Infostud/Norvegia

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare

up

Norway flag.jpg

Norvegia a devenit o ţară preferată în rândul studenților internaționali pentru realizarea studiilor universitare şi postuniversitare. Având o gamă variată de cursuri de înaltă calitate, instituțiile norvegiene de învățământ superior reprezintă o destinație ideală pentru studii. Nici măcar locul deținut de Norvegia în topul celor mai scumpe țări nu îi descurajează pe studenţi să aplice, fiind conştienţi de nivelul ridicat de educaţie pe care îl vor primi.

De ce Norvegia?

Geirangerfjord
Aurora Boreală
Midnight Sun
Ski
Aker Brygge, Oslo

Norvegia oferă o experiență unică:

• Fiorduri (Geirangerfjord, Nærøyfjord, Lysefjord)

• Parcuri naționale (Jotunheimen, Jostedalsbreen)

• Aurora Boreală

• Zile în care soarele nu apune ("Midnight Sun")

• Aer curat și un peisaj incredibil

• Vara: drumeții, rafting, alpinism

• Iarna: ski & snowboard, pescuit la copcă, plimbări cu snowmobilul sau cu sania trasă de reni

• Capul Nord – cel mai nordic punct al Europei

• Drumul cu trenul dintre Oslo și Bergen – cel mai impresionant din lume, conform mai multor clasamente internaționale

• Moștenirea culturală a vikingilor

• Țara cu cel mai înalt standard de viață din lume (conform Human Development Index – HDI)

• Capitala Oslo (cu Aker Brygge, Akershus Slott, Frammuseet, Holmenkollen, Kongelige Slott, Munch-Museet, Norsk Folkemuseum, Norske Opera & Ballett, Oslo Rådhus, Stortinget, Vigelandsparken, Vikingskipshuset)

• Orașele Bergen, Trondheim, Stavanger și Tromsø

Generalități despre sistemul de învățământ superior

• Sistemul Bologna

Sistemul de învățământ norvegian funcționează conform standardului european, reglementat prin Declaraţia de la Bologna referitoare la învăţământul superior. Așadar, studenții ce urmează cursurile universităților de aici pot obține cu ușurință recunoașterea în alte țări a calificărilor obținute.


• Structura diplomelor

Marea majoritate a studiilor superioare se derulează în 3 etape:

• licenţă (trei ani)

• masterat (doi ani)

• doctorat (trei ani)

Există totuși și anumite programe specializate (medicină, medicină veterinară, psihologie şi teologie), care au o structură diferită a diplomelor, extinsă pe o durată de patru-şase ani. De asemenea, colegiile universitare oferă o serie de programe de meserii, care nu se regăsesc în cadrul universităţilor și care durează în mod normal între doi şi patru ani.


• Sistemul creditelor - ECTS

Cursurile universitare se măsoară în credite, în conformitate cu'Sistemul European de Transfer şi de Acumulare a Creditelor (ECTS). Un an universitar complet echivalează cu 60 de credite ECTS („studiepoeng”).


• Sistemul de calificative

Studenţii sunt evaluaţi conform unei sistem de calificative care merge de la A (cele mai bune rezultate) până la F (respinşi), unde E este calificativul de trecere. Totuşi, la unele examene se utilizează sistemul Admis sau Respins.


• Taxe de scolarizare

Ca regulă generală, universitățile și colegiile universitare de stat din Norvegia nu percep taxe de școlarizare de la studenții internaționali. Totuși, există și anumite excepții în cazul anumitor programe şi a unor instituţii particulare.


• Durata anului universitar

Anul universitar se derulează între mijlocul lunii august și mijlocul lunii iunie.

Unde poţi studia în Norvegia?

Principalele centre universitare din Norvegia

În funcţie de domeniul în care vrei să-ţi urmezi studiile, poţi alege cursuri la universităţi din diverse oraşe, cele mai importante fiind: Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger şi Tromsø.

Sistemul de învățământ superior din Norvegia cuprinde:

• 7 universităţi

• 9 colegii universitare specializate

• 23 de colegii universitare de stat

• 2 colegii naţionale de artă

• 16 de colegii universitare private

Cele mai importante instituții de învățământ superior din Norvegia:

Universitatea din Oslo („Universitetet i Oslo” - UiO) este cea mai veche, mai mare și mai prestigioasă instituție de învățământ superior din Norvegia, fiind situată în capitala țării. A fost fondată în 1811, când Norvegia era încă sub dominație daneză. Actualmente atrage aproximativ 30.000 de studenți și are în jur de 4.600 angajați. Faptul că prin băncile ei au trecut 4 laureați ai premiului Nobel demonstrează calitatea programelor de cercetare desfășurate în cadrul acesteia.

Universitatea din Bergen („Universitetet i Bergen” - UiB) a fost fondată în 1946. Activitatea didactică de care beneficiază cei aproximativ 14.500 de studenți este concentrată în două zone. În Årstadvollen sunt prezente secțiile de medicină și stomatologie, iar celelalte facultăți (știinte naturale și sociale, psihologie, arte, drept) își desfăsoară activitatea în Nygårdshøyden.

Universitatea din Tromsø („Universitetet i Tromsø” - UiT) este, din punct de vedere al amplasamentului, cea mai nordică universitate din lume. A fost fondată în 1968 și este cea mai mare instituție de cercetare și învățământ superior din partea de nord a Norvegiei, având în jur de 9.000 de studenți. Activitatea se concentrează în principal pe probleme legate de zona arctică.

Universitatea Norvegiană de Științe și Tehnologie („Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet” – NTNU) este localizată în Trondheim și e a doua universitate norvegiană ca și mărime, cu circa 20.000 studenți. Așa cum sugerează și numele, este principala instituție de cercetare și învățământ superior responsabilă pentru educarea viitorilor ingineri și oameni de știință ai țării. De asemenea, oferă și programe în medicină, științe sociale, arte, muzică, arhitectură. În cadrul universității se desfășoară anual în jur de 2.000 de proiecte de cercetare și dezvoltare. De asemenea, găzduiește câte 20 – 30 de conferințe științifice majore anual.

BI - Norwegian School of Management din Oslo a fost fondată în 1943, ca o fundație privată care oferea cursuri serale de contabilitate. Actualmente a devenit o școală de business cu o reputație excelentă la nivel internațional. Este cea mai importantă instituție norvegiană de învățământ superior în domeniile de business economics and administration, marketing și management. BI este a doua cea mai mare instituție de învățământ superior din Norvegia și cea mai mare școală de business din Europa, cu peste 20.000 de studenți. Este singura instituție academică din Norvegia care oferă programe fulltime cu predare în limba engleza, atât pentru ciclul licență, cât și pentru programele de masterat și doctorat.

Lista completă a instituțiilor de învățământ superior din Norvegia este disponibilă aici

Cerinţe de admitere

Pentru a fi acceptat într-o universitate din Norvegia, trebuie să îndeplineşti câteva cerinţe minime, care pot fi vizionate accesând acest site:

http://www.nokut.no/Documents/NOKUT/Artikkelbibliotek/Utenlandsk_utdanning/GSUlista/GSU-listen_ENG.pdf .

Pentru studenţii români, este suficient trimiterea diplomei de bacalaureat şi a rezultatului testului de limba engleză (IELTS, TOEFL sau Cambridge). Fiecare universitate, însă, poate cere un anumit scor sau alte documente suplimentare (foaie matricolă pentru anii de liceu, scrisoare de recomandare sau un eseu), cerinţe care vor fi afişate pe site-ul facultăţii. Pentru cursurile unde predarea se va face în norvegiană, se va cere şi un certificat care atestă cunoaşterea acestei limbi la un nivel ridicat.


Studii de licenţă

Diploma de licenţă este oferită de toate universităţile de stat, colegii sau instituţii private după terminarea celor 3 ani de studii. Excepţie fac cele două facultăţi de artă oferă diplomă de licenţă după terminarea a patru ani de studiu. Următoarele instituţii oferă oportunitatea de a studia si de a obţine o diplomă în engleză:


- Bachelor of Arts; Nordic perspective on Politics, Biology & Management at Bodø University College

- Bachelor in Acting and Sceneography at Østfold University College/Norwegian Theatre Academy

- Bachelor in Biology at Bodø University College

- Bachelor in Business Administration (BBA) at BI Norwegian School of Management

- Bachelor in Development Studies at Norwegian University of Life Sciences (UMB)


Studii de master

Cerintele pentru admitere sunt decise de fiecare universitate si fiecare colegiu universitar, bazandu-se pe o evaluare academica a aplicantilor.

Aplicantii pentru programele de master au obtinut in mod normal o diploma de licenta sau echivalentul de cel putin 3 ani al acesteia. Diploma trebuie sa includa cursuri egaland cel putin 1 1/2 ani de studii integrale intr-o specializare relevanta pentru programul pentru care se aplica. In cazuri exceptionale, primul (si uneroi al doilea) an de studiu la o institutie de nivel universitar nu va fi recunoscut drept educatie universitara in Norvegia.

Din ce in ce mai multi studenti vor o diploma de master. Institutiile norvegiene se straduiesc constant sa elaboreze programe de master care sa le ofere studentilor cunostinte aprofundate, experienta de cercetare si o diploma atractiva pentru viitorii angajatori.

O diploma de master este acordata de universitati, institutii universitare specializate, cateva colegii universitare si unele institutii private. Diploma este obtinuta in mod normal dupa 1 1/2-2 ani si contine in general 120 de "studiepoeng"/ECTS.

O parte importanta al acestei diplome o constituie o lucrare de cercetare idependenta de 30-60 "studiepoeng"/ECTS, ce duce la o teza. Admiterea la un program de master este bazata de obicei pe o diploma de licenta completa. Totusi, in cazuri speciale, admiterea poate fi acordata pe baza altor criterii. Cerintele de admitere de baza pot varia in functie de institutie si curs.

Un numar crescand de institutii norvegiene ofera programe de master in care limba de predare este engleza.


Programe de Ph.D.

Diploma de doctorat (Pd.D.) este acordata dupa trei sau patru ani de studiu ce urmeaza terminarii unei diplome de master sau a unei diplome profesionale. Programele doctorale, care sunt in esenta programe de cercetare, sunt oferite de toate institutiile de nivel universitar, unele institutii de stat, unele colegii univarsitare de stat si cateva institutii private.

Diploma este alcatuita dintr-o componenta de stadiu de practica echivaland nu mai putin de 30 "studiepoeng"/ECTS(1 semestru de studiu integral) si o dizertatie. Dizertatia este o lucrare de cercetare stiintifica care respecta standarde internationale in cadrul domeniului sau. Daca dizertatia este aprobata, trebuie sa fie argumentata la o dezbatere publica.

Calificarea oficiala pentru un studiu de doctorat este o diploma de master (de exemplu, psihologie, stomatologie, medicina, drept) sau calificari echivalente. Cateva programe de doctorat sunt elaborate ca programe de patru ani, in care 25% din timp este rezervat pentru predarea la cursuri inferioare.

Unele institutii ofera doua tipuri de diplome de doctorat: Diploma de doctorat "organizata" se numeste Ph.D. (philosophiae doctor). Aceasta diploma include instructie formala obligatorie si supraveghere, ce se adauga la dizertatia care este scopul principal al Ph.D.-ului. Al doilea tip este diploma de doctorat "libera", care se numeste Dr.philos (doctor philosophiae). niciun fel de pregatire obligatorie sau supraveghere nu sunt incluse in aceasta diploma, iar aceasta nu face parte in mod tipic din programul de doctorat formal al institutiei sau scolii de cercetare. Statusul stiintific al celor doua diplome este acelasi.

Din ce in ce mai multe programe de Ph.D. in limba engleza sunt oferite la institutiile norvegiene.

Programe de cercetare

Domeniile in care se pot realiza studii de cercetare sunt: - Cercetare maritimă - Climă şi energie - Medicină şi sănătate - Alimentaţie - Tehnologia informaţiei - Biotehnologie

Biroul de Cercetare din Norvegia joaca un rol foarte important in dezvoltarea şi implementarea diverselor strategii de cercetare din ţară. Este văzut ca un consultant al guvenrului, identificând nevoile pentru programele prezente şi viitoare şi, de asemenea, sponsorizând proiectele de cercetare individuale şi participarea în proiecte internaţionale.


Programe de vară

Câteva instituţii din Norvegia oferă programe de scurtă durată pe perioada verii, acoperind o varietate de domenii de studiu. Şcoala Internaţională de vară din Oslo

- Facultatea iniţiatoare: Universitatea din Oslo (UiO)

- Oferă o varietate de cursuri universitare, accentuând aspectele culturii şi societăţii norvegiene, dar şi pe diverse probleme de interes internaţional. Participanţii trebuie să participle la cursuri zilnice, să obţină note de trecere la examene şi/sau să scrie proiecte pe anumite teme, perioada finalizându-se cu un certificate de la Universitatea din Oslo. Punctele credit obţinute pot fi acreditate, dacă universitatea de origine este de acord. De obicei, inscrierile pentru acest program se fac pana la începutul lunii Februarie în fiecare an. De asemenea se organizeaza si Şcoala de Cercetare pe perioada verii din Bergen.

Taxe de şcolarizare şi burse de studiu

Absolvirea unui program de studio universitar este, de obicei, considerat a fi foarte costisitor. Totuşi, unele universităţi nu cer taxă de scolarizare pentru studenţii internaţionali, dar costul vieţii în Norvegia este foarte ridicat în comparaţie cu alte ţări. Există diverse programe de ajutor financiar, dar o astfel de finanţare depinde de anumiţi factori, precum: ţara şi universitatea de origine, educaţia anterioară şi programul şi instituţia pentru care vrei să aplici. Pentru informaţii complete, ar fi indicat să contactezi Biroul de Relaţii Internaţionale din universitatea de origine şi să verifici existenţa vreunui acord cu instituţiile norvegiene. De asemenea, poţi accesa următorul link http://www.studyinnorway.no/sn/Tuition-Scholarships/Scholarships


Recunoasterea studiilor anterioare

Pentru procesul de transfer al creditelor de la o instituţie străină este responsabilă instituţia din Norvegia la care ai aplicat. Pentru o mai bună înţetegere a calificării academic de care dispui, se poate contacta agenţia NOKUT (the Norwegian Agencz for Qualitz Assurance in Education)

Recunoașterea europeană a diplomei de inginer

Inginerii pot obține titlul Eur. Ing. din partea en FEANI prin ro AGIR sau altă organizație membră a FEANI.

Notă: titlul Eur. Ing. nu este recunoscut de către Italia și nu poate fi obținut și/sau purtat în Italia, deoarece membrului italian al FEANI nu îi este permis să se substituie autorităților italiene de recunoaștere a diplomelor străine. A purta titlul profesional Eur. Ing. în Italia ar introduce confuzie cu titlul profesional italian, titlu care poate fi acordat doar de către administrația educațională italiană. În Italia se pot purta numai titlurile permise de legile italiene și numai conform acestor legi. În schimb, cei care au primit titlul de inginer în Italia pot cere titlul Eur. Ing. din altă țară europeană.

Alte surse de informare

Study in Norway

Norway - the Official site in Romania - Study Section

Why graduate study in Norway?

en Sistemul educațional din Norvegia

en Lista neoficială a universităților din Norvegia

Contact

contact@no.lsrs.ro