Team/Ovidiu Dan

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare

Vice Presedintele Adjunct de Proiecte LSRS - ovidiu.dan@lsrs.ro

OvidiuDan.jpg

Doctorand în Computer Science la Lehigh University (Bethlehem, PA, USA)


(unele paragrafe au fost pregatite pentru un articol ce a aparut in Adevarul de Seara)


Am terminal școala generală la Nr. 4, acum Gimnaziul Europa. Am știut ce carieră vreau să am din clasa a 2a, când au adus primele calculatoare 286 la Nr. 4. După școală mi-am continuat studiile la Colegiul Național “Al. Papiu Ilarian”, la mate-info, info intensiv. La Papiu am avut-o profesoară de matematică pe doamna Angelica Mășcășan, și pe Kovács Barna ca și profesor de informatică. În timpul liceului am început să mă ocup de rețeaua de calculatoare a Papiului. Și acum, după 4 ani de la absolvire, sunt încă administrator al conexiunii de Internet a liceului, de la distanță.


În clasa a 11a am început procesul de admitere la facultate în SUA. Am dat toate examenele necesare, un fel de BAC american, după care am aplicat la peste 25 de facultăți. Din lipsă de informații, am făcut mai multe greșeli în procesul de admitere, printre care și faptul că am aplicat la prea multe facultăți, nu am contactat facultățile înainte de a aplica, sau că nu am cerut păreri despre eseele de admitere de la englezi nativi. Am fost primit doar de câteva dintre facultățile unde am aplicat. Nici una dintre aceste faculăți nu mi-au dat o bursă integrală. Există cel puțin o persoană care a învățat din greșelile mele și a fost admisă anul următor cu bursă în SUA.


Facultatea am urmat-o la INHOLLAND University Amsterdam, în Olanda. La terminarea facultății am primit o diplomă de Bachelor of Engineering în IT, adică inginer în Tehnologia Informației. Cum în Europa există foarte puține oportunități de burse pentru a urma o facultate în întregime, am fost nevoie să îmi plătesc facultatea din surse proprii. În timpul liceului am co-fondat un site de știri generale ce a ajuns la 6 angajați și 3 milioane de cititori lunar. Părinții mei m-au ajutat cu jumătate din bani, și eu mi-am vândut site-ul pentru a face rost de restul de bani.


Tipul de facultate pe care am urmat-o eu (hogeschool) pune foarte mult accent pe abilități practice. Programa școlară este modificată aproape anual și este influențată de nevoile firmelor ce vor angaja absolvenții odata ce aceștia își termină studiile. Limba de predare la programul urmat de mine a fost engleza. Doar unul dintre colegii mei era olandez, restul erau din tări asiatice sau din Europa de Est. Am terminat școala după 3 ani și jumătate, cu 6 luni mai devreme decât colegii mei, cu cea mai mare medie din ultimii ani.


Cursurile facultății din Olanda erau sub nivelul cu care eram obișnuit în Târgu-Mureș la Papiu, deci am avut timp pentru activități extrașcolare. Împreună cu Horațiu Mocian, un prieten ce urma facultatea la “Petru Maior” în Târgu-Mureș, am început un proiect de cercetare de pe urma căruia am publicat două lucrări ce au fost acceptate la conferințe internaționale. Acest proiect încercăm să-l transformăm într-o companie ce se ocupă cu monitorizare media folosind inteligență artificală.


La sfârșitul anului trecut am început procesul de admitere la doctorat în SUA. Folosindu-mă de experiența din liceu, și de sfaturile multor persoane ce m-au ajutat necondiționat, am aplicat la 11 facultăți. Cel puțin 5 dintre ele m-au acceptat cu bursă integrală. Cred că cel mai important motiv pentru care am fost acceptat a fost proiectul de cercetare pe care l-am co-fondat. Voi începe doctoratul în august. După ce îl termin doresc să mă întorc in țară și să devin profesor universitar, sau să îmi deschid o firmă de IT.


De la începutul acestui an sunt implicat în departamentul de proiecte al Ligi Studenților Români din Străinătate, un ONG sub patronajul Senatului, ce reunește 2000 de studenți români plecați la studii în străinătate. Această Ligă are ca scopuri atât ajutarea tinerilor români să plece la studii în străinătate, cât și aducerea lor înapoi în țară. Puteți afla mai multe informații despre noi la http://www.lsrs.ro/.


Unul dintre proiectele Ligii este Caravana LSRS. Între 15 iunie și 6 iulie predăm cursuri despre aplicat la facultate în State, în 6 orașe din țară. În fiecare oraș ținem un curs de o zi, în paralel în 2 săli. Într-una dintre săli predăm elevilor, și în cealaltă studenților. În Târgu-Mureș cursurile se vor ține pe data de 6 iulie, la Colegiul Papiu, de la ora 10. Cursurile sunt gratuite, dar inscrierea este obligatorie la http://caravana.lsrs.ro/. Eu predau cursul pentru studenții ce doresc să meargă la master sau doctorat. Diana Hașegan predă cursul pentru liceeni ce doresc să facă facultatea (studiile de licență) în SUA.


Motivul pentru care sunt implicat în Caravana LSRS este de a mă asigura că alții pot să afle informații corecte și complete despre admiterea la facultate în SUA, și că nu vor face aceleași greseli ce le-am facut eu când am aplicat în SUA pentru prima dată.


Mai multe informații puteți găsi în CV-ul lui Ovidiu: http://www.ovidiudan.com/

Contact

Poți intra în legătură directă cu Ovidiu Dan prin următoarele mijloace:

  • Email: ovidiu.dan@lsrs.ro
  • Telefon SUA: +1-484-893-0253
  • GTalk/Jabber: zmarty@gmail.com
  • Skype: smartystg