Filiala Rusia

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare
Lsrs.jpg
Rusia-steag.gif


Filiala LSRS-RUSIA reprezintă Liga Studenţilor Români din Străinătate[1] pe teritoriul Federaţiei Ruse. Recent înfiinţată, echipa Filialei îşi propune să vină în sprijinul tinerilor români care vor să studieze sau studiază în Federaţia Rusă, având următoarele obiective:

  să ofere informaţii utile tinerilor români cu privire la studiul în Federaţia Rusă, informaţii legate de universităţi, costuri, mod de viaţă sau oportunităţi de angajare pe durata studiilor;
  să sprijine, să apere şi să promoveze drepturile studenţilor români care studiază în prezent în Federaţia Rusă;
  să organizeze evenimente care să unească studenţii români din Federaţia Rusă şi care să ajute la promovarea culturii româneşti.


Organizare

LSRS Rusia este una dintre filialele "tinere" ale Ligii Studenţilor Români din Străinătate. Momentan filiala Rusia este compusă din:

 • Violeta Neagoie - Coordonator
 • Bianca Ţiţirigă - Coordonator adjunct

LSRS Rusia doreşte să-şi completeze echipa, fiind convinsă că "unde-s mai mulţi, puterea creşte", mai ales atunci când totul se face cu pasiune.

Aşadar, dacă aţi studiat sau studiaţi în Federaţia Rusă, vă gândiţi să studiaţi în patria lui Puşkin sau pur şi simplu doriţi să fiţi membru activ al unei organizaţii neguvernamentale, vă invităm să vă alăturaţi echipei LSRS Rusia.

Vezi rubrica Participă şi tu pentru mai multe detalii


Proiecte

 • La mulți ani, România! / Национальный День Румынии!

Când vine vorba despre casă, despre tot ceea ce ne este drag și familiar, distanțele nu au nicio importanță. Și de 1 Decembrie, cei aproximativ 2000 de km care despart România de Sankt-Petersburg și Moscova nu au împiedicat studenții români din Rusia să sărbătorească Ziua Națională. Pe data de 3 Decembrie, în sediul Facultății de Economie a Universității de Stat din Sankt-Petersburg, a avut loc sărbătorirea a 92 de ani de la Marea Unire. La eveniment au participat, pe lângă studenții români din Sankt-Petersburg, studenți și profesori ai secției de limba română din cadrul Facultății de Filologie, studenți de diferite naționalități, profesori și alte categorii de persoane interesate de limba și cultura române. Ne-am bucurat să avem printre noi și invitați dornici să păstreze, prin participarea la astfel de evenimente, legătura cu rădăcinile lor, care sunt legate de România sau de Republica Moldova.

17.jpg

Ce au prezentat studenții români celor aproximativ 50 de invitați?

O scurtă introducere despre evenimentele istorice de la 1 Decembrie 1918, un filmuleț despre România (http://www.youtube.com/watch?v=fBHGGF2dRno), realizat de înșiși studenții români, versuri în română și în rusă ale poetului Marin Sorescu, în lectura studenților secției de limba română a Facultății de Fililogie și vizionarea filmului artistic ”Restul e tăcere”. În pauza care a precedat vizionarea filmului, invitații au avut ocazia să afle mai multe despre români și România discutând direct cu organizatorii, consultând albumele foto și broșurile despre România și prin intermediul diverselor obiecte tradiționale (ouă încondeiate, obiecte de lut, păpușele de lemn reprezentând costumele tradiționale românești ș.a.). La plecare, cei care au dat curs invitației studenților români au luat cu sine nu numai ansamblul impresiilor din acea seara, ci și un DVD cu materiale despre România. Conținutul, selectat de studenții români, include manuale de limba română pentru străini, poze din România, muzică și alte informații.

14.jpg

Iată și impresiile celor prezenți la sărbătoarea de 1 Decembrie din Sankt-Petersburg:

Dasha Suetina, studentă în anul IV la secția de limba română: ”Mulțumesc pentru toate încă o dată! Organizarea perfectă, atmosfera caldă și filmul superb”

Alina Chikiniova, studentă în anul IV la secția de limba română: ”Vreau să vă mulțumesc încă o dată pentru minunata serată de vineri! Mi-au plăcut foarte mult prezentațiile voastre, și m-a bucurat nespus posibilitatea de a comunica cu voi! :)

Daria Tixomirova: ”Vă mulțumesc tuturor că ați organizat această întâlnire. A fost interesant) Mi-ar plăcea să fie mai multe evenimente de acest gen!” [Спасибо всем за организацию этого вечера. Было интересно) Побольше бы таких мероприятий!]


 • Întâlnire cu studenţii ruşi care învaţă limba română
 • Acţiune ecologică "Să plantăm 10 copaci

Pe data de 10.10.2010 împreună cu organizaţia neguvernamentală ”Zhenshiny i biznes” (Femeile şi Antreprenoriatul) am răspuns invitaţiei Green Peace de a planta 10 copaci într-un parc petersburghez în cadrul acţiunii ecologice 10-10-10. Numărul este, bineînţeles, simbolic, însă ideea evenimentului constă în responsabilitatea civică a fiecăruia dintre noi.

Aşa că, într-o după-amiază înnorată de octombrie, ne-am adunat cu mic cu mare şi am adus o mică contribuţie la bunăstarea naturii. Spunem ”cu mic cu mare” , deoarece cel mai mic partcipant nu avea mai mult de 2 anişori. Asta fiindcă membrele asociaţiei nu sunt numai femei de carieră, ci şi mămici preocupate de mediul în care vor creşte copiii lor.

Concluzia – timp petrecut plăcut şi util, în aer liber, oameni interesanţi întâlniţi, şi speranţa că, la primavară, vom vedea copacii înverziţi.

 • Seară românească / reuniunea diasporei româneşti din Federaţia Rusă - 22 octombrie 2010
 • Festivalul "Шаг навстречу" ("Un pas înainte"), organizat de Facultatea de Economie a Universităţii de Stat din Sankt Petersburg în luna noiembrie 2009; şi
 • Festivalul internaţional al studenţilor Universităţii de Stat din Sankt-Petersburg, care a avut loc în aprilie 2010.

De asemenea, filiala Rusia îşi propune să:

 • ajute la îmbunătăţirea comunicării între studenţii români din Federaţia Rusă şi la crearea unei atmosfere de comunitate a acestora;
 • promoveze studiul în Federaţia Rusă şi să ofere informaţii cât mai detaliate despre posibilităţile de studiu în această ţară;
 • promoveze limba şi cultura române în Federaţia Rusă.

În activitatea lor, membrii LSRS Rusia au primit sprijinul Consulatului general al României în Sankt-Petersburg, al absolvenţilor secţiei de română din cadrul Facultăţii de Filologie a Universităţii de Stat din Sankt-Petersburg şi, nu în ultimul rând, al studenţilor români şi basarabeni din Sankt-Petersburg.


În curs de definitivare:

 • topul celor mai bune Universităţi din Federaţia Rusă;
 • ghid de studii - cum poţi aplica la o Universitate din Federaţia Rusă sau să obţii o bursă de studiu;
 • publicarea unor poveşti de succes ale românilor din Rusia sau interviuri cu personalităţi ce au legătură cu spaţiul cultural şi economic rusesc.

Evenimente

Ziua Naţională a României 1 Decembrie

Festivalul "Шаг навстречу" - are loc în luna noiembrie

Poza.jpg

Festivalul Internaţional al Studenţilor SPBGU organizat de către Universitatea de Stat din Sankt Petersburg

Reuniunea studenţilor români ce studiează în Federaţia Rusă


Participă şi tu

 • Înscrie-te în Ligă
 • Contactează-ne Vezi secţiunea Contact
 • Alătură-te echipei noastre ca voluntar în proiectele care urmează să se deruleze
 • Trimite-ne informaţii utile/interesante şi idei de proiecte folositoare pentru viitorii, actualii sau foştii studenţi în Federaţia Rusă
 • Vorbeşte-le prietenilor despre noi şi încurajează-i să ni se alature

Contact

Echipa LSRS Rusia îţi stă la dispoziţie. Pentru a ne contacta, foloseşte datele de mai jos:

e-mail: violeta.neagoie@ru.lsrs.ro

telefon: +8 911 227 10 14

Violeta Neagoie

Ne găseşti online pe:

  * Site-ul LSRS: http://www.lsrs.ro/
  * Facebook LSRS Rusia: http://www.facebook.com/home.php#!/pages/LSRS-Rusia/134584846559473?ref=ts
  * Blog LSRS: http://blog.lsrs.ro/