Infostud/China

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare

LSRS China reprezintă Liga Studenţilor Români în Străinătate pe teritoriul Republicii Populare China.

PRChina.pngDe ce R.P.Chineză?

Cel mai evident răspuns la această întrebare este dezvoltarea puternică și rapidă a Chinei, care o poziționează în prezent pe locul doi ca cea mai mare putere economică mondială, după Statele Unite ale Americii. Studiul limbii și culturii chineze poate reprezenta un mare avantaj, pentru orice student care va lucra pe viitor într-o companie multi-națională. China, de multe ori numită și Middle Kingdom, este o țară cu o istorie milenară extrem de bogată, ce fascinează toți străinii care se încumetă într-o aventură educațională. Numărul studenților străini crește de la an la an, sistemul de învățământ din China fiind printre cele mai competitive din Asia. Indiferent de orașul ales pentru studii, China îți va lăsa impresia unui roman oriental. Puteți să călătoriți pentru a vizita locuri pline de istorie, dar și pentru a descoperi tradiții și obiceiuri din diverse părți ale acestei țări.


Pregătiri înainte de venirea în R.P.Chineză

Înainte de a pleca în China trebuie să urmați acești pași: obținerea vizei, completarea fișei medicale și cumpărarea unei asigurări de sănătate. Studenții străini trebuie să aplice pentru o viză de tip „X” sau „F” la Ambasada Chinei în România ([www.chinaembassy.org.ro]). Pentru obținerea vizei este nevoie să vă prezentați în persoană la ambasada cu sediul în București. Actele ce trebuie depuse la Ambasada Chinei sunt: formularul pentru obținerea vizei de studii în China (JW201 sau JW202), scrisoarea de accept ce atestă admiterea într-una din instituțiile de învățământ chineze, formularul de fișă medicală pentru străini, precum și pașaportul valid. O condiție obligatorie este ca pașaportul să nu expire în următoarele 6 luni. Scrisoarea de accept o veți primi prin poștă după ce veți fi informați care este instituția în cadrul căreia ați fost admiși. Dacă sunteți interesați de obținerea unui alt tip de viză (de turist, de muncă) puteți consulta site-ul Ambasadei Chineze în România pentru mai multe detalii. Toate analizele cerute pe fișa medicală trebuie efectuate la un spital de stat, iar parafa spitalului trebuie sa apară pe aceasta pentru a putea fi considerată validă și acceptată de către Ambasada Chinei. Fișa medicală este valabilă timp de 6 luni. După ce ajung în China, studenții străini a căror fișă este expirată vor fi rugați să o refacă la un spital chinez local. În funcție de tipul de școlarizare de care beneficiați (cu bursă completă, cu bursă parțială sau cu taxă) trebuie să vă faceți o asigurare de sănătate pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp. Studenții străini care studiază în China cu bursă completă primesc asigurare medicală din partea instituției de învățământ și al statului chinez. Trebuie să mai știți că la sosirea în China, la înscrierea la facultate, va trebui să completați documentele cu numele vostru chinez. Deci ar fi bine să vă alegeți unul înainte de a pleca din țară.


Informații despre viața în China pentru studenții străini

Cazare

Studenții străini care beneficiază de bursă completă au cazarea asigurată în căminele pentru studenți străini ale universității de care aparțin. Condițiile în camere diferă în funcție de preferințele fiecăruia: camere pentru o singură persoană fără baie, camere de două persoane cu baie, dar și camere pentru o singură persoană cu baie, acestea fiind însă mai greu de obținut. Toate camere sunt mobilate și au televizor. Pentru cei care nu vor să locuiască în cămin, există și varianta închirierii unui apartament, prețurile fiind însă destul de ridicate, în jur de 3000 RMB(€365) pentru un apartament cu 3 camere într-un oraș mai mic(Jinan) sau 4500 RMB(€545) în capitală. Dacă apelați la o agenție imobiliară, vi se va cere un comision echivalent cu o lună de chirie. Pentru a vedea mai multe prețuri pentru Beijing puteți consulta site-urile: http://360roof.com/, http://www.goodviewpro.com, http://www.beijingrealestates.com/.


Permisul de rezidență

După ce trec de verificarea fișei medicale sau refacerea analizelor medicale, în cazul în care fișei medicale i-a trecut perioda de valabilitate de 6 luni, studenții străini trebuie să aplice pentru permisul de rezidență în China la poliția locală. De obicei, instituția de învățământ ajută studenții străini în obținerea acestui permis, asigurând transportul la secția de poliție, dar și persoane vorbitoare de limba engleză pentru a facilita dialogul cu autoritățile chineze. Când mergeți la secția de poliție, trebuie să aveți la voi pașaportul, scrisoarea de accept și formularul de viză de studii (JW201). Costurile pentru permisul de rezidență trebuie suportate de către studenți chiar dacă beneficiază de bursă completă. Permisul de rezidență pentru 1 an este 400 RMB (€50), iar cel pentru 2 ani este 800 RMB (€100). Permisul de rezidență trebuie obținut în maximum 30 de zile de la intrarea în China.


Bursă

Bursă completă

Bursa completă constă în studii și cazare gratuite, asigurate de instituție, asigurare medicală, o sumă de bani pentru manuale (o dată pe an) și o bursă lunară în bani. De asemenea, guvernul chinez suportă costul transportului de la aeroport până în orașul în care se află universitatea, acolo unde este cazul (pentru persoanele care nu vor studia în Beijing sau Shanghai). Suma de bani pe care studenții o vor primi lunar diferă în funcție de nivelul de studiu: - studii de licență sau de limba chineză: 1400 RMB (€170) - studii de master: 1700 RMB (€200) - studii doctorale: 2000 RMB (€245). De asemenea, la sosirea în China, studenții străini vor primi o bursă de acomodare: - studenții care vor studia în China mai puțin de 1 an: 1000 RMB (€120) - studenții care vor studia în China pentru o perioadă de 1 an sau mai mult: 1500 RMB (€180). Bursa lunară acoperă și perioadele de vacanță. Studenții străini nevoiți să plece acasă din motive de sănătate sau în caz de sarcină vor suporta singuri costurile transportului internațional, iar bursa va fi întreruptă. Cu acceptul universității, statutul de bursier poate fi reluat. Studentul are rezervat acest drept pentru o perioadă de 1 an.


Bursă parțială

Bursa parțială poate include unul sau mai multe dintre avantajele bursei complete, însă nu include bursa de acomodare sau transportul de la aeroport până în orașul în care se află universitatea. Pentru mai multe informații cu privire la burse sau procesul de aplicare și actele necesare puteți consulta site-ul China Scholarship Council http://en.csc.edu.cn/.


Transport

Fiind țara cu cea mai mare populație de pe glob, dar și a patra țară ca suprafață, este normal ca rețeaua de trasport din China să fie foarte dezvoltată. China este cunoscută în toată lumea pentru trenurile sale rapide care pot circula cu până la 300 km/h. Ruta Beijing–Shanghai, o călătorie de peste 1 300 km, durează astfel aproximativ 5 ore, biletul costând 600 RMB (€73). O distanță mai mică de 346 km dintre Beijing și Jinan va fi parcursă în 1 oră și jumătate, biletul fiind 185 RMB(€20). Totuși, pentru că teritoriul pe care se întinde China este destul de vast, în multe cazuri se poate ajunge mai rapid cu avionul. Transportul în oraș este destul de ieftin. Cursele de taxi pornesc de la 8-10 RMB pentru primii 3 km, adăugând apoi câte 2 RMB/km. O călătorie cu metroul costă 2 RMB, dar poate fi destul de aglomerat. Există și o linie express de metrou care duce la aeroport, iar biletul costă 25 RMB. Probabil că autobuzele sunt cel mai convenabil mijloc de transport, deoarece au multe linii și sunt dese (sub 10 minute de așteptare), o călătorie costând 1 RMB.


Cheltuieli zilnice

În principiu, bursa oferită de statul chinez este suficientă pentru a acoperi cheltuielile unei luni. Prețurile din China sunt aproximativ aceleași ca în România. Masa la un restaurant fără pretenții este în jur de 25 RMB(€3).


În cluburi și pub-uri, prețurile variază. O bere facută de un producător local costă 15-25 RMB, pe când prețurile pentru berile importate încep de la 30 RMB, iar prețul pentru un cocktail începe de la 50 RMB.


Job

Studenților străini care beneficiază de bursă nu le este permis să se angajeze. Cei interesați de un loc de muncă în China pot consulta site-uri precum: http://www.thebeijinger.com/classifieds, http://www.haoy.com/, http://www.jobsinchina.com/.Studii în R.P.Chineză

În urma unui top realizat de Webometrics, cele mai bune universități din China sunt următoarele: 1. Universitatea Peking 2. Universitatea Tsinghua din China 3. Universitatea Zhejiang 4. Universitatea Jiao Tong din Shanghai 5. Universitatea Fudan 6. Universitatea Nanjing 7. Universitatea Shandong 8. Universitatea Normală a Chinei de Est 9. Universitatea Xiamen 10. Universitatea de Medicină Chineză din Beijing

Universitatea Peking Site oficial: http://www.pku.edu.cn Universitatea Peking (PKU) a fost fondată în 1898 și este prima universitate națională din istoria Chinei moderne. În cadrul acesteia se află 5 facultăți: științe umane, științe sociale, științe exacte, medicină și inginerie. Universitatea Peking are 47 de departamente, oferind 105 programe de licență, 291 programe de master și 249 programe doctorale. De asemenea, universitatea are contracte de colaborare cu peste 200 de universități din 50 de țări. Pentru a vedea toate facultățile Universității Peking puteți accesa link-ul http://english.pku.edu.cn/Schools_Departments/. Universitatea Peking oferă și o bursă de excelență academică, pentru detalii vedeți http://english.pku.edu.cn/Admission/InternationalStudents/Scholarships/.

Universitatea Tsinghua din China Site oficial: http://www.tsinghua.edu.cn Universitatea Tsinghua a fost înființată în anul 1911, în Beijing. Campusul acestei universități este cunoscut pentru frumusețea sa, clădirile sale îmbinând diferite arhitecturi. În 2010, revista Forbes l-a numit unul din cele 14 cele mai frumoase campusuri din lume. În prezent, universitatea dispune de 15 școli cu 56 de departamente ce acoperă o varietate de domenii academice: științe, inginerie, științe umane și artă, istorie, filozofie, economie, drept, medicină. Pentru a vedea mai multe detalii legate de bursele oferite de Universitatea Tsinghua accesați linkul http://is.tsinghua.edu.cn/EN/scholarship/intro.html.

Universitatea Zhejiang Site oficial: http://www.zju.edu.cn Universitatea Zhejiang(ZJU) se află în frumosul oraș Hangzhou și este una dintre cele mai vechi instituții de nivel superior din China. ZJU dispune de 11 domenii de studiu: filozofie, literatură, istorie, științe, inginerie, medicină, economie, drept etc. Universitatea oferă 207 programe doctorale, 288 programe de master, 112 programe de licență. La Universitatea Zhejiang studiau mai mult de 4,600 studenți străini din peste 132 țări în anul 2011. Informații despre bursele oferite de această universitate găsiți aici http://iczu.zju.edu.cn/english/type1/01032501.html.

Universitatea Jiao Tong din Shanghai Site oficial: http://www.sjtu.edu.cn Universitatea Jiao Tong din Shanghai a fost fondată în 1896. În perioada 1920-1930, SJTU era considerată “MIT-ul Orientului”. De-a lungul timpului, această instituție a avut ca studenți oameni iluștri ai societății chineze: Jiang Zemin, Qian Xuesen, Wu Wenjun etc. Peste 200 de membri ai Academiei Chineze de Știință și ai Academiei Chineze de Inginerie sunt foști studenți SJTU. În ultimii ani, a fost recunoscut faptul că mulți tineri alumni SJTU au adus contribuții importante pentru dezvoltarea economică și socială a Chinei. Pentru a vedea mai multe detalii legate de bursele oferite de Universitatea Tsinghua accesați linkul http://en.sjtu.edu.cn/admission/scholarships.

Universitatea Fudan Site oficial: http://www.fudan.edu.cn Universitatea Fudan a luat ființă în 1905 și este localizată în modernul Shanghai. Această universitate a devenit un important centru pentru cercetarea în domenii precum științe umane, sociale, naturale, dar și medicină sau management. Fudan are 28 de școli și departamente cu 70 de programe de licență. În prezent, la Universitatea Fudan studiază peste 3800 de studenți străini, aceasta fiind printre primele instituții din China care a admis studenți străini. Informații despre bursele oferite de această universitate găsiți aici http://www.fso.fudan.edu.cn/xuexi_sh.htm.

Universitatea Nanjing Site oficial: http://www.nju.edu.cn/ Universitatea Nanjing este una dintre universitățile de top din China, fiind și una din primele instituții care au primit studenți străini. La această universitate au studiat peste 10 000 de studenți din peste 70 de țări. Absolvenții acestei universități au ajuns să fie politicieni, oameni de afaceri și academicieni importanți. Această universitate oferă unele dintre cele mai bune programe pentru studiul limbii și culturii chineze, dar oferă și cursuri de limbă de scurtă durată precum și programe de licență, master sau doctorat. Pentru a vedea mai multe detalii legate de bursele oferite de Universitatea Nanjing, accesați link-ul http://hwxy.nju.edu.cn/English/ApplicationScholarship.aspx.

Universitatea Shandong Site oficial: http://www.sdu.edu.cn Fondată în 1901, în orașul Jinan, Universitatea Shandong(SDU)este una dintre cele mai vechi universități din China aflate sub conducere guvernamentală. Fiind cea mai importantă instituție academică din provincia Shandong, SDU este și un membru al unor proiecte universitare prestigioase, aflate sub jurisdicția Ministerului Educației din China, ce susțin dezvoltarea universităților de top din China. Provincia Shandong nu este doar una dintre cele mai dezvoltate provincii de pe coasta estică a Chinei, dar și locul de naștere al lui Confucius, marele filozof chinez al perioadei antice. Informații despre bursele oferite de această universitate găsiți aici http://www.en.sdu.edu.cn/html/610.html.

Universitatea Normală a Chinei de Est Site oficial: http://www.ecnu.edu.cn Universitatea Normală a Chinei de Est, înființată în 1951, beneficiază de sponsorizare din partea unor programe guvernamentale de dezvolare a universităților de prestigiu din China. Universitatea este cunoscută drept „Universitatea Gradină” datorită frumosului decor de care beneficiază campusul ei. Universitatea Normală a Chinei de Est dispune de 19 școli cu 58 de departamente ce oferă 70 de programe de licență. Pentru a vedea mai multe detalii legate de bursele oferite de Universitatea Normală a Chinei de Est accesați linkul http://lxs.ecnu.edu.cn/EnFront.do?method=DegreeStudents&parentid=54.

Universitatea Xiamen Site oficial: http://www.xmu.edu.cn Universitatea Xiamen a fost înființată în 1921 de către un cunoscut lider chinez, Tan Kah Kee, fiind prima universitate din China înființată de un chinez de peste hotare/din străinătate. Universitatea Xiamen beneficiază de un campus minunat aflat de-a lungul golfului Xiamen și oferă 83 de programe de licență, 250 de programe de master și 147 de programe de doctorat. De asemenea, la această universitate studiază peste 3 000 de studenți străini. Universitatea Xiamen a fost printre primele care a acceptat studenți ce beneficiau de bursă guvernamentală sau o bursă din partea institutului Confucius. Informații despre bursele oferite de această universitate găsiți aici http://admissions.xmu.edu.cn/website.aspx?language=en&website_id=73.

Universitatea de Medicină Chineză din Beijing Site oficial: http://www.bucm.edu.cn Înființată în 1956, Universitatea de Medicină Chineză din Beijing a fost printre primele instituții de acest gen din China. Această universitate are ca misiune dezvolaterea medicinei chineze. În cadrul acestei universități se află 11 școli și 3 spitale afiliate. De asemenea, dispune de 9 programe de licență, printre care medicină chineză, acupunctură etc., 26 de programe de master și 21 de programe de doctorat. Universitatea de Medicină Chineză are 1102 studenți străini ce provin din 45 de țări. Pentru detalii legate de bursele oferite de această universitate accesați link-ul http://www.bucm.edu.cn/portal/media-type/html/group/en/page/default.psml/js_pane/P-1270a490ef7-10007.


Informații despre mai multe universități puteți găsi accesând link-ul http://www.csc.edu.cn/laihua/universitysearchen.aspx?provinceId=0&keyword=. Toate universitățile prezentate aici acceptă studenți străini.Învățarea limbii chineze

Puteți aplica pentru studii în China fără a avea cunoștințe anterioare de limba chineză. Veți putea studia limba chineză pentru 1 an înainte de începerea programului de studiu ales. Toate programele de licență pentru studenții străini sunt în limba chineză. Însă, există și unele instituții ce oferă cursuri în limba engleză pentru programele de master sau doctorat, iar pentru acestea nu va mai trebui să alocați un an studiului limbii chineze.