Infostud/Slovenia

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare

Universitati si specializari

University of Nova Gorica

Nova.jpg

Website: http://www.p-ng.si/en/

Contact: info@ung.si

Descriere

Universitatea din Nova Gorica îşi propune să fie un centru de cercetare independent, orientat inspre studenti şi o universitate prietenoasa, în care cunoaşterea se formează printr-o relaţie armonioasă între studenţi şi cercetători, astfel încât cunoştinţele sa poata fi transferate la generaţiile tinere şi în mediul de afaceri.

Programe cu predare in limba engleza:

Licenta:


Master:


PhD:


Cerinte de admitere:


Taxe de scolarizare: Studentii cu cetatenie slovena sau membrii ai UE sunt scutiti de taxele de scolarizare pentru programele de nivel 1. Taxele de scolarizare pentru nivele 2 si 3 variaza intre 2500 si 4500 euro. Pentru informatii mai detaliate referitoare la taxele de scolarizare vizitati urmatorul link: http://www.p-ng.si/en/academic-programmes/fees/

Burse: http://www.p-ng.si/en/student-guide/scholarships/University of Ljubljana

Ljubljana.JPG

Website: http://www.uni-lj.si/en/about_university_of_ljubljana.aspx

Contact: pr@uni-lj.si

Descriere:

Universitatea din Ljubljana are o bogată tradiţie in eudcatie si este considerata ca o universitate foarte mare, cu mai mult de 63000 de studenti. Aproximativ 4000 cadrelor didactice din învăţământul superior sunt angajaţi în cele 22 de facultăţi, 3 academiile de arte şi un colegiu universitar ale Universitatii din Ljubljana.

Universitatea a fost fondată în 1919, pe baza de secole de tradiţie educationala, rămânând singura universitate din Slovenina pentru o jumătate de secol. Universitatea este situata în Ljubljana, capitala Sloveniei, un oraş relativ mare central-europene, cu peste 300.000 de locuitori. Studentii reprezinta mai mult de o şeptime din populaţie, dând oraşului un caracter tineresc şi plin de viaţă.

Biroul central al universităţii şi majoritatea şcolilor sunt situate în centrul orasului Ljubljana. Mai multe clădiri noi şi moderne ale Universitatii din Ljubljana sunt situate la periferia oraşului. Universitatea este renumita pentru programele de calitate pe care le ofera. Peste o jumătate din programele de studiu în anul universitar 2007/2008 vor fi oferite în conformitate cu Declaraţia de la Bologna.

Programe cu predare in limba engleza:

Licenta:


Masterat:

PhD:

Cerinte de admitere

Question.jpg

Cerintele de admitere pentru studiile de licenta sunt:

 • diploma de bac sau de scoala profesionala (pentru anumite cursuri vocationale)tradusa si legalizata in slovena
 • foaia matricola tradusa si legalizata
 • pentru anumite facultati se cere si un atestat de limba slovena
 • la unele facultati (arhitectura, muzica etc.) se da examen de admitere. Mai multe informatii despre aceste examene se gasesc pe site-ul respectivelor universitati.


Cerintele de admitere pentru cursurile de master sunt:

 • diploma de licenta (deseori trebuie ca media sa fie mai mare de 8)tradusa si legalizata
 • foaia matricola tradusa si legalizata
 • atestat de slovena sau engleza (in functie de curs)
 • descriere a tezei, proiectului, subiectului de cercetare
 • scrisori de recomandare (in functie de universitate).

Costuri de scolarizare

Taxele universitare se apropie de cele in Romania (in unele cazuri nu se percep taxe) iar pt cursurile de master sau phd taxele sunt intre 1000- 4500 Euro.

Finantare

Money.jpg


Pt cei care doresc sa studieze in Slovenia esista si anumite burse sau ajutoare financiare:

 • Biroul Ocuparii Fortei de Munca (Republiški zavod za zaposlovanje) publica in fiecare an oferta de burse profesionale – oferita de companii, publicata in luna martie in revista biroului, burse nationale si ZOIS, burse oferite de diferite fundatii- criteriile sunt diferite, de la social, regional, politic etc iar unele dintre fundatiile care ofera burse sunt: The Foundation of dr Anton Trstenjak, Foundation Ana, Slovene scientific foundation, Educational foundation of Pomurje region, Foundation Ajda at Peasants Society, Student development fund of the Faculty of Economics, etc..
 • In colaborare cu banca Abank Vipa exista si un sistem de creditare pentru a plati taxele universitare- conditiile sunt: asigurarea creditului (giranti, martori, proprietari etc.), costul contractului este 1% din valoarea creditului
 • Si alte banci prezente in Slovenia ofera burse avantajoase petru studenti


Viata de student in Slovenia

Inainte de a ajunge

Gasirea unui apartament

Telefonul mobil

Subventii pentru masa

Sport

Costuri vietii in general

Din punct de vedere financiar, Slovenia nu este o tara foarte scumpa. Preturile din Ljubljana sunt foarte apropiate de cele din Bucuresti (uneori chiar mai mici) iar restul oraselor au preturi chiar mai scazute. Universitatile au camine de studenti iar daca nu mai gasiti locuri, chiriile sunt accessibile (pe panourile de la Universitate se gasesc anunturi de camere libere in apartamente de studenti). De obicei Universitatile au birouri care se ocupa de studenti straini si ofera ajutor: cazare, burse, legal counciling etc. Chiria prin agentii imobiliare nu este recomandata deoarece preturile cresc, comisionul este mare etc. In Ljubljana o camera single intr-un apartament poate sa ajunga pana la 250 Euro iar o camera cu 2 paturi 125 Euro. Imediat ce ati ajuns in Slovenia trebuie sa raportati la cel mai apropiat birou de politie faptul ca va aflati in Slovenia (daca nu depasiti durata de 3 luni). Daca se depasesc cele 3 luni atunci va fi nevoie de un permis de sedere care se poate obtine de la Oficiul Administrativ din Ljubljana- Departamentul Relatii cu Strainii. (mai multe informatii va vor fi oferite de la Universitate, unde va vor ajuta sa obtineti aceste acte).

Groceries.jpg

Preturile la care ar trebui sa se astepte un student in Ljubljana (cel mai scump oras din Slovenia)sunt:

 • Chirie/luna : Euro 250 (single room), 125 (double room), 85 (camin studentesc)
 • Telefon mobil : Euro 5 (Sim cu 5 Euro credit fara telefon)
 • Internet/luna (la camin este inclus, in private accomodation uneori nu) : Euro 15
 • Mancare in restaurant si cantina/masa: 2,5 euro/masa (felul I, felul II si desert, dar numai cu bonuri de masa)
 • Mancare la supermarket: paine(), ulei(), bere(), cartofi(), lapte(), suc(), oua(), faina(), margarina()
 • Filme/Pubs/luna: 20 dar se poate si mai mult
 • Abonament autobuz si alte transportur/luna: Euro 17


Lista programelor de studiu acreditate

Întrebări frecvente

LJUBLJANA

Help with finding a room in Ljubljana is on www.lifeinljubljana.si/flats and rooms@sou-lj.si If you are selling or buying something, if you are looking for/offering a ride somewhere, go to www.lifeinljubljana.si - FORUM Check out our new Facebook profile: RECEPTION INTERNATIONAL-OFFICE (feel free to ask a question if we are online:)

www.uni-lj.si

MARIBOR

http://www.uni-mb.si/podrocje.aspx?id=257

University of Primorska- Università del Litorale http://www.upr.si/it/Univerza/

University of Nova Gorica http://www.p-ng.si/en/

Directiva 36/2005/EC

Această directivă prevede accesul pe piața muncii în statele UE, fără recunoașterea diplomelor, pentru medicii, medicii dentiști, farmaciștii, asistenții medicali generaliști, moașele, medicii veterinari și arhitecții dintr-o țară a UE. Tuturor practicanților anumitor profesii medicale (autohtoni sau străini) li se poate cere să fie înscriși în registrul național al practicanților de profesii medicale pentru a practica într-o anume țară din UE. Arhitecților li se poate cere să fie înregistrați în registrul național al arhitecților.

Acest acces se referă la accesul în șapte profesiuni reglementate, nu ține loc de document de ședere. Celor care nu au drept de muncă în respectivul stat al UE li se permite însă să înceapă o afacere pe cont propriu.

Recunoașterea europeană a diplomei de inginer

Inginerii pot obține titlul Eur. Ing. din partea en FEANI prin ro AGIR sau altă organizație membră a FEANI.

Notă: titlul Eur. Ing. nu este recunoscut de către Italia și nu poate fi obținut și/sau purtat în Italia, deoarece membrului italian al FEANI nu îi este permis să se substituie autorităților italiene de recunoaștere a diplomelor străine. A purta titlul profesional Eur. Ing. în Italia ar introduce confuzie cu titlul profesional italian, titlu care poate fi acordat doar de către administrația educațională italiană. În Italia se pot purta numai titlurile permise de legile italiene și numai conform acestor legi. În schimb, cei care au primit titlul de inginer în Italia pot cere titlul Eur. Ing. din altă țară europeană.

Alte surse de informare

Condiții de ședere într-un alt stat al Uniunii Europene

De la 1 ianuarie 2014, cetățenii români au liber la muncă în 27 de țări din UE. Dreptul de muncă nu este același lucru cu dreptul de ședere, deși în general cetățenii români care au de muncă au și drept de ședere în statele membre ale UE.

Conform Directivei 2004/38/EC, ca afirmație generală, șederea liberă a unui cetățean european și a membrilor săi de familie într-un alt stat al UE durează maxim trei luni.

De asemenea, statele UE pot interzice intrarea pe teritoriul lor a cetățenilor din alte state UE care reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, siguranța publică sau al căror acces este interzis printr-o măsură de administrație publică.

„În țările membre ale Spațiului Schengen, cetățenii români au dreptul legal de ședere o perioadă de 90 zile într-un interval de 6 luni, potrivit articolul 20, paragraful 1, din Convenția de aplicare a Acordului Schengen. Pot fi făcute mai multe călătorii în acest interval, dar totalul zilelor de ședere nu trebuie sa depășească 90, de la data primei intrări în Spațiul Schengen.

După consumarea celor 90 zile, cetățeanul român are obligația de a părăsi Spațiul Schengen, putând reintra, la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la data primei intrări.”
Poliția de frontieră, România

Pentru șederea de mai mult de trei luni trebuiesc îndeplinite condițiile de la Art. 7 al directivei. Acesta prevede că au drept de ședere cetățenii Uniunii care îndeplinesc unul din punctele (a), (b) sau (c) și membrii lor de familie, conform punctului (d):

a) cei care muncesc (legal) sau sunt self-employed (persoană fizică autorizată) în statul respectiv;
b) au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv și au totodată o asigurare medicală cuprinzătoare;
c) - sunt înscriși ca studenți la o unitate de învățământ publică sau privată acreditată sau finanțată de statul respectiv, inclusiv în învățământul profesional, și
- au o asigurare medicală cuprinzătoare și asigură totodată statul respectiv printr-o declarație sau alt mijloc echivalent că au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv pe durata șederii lor;
d) sunt membri de familie ai unui cetățean al Uniunii care îndeplinește condițiile de la punctele (a), (b) sau (c).

Conform art. 14, dacă cetățenii europeni și membrii lor de familie au intrat în statul gazdă pentru a căuta de muncă, ei nu vor fi expulzați dacă dovedesc că ei continuă să-și caute de muncă și că au o șansă reală de a fi angajați, cu excepția cazurilor prevăzute de măsuri de administrare publică, de siguranță publică sau de sănătate publică.

Unele state impun cererea unui document de ședere într-un anumit număr de zile de la intrarea în țara respectivă într-un scop de ședere care cade sub art. 7. A nu-l cere la timp poate fi pedepsit cu amendă sau reținere (detenție), dacă dreptul acelui stat prevede acest lucru.

A comite infracțiuni grave sau a primi ajutor social (peste 50% din venit) constituie temeiuri de expulzare. Cel din urmă temei nu se aplică azilanților recunoscuți și rezidenților pe termen lung ai UE. Expulzarea cetățenilor europeni dintr-un stat al UE poate fi contestată în trei instanțe înainte de rămâne definitivă.

Dovedirea cetățeniei europene se face în baza pașaportului sau buletinului de identitate, care constituie documente de călătorie (permisul de conducere și documentul de ședere nu constituie dovezi ale cetățeniei). Legitimarea cu documentul de ședere se poate face doar în statul în care a fost emis, în restul țărilor UE el are doar valoare de viză de intrare în statul care l-a emis sau de viză Schengen în cazul emiterii de către un stat membru al Acordului de la Schengen.

Cei care au permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene îl pot preschimba pe un nou permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene, emis de statul în care se mută, cu condiția să aibă un scop de ședere permanentă recunoscut de lege. Acest permis conferă drept la ajutor social în statul care l-a emis. Danemarca, Irlanda și Marea Britanie nu participă la preschimbarea acestor permise.

Șederea într-un alt stat al UE este explicată în detaliu de Ministerul Administrației și Internelor în ro Ghidul românului în UE.

Surse de informare asupra dreptului de ședere

Ghiduri

UE:

Dreptul de muncă al cetățenilor români în UE: