Eindhoven

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare
Casuta.png
"Flying pins" - Eindhoven (centru)

Eindhoven este un oraș din sud-estul Olandei situat în provincia Noord-Brabant, având o populație de aproximativ 214.000 de locuitori. Cel mai apropiat aeroport low-cost pentru România este în Dortmund, dar dacă nu aveți posibilitatea să mergeți acolo cu o mașină, trenul poate costa mai mult decât până la aeroportul Schiphol din Amsterdam. Acesta din urmă oferind de asemenea curse low-cost. Începând cu luna Martie din 2011, WizzAir a anunțat curse directe între Eindhoven și București.

Descriere

Eindhoven este considerat "Brainport"-ul Olandei, datorita numărului mare de job-uri axate pe cercetare oferite de numeroasele firme de renume din High Tech Campus. În acest oraș a fost fondată firma Philips și echipa de fotbal care îi poartă numele PSV.

Universități și HBO-uri

În Eindhoven se află trei universități și HBO-uri:

  • Academia de design
  • Fontys University of Applied Sciences
  • Universitatea Tehnică din Eindhoven

Academia de Design din Eindhoven este una dintre cele mai bune facultăți de design industrial din Europa. Majoritatea absolvenților acestei universități, și anume aproximativ 90%, reușesc să se angajeze ca și designeri după terminarea studiilor.

Fontys University of Applied Sciences este una dintre cele mai mari universități din Olanda. Oferă un număr de până la 200 de programe de studii la nivel de licență în diferite domenii: tehnic, medical, economic și social.

Universitatea Tehnică din Eindhoven este cea mai mare din oraș, având peste 7000 de studenți în cele 9 departamente. Conform conducerii aproximativ 25% din studenții înscriși la Master sunt străini, iar dintre doctoranzi 50% sunt străini.

care universități există, care e cea mai mare

câți studenți există, câți străini,

Organizații

Organizații studențești

Alte organizaţii

De genul fundații pentru studenți, etc

Cazare

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când cauți cazare în Eindhoven e să te înscrii la agenția Vestide cât mai devreme posibil, preferabil cu câteva luni înainte (cât mai multe cu atât mai bine). Deoarece aceasta agenție oferă servicii exclusiv studenților, iar ofertele sunt cu 30% sub prețul pieței. Din această cauză cererea este mult mai mare decât oferta, iar prioritate se oferă celor care au vechime mai mare pe situl agenției. Se oferă și un bonus pentru distanța de casă, dar distanța pentru români nu se compara cu cea pentru sud-americani sau asiatici.

Contractele de închiriere se încheie (de obicei) pe o perioadă de cel puțin un an sau în unele cazuri minim 6 luni.

ce cămine există, ce alte opțiuni există care sunt cartierele bune pentru studenți și unde nu ar trebui să stea unde se găsesc anunțuri de cazare

Costuri

Chiria lunară este între 250 - 400 Euro/persoană (incluzând apa, gaz și curent). Este posibil ca la începutul contratului de închiriere să fie nevoie de: un depozit pentru daune + o lună în avans (garanție) + lună curenta = 3 x chiria/lună. Statul Olandez oferă sprijin pentru chirie pentru studenții care nu împart un apartament cu alte persoane (în afară de soț/soție). Pentru a afla mai multe detalii click aici.

Asigurarea medicală între 14 - 45 Euro/persoană. Statul Olandez oferă sprijin pentru asigurarea medicală în valoare de 65 de Euro. Pentru mai multe informații click aici.

Mâncarea e in general mai scumpă decât în România sau alte țari precum Germania sau Franța. Supermarketurile cele mai ieftine sunt Aldi și Lidl. Un magazin multi-purpose (detergenți, rechizite, cosmetice, dulciuri, etc.) este Action.

Joburi

Momentan (până la 1 ianuarie 2014), cetățenii României și cei ai Bulgariei au impuse unele restricții la angajare, care provoacă multe firme Olandeze să fie reticente la angajarea cetățenilor din aceste țari. După terminarea studiilor în Olanda este mult mai ușor să îți găsești un loc de muncă datorită unui act valabil timp de un an. Dacă nu reușești să te angajezi în acea perioadă treburile devin mai dificile.

Studenții au ocazia de a participa la internshipuri plătite la diferite firme prestigioase. În funcție de domeniul în care studiezi poți aplica la un internship oricând ai timp, sau pentru proiectul final la Master. Câteodată se mai postează anunțuri cu joburi pe mailing-list-ul studenților internaționali: isn@listserver.tue.nl

Facilități pentru studenți

Campusul Universității Tehnice oferă un complex sportiv cu terenuri de fotbal (exterior), handbal, baschet, volei (interior). Complexul include și o piscină semi-olimpică, sală de forță și sală de fitness. În total sunt organizate cursuri pentru peste 100 de sporturi diferite. Abonamentul este aproximativ 75 de Euro pe an pentru studenți. Pentru informații mai exacte despre complexul sportiv click aici. Studenții oricărei universități pot avea acces în acest complex sportiv.

Viața de student

Studii

În general facultatea este grea și îți poate ocupa o buna parte din timp, așa că nu te aștepta sa fie mai ușor decât în România. E foarte probabil ca vei avea colegi de naționalități diferite și e interesant să faci proiecte într-o echipă mixtă.

Bicicletă

Bicicleta este un must-have, dar atenție pentru că sunt foarte scumpe aici. O bicicletă normală (fără viteze) în condiție bună începe de la 150 euro și e neapărat nouă. Un mountain-bike nou este în jur de 600 euro. Din fericire există și persoane care vând biciclete second-hand mai ieftine (40-100 euro), dar nu e cert dacă acestea sunt furate sau nu. Problema furtului de biciclete este mare și chiar dacă ai două lacăte sa nu îți lași bicicleta la gară peste noapte! (Se fură în special bicicletele arătoase.)

Reciclare

În supermarketuri precum Albert Heijn exista posibilitatea reciclării prin intermediul unui aparat în care se introduc sticle și flacoane. Pentru o sticlă de bere primești 15 cenți, iar pentru un flacon de 1,5l primești 25 de cenți.

Distracție

Joi seara este seara studenților și de obicei se organizează petreceri la barurile din facultate sau la cele din oraș. Olandezii știu să se distreze în felul lor, fac foarte multă gălăgie și beau mult. Nu există probleme cu drogurile!

Mâncat

De obicei fiecare departament are propria sa cantină. Mâncarea la cantine este in general scumpa, de exemplu un șnițel de pui cu garnitură de legume fierte este 6 euro, iar un sandwich 2,5 euro. Restaurantele au prețuri mai ridicate în funcție de locația și tipul lor. Atenție dacă ieșiți la o bere la terasele din centru, o halbă de bere poate ajunge la 5 euro, iar un pahar e cam 2.5 euro în funcție de marcă.

Vizitare

Hotelurile din centrul orașului costă în jur de 80 euro/noapte o cameră cu pat dublu. La hotelul Corso din centru există opțiunea de a dormi într-o cameră de peste 10 persoane cu aproximativ 20 euro/noapte.

Parcările sunt 2,5 euro/oră sau 6,5 euro/zi în orice parcare. Se cumpără un cupon de la automat cu monede sau card bancar.

Eindhoven nu este un oraș turistic, dar lunar sunt organizate festivaluri sau evenimente. De exemplu festivalul luminii Glow, care oferă o multitudine de expoziții artistice care implică folosirea inovativă a luminilor. Un alt exemplu este carnavalul anual dinaintea postului Paștelui, unde toată lumea participă deghizată.

În jur

ce mai exista în vecinătatea orașului, excursii care se organizează

Alte sfaturi