Discuție:Infostud/Olanda

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare

Obiectia de constiinta

Pare ciudat ca anumiti oameni credinciosi nu au voie sa incheie asigurari. Este totusi adevarat. Despre obiectia de constiinta vezi http://nl.wikipedia.org/wiki/Gemoedsbezwaard#Verzekeren Tgeorgescu 7 octombrie 2009 23:14 (UTC)

Permis rezidenţă

Azi am fost să aplic pentru permisul de rezidenţă la primăria Delft. Ei nu oferă ceea ce oferă IND, dar mi-au spus că dacă "register with the communality" nu este necesar să mai aplic la IND. Această înregistrare este absolut gratuită. Nu este necesar decât un formular de 2 pagini şi o copie după buletin pe care o fac ei. Ulterior trebuie adus şi certificatul de naştere internaţional cu apostilă, dar lipsa lui nu împiedică inregistrarea. Deni

Asta nu e tot adevarul. Primaria (comuna) inscrie persoanele in registrul GBA (registrul locuitorilor). Asta e un prim pas. In principiu, dupa obtinerea acestei inscrieri, rezidentii sunt obligati sa se inscrie la IND. Dar, in mod tipic olandez, neinscrierea la IND nu se pedepseste (ma refer la cetatenii europeni). Prin a nu te inscrie la IND nu-ti pierzi dreptul de sedere (ca cetatean european). A primi card de cetatean european sau permis de sedere este util in a dovedi ca ai drept de munca 10 ore de munca pe saptamana (ca student strain). Plus ca ramai cu constiinta impacata ca ti-ai indeplinit obligatia legala. Tgeorgescu 16 octombrie 2009 16:20 (UTC)
A, si sa nu uit: la un an de la acordarea primului card/permis, ceri din nou unul. In acest mod primesti drept de munca (fulltime), deoarece romanii si bulgarii care au petrecut 12 luni cu drept de munca in Olanda primesc liber la munca in Olanda. Tgeorgescu 16 octombrie 2009 16:23 (UTC)
multumesc pentru clarificari! deni

Biciclete

Bicicletele noi sunt mai scumpe, in general de la 150 euro in sus, iar cele la mana a doua pot fi achizitionate de pe la 40 pana pe la 100 de euro (si chiar mai mult), din flee markets sau de la studentii care isi termina studiile. Furtul de biciclete este ceva curent in Olanda si de aceea este in general recomandat sa cumperi o bicicleta la mana a doua (care sa nu arate prea spectaculos), un lant bun si mai ales sa nu cumperi de la asa-zisii "junkies" de pe strada, care ofera biciclete furate in schimbul unor preturi foarte mici.

Corecturi

Nu m-am dumirit la ce se refera "fiecare organizatie de invatamant superior are o relatie cu o banca". Universitatile pot avea unul sau mai multe conturi bancare, la una sau mai multe banci. Plata studiilor nu este obligatoriu sa se faca prin cont bancar olandez, dar in caz ca se opteaza pentru plata in rate este necesar un cont bancar olandez. De exemplu studiile pot fi platite cash, prin transfer bancar, cu tranzactie PIN, eventual chiar cu carte de credit. Important este ca universitatea sa primeasca banii din partea studentului. Contul bancar olandez este necesar pentru platile efectuate de DUO, DUO platind prin transfer bancar.