Bachelor

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare

Bachelor este un titlu academic ce se oferă de regulă după primul ciclu de studii universitare. Durata poate să varieze de la 3 ani în Europa, la 4 ani in SUA, sau la mai mult pentru unele specializări (inginerie, medicină). De regulă după ciclul de bachelor urmează master.


Clasificare

Există nenumărate moduri de clasificare a bachelor-urilor, dar cel mai uzual se pot întâlni pe lângă bachelor în drept, medicină sau inginerie, Bachelor of Science ( BS, BSc, ScB) respectiv Bachelor of Art (BA, AB). Diferenţa dintre Bachelor of Science şi Bachelor of Arts nu este mereu clară, dar criteriile pot să fie numărul de cursuri din domeniul ştiinţelor exact sau sociale vs. numărul orelor din domeniul humanities, respectiv măsura în care abordarea este practică vs. abordare teoretico-academică.

Există şi multe alte moduri de a clasifica bachelorurile şi deci şi prescurtări şi titluri.


Europa

În Europa Bachelorul a fost introdus relativ recent odată cu Procesul Bologna prin care se sincronizează educaţia undergraduate la nivel european. Deoarece în trecut exista în fiecare ţară alt sistem, şi sistemele încă se ajustează, există încă diferenţe semnificative între ce înseamnă un bachelor în ţara A vs ţara B. Se recomandă consultarea sistemului educaţional universitar al ţării de interes. Trebuie luat în considerare faptul că titlurile academice specifice ţărilor UE reprezintă toate un titlu de bachelor în cazul în care au fost acordate după iniţierea procesului Bologna. Cele acordate anterior sunt un subiect mai complex.