Doctorandus

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare

Doctorandus (drs.) este un titlu olandez recunoscut, corespunzător cu titlul romanesc licențiat (dinaintea Procesului Bologna). Cei care au titlul doctorandus pot semna cu drs. înaintea numelui propriu. În alte țări decât Olanda, a semna cu drs. produce confuzia cu cei care au multiple titluri de doctor (dr.). În Olanda, cei care au mai multe titluri de doctor (dr.) semnează cu dr.mult. înaintea numelui propriu.

În trecut, pentru femei se folosea prescurtarea dra. (doctoranda), dar acest lucru nu se mai obișnuiește.

Absolvenții unui doctoraal într-un domeniu tehnic sau agrar poartă titlul ingenieur (ir.), absolvenții unui doctoraal în drept poartă titlul meester (mr.), iar restul absolvenților de doctoraal poartă titlul doctorandus (drs.). Pe proces Bologna un doctoraal corespunde unui nivel de MSc, LLM sau MA. Aceste grade sunt însă rezervate celor care le primesc ca atare, însă ei pot folosi titlurile olandeze corespunzătoare disciplinei absolvite (ir., mr. sau drs.). Absolvenții de doctoraal pot alege să semneze fie cu prescurtarea olandeză corespunzătoare disciplinei absolvite înaintea numelui propriu (ir., mr. sau drs.), fie cu M (de la Master) după numele propriu.

Formula de adresare către un doctorandus este „de weledelgeleerde heer/mevrouw”, care tradusă ar însemna „nobil-învățatul domn/nobil-învățata doamnă”. Formula de adresare către un ingenieur (ir.) sau meester (mr.) este „de weledelgestrenge heer/mevrouw”, care tradusă ar însemna „nobil-întăritul domn/nobil-întărita doamnă”. Formula de adresare către un doctor (dr.) este „de weledelzeergeleerde heer/mevrouw”, care tradusă ar însemna „nobil-foarte-învățatul domn/nobila-foarte-învățată doamnă”.