Tampere

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare
Casuta.png


Tampere este un oraş în Finlanda, în provincia. alte câteva informaţii relevante


Descriere

Orasul are putin peste 200.000 locuitori, ceea ce desi nu inseamna un oras mare dupa standarde europene, in Finlanda il claseaza pe locul 3 (dupa capitala Helsinki, si portul Turku). Si cu toate astea, Tampere este cel mai mare oras scandinav care nu este port maritim. Insa ca suprafata ocupata, Tampere este cu adevarat un oras mare, pentru ca este construit cu o densitate foarte mica. Abia in ultimii ani, in urma cresterii semnificative a pretului terenurilor, metoda de constructie in Tampere a inceput sa capete caracteristica specific urbana: constructia pe verticala.

Universităţi

Tampere are doua universitati: University of Tampere (www.uta.fi) si Technical University of Tampere (www.tut.fi). Cele doua sunt comparabile ca marime si ca reputatie.

Organizaţii

Organizaţii studenţeşti

Alte organizaţii

de genu fundaţii pt studenţi, etc


Cazare

In Tampere exista o singura organizatie care asigura cazarea studentilor (indiferent la ce universitate sunt inscrisi). Aceasta se numeste TOAS (www.toas.fi).

Cazarea se face doar 1 persoana / camera. Mai multe nu se poate (eventual doar daca nu anunti, insa n-as recomanda asta pentru ca altcineva ar putea denunta). Apartamentele tipice sunt studio (1 pers), de 2 persoane si de 3 persoane. Pretul cazarii depinde de locatia caminului (cat de aproape este de Universitati), si cand a fost ultima renovare majora.

Toate apartamentele din caminele studentesti au bucatarii si bai proprii complet utilate. Nu exista conceptul de bucatarie sau baie comuna (de exemplu pe etaj). Doar saunele pot fi comune pe palier la caminele mai vechi, desi exista o tendinta de a utila fiecare apartamentu cu sauna ei la caminele nou construite.

Caminele nu sunt toate inghesuite in acelasi loc, ele sunt raspandite prin oras (desi exista anumite grupuri de camine localizate aproape una de alta). Ca regula, caminele sunt situate astfel incat ori sunt foarte aproape de universitate (cateva sute de metri), ori au conexiuni bune cu autobusul catre universitati.

Ca cost tipic per student, cazarea poate fi intre 200 si 400 de euro pe luna.

Costuri

Nu exista magazine mai ieftine sau mai scumpe pentru studenti. Si in general preturile la produse in magazine (cele alimentare) sunt cam aceleasi. Alegerea magazinului se face in special dupa localizare si diversitatea magazinului (ori daca domnisoara de la caserie este foarte frumoasa).

Joburi

unde pot lucra studenţii? unde găsesc anunţuri de joburi


Facilităţi pentru studenţi

- Biblioteci de cartier, biblioteca municipala si bibliotecile universitatilor.
- Transportul in comun redus.
- Reducere la unele restaurante si localuri (si in special la ora de pranz: 11:00-14:00)
- Reducere la unele bazine sportive si complexe spa.

Viaţa de student

Ieşit în oraş

Festivalul orasului in mijlocul lui Iunie. In rest in centrul orasului sunt prea multe localuri pentru a le insira. De toate pentru toti: baruri normale, baruri gay/lesby, irish pubs, centre de biliard, centre de bowling, etc.

Preturile la bar: o bere 5-7 euro, un suc 3-5 euro, un meniu de mancare 7-9 euro. Bilete de cinema: 8-15 euro (depinde de film)

In weekend (vineri si sambata seara) se poate foarte usor sa stai cate o jumatate de ora sa intri in bar. Asa ca inarmati-va cu rabdare, ori veniti din timp.

Multe baruri si localuri au intrarea libera doar pana la o ora (22:00 sau 23:00) dupa aceea o taxa (3-5 euro) este perceputa. Pe timpul iernii cand lumea poarta haine groase, o alta taxa de 2 euro este perceputa pentru lasarea hainei la garderoba, iar acest lucru este obligatoriu (nu ai voie sa intri in bar cu paltonul pe tine, asa ca dai banul).

Mâncat

Ambele universitati au fiecare mai multe cantine care sunt mult mai ieftine (2 euro/meniu). Insa in general este bine stiut ca desi mancarea este sanatoasa nu este la fel de gustoasa ca la restaurante.

Vizitare

unde se sta daca vrei sa vizitezi orasul, ce sa vezi, ce sa nu vezi


În jur

Lacuri si paduri peste tot! Hikingul este o adevarata placere. Vara este lumina aproape tot timpul, asa ca te poti plimba prin padure fara lanterna si noaptea.

Alte sfaturi

Este foarte bine sa se lase grozavismele si smecheriile acasa. Desi sunt o societate foarte linistita si calma, toata lumea are un telefon in buzunar si nu se sfiesc deloc sa sune imediat politia pentru (aparent) cele mai mici nereguli sau teribilisme. Cu alte cuvinte: comportati-va civilizat.