Doctor

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare

Doctor, prescurtat dr. este un titlu academic ce se primește după studii aprofundate și cercetare într-un domeniu. În latină doctor înseamnă învățător. De regulă studiul doctoral durează cel puțin trei ani, implică cercetare pe un subiect ales și publicarea unor lucrări de specialitate. În mod obișnuit doctoratul este al treilea ciclu de studii universitare și începe după Master. Doctoratul este cel mai înalt grad de educație formală.

  • PhD nu este (numai) un doctorat în filosofie ci un doctorat în general, deși această confuzie apare des, fiind datorată traducerii literale a gradului Doctor of Philosophy. Totuși, diferența între gradul american PhD și gradul european doctor (dr.) este că în Europa doctorii sunt obligați să susțină (să apere) o cercetare originală în fața unui comitet format din alți doctori.
  • Titlul de doctor poate să fie și un titlu onorific, fără ca persoana care îl poartă să fi absolvit cu adevărat un ciclu doctoral la acea universitate. Acest titlu se numește Doctor Honoris Causa și este acordat numai persoanelor cu realizări excepționale într-un domeniu științific, artistic sau politic.
  • Gradul doctor nu este același lucru cu titlul medic. De exemplu un doctor în chimie nu poate trata pacienți fără sa fi absolvit o facultate de medicină, iar faptul ca cineva este medic nu înseamnă neapărat că are gradul doctor (dr.).

În Olanda formula de adresare către un doctor (dr.) este „de weledelzeergeleerde heer/mevrouw”, care tradusă ar însemna „foarte-bine-învățatul domn/foarte-bine-învățata doamnă”.