Infostud/Germania

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare
Germania2.png

Cum sa ajungi sa studiezi la o universitate din Germania

Esti pe cale sa termini liceul si iti doresti sa urmezi facultatea in Germania sau curand vei fi absolvent al unei facultati din Romania si doresti sa iti definitivezi studiile de masterat in Germania si nu stii ce pasi trebuie sa urmezi, atunci iata mai jos un ghid pentru inscrierea la o facultate din Germania:

1. Decide-te din timp

Multe dintre facultatile din Germania isi incheie perioada de inscrieri pentru anul universitar urmator pe data de 15 februarie. Asa ca nu astepta sa iti inchei studiile pentru a te inscrie. Chiar daca la data respectiva nu vei avea diploma de absolvire a liceului, de bacaulaureat sau de licenta, acestea se pot trimite ulterior. Poti sa explici situatia printr-un simplu mail trimis reprezentantului facultatii din Germania si sa ii comunici data cand aceste diplome vor fi eliberate. De asemenea, la facultatile din Germania ai posibilitatea sa te inscrii si din al doilea semestru al anului universitar (Sommersemester), iar perioada de inscrieri pentru acest semestru se incheie la majoritatea facultatilor in luna aprilie.

2. Stabileste-ti facultatile la care vrei sa aplici

Cu cat numarul de facultati este mai ridicat, cu atat cresc si sansele tale de reusita. Cu toate acestea trebuie sa tii cont ca traducerea si legalizarea documentelor si diplomelor costa destul de mult (35-50 lei/document, in conditiile in care va trebui sa trimiti cel putin 5 documente traduse si legalizate la universitatea la care doresti sa aplici). Asa ca tine cont si de bugetul pe care doresti sa il aloci inscrierii si alege-ti 3-4 universitati la care doresti sa aplici in functie de prestigiu facultatii, profilul studiilor etc. Cele mai multe informatii le vei gasi pe pagina universitatii respective, foarte multe dintre ele fiind si in limba engleza, in caz ca nu te descurci foarte bine cu limba germana. Este important de stiut ca nivelul de trai din sudul Germaniei (Munchen etc.) si capitala este ceva mai ridicat decat in vestul tarii, ceea ce inseamna in costuri mai mari de intretinere.

3. Contacteaza reprezentantul facultatii la care doresti sa aplici

Pe site-ul facultatii la care doresti sa aplici, cu siguranta vei gasi si adresa de e-mail al persoanei din cadrul facultatii care se ocupa de inscrieri. Ia legatura cu acesta pentru orice lamuriri sau intrebari vei avea legate de inscriere si cu siguranta vei avea cateva. Desi pe site-urile facultatilor sunt numeroase informatii cu privire la inscriere, de foarte multe ori avea nevoie si de lamuriri asa ca cel mai bine e sa mergi la sursa. Coordonatori facultatilor din Germania sunt foarte amabili si iti vor raspunde la mail-uri in maxim 1-2 zile. Daca nu stapanesti foarte bine limba germana, poti sa trimiti un mail in engleza sau poti cere ajutorul unui prieten, profesor pentru redactarea mail-ul.

4. Pregateste-ti documentele de inscriere

Documentele necesare pentru a aplica la o facultate din Germania sunt postate pe site-urile facultatilor. Acestea difera de la o facultate la alta, dar, in general, toate facultatile vor cere de la candidati: un cv, un formular standard ce poate fi downloadat de pe site, certificat de absolvire a studiilor tradus si legalizat in limba germana ("beglaubigte Kopien"), copie dupa un act de identitate, certificat de limba straina. Pentru a studia la o universitate din Germania, vei avea nevoie de un certificat de limba germana (Sprachdiplom sau DaF) de nivel B2 sau chiar C1. In cazul in care doresti sa urmezi un program de studii in limba engleza va fi necesar doar atestatul de limba engleza. Orice diploma pe care o poti atasa la aplicatia ta este un punct in plus pentru tine. Chiar daca doresti sa aplici la o facultate de drept de exemplu, iti poate fi de ajutor o diploma obtinuta la olimpiada de matematica sau fizica etc.

5. Cum sa aplici la facultatea dorita si ce este Uni-Assist

Este important de stiut ca fiecare facultate are propria metoda de primi aplicatiile de inscriere. Astfel, este posibil ca unele facultati sa iti ceara sa trimiti prin posta documentele respective pe adresa universitatii (trebuie tinut cont ca, in general, dureaza cel putin 5 zile pana ce acestea ajung din Romania in Germania asa ca nu lasa pe ultima suta de metri, cu o saptamana inainte de inchiderea perioadei de aplicatie), alte facultati pot primi documentele traduse si legalizate chiar online, pe mail, iar in cazul in care esti acceptat, vor solicita trimiterea documentelor prin posta. Unele facultati, vor cere sa trimiti aplicatia prin intermediul serviciul UNI-Assist. Acesta este un serviciu care practic echivaleaza diplomele obtinute intr-o alta tara cu cele din Germania. Site-ul acestui serviciu este: www.uni-assist.de. In cazul in care vei indeplini conditiile de admitere ale facultatii la care doresti sa aplici, serviciul va inainta aplicatia ta catre facultatea respectiva. In cadrul acestui serviciu, va trebui sa trimiti pe adresa indicata pe site-ul facultatii respective urmatoarele documente:

  * Formularul de cerere completat 
  * Copie legalizată de absolvire a studiilor si foaia matricola 
  * Certificat de limba germană
  * Curriculum vitae 
  * Fotografie tip paşaport 
  * Copie a actului de identitate 
  * dovada de plata sau transfer a taxei uni-assist 

Toate aceste documente, trebuie traduse in limba germana si legalizate, cu exceptia documentelor in limba engleza, franceza sau germana. Sub nici o forma nu trimite originalul unui document, deoarece toate documentele sunt distruse dupa un an de la primirea acestora. Este foarte important sa trimiti toate documentele, deoarece cererea nu va putea fi procesata daca dosarul tau este incomplet. Pentru ca dosarul tau sa fie verificat si inaintat facultatii la care doresti sa aplici, trebuie sa achiti o taxa de 68 de euro pentru prima aplicatie, si 15 euro pentru aplicatiile ulterioare la alte facultati. Dupa verificarea indeplinirii conditiilor de admitere, serviciul UNI-Assist va trimite dosarul tau facultatii la care doresti sa aplici, urmand ca aceasta sa stabileasca daca vei fi acceptat sau nu.

6. Ce fac, in continuare, daca am fost admis?

Facultatea la care ai trimis aplicatia iti va trimite acasa prin posta o scrisoare prin care te va instiinta daca ai fost admis sau nu. In aceasta scrisoare, ti se va comunica si termenul pana la care trebuie sa instiintezi facultatea despre confirmarea inscrierii. De obicei, termenul in care trebuie sa te hotarasti este de 2 saptamani. In cazul in care facultatea a cerut documentele online, ti se va solicita sa le trimiti prin posta. Unele facultati, vor solicita sa achiti si taxele scolare aferente primului semestru (500 euro/semestru plus taxa pentru abonamentul de transport de aproximativ 200 de euro. La universitatile din capitala taxele de scolarizare se pot ridica si la 5000 de euro/semestru). La alte facultati, poti achita taxa si in momentul in care ajungi in Germania direct in contul bancar al universitatii. In orice caz, este bine sa iei legatura cu reprezentantul facultatii, care te va lamuri in legatura cu achitarea taxelor. Daca nu ai fost admis la o facultate, nu e nici o problema poate vei avea noroc cu o alta aplicatie. Facultatile din Germania nu trimit scrisorile de admitere in aceeasi perioada, asa ca nu te descuraja.

7. Cum sa aplic pentru o bursa de studii?

Cele mai mari sanse pentru a obtine o bursa de studii le vei avea prin intermediul programului DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst). Pe site-ul acestui program (www.daad.ro) poti gasi o baza de date ce cuprinde burse de studiu. Este bine de stiut ca pentru a beneficia de o bursa DAAD va trebui sa aplici din timp. Oferta de burse de studiu se publica in luna septembrie pentru anul urmator de studii. De asemenea, pe site-ul http://www.studentie.ro/burse/ poti gasi o multime de oportunitati pentru burse de studii, in functie de domeniul in care doresti sa studiezi.


Mult succes!

Sistemul universitar din Germania

1. FORMELE DE INVATAMANT DIN GERMANIA

Cei ce vor sa studieze în Germania, au posibilitatea sa aleaga între mai multe forme de învatamant universitar cum ar fi pe de o parte Universitati si Universitati tehnice (Universität), iar pe de alta parte facultati, care au la baza asimilarea materiilor din punct de vedere practic si mai putin teoretic, asa numitele Fachhochschulen. Fachhochschulen sunt mai mult o particularitate a sistemului de învatamant universitar german. Principalele caracteristici ale unui astfel de tip de facultate sunt: • accentul se pune pe practica si mai putin pe teorie; • cursurile au loc cu un numar mic de studenti; • materii care au foarte mare legatura cu ceea ce se confrunta un absolvent la locul de munca; • si nu în ultimul rand timpul de studiu este mai redus ca la o facultate/universitate normala; • absolventii unei Fachhoschule care au absolvit studiul cu note foarte bune se pot înscrie la doctorat doar în cadrul unei universitati, deoarece Fachhochschulen nu ofera posibilitatea absolvirii unui doctorat.

2. SISTEME DE NOTARE DE LA FACULTATILE DIN GERMANIA

Sistemul de notare german este diferit de cel de notare romanesc. Cu toate acestea, Germania a adoptat si sistemul de notare european, bazat pe numarul de credite (ECTS) pentru a facilita echivalarea notelor din tarile europene. Astfel la universitatile din Germania, se intalnesc doua tipuri de sisteme de notare (ca de altfel si la universitatile din Romania): cel german si cel european.

3. SISTEMUL DE NOTARE GERMAN

Sistemul de notare german cuprinde note de la 1 pentru foarte bine pana la 5 pentru insuficient. Se pot acorda si note cu zecimale, astfel:

 Nota - Puncte      Modul de notare	       Procentul de cunoastere a materiei
 1,0 -1,3 	     Foarte bine (sehr gut)	     ≥90-100%
 1,7 –2,3	     Bine (gut)	             ≥75-88%
 2,7	         Foarte satisfacator (vollbefriedigend) ≥70
 3,0-3,3	     Satisfacator (befriedigend)	     ≥65-60%
 3,7-4,0	     Suficient (ausreichend)	     ≥ 50-55%
 5,0	         Insuficient (nicht ausreichend)	 ≤ 50

La universitatile care au ca si conditie de admitere Numerus Clausus (adica numarul de locuri este limitat) sistemul de notare difera, dupa cum urmeaza:

 Nota - Puncte	    Modul de notare
 16 – 18	    Foarte bine (sehr gut)
 13 – 15	    Bine (gut)
 10 - 12	    Foarte satisfacator (vollbefriedigend)
 7 – 9	        Satisfacator
 4 – 6	        Suficient
 1 – 3	        Insuficient

Un examen este considerat promovat in conditiile in care se va obtine cel putin calificativul suficient (adica 4,0 sau intre 4-6 puncte).

4. SISTEMUL DE NOTARE EUROPEAN

ECTS ( The European Credit Transfer System ) – Sistemul European de Transfer al Creditelor a fost introdus de Comisia Europeana cu scopul de a facilita accesul studentilor straini pe piata universitara europeana, pentru a asigura trasparenta si mobilitatea acestora în Europa. De asemenea, s-a dorit o unitate pe plan european în acordarea notelor, pentru o mai buna apreciere a acestora. Un an universitar are 60 de credite. Rezultatele examenelor sunt exprimate prin note, dar pentru o mai mare transparenta a acestora s-a elaborat si o scala europeana de notare, folosita in paralel cu unul dintre sistemele de notare german.

 Notare generala    Notare - Numerus     Notare ECTS   Evaluare
             Clausus - Puncte 
 1 – 1,5     	 12 – 18	        A	  excelent
 1,6 – 2,3	     9 - 11	        B	  Foarte bine
 2,4 – 2,9	     7 - 8	            C	  Bine
 3,0 – 3,5	     5 - 6	            D	  satisfacator
 3,6 - 4	     4	            E	  suficient
 > 4	         0 - 3	            F	  insuficient

5. SISTEMUL DE NOTARE PENTRU DIPLOMELE DE MASTERAT

Pentru cei care sunt inscrisi la studiile de masterat in Germania, media de absolvire va reprezenta media aritmetica a notelor obtinute la examene si a notei obtinute pentru lucrarea de dizertatie. In functie de aceasta medie (Gesamtnote) se vor acorda urmatoarele titluri de absolvire a studiilor de masterat:

Summa cum laudae = Excellent (ausgezeichnet) pentru un punctaj intre 13,0-18,0

Magna cum laudae = Foarte bine (sehr gut) pentru un punctaj intre 9,0-12,99

Cum laudae = Bine (gut) pentru un punctaj intre 6,5-8,99

Rite = suficient (genügend) pentru un punctaj intre 4,0-6,59

Universitati Germane

Universitati germane

Pasi de urmat odata ajuns in Germania

Iata care sunt primii pasi care trebuie facuti odata ce ai ajuns in Germania la studii:


Declararea domiciliului


Primul pas cand te muti intr-un oras nou este anuntarea domiciliului. Procedeul este simplu si relativ rapid, are loc la Primarie sau la Bürgeramt si necesita doar prezentarea unui act de identitate, preferabil a pasaportului. Dupa anuntarea noii adrese de domiciliu institutia in cauza emite un document care sa certifice noua resedinta(Anmeldebescheinigung). Cu toate ca pare banal si neimportant, acest pas nu ar trebui nicidecum neglijat, deoarece documentul primit in urma vizitei la Primarie/Bürgeramt este esential pentru deschiderea contului in banca, asigurarea medicala, abonamentul la transportul in comun, contractul de telefonie mobila, aplicarea pentru un job etc.


München http://www.muenchen.de/Rathaus/kvr/buergbuero/wohnsitz/38119/index.html

Berlin http://www.berlin.de/verwaltungsfuehrer/buergerberatung/

Köln http://www.stadt-koeln.de/buergerservice/themen/anmelden-ummelden/anmeldung-ihres-wohnsitzes/

Würzburg http://www.wuerzburg.de/de/verwaltungpolitik/buergerbuero/meldewesen/index.html

Stuttgart http://www.stuttgart.de/buergerbueros

Nürnberg http://www.nuernberg.de/internet/einwohneramt/wohnungswechsel.htmlCont in banca

Desi nu este obligatoriu, deschiderea unui cont in banca iti usureaza in mod simtitor viata de zi cu zi. De la plata chiriei sau a taxelor de studiu si pana la mersul la cumparaturi, fie ele de haine sau alimente, totul poate fi rezolvat prin intermediul contului bancar(card sau online banking), fara a fi nevoie sa porti sume mari de numerar asupra ta. Bancile au conditii asemanatoare in ceea ce priveste ofertele pentru studenti: administrare gratuita de cont, card de debit atasat contului, online banking. Pentru o imagine completa atasez aici un link cu un test comparativ al bancilor: http://dynamisch.vergleich.de/vergleich/girokonto/vergleich?Variante=kpk1212&Profil=studenten

Actele necesare pentru deschiderea unui cont bancar studentesc sunt: act de identitate, dovada domiciliului(Anmeldebescheinigung) si dovada calitatii de student(Immatrikulationsbescheinigung).

Deoarece ofertele bancilor se aseamana foarte tare, conteaza probabil in final factorul de confort si anume raspandirea retelei de bancomate respectiv aproprierea lor de domiciliu sau facultate.


Asigurare medicala

Nu multa lume stie faptul ca in Germania statutul de student iti ofera posibilitatea de a beneficia de asigurare medicala fara a suporta costuri suplimentare. Este vorba despre un acord intre casele de asigurari din cele doua tari, care permite preluarea asigurarii din tara de origine si utilizarea ei in tara de rezidenta.

La casa de asigurari(CNAS) din orasul de resedinta din Romania se face o cerere prin care se solicita eliberarea formularului E106(formular care asigura dreptul asupra asistentei medicale gratuite studentilor romani aflati in strainatate). Cererii se ataseaza obligatoriu: adeverinta care sa certifice calitatea de student(Immatrikulationsbescheinigung) si copie dupa actul doveditor al resedintei in tara straina(Anmeldebescheinigung). In decurs de 1-2 saptamani CNAS elibereaza formularul E106(www.cnas.ro/download/506/Form_E_106.pdf) pe care titularul trebuie sa il predea la casa de asigurari din Germania(ex: AOK,TKK s.a). Atentie, aici intra in discutie doar GKV(Gesetzliche Krankenversicherung) nu si PKV(Private Krankenversicherung). Apoi cei de la casa de asigurari din Germania emit un card de asigurat pe care il trimit asiguratului in decurs de 14 zile la domiciliu. Odata intrat in posesia cardului, titularul poate beneficia de servicii medicale la medicul de familie/dentist/spital.

Cazare

Wichtige Tipps:

Indiferent de orasul sau universitatea aleasa, daca doresti un loc intr-un camin (Studentenheim) este foarte important ca cererea de cazare si optiunile sa fie trimise in paralel cu formularele de aplicatie pentru studiu. Deoarece exista liste de asteptare foarte mari, iar camerele isi gasesc repede un ocupant, acest lucru faciliteaza procesul si poate salva timp important. Atunci cand aplici pentru un program de studiu, conteaza foarte mult sa intrebi ce cazare ofera. Iti pot oferi informatii in timp real si ai sansa de a gasi un loc de cazare mai rapid, in functie de preferinte. Este de asemenea bine de stiut ca statul ofera deseori studentilor un asa-numit „Umzugsbeihilfe” (intre 100 si 200 de euro) pentru acoperirea unei parti din cheltuielile cu mutarea/renovarea/mobilarea noului camin. Un site foarte util pentru cei care cauta un WG in Germania este: www.wg-gesucht.de. Este un fel de motor de cautare, unde introduci cateva informatii in anumite rubrici pentru si ti se afiseaza tipul de WG pe care il cauti. Pentru cazare(si nu numai), pentru majoritate oraselor universitare exista site-uri special pentru studenti cu o gama larga de informatii cu adevarat „hilfreich”, precum: Wohnen, Essen und Trinken, Finanzielles, Rat und Hilfe, Kultur und Veranstaltungen., News usw. Pentru informatii legate de cazare, http://www.studentenwerk.uni-heidelberg.de (exemplu pentru orasul Heidelberg) sectiunea „Wohnen” cuprinde cam tot ceea ce poate cauta un student din Heidelberg in materie de cazare. Pentru majoritatea oraselor,cautand „Studentenwerk”(si numele orasului ) pe Google, site-ul lor este foarte usor de gasit. De multe ori, daca aplici la o universitate ei iti vor trimite un link catre acestie odata cu raspunsul de confirmare a aplicatiei.

Alte site-uri foarte utile ar mai fi:

http://www.immobilo.de/

http://www.studenten-wohnung.de/

Baden – Württemberg

Heidelberg

Exista aproximativ 50 de camine cu aproximativ 3500 de camere si apartamente. Toate sunt usor accesibile cu mijloacele de transport in comun, ceea ce reprezinta un mare avantaj. Exista numeroase forme de camere, fiecare student avand posibilitatea sa aleaga ceea ce crede ca i se potriveste mai bine: Einzelzimmer (camera single), Doppelapartments (Apartamente cu doua camere), ambele cu baie si bucatarie, comune sau proprii, Wohngruppen ( unde pot locui intre 3 si 5 persoane) sau Behindertefreundliche Zimmer (special create pentru persoane cu dizabilitati locomotorii). Toate informatiile in legatura cu fiecare tip de camera si camin sunt disponibile pe site. Studentii pot aplica online pentru o camera in aceste camine sau pot gasi formularele necesare pe site (http://www.studentenwerk.uni-heidelberg.de/download/pdf/wo-in-hd-bewerbung-mit-erl-de.pdf) De asemenea, in afara de caminele „Stundentewerk” exista o sumedenie de alte organizatii care ofera cazare studentilor in camine private. Daca cineva doreste sa aplice pentru o camera aici,trebuie sa o faca in mod direct, la adresele respective sau pe e-mail. Pe http://www.studentenwerk.uni-heidelberg.de/download/pdf/wo-in-hd-andere-traeger-de.pdf sunt disponibile toate adresele acestor camine si adresele de e-mail. De asemenea, exista circa 5000 de oferte private, la diferite preturi. Exista de asemene si un motor de cautare pentru cei ce isi doresc sa inchirieze un apartament pe perioada studiilor.(HomeàWohnenàPrivatzimmer)

Pe perioada cautarii, exista hoteluri speciale pentru studenti, cu preturi foarte mici: 4euro/noapte, si anume „Jugendherberge” (http://heidelberg.jugendherberge-bw.de/)

Alte linkuri foarte utile ar mai fi:


Freiburg: http://www.studentenwerk.uni-freiburg.de/wohnen/wohnheime/

Karlsruhe:

- http://www.kar.unikarlsruhe.de/index.php?option=com_weblinks&view=category&id=8%3Awohnheime-in-karlsruhe&Itemid=8&lang=es-

- http://www.studenten-zimmer.de/ Se pot gasi apartamente atat mobilate, cat si nemobilate

- http://www.studentenwerk-karlsruhe.de/de/wohnen/wohnheime_ka/


Ulm:

-http://www.studentenwerk-ulm.de/wohnen.html


Stuttgart

http://www.wg-gesucht.de/wg-zimmer-in-Stuttgart.124.0.1.5.html

http://www.sws-internet.de/wohnen


Bayern – München

Pentru cazare in zona Bayern-Munchen, ofertele sunt numeroase. Dintre multele posibilitati oferite de Google Suche, am selectat cateva care mi s-au parut a fi cele mai de ajutor, si anume:

-http://www.arbeitsagentur.de/nn_26010/zentraler-Content/A02-Berufsorientierung/A022-Infomedien/Allgemein/Wohnheimverzeichnis-Bayern.html-

Aici exista o lista alfabetica a caminelor, in fucntie de orasul, zona, sau strada unde se afla si in plus, pentru fiecare, o serie de informatii generale precum adrese si numere de telefon pentru contact, e-mail, numar de locuri oferite, tipuri de camere, modalitati de acces, etc.

-http://www.studentenwerk-muenchen.de/wohnen/

Bine-cunoscutul „Studentenwerk” ofera 10.000 de camere şi apartamente pentru studenti. Chiria lunară este între 160 şi 330 de euro. În funcţie de rezidenţă timpul de aşteptare este între unu şi patru semestre. Studentii care nu reusesc sa prinda o camera in aceste camine se pot reorienta catre oferte de cazare private:

-http://www.studentenwerk-muenchen.de/wohnen/vermittlung-von-privatzimmern/

Un instrument foarte util, baza de date online te ajuta sa iti gasesti mai rapid un loc de cazare conform dorintelor.

- http://www.uni-muenchen.de/studium/beratung/beratung_service/beratung_service/studentenwerk/index.html

Berlin

Pentru Berlin, acelasi Studentenwerk este de ajutor:

http://www.studentenwerk-berlin.de/wohnen/wohnheimseite/index.html , unde studentii pot gasi toate informatiile necesare precum: amplasare, fotografii, locuri disponibile, formular de aplicare etc.

http://www.berliner-adressen.de/Immobilien_Wohnen/Studentenwohnheime/

Alte posibilitati de cazare:

  * www.studenten-wg.de (Deutsch)
  * www.freiraum-berlin.com(Deutsch und Englisch)
  * www.zwischenmiete.de (Deutsch)
  * www.wg-klick.de(Deutsch)
  * www.wg-suchen.de(Deutsch)
  * www.wgzimmerfrei.de (Deutsch)
  * www.wgcompany.de (Deutsch)
  * www.wg-welt.de(Deutsch)
  * www.wg-gesucht.de (Deutsch)
  * http://berlin.craigslist.org/(Englisch)
  * www.deutschland-wg.de (Deutsch)
  * www.city-wohnen.de/eng/(Deutsch und Englisch)
  * http://berlin.homecompany.de(Deutsch und Englisch)
  * www.ferienwohnung-zimmer-berlin.de(Deutsch und Englisch)
  * www.wohnpool.de(Deutsch)
  * www.immobilo.de (Deutsch)
  * www.CasaSwap.com(Englisch)


Brandenburg – Potsdam

http://www.studentenwerk-potsdam.de/wohnen.html

http://www.uni-potsdam.de/studium/leben.html

http://www.studenten-wg.de/

http://www.immobilo.de/mieten/wg/potsdam

http://www.monteurzimmer.de/studentenzimmer

http://www.studenten-wohnung.de

http://www.fh-potsdam.de/wohnheime.html

Bremen

http://www.studentenwerk.bremen.de/files/main_info/wohnen/wohnen_hb/wohnen_hb.htm

http://www.wg-gesucht.de/wg-zimmer-in-Bremen.17.0.1.5.html

Hamburg

http://www.studierendenwerk-hamburg.de/start.php?rubrik=wohnen&&sprache=deutsch

http://www.wg-gesucht.de/wg-zimmer-in-Hamburg.55.0.1.5.html

Hessen

Frankfurt

http://www.studentenwerkfrankfurt.de/index.php?id=93

http://www.wg-gesucht.de/wg-zimmer-in-Frankfurt.41.0.1.3.html

Darmstadt

http://www.wg-gesucht.de/wg-zimmer-in-Darmstadt.23.0.1.3.html

http://www.studentenwerkdarmstadt.de/wohnen/wohnen.html


Mecklenburg – Vorpommern

Rostock

http://www.studentenwerk-rostock.de/index.php?lang=de&mainmenue=6&submenue=78

Greifswald Niedersachsen – Hannover


Hannover

http://www.studentenwerk-hannover.de/wohnheime.html

http://www.wg-gesucht.de/wg-zimmer-in-Hannover.57.0.1.3.html

Nordhein – Westfalen

Düsseldorf –

http://www.wg-gesucht.de/wg-zimmer-in-Duesseldorf.30.0.1.5.html

http://www.studentenwerk-duesseldorf.de/Wohnen/index.html

Finantare

Finantare

Ca si in cazul educatiei in Romania, exista trei modalitati principale prin care poate fi sustinut financiar studiul in strainatate: banii de buzunar, bursele oferite de catre organizatii nationale sau internationale si joburile studentesti.

Burse

Pentru cei ce nu reusesc sa se descurce din resurse proprii (economii, bani de la parinti, bunici, matusi etc.), bursa este una dintre cele mai ravnite variante pentru ca, de regula, este primita direct in cont, in fiecare luna, un venit sigur atata timp cat bursierul dovedeste ca merita sa fie sprijinit semestru de semestru. In functie de studiul dorit sau inceput si chiar si in functie de universitatea aleasa, exista o sumedenie de organizatii la care putem apela pentru burse. In principiu, un student nu are dreptul sa primeasca mai mult de o bursa simultan, dar aceste conditii, precum si criteriile de acordare a burselor pot diferi destul de mult de la caz la caz.

In primul rand, pentru a obtine o bursa, este nevoie sa stim cine ne-ar putea ajuta. In acest sens am selectionat cateva pagini web, lista nu este insa completa pentru ca si universitatile pot oferi burse studentilor straini, in special celor din Europa de Sud-Est. Sfaturi, dar si raspunsuri la cele mai frecvente intrebari in ceea ce priveste dosarul pentru obtinerea unei burse pot fi citite pe multe dintre site-urile de mai jos. De regula, nu neaparat foaia matricola este esentiala, ci activitatile extracurriculare: participarile la sesiuni de comunicari stiintifice, publicatiile, gradul de implicare in societatea civila etc. De asemeni, foarte foarte important si deloc de neglijat este si termenul limita de trimitere a aplicatiei de bursa. Adesea, actele trebuie expediate cu minim 12 luni inainte de a incepe studiul dorit, iar nu in ultimul rand, motivatia de a primi bursa trebuie sa fie extrem de bine formulata. Trebuie sa stim de ce chiar noi meritam bursa, de ce vrem sa studiem chiar la Universitatea R din orasul M din Germania, de ce am ales studiul respectiv, dar si cum credem ca ne va influenta acesta viitorul.

Job-urile studentesti

Orice student in Germania are dreptul sa lucreze part time („Halbzeit”) in timpul facultatii, in cazul in care considera ca are nevoie de un venit suplimentar pentru a-si finainta studiile. Important este de retinut ca studentii pot sa lucreze maxim 80h/luna. Contracte pot fi, insa si de 10h/luna. Prevederile legate de numarul de ore lucrate, specificul job-ului, sarcini si perioada contractului de munca sunt prevazute in contractul semnat cu angajatorul. Contractele sunt in general incheiate pe o perioada determinata (in general de 2 ani, dar difera de specificul job-ului si al companiei sau institutiei angajatoare) si sunt direct influentate de durata studiului.Cand studentul nu mai este inscris la o universitate din Germania sau cand si-a absolvit studiile, atunci contractul se dizolva automat, fiindca nu mai are dreptul sa fie angajat cu statutul de student.

Unde poti lucra?

Principala institutie care ofera job-uri pentru studenti este chiar universitatea. Sunt cautati studenti pentru biblioteca, Sprachzentrum, diferite proiecte de cercetare ale facultatilor sau chir profesorii au nevoie de asistenti, care sa ii ajute in pregatirea cursurilor. Exista pe site-ul oricarei universitati germane o rubrica („Studentische Stellenanzeigen”) unde sunt afisate job-urile studentesti oferite in cadrul universitatii la diferite departamente. Indiferent de domeniu si specificul activitatii, parte din denumirea job-ului este „Studentische Hilfskraft”. In general se poate castiga de la 8 eur la 13 eur/ora, in functie de universitate si prevederile landului respectiv. Fiecare universitate a incheiat un contract cu sindicatele si conducerea landului respectiv, prin care se obliga sa plateasca o anumita suma studentilor. De aceea este bine, inainte de a semna un contract de munca cu universitatea, sa verifici „Tarifvertrag”-ul in vigoare pentru landul respeciv si sa citesti atent toate prevederile inscrise acolo. Un site folositor in acest sens este http://www.tarifvertrag-portal.de/. Acolo se pot downloada toate „Tarifvertrag”-urile din Landurile Germaniei. In afara de universitate exista numeroase firme care ofera pozitii disponibile pentru studenti. Job-urile se gasesc fie pe site-ul „Career centre” al fiecarei universitati sau se primesc prin diverse newlestter-uril. Important de retinut este ca fimele nu sunt obligate sa respecte niciun „Tarifvertrag” si, in consecinta, pot plati studentii mai putin/mai mult. Este bine sa cititi atent prevederile din contract legate de plata pe ora.

Concediu

Pentru un contract de 80h/luna („Halbzeit”) ai dreptul la jumtate din zilele de concediu pe care le-ai primi daca ai lucra cu norma intreaga. Ai dreptul, deci, la 12 zile de concediu/an. Daca lucrezi mai putine ore pe luna, atunci si numarul zilelor de concediu scade. Imporant este sa citesti contractual sis a verifici ce este prevazut la articolul legat de concediu.

Documente necesare pentru angajare La angajare (fie la universitate, fie la o firma) ai nevoie de urmatoarele documente: • Immatrikulationsbescheningung • Asigurare medicala • Numar de asigurare sociala (primit odata cu inregistrarea in Germania) • Freizügigkeitsbescheinigung (se obtine de la Ausländerbehörde) • Steuernummer (se obtine de la Finanzamt-ul din orasul/regiunea respectiva)


Fachübergreifende Stipendien:

  * Absolventa e.V. - "Das Demokratische Stipendium"
  * www.daad.de
  * www.bayhost.de 
  * Studienstiftung des Deutschen Volkes
  * Bayerische Graduierten- und Postgraduiertenförderung
  * Begabtenförderungswerke - Begabtenförderung im Hochschulbereich
   > Kurzinformationen zu den Begabtenförderungswerken etc.

Stiftung der Deutschen Wirtschaft DAAD: STIBET-Programm: Stipendien für die Betreuung ausländische Nachwuchswissenschaftler DFG-Graduiertenkollegs Programm "Chancengleichheit für Frauen" (Förderung des Promotions-Abschlusses) e-fellows online-Stipendium (in Ausnahmefällen auch für GeisteswissenschaftlerInnen bei stark wirtschafts- oder rechtswissenschaftlicher Ausrihtung) FAZIT-Stiftung (bei finanzieller Notlage) Franz-Rosenzweig Minerva Reseach Center for German-Jewish Literature and Cultural History

Amerikaforschung: Bayerische Amerika-Akademie

Archäologie: Mnema und Victoria-Stiftung

Geographie, Soziologie...: Zentrum für Entwicklungsforschung (ZEF)

Geschichte: Herbert und Elsbeth Weichmann-Stiftung (Opposition nach 1933 im Exil)

Geschichte/Historische Teildisziplinen (Archäologie, Geschichte, Kunstgeschichte, Rechtsgeschichte etc.): Gerda Henkel-Stiftung

Geschichte/Kulturgeschichte: Immanuel-Kant-Promotionsstipendien (Kultur und Geschichte der Deutschen in Gebieten östlich von Oder und Neisse)

Geschichte/Zeitgeschichte: Bundesstiftung Aufarbeitung; Thema: „Friedliche Revolution und Deutsche Einheit.

Luftverkehr: Flughafen Frankfurt/Main-Stiftung Neuere deutsche Literaturgeschichte und Zeitgeschichte: Stiftung Bildung und Wissenschaft

Philosophie:

 • Gustav-Prietsch-Stiftung für Religiöse und Ideologische Toleranz
 • Stiftung zur Förderung der Philosophie

Psychologie: G.A.-Lienert-Stiftung Theologie: Gustav-Prietsch-Stiftung für Religiöse und Ideologische Toleranz Umweltschutz: Deutsche Bundesstiftung Umwelt Wissenschaftsgeschichte:Forschungsvorhaben mit Bezug zu den Beständen der Herzog-August-Bibliothek, Wolfenbüttel

Internship-uri/Job-uri

Internship1.jpg

Internship-uri/Job-uri

Joburi/Internshipuri in Germania

1. Introducere

2. Cautare joburi

3. Procesul de aplicatie

4. Documente pentru cetatenii romani

5. Interviu & Raspuns

6. Informatii Utile (pay-per-hour)


I. Internshipuri

1. Introducere

In Germania studentii obisnuiesc sa lucreze in timpul facultati, full-time in vacante sau part-time in timpul cursurilor. De la clasicile slujbe ca barman, ospatar, babysitter pana la joburi de birou sau asistent medical, majoritatea studentilor lucreaza in timpul facultatii pentru un venit suplimentar sau pentru a accumula experienta. Unele universitatii impun practici obligatorii, acestea contand pentru nota finala, insa de cele mai multe ori studentii aleg sa parcurga cel putin o practica in timpul studentiei pentru a fi pregatiti pentru viata de dupa studii. Este foarte important de stiut, ca marile firme si corporatiile care angajeaza absolventi de facultate, pun foarte mult accent pe experienta acumulata de tineri in timpul studiilor. Astfel, indiferent cat de bune au fost performantele universitare, fara cel putin o practica in CV, absolventii pornesc cu un adevarat handicap pe piata muncii.

Desi nu sunt obligatorii,sau stagiile de practica reprezinta o foarte buna posibilitate de dezvoltare personala si profesionala pentru un tanar fara experienta, dar cel mai important, ofera sansa de a-si dezvolta o retea de contacte si de a se face cunoscut pentru potentialii angajatori. Absolvind cu succes un stagiu de practica in cadrul unei companii sau organizatii, studentii sunt de obicei abordati de compania respectiva pentru a semna un contract de angajare, scurtandu-se astfel timpul de cautare si procesul de aplicatie.

De asemenea, este important de stiut ca in Germania exista doua variante de stagii de pregatire sau practici: prima varianta sunt clasicile internshipuri – “Praktikum” – unde studentii lucreaza in cadrul unei organizatii intre 2 si 6 luni, cu un program de 40 de ore pe saptamana, in general avand acelasi statut ca un proaspat angajat. Salariul insa va fi mai mic decat cel al unui angajat propriu-zis, la fel si responsabilitatile, care insa pot creste semnificativ odata cu trecerea timpului si in functie de evolutie. Avantajul unui contract de tip “Praktikum” este timpul indelungat petrecut cu firma respectiva, avand ocazia de a se familiariza cu viata ca angajat si cu modul de functionare al unei organizatii. De altfel, cu cat este mai lunga perioada practicii, cu atat mai mare este probabilitatea de a participa la proiecte mai mari si de a prelua mai multa responsabilitate, din nou sporind sansele de a fi remarcat si angajat dupa absolvirea facultatii. Dezavantajele unui astfel de contract sunt de multe ori orele suplimentare neplatite petrecute la birou, salariul relativ mic si nevoia de a dispune cel putin de 2 luni libere, timp liber care poate fi greu de gasit.

A doua varianta de a lucra pe timpul facultatii este cea de tip “Werkstudent”, care difera de “Praktikum” prin faptul ca se lucreaza part-time, astfel de contracte putand fi incheiate si pe timpul semestrului, insa nu se pot depasi 20 de ore de munca pe saptamana (se pot lucra si 40 de ore pe saptamana, dar numai in vacanta). De obicei astfel de contracte se incheie pe perioade mai lungi, de minim 6 luni si care se intind uneori pe mai multi ani. Ca “Werkstudent”, orele de lucru sunt mai lejere si salariul este semnificativ mai bun ca in cazul clasicelor stagii de practica, insa datorita restrictiilor de ore lucrate, sarcinile preluate vor fi mai mici si poate uneori doar administrative, depinzand de companie. Astfel, un student nu poate capata aceasi experienta ca pe perioada unui internship clasic si de aceea, de obicei se combina aceste doua forme de practica pe timpul studiilor.

2. Cautare Joburi

Ofertele de joburi se gasesc de obicei pe internet, pe site-ul companiei si pe site-uri specializate, sau la diferitele targuri organizate impreuna cu universitatiile. Contrar asteptarilor, foarte multi studenti germani (si nu numai studentii), se folosesc de contactele personale pentru a se angaja, aceasta varianta fiind cea mai eficienta.

O treapta mai jos pe scala eficientei se afla evenimentele organizate de universitati in colaborare cu diferite companii, evenimente in cadrul carora studentii au ocazia sa cunoasca mai indeaproape firmele si reprezentantii lor. De obicei studentii trebuie sa se inscrie pentru astfel de evenimente, iar companiile aleg participantii cu ajutorul CV-urilor si notelor obtinute. Odata trecuti de aceasta preselectie, tinerii au ocazia de a purta discutii mai personale cu angajatorii si chiar sa primeasca pe loc oferte pentru internship-uri/joburi, in functie de abilitatile demonstrate in timpul discutiilor. Astfel este recomandat studentilor sa incerce sa participe la cat mai multe evenimente de acest gen, sporindu-si in mod semnificativ sansele de reusita.

Daca una din cele doua variante discutate anterior nu sunt disponibile, urmatorul pas il constituie aplicatiile directe, fara intermediar. In Germania, toate companiile mari si majoritatea celor mici si mijlocii, afiseaza pe site-ul lor oferte de lucru, pentru toate categoriile de aplicanti, de la absolventi de liceu, pana la profesionisti cu mai multi ani de experienta. Cautand direct pe site-ul companiei, se pot gasi cele mai actuale anunturi si datele de contact ale persoanei responsabile pentru jobul respectiv. Aceasta varianta este de obicei mai sigura si afiseaza oferte mai actuale decat motoarele de cautare si ar fi de preferat datorita caracterului oficial.

Dupa cum am discutat anterior, ultima varianta de a gasi practici si joburi sunt motoarele de cautare specializate pe acest domeniu. Avantajul acestora este faptul ca nu trebuie accesate mai multe site-uri pentru a gasi oferte de la companii diferite, acestea putand fi afisate printr-o singura cautare. Un alt avantaj ar fi posibilitatea de a sorta dupa anumite criterii dorite sau de a vedea salariul oferit, detaliu care de obicei nu este afisat pe site-urile companiilor.

Urmatoarele motoare de cautare sunt cele mai cunoscute si promit cele mai mari rate de reusita:

www.monster.de – cel mai cunoscut portal de joburi

http://www.jobscout24.de/

http://www.praktikum.de/german/index.html

http://www.unicum.de/karrierezentrum/praktikum

http://www.jobmensa.de/

3. Procesul de aplicatie

Dupa ce identifica anunturile interesante, candidatii trebuie sa inceapa prin a-si trimite documentele la adresele specificate in descrierea postului. Inainte de asta, unii obisnuiesc sa sune persoanele de contact pentru a se interesa daca postul mai este liber, pentru a se interesa mai in detaliu despre specificatiile jobului si nu in ultimul pentru a se face remarcat si pentru a-si manifesta interesul fata de anunt. Tot prin intermediul unei convorbiri telefonice se poate afla cui trebuie adresata aplicatia, deoarece in anunturi este afisata de obicei o persoana din cadrul departamentului de resurse umane, care insa nu va lua decizia angajarii.

Urmatorul pas este consolidarea unui dosar care sa fie trimisa, in format electronic, firmelor respective. Aceste dosare cuprind in 90% din cazuri urmatoarele documente, cu ponderea respectiva

 • CV – Lebenslauf
  Pondere.jpg
 • Scrisoare de intentie – Anschreiben
 • Transcriptul notelor universitare – Notenspiegel
 • Altele

In anumite cazuri mai speciale sunt cerute si alte documente de tipul unei scrisori de recomandare sau dovada unei pregatiri obligatorii pentru postul respectiv.

CVul: forma utilizata in general, este cea a CV-ului european (Europass), care nu ar trebui sa depaseasca 2 pagini si care trebuie sa prezinte in mod cat mai evident performantele anterioare

Scrisoare de intentie: aceasta are rolul de a intregi imaginea candidatului si este supusa unei forme stricte, ce poate fi gasita cu usurinta pe internet. Scrisoarea nu trebuie sa aiba sub nicio forma mai mult de 1 pagina si trebuie sa exprime concis si obiectiv de ce se potriveste candidatul pentru postul respectiv, exemplificand prin experiente anterioare si activitati extracurriculare, care caracteristici il recomanda pentru acea pozitie. La baza acestei scrisori trebuie sa se afle cerintele postului descrise in anunt, iar candidatii trebuie sa isi structureze descrierea in asa fel incat sa se muleze cat mai bine pe asteptarile angajatorului.

Transcriptul notelor universitare: cum poate fi vazut mai sus, in Germania, transcriptul notelor universitare are cea mai mare pondere in decizia unui angajator, insa sunt putine lucruri ce pot fi facute pentru a modifica acest coeficient. In cazul unei note foarte bune, candidatul isi sporeste semnificativ sansele de a fi invitat la un interviu, insa nu-i mareste si sansa de a fi acceptat, nota fiind doar un element de departajare pentru discutia personala. In cazul unei note nefavorabile, candidatul trebuie sa compenseze cu un CV consistent, cu o experienta anterioara ampla si de asemenea trebuie sa incerce sa descrie pe scurt in scrisoarea de intentie, de ce nota se afla la nivelul respectiv.

Odata intocmite, documentele trebuie salvate preferabil in format .pdf si trimise pe adresa electronica afisata in anunt. In general ar fi bine ca documentele sa fie trimise cu minim 2-3 luni inainte de data inceperii, deoarece acest proces dureaza foarte mult si altfel exista posibilitatea sa nu fie procesata aplicatia pana la data dorita. De altfel, majoritatea studentilor germani aplica din timp, iar o aplicatie intarziata reprezinta un dezavantaj. Anunturile sunt de obicei afisate cu 3-4 luni inainte de data de incepere, data publicarii fiind de obicei vizibila, ceea ce-i ajuta pe potentialii candidati sa evalueze timpul ramas.

Dupa trimiterea documentelor, firmele vor raspunde printr-un mail in care este specificata durata pana la urmatorul raspuns din partea lor, iar daca acesta nu vine dupa expirarea termenului, candidatii pot trimite un email scurt, in care sa se intereseze de stadiul aplicatiei.

Aplicatie.jpg

4. Documente pentru cetatenii romani

Cetatenii romani care doresc sa lucreze in Germania, dar mai ales studentii, au nevoie de un document care sa le ateste dreptul la munca. In cazul studentilor, acesta este eliberat de biroul responsabil cu evidenta populatiei, respectiv institutia care elibereaza si dreptul de sedere.

Pentru a primi acest document, studentii romani trebuie sa completeze un formular si sa aiba pasaportul la indemana, pentru a se putea identifica. Dreptul de munca pentru studentii romani este formulat in felul urmator: 180 de zile in regim part-time (maxim 4 ore pe zi) sau 90 de zile pe an in regim full-time (8 ore pe zi). Pentru doctoranzi si asistenti universitari intervin alte criterii, insa majoritatea studentilor se afla sub aceste restrictii. Cu toate acestea, dreptul de munca se poate extinde peste cele 90/180 de zile, insa angajatii trebuie sa se prezinte la agentia nationala a muncii, cu un document de la angajator care sa ateste necesitatea prelungirii acestui drept.

5. Interviu & Raspuns

In general, companiile ofera un raspuns in limita termenului stabilit, iar in cazul in care raspunsul este afirmativ, urmeaza interviuri telefonice si personale, teste de competenta si uneori chiar si un centru de evaluare. In cazul unui raspuns negativ, candidatii pot suna pentru a cere un feedback si pentru a se interesa, care ar fi punctele care trebuie revizuite.

Interviul telefonic dureaza de obicei intre 30 de minute si 1 ora, iar pe durata acestuia se parcurge CV-ul si se discuta diferitele puncte, de aceea este foarte important ca acestea sa corespunda realitatii, mai ales in cazul limbilor straine, interviul putand fi continuat intr-o limba specificata in CV. Angajatorii pun foarte mare pret pe corectitudinea afirmatiilor, astfel ca unele firme colaboreaza cu companii specializate in “screening”, care verifica CV-urile pana in cel mai mic detaliu, sunand la fostii angajatori si la scolile absolvite.

Daca feedback-ul dupa interviul telefonic este bun, candidatii vor fi invitati la sediul firmei pentru un interviu personal, in care angajatori urmaresc sa afle daca profilul candidatului se potriveste cu cel al companiei. La aceste interviuri participa in general doi oameni din departamentele care au publicat anunturile de angajare si dureaza intre 1 si 2 ore. Intrebarile puse la aceste interviuri sunt de multe ori standard: “de ce ai aplicat pentru aceasta pozitie”, “cu ce esti mai bun ca alt candidat”, dar mai important se testeaza cunostintele tehnice necesare postului respectiv. O atitudine pozitiva si deschisa este foarte importanta pentru a convinge viitori colegi de abilitatile personale.

Odata trecut si de aceasta ultima etapa, candidatii primesc un raspuns in cel mult o saptamana, iar daca a fost acceptat, se vor trimite documentele prin posta si se vor incheia contractele necesare inceperii activitatii.

6. Informatii utile

Procesul descris mai sus se aplica mai ales celor interesati pentru o un post de practicant sau de “Werkstudent”, in cazul joburilor propriu-zise acestea putand varia, in general fiind mai complexe si mai competitive.

In cazul studentilor la universitatile germane, angajatorii nu fac nicio diferenta intre straini si germani, diferenta constand in calitatea dosarului de aplicatie, insa cunostiinte insuficiente de limba germana pot fi un impediment. De altfel pentru toate joburile sunt necesare si cunostinte de limba engleza, la un nivel fluent de exprimare.

Salariul pentru internship-uri se situeaza in intervalul de € 7 – € 9 pe ora pentru joburile in cadrul universitatilor; € 10 – € 12 pe ora este media salariului in industrie; iar peste € 12 sunt salarii mai mari pentru posturi specializate ca programator sau asistent in cadrul clinicilor medicale private.

Un alt detaliu important sunt taxele care se aplica salariului lunar. In cazul unui salariu de pana la € 400 pe luna, nu se aplica nicio taxa; intre € 400 – € 800 se plateste taxa pe venit si asigurare de pensie, constituind aprox. 10% din suma primita. La salariul care depaseste € 800 pe luna, procentajul creste si trebuie platita si asigurarea sociala ( “Sozialversicherung”); taxa de biserica este facultativa si nu trebuie platita, neindicand nicio religie pe contractul de angajare (sau indicand religia ortodoxa). Taxa de venit (“Lohnsteuer”) se poate recupera la sfarsitul anului printr-o declaratie de venit, in cazul studentilor fiind relativ simplu de completat printr-un formular ce poate fi descarcat de pe siteul gardei financiare (“Finanzamt”).


FAQ

Universities

http://www.daad.de/deutschland/hochschulen/faq/00561.en.html

Planning your studies

http://www.daad.de/deutschland/wege-durchs-studium/faq/07120.en.html

Support

http://www.daad.de/deutschland/foerderung/faq/04700.en.html

Learning German

http://www.daad.de/deutschland/deutsch-lernen/faq/00492.en.html

Living in Germany

http://www.daad.de/deutschland/deutschland/faq/04685.en.html

Directiva 36/2005/EC

Această directivă prevede accesul pe piața muncii în statele UE, fără recunoașterea diplomelor, pentru medicii, medicii dentiști, farmaciștii, asistenții medicali generaliști, moașele, medicii veterinari și arhitecții dintr-o țară a UE. Tuturor practicanților anumitor profesii medicale (autohtoni sau străini) li se poate cere să fie înscriși în registrul național al practicanților de profesii medicale pentru a practica într-o anume țară din UE. Arhitecților li se poate cere să fie înregistrați în registrul național al arhitecților.

Acest acces se referă la accesul în șapte profesiuni reglementate, nu ține loc de document de ședere. Celor care nu au drept de muncă în respectivul stat al UE li se permite însă să înceapă o afacere pe cont propriu.

Recunoașterea europeană a diplomei de inginer

Inginerii pot obține titlul Eur. Ing. din partea en FEANI prin ro AGIR sau altă organizație membră a FEANI.

Notă: titlul Eur. Ing. nu este recunoscut de către Italia și nu poate fi obținut și/sau purtat în Italia, deoarece membrului italian al FEANI nu îi este permis să se substituie autorităților italiene de recunoaștere a diplomelor străine. A purta titlul profesional Eur. Ing. în Italia ar introduce confuzie cu titlul profesional italian, titlu care poate fi acordat doar de către administrația educațională italiană. În Italia se pot purta numai titlurile permise de legile italiene și numai conform acestor legi. În schimb, cei care au primit titlul de inginer în Italia pot cere titlul Eur. Ing. din altă țară europeană.

Lista programelor de studii acreditate

Alte surse de informare

Condiții de ședere într-un alt stat al Uniunii Europene

De la 1 ianuarie 2014, cetățenii români au liber la muncă în 27 de țări din UE. Dreptul de muncă nu este același lucru cu dreptul de ședere, deși în general cetățenii români care au de muncă au și drept de ședere în statele membre ale UE.

Conform Directivei 2004/38/EC, ca afirmație generală, șederea liberă a unui cetățean european și a membrilor săi de familie într-un alt stat al UE durează maxim trei luni.

De asemenea, statele UE pot interzice intrarea pe teritoriul lor a cetățenilor din alte state UE care reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, siguranța publică sau al căror acces este interzis printr-o măsură de administrație publică.

„În țările membre ale Spațiului Schengen, cetățenii români au dreptul legal de ședere o perioadă de 90 zile într-un interval de 6 luni, potrivit articolul 20, paragraful 1, din Convenția de aplicare a Acordului Schengen. Pot fi făcute mai multe călătorii în acest interval, dar totalul zilelor de ședere nu trebuie sa depășească 90, de la data primei intrări în Spațiul Schengen.

După consumarea celor 90 zile, cetățeanul român are obligația de a părăsi Spațiul Schengen, putând reintra, la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la data primei intrări.”
Poliția de frontieră, România

Pentru șederea de mai mult de trei luni trebuiesc îndeplinite condițiile de la Art. 7 al directivei. Acesta prevede că au drept de ședere cetățenii Uniunii care îndeplinesc unul din punctele (a), (b) sau (c) și membrii lor de familie, conform punctului (d):

a) cei care muncesc (legal) sau sunt self-employed (persoană fizică autorizată) în statul respectiv;
b) au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv și au totodată o asigurare medicală cuprinzătoare;
c) - sunt înscriși ca studenți la o unitate de învățământ publică sau privată acreditată sau finanțată de statul respectiv, inclusiv în învățământul profesional, și
- au o asigurare medicală cuprinzătoare și asigură totodată statul respectiv printr-o declarație sau alt mijloc echivalent că au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv pe durata șederii lor;
d) sunt membri de familie ai unui cetățean al Uniunii care îndeplinește condițiile de la punctele (a), (b) sau (c).

Conform art. 14, dacă cetățenii europeni și membrii lor de familie au intrat în statul gazdă pentru a căuta de muncă, ei nu vor fi expulzați dacă dovedesc că ei continuă să-și caute de muncă și că au o șansă reală de a fi angajați, cu excepția cazurilor prevăzute de măsuri de administrare publică, de siguranță publică sau de sănătate publică.

Unele state impun cererea unui document de ședere într-un anumit număr de zile de la intrarea în țara respectivă într-un scop de ședere care cade sub art. 7. A nu-l cere la timp poate fi pedepsit cu amendă sau reținere (detenție), dacă dreptul acelui stat prevede acest lucru.

A comite infracțiuni grave sau a primi ajutor social (peste 50% din venit) constituie temeiuri de expulzare. Cel din urmă temei nu se aplică azilanților recunoscuți și rezidenților pe termen lung ai UE. Expulzarea cetățenilor europeni dintr-un stat al UE poate fi contestată în trei instanțe înainte de rămâne definitivă.

Dovedirea cetățeniei europene se face în baza pașaportului sau buletinului de identitate, care constituie documente de călătorie (permisul de conducere și documentul de ședere nu constituie dovezi ale cetățeniei). Legitimarea cu documentul de ședere se poate face doar în statul în care a fost emis, în restul țărilor UE el are doar valoare de viză de intrare în statul care l-a emis sau de viză Schengen în cazul emiterii de către un stat membru al Acordului de la Schengen.

Cei care au permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene îl pot preschimba pe un nou permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene, emis de statul în care se mută, cu condiția să aibă un scop de ședere permanentă recunoscut de lege. Acest permis conferă drept la ajutor social în statul care l-a emis. Danemarca, Irlanda și Marea Britanie nu participă la preschimbarea acestor permise.

Șederea într-un alt stat al UE este explicată în detaliu de Ministerul Administrației și Internelor în ro Ghidul românului în UE.

Surse de informare asupra dreptului de ședere

Ghiduri

UE:

Dreptul de muncă al cetățenilor români în UE: