati si programe de studii. Va trebui sa iei in considerare:

 • termenul de aplicare
 • formularul de inscriere in program ( disponibil pe site-ul facultatilor in cadrul programelor de bachelor respectiv master )
 • diploma de limba
 • in cazul in care detii documente sau certificate in alta limba decat engleza sau germana atestate, acestea vor trebui traduse si legalizate la notar
 • daca te inscrii intr-un program de master, la inscriere iti va trebui diploma de licenta in original
 • in cadrul UE nu se mai platesc taxe de studii
 • in cazul in care aveti cursuri anterioare facute la o universitate acreditata pe aceeasi ramura de studii, va puteti echivala anumite cursuri

Atentie, pentru unele programe de master trebuie sa te inscrii si cu 5 pana la 7 luni inainte de incepere!

Odata ce ati completat formularul de inscriere si ati pregatit toate celelalte documente mentionate mai sus, va trebui sa le trimiteti prin posta sau online. De mentionat este si faptul ca, in cazul in care vreti sa va inscrieti intr-un program de master la o universitate din Viena, va trebui sa aveti diploma de licenta in acelasi domeniu in care vreti sa faceti si masterul. In majoritatea cazurilor, decanii de la universitatile de aici nu accepta studenti la master care nu au terminat pe aceeasi ramura cei 3 ani de ciclu de licenta. Cel mai usor este sa se urmeze indicatiile pas cu pas on-line de pe paginile departamentelor din universitati. Cele mai multe departamente au proprii lor pasi in aplicatie (deci sunt foarte specifici).

Orice intrebari pot fi directionate catre Universitati (sectiunea "contact us") sau la contact@at.lsrs.ro


Costuri

Pentru ilustrarea costurilor de viata in Austria vom folosi metoda costurilor minime. Drept urmare, vom structura costurile in functie de urmatoarele criterii:

 • Chirie

Pretul chiriilor variaza in functie de tipul de locuinta si de oras. In Viena, o chirie decenta incepe de la €200 pe luna pentru o camera dubla in camin (costuri aditionale precum internet, electricitate, gaz si apa sunt incluse) - vezi Wihast.at

 • Alimentatie

Cantinele universitare (Mensa) ofera meniuri zilnice constand in 2 feluri de mancare, salata si suc pentru €4,5 sau €5.

 • Transport

In Viena exista posibilitatea de a cumpara un abonament semestrial la prezentarea cardului de student. Acesta costa €70 si este valabil timp de 4 luni pe toate tipurile de transport in comun (metrou, tramvai, autobuz).

 • Carti

Cumpararea cartilor nu este obligatorie (in majoritatea cazurilor) desi foarte indicata (minim €50 pe semestru). Multe carti se pot imprumuta de la biblioteca facultatii.

 • Telefonie mobila

Datorita competitiei feroce dintre marii operatori de telefonie mobila, studentii pot incheia contracte avantajoase pentru in jur de €20 pe luna.

Statul Austriac a hotarat in 2008 sa renunte la taxa de studiu pentru studentii universitatilor publice, singura taxa ramanand ÖH-Beitrag(€16,8 pe semestru). Acest fapt usureaza semnificativ bugetul lunar alocat studiului in Austria.

In concluzie, luand in considerare o lista intreaga de costuri neprevazute (iesiri si alte activitati) bugetul minim de student in Austria este de €500 pe luna.

Finantare

Burse pentru studenti

Se impart in doua categorii.Burse pentru cetateni austrieci,sau cei cu acelasi statut (adica esti de 5 ani in Austria sau ai dat bacalaureatul in Austria sau unul din parinti lucreaza legal in Austria, nu este relevant faptul ca si Romania si Austria sunt membre UE ) sau esti fie apatrit sau refugiat politic conform § 4 StudFG. Pe langa acestea mai exista burse speciale pentru asa zisi "studenti straini", care nu trebuie sa indeplineasc nici unul din criteriile enuntate mai sus. Acestea sunt mai numeroase si mai adaptablie la propriile nevoi. NB!Cu cat esti mai avansat in sistemul universitar cu atat ai mai multe oportunitati.

Burse pentru cetateni austrieci, sau cei cu acelasi statut

Informatii generale, cine este eligibil si criteriile de performanta pentru acordarea acestor burse precum si descriera sistemului de burse gasiti aici iar legislatia in vigoare cu privire la acesta problema aici.

Informatii privind alte feluri de burse (de exemplu: burse pentru cursuri de limba, reduceri la costul transporturilor etc) gasiti aici NB!Unele din ele se aplica si studentilor straini!

Servicii de consiliere gasiti aici.

Formularele se gasesc aici.

Bursele acordate de fiecare universitate in parte, care nu sunt incluse in sistemul de mai sus se gasesc aici NB! O buna parte din ele se aplica si studentilor straini!

Burse pentru studentii straini

Cadrul legislativ si sistemul de functioanre al acestui fel de burse se gaseste aici

O prezentare generala a tutor programelor pote fi accesata aici, iar aici gasiti seminarii de pregatire la care se pote participa fara nici o taxa scopul lor fiind sa te familiarizeze cu toate posibilitatiile de a obitnie o bursa precum si alegerea celei mai potrivite in conformitate cu nevoile tale.

Toate informatiile si formulare de candidatura pentru burse de studii pentru studenti, absolventi si cercetatori straini se gasesc aici. Tot ce trebuie sa faceti este sa intrati in baza de date si sa introduceti in masina de cautare preferintele dumneavoastra. NB! Absolventii de liceu pot aplica pentru o bursa inainte de a incepe studiul, trebuie numai sa dovedeasca ca au fost admisi intr-un program de studiu la zii in Austria.

Oportunitati pentru burse de cercetare precum formularele si criteriile de selectie puteti gasi aici.

Pentru tips&tricks in legatura cu obtinerea de burse sau alte facilitati puteti gasii informatii extrem de utile si deja testate aici. Acest site se ocupa exclusiv de problemele pe care le poate intampina un student strain, fiind cel mai personalizat in acest sens. Totul este explicat de oameni care deja au trecut prin problemele care ar putea aparea daca studiezi in strainatate si care isi impartasec experientele. Deasemena puteti pune si intrbari.


Burse pentru elevi

Colegiul international cu internat "St. Gilgen" din Austria ofera burse partiale sau totale de studiu elevilor români care au talent artistic sau performante sportive. Bursele sunt pentru elevi cu vârste între 12 si 17 ani, cu înclinatii pentru arte vizuale, teatru, media, dans, sporturi de apa si de iarna.

La absolvire, elevii vor primi atestatul de bacalaureat international, limba de predare a cursurilor fiind engleza. Oferta de studiu mai cuprinde si ore despre Uniunea Europeana, comunicare si germana, spaniola. Detalii pot fi gasite aici


Universitati si specializari

Universitatea din Viena - UniWien

Uniwien.jpg

Website: http://www.univie.ac.at/

Contact: Dr. Karl-Lueger –Ring 1, 1010 Wien

Telefon: +43-1-4277-0

Universitatea din Viena a fost fondata in anul 1365, fiind recunoscuta astfel ca cea mai veche Universitate din spatiul vorbitor de limba germana si una dintre cele mai mari din Europa Centrala. In prezent, aproximativ 86.000 de studenti sunt inscrisi la Uni Wien, avand posibilitatea de a alege din cele 180 de studii oferite de Universitate.

In topul realizat de Webometrics , Uni Wien se afla pe locul 69 in lume si pe pozitia 9 in Europa.

Universitatea din Viena are cea mai mare oferta de studii din Austria si cuprinde studii de licenta, programe de masterat, studii pentru profesorat si doctorat. Studiul se desfasoara in limba germana, dar exista si cateva programe in limba engleza. Mai multe detalii despre posibilitatile de studiu: aici.

Printre facultatile din cadrul Uni Wien se numara: Facultatea de Drept, Economie si Statistici, Istorie si Stiinte Culturale, Stiintele Sociale, Filosofie si Stiinte Culturale, Matematica, Fizica, Chimie sau Biologie Moleculara. Gasiti aici lista completa a studiilor.

Admiterea la facultati se face pe baza unui dosar care trebuie sa cuprinda documentele traduse si legalizate in limba germana. Documentele cele mai importante de care ai nevoie sunt:

 • Diploma de Bacalaureat/Licenta
 • Formularul de inscriere, disponibil pe site-ul fiecarei facultati
 • Foaia matricola, tradusa si legalizata
 • Atestat de limba( germana sau engleza) care nu este obligatoriu dar e indicat

In general, depunerea documentelor mentionate este suficienta pentru admiterea la facultatile din cadrul Uni Wien. Mai exista, insa, si anumite facultati care au introdus din nou examenul de admitere. Printre ele se numara Psychologie Fakultät si Publizistik und Kommunikationswissenchaft.

Orice intrebari pot fi directionate catre Universitate sau la contact@at.lsrs.ro.


Universitatea Tehnica din Viena - TU Wien

TU-Wien-Hauptgebäude.jpg

Website: http://www.tuwien.ac.at/

Contact: Karlsplatz 13, 1040 Wien

Telefon: +43/(0)1/58801.0

Universitatea si-a deschis portile pentru prima data pe data de 6 noiembrie 1815 sub numele de "institut politehnic", fiind infiintata chiar de catre imparatul Franz Joseph II. Titulatura de "universitate tehnica" a primit-o de-abia in anul 1975, dupa ce din 1872 a fost denumita cu titulatura de "Institutie de invatamant superior in domeniul tehnic". Doar din anul 1919 este permisa frecventarea cursurilor si de catre femei.

Conform unui studiu[1] realizat in 2010, TU Wien este clasata pe locul 150 in lume si pe locul 35 in Europa.

Universitatea tehnica din Viena are in cadrul acesteia urmatoarele 8 facultati:

 • Arhitectura si urbanism
 • Constructii
 • Electrotehnica si tehnica informationala
 • Informatica
 • Automatica si tehnica constructiilor de masini
 • Matematica si geodezie
 • Fizica
 • Chimie tehnica

Oferta de studiu cuprinde 70 de programe diferite ( 21 studii de licenta (B.Sc.), 41 studii de masterat (M.Sc.), 5 studii pentru profesorat si 3 studii de doctorat ). Lista cu toate specializarile se poate gasi [[2]] in cadrul fiecarei facultati.

In mare parte studiul se desfasoara in limba germana, insa exista si putine programe care se desfasoara in limba engleza.

Admiterea la facultati se face pe baza unui dosar care trebuie sa cuprinda documentele traduse si legalizate in limba germana. In pricipiu nu se da niciun examen de admitere si in cazul majoritatii facultatilor, daca sunt indeplinite conditiile de studiu (pregatirea anterioara, materii studiate, etc.) Printre documente cele mai importante se numara:

 • Diploma de bacalaureat (sau de licenta, dupa caz)
 • Foaia matricola (din liceu pentru studii de licenta si din facultate pentru studiile de masterat )
 • (Nu este obligatoriu, dar e indicat) Sprachdiplom

Alte detalii cu privire la documentele necesare pentru admitere sunt primite pe site-ul fiecarei facultati.

Pentru studiul la facultatile cu predare in limba germana este nevoie de un atestat de limba germana de nivelul minim B2. Nu este nevoie de acest atestat daca limba germana este stapanita, deoarece la inscriere vei fi trimis la un "test" oral de limba germana, de fapt o discutie scurta cu o persoana responsabila in aceasta directie.


Universitatea de Stiinte Economice - WU Wien

Wu vienna1.jpg

Website: http://www.wu.ac.at/

Contact: Augasse 2-6 1090 Vienna, Austria

Telefon: +43 1 313 36-0

Fax: +43 1 313 36-740

WU Wien a fost infiintata la 1 Octombrie 1898 pentru a oferi formare profesionala viitorilor oameni de afaceri ca acestia sa poata stimula economia imperiului austro-ungar. Abia in anul 1975 a fost denumita Wirtschaftsuniversität Wien si numarul studentilor a inceput tot din acea perioada, sa creasca dramatic.

Oferta de studiu pentru

1. Bachelor

 • Economie si stiinte sociale

a) Faza introductiva - Studieneingangsphase

b) Studii de afaceri - Betriebswirtschaft

b) Socio-economie - Volkswirtschaft & Sozioökonomie

b) Relatii Internationale - Internationale Betriebswirtschaft

b) Informatica econimoca - Wirtschaftsinformatik

 • Dreptul afacerilor

2. Master

 • Finante si contabilitate
 • Management
 • Socio-economie
 • Economie
 • Informatica economica
 • Wirtschaftspädagogik
 • Dreptul afacerilor
 • Management international (CEMS) - predare in limba engleza
 • Quantitative Finance - predare in limba engleza
 • Strategie, inovatie si control de gestiune - predare in limba engleza
 • Supply Chain Management - predare in limba engleza

Admiterea la Facultate se face pe baza unui dosar care trebuie sa contina urmatoarele documente traduse si legalizate in limba germana.

 • Diploma de bacalaureat
 • Foaia matricola
 • Sprachdiplom ( nu este obligatoriu )

Este posibila inceperea facultatii atat in semestrul de iarna ( la 1 Octombrie) cat si in cel de vara ( sfarsit de Februarie, inceput de Martie)

Academia Diplomatica - DA

Academia Diplomatica este o universitate de studii prost-graduate, dedicata formarii studentilor talentati care au absolvit o facultate cu scopul de a-i pregati pentru cariere internationale si pozitii de leadership in organizatii internationale si UE. Ariile de specializare sunt relatii internationale, stiinte politice, drept international si al Uniunii Europeane, economie, istorie si limbi straine.

Diploma Programme

Diploma Programme este un curs de un an de teoria si practica relatiilor internationale. Accentul se pune pe interdisciplinaritate, implementarea cunostintelor teoretice si multilingualism. Studentii obtin cunostinte academice, practice si de limba pentru a avea o cariera de succes in relatii internationale.

Website: http://www.da-vienna.ac.at/programmes/diploma_programme

Master of Advanced International Studies (MAIS)

Cel mai cunoscut program al Academiei, Masterul de 2 ani ii ajuta pe studenti sa aiba cunostinte adancite ale relatiilor internationale. Specializarile sunt de asemenea: istorie, economie, stiinte politice si drept international. Masterul este incheiat in urma predarii unei dizertatii interdisciplinare. Website: http://www.da-vienna.ac.at/programmes/mais_programme

Master of Science in Environmental Technology & International Affairs (ETIA)

Masterul ETIA ofera opportunitatea de a studia probleme de mediu din punctul de vedere tehnic si al relatiilor internationale. Multidisciplinaritatea programului pregateste absolvenii pentru o cariera de succes ca si manageri si ingineri, dar si pentru mediul diplomatic. Website: http://www.da-vienna.ac.at/programmes/etia_programme

Deadlineul pentru trimiterea aplicatiilor pentru toate programele: 15 Martie

Pentru cursul Diploma Programme exista un examen de admitere.


Fachhochschulen Österreich

Website: http://www.fachhochschulen.ac.at/

Conceptul "Fachhochschule" (Universitate de Stiinte Aplicate) este o institutie superioara de invatamant, specializata pe un anumit domeniu. Sistemul educational a fost inventat in Germania si adoptat ulterior in Austria, Elvetia, Lichtenstein si Grecia. Datorita "Acordurilor de la Bolonia", diplomele de Bachelor si Master eliberate de catre acestea sunt echivalente din punct de vedere legal celor eliberate de universitatile traditionale. Singura diferenta dintre aceste doua institutii de invatamant superior este imposibilitatea Universitatilor de Stiinte Aplicate de a elibera diplome de doctorat.

Un alt punct de diferentiere intre Universitatile de Stiinte Aplicate si universitatile traditionale este orientarea acestora catre practica, in detrimentul cercetarii. Subiectele de baza ale acestui tip de invatamant sunt ingineria, informatica, business & management si alte domenii profesionale.

Sistemul de studiu Fachhochschule in Austria este unul riguros si reprezinta o legatura stransa intre invatamantul superior si sistemul de angajare. Majoritatea studentilor se incadreaza fara probleme in cei 3 ani de studiu minim si sunt dezirabili angajatorilor datorita competentei practice de care acestia dau dovada.

In Austria se gasesc la ora actuala urmatoarele Unviersitati de Stiinte Aplicate, grupate dupa cele 9 state federale:

 • Viena (Wien) :

- Fachhochschule Technikum

- Fachhochschule Campus Wien

- Fachhochschule des bfi Wien

- Ferdinand Porsche FernFachhochschule

- Fachhochschule Wien

 • Austria Inferioara (Niederösterreich):

- Fachhochschule Krems

- Fachhochschule St. Pölten

- Fachhochschule Wiener Neustadt Tulln

- Fachhochschule Wiener Neustadt Wieselburg

 • Austria Superioara (Oberösterreich) :

- Fachhochschule Oberösterreich Hagenberg

- Fachhochschule Oberösterreich Linz

- Fachhochschule Oberösterreich Steyr

- Fachhochschule Oberösterreich Wels

 • Burgenland :

- Fachhochschule Burgenland

 • Carintia (Kärnten) :

- Fachhochschule Kärnten Feldkirchen

- Fachhochschule Kärnten Klagenfurt

- Fachhochschule Kärnten Spittal

- Fachhochschule Kärnten Villach

 • Salzburg :

- Fachhochschule Salzburg Kuchl

- Fachhochschule Salzburg Urstein

 • Stiria (Steyr) :

- Campus 02 Fachhochschule der Wirtschaft

- Fachhochschule Johanneum Bad Gleichenberg

- Fachhochschule Johanneum Graz

- Fachhochschule Johanneum Kapfenberg

 • Tirol :

- Fachhochschule Kufstein Tirol

- MCI Management Center Innsbruck

 • Vorarlberg :

- Fachhochschule Vorarlberg

- Schloss Hofen

Lista programelor de studiu acreditate

Qrossroads, powered by ECA (European Consortium for Accreditation)

Directiva 36/2005/EC

Această directivă prevede accesul pe piața muncii în statele UE, fără recunoașterea diplomelor, pentru medicii, medicii dentiști, farmaciștii, asistenții medicali generaliști, moașele, medicii veterinari și arhitecții dintr-o țară a UE. Tuturor practicanților anumitor profesii medicale (autohtoni sau străini) li se poate cere să fie înscriși în registrul național al practicanților de profesii medicale pentru a practica într-o anume țară din UE. Arhitecților li se poate cere să fie înregistrați în registrul național al arhitecților.

Acest acces se referă la accesul în șapte profesiuni reglementate, nu ține loc de document de ședere. Celor care nu au drept de muncă în respectivul stat al UE li se permite însă să înceapă o afacere pe cont propriu.

Recunoașterea europeană a diplomei de inginer

Inginerii pot obține titlul Eur. Ing. din partea en FEANI prin ro AGIR sau altă organizație membră a FEANI.

Notă: titlul Eur. Ing. nu este recunoscut de către Italia și nu poate fi obținut și/sau purtat în Italia, deoarece membrului italian al FEANI nu îi este permis să se substituie autorităților italiene de recunoaștere a diplomelor străine. A purta titlul profesional Eur. Ing. în Italia ar introduce confuzie cu titlul profesional italian, titlu care poate fi acordat doar de către administrația educațională italiană. În Italia se pot purta numai titlurile permise de legile italiene și numai conform acestor legi. În schimb, cei care au primit titlul de inginer în Italia pot cere titlul Eur. Ing. din altă țară europeană.

Alte surse de informare

Condiții de ședere într-un alt stat al Uniunii Europene

De la 1 ianuarie 2014, cetățenii români au liber la muncă în 27 de țări din UE. Dreptul de muncă nu este același lucru cu dreptul de ședere, deși în general cetățenii români care au de muncă au și drept de ședere în statele membre ale UE.

Conform Directivei 2004/38/EC, ca afirmație generală, șederea liberă a unui cetățean european și a membrilor săi de familie într-un alt stat al UE durează maxim trei luni.

De asemenea, statele UE pot interzice intrarea pe teritoriul lor a cetățenilor din alte state UE care reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, siguranța publică sau al căror acces este interzis printr-o măsură de administrație publică.

„În țările membre ale Spațiului Schengen, cetățenii români au dreptul legal de ședere o perioadă de 90 zile într-un interval de 6 luni, potrivit articolul 20, paragraful 1, din Convenția de aplicare a Acordului Schengen. Pot fi făcute mai multe călătorii în acest interval, dar totalul zilelor de ședere nu trebuie sa depășească 90, de la data primei intrări în Spațiul Schengen.

După consumarea celor 90 zile, cetățeanul român are obligația de a părăsi Spațiul Schengen, putând reintra, la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la data primei intrări.”
Poliția de frontieră, România

Pentru șederea de mai mult de trei luni trebuiesc îndeplinite condițiile de la Art. 7 al directivei. Acesta prevede că au drept de ședere cetățenii Uniunii care îndeplinesc unul din punctele (a), (b) sau (c) și membrii lor de familie, conform punctului (d):

a) cei care muncesc (legal) sau sunt self-employed (persoană fizică autorizată) în statul respectiv;
b) au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv și au totodată o asigurare medicală cuprinzătoare;
c) - sunt înscriși ca studenți la o unitate de învățământ publică sau privată acreditată sau finanțată de statul respectiv, inclusiv în învățământul profesional, și
- au o asigurare medicală cuprinzătoare și asigură totodată statul respectiv printr-o declarație sau alt mijloc echivalent că au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv pe durata șederii lor;
d) sunt membri de familie ai unui cetățean al Uniunii care îndeplinește condițiile de la punctele (a), (b) sau (c).

Conform art. 14, dacă cetățenii europeni și membrii lor de familie au intrat în statul gazdă pentru a căuta de muncă, ei nu vor fi expulzați dacă dovedesc că ei continuă să-și caute de muncă și că au o șansă reală de a fi angajați, cu excepția cazurilor prevăzute de măsuri de administrare publică, de siguranță publică sau de sănătate publică.

Unele state impun cererea unui document de ședere într-un anumit număr de zile de la intrarea în țara respectivă într-un scop de ședere care cade sub art. 7. A nu-l cere la timp poate fi pedepsit cu amendă sau reținere (detenție), dacă dreptul acelui stat prevede acest lucru.

A comite infracțiuni grave sau a primi ajutor social (peste 50% din venit) constituie temeiuri de expulzare. Cel din urmă temei nu se aplică azilanților recunoscuți și rezidenților pe termen lung ai UE. Expulzarea cetățenilor europeni dintr-un stat al UE poate fi contestată în trei instanțe înainte de rămâne definitivă.

Dovedirea cetățeniei europene se face în baza pașaportului sau buletinului de identitate, care constituie documente de călătorie (permisul de conducere și documentul de ședere nu constituie dovezi ale cetățeniei). Legitimarea cu documentul de ședere se poate face doar în statul în care a fost emis, în restul țărilor UE el are doar valoare de viză de intrare în statul care l-a emis sau de viză Schengen în cazul emiterii de către un stat membru al Acordului de la Schengen.

Cei care au permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene îl pot preschimba pe un nou permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene, emis de statul în care se mută, cu condiția să aibă un scop de ședere permanentă recunoscut de lege. Acest permis conferă drept la ajutor social în statul care l-a emis. Danemarca, Irlanda și Marea Britanie nu participă la preschimbarea acestor permise.

Șederea într-un alt stat al UE este explicată în detaliu de Ministerul Administrației și Internelor în ro Ghidul românului în UE.

Surse de informare asupra dreptului de ședere

Ghiduri

UE:

Dreptul de muncă al cetățenilor români în UE: