Despre Eskisehir

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare
Un oraş al cărui nume înseamna în mod direct oraş-vechi (Eski-şehir). Este situat în partea centrală a Anatoliei, la aproximativ 330 km de Istanbul şi 230km de Ankara.Un oraş studentesc, captivant, plin de viaţă şi culoare, un oraş ce nu doarme niciodată datorită studenţilor de toate naţionalităţile ce se reunesc în marile campusuri ale universităţilor din oraş. Eskisehir, un oraş curat unde domină armonia cromatică, unde distracţia nu se opreşte niciodată, unde petrecerile continuă până dimineaţa în zorii zilei. Un loc unde se poate mânca absolut orice, la orice oră, Restaurantele te aşteaptă cu porţile deschise până târziu în noapte. Un oraş străbătut de un râu mic denumit Porsuk unde te poţi plimba pe mici gondole şi poţi admira oraşul, oamenii şi cultura care e atât de vizibilă prin mici elemente decorative amplasate pe stâlpii podurilor ce traversează apa curgătoare.
ESKISEHIR1.jpg

Universităţi

Anadolu şi Osman Gazi sunt cele două mari universităţi din Eskişehir unde găseşti toate sediile de care ai nevoie pentru a excela in studiu, pentru a-ţi menţine condiţia fizică şi creativitatea. Biblioteci, săli de sport, parcuri, săli de mese, restaurante, rectorate şi secretariate, toate reunite sub două nume: Anadolu University şi Osman Gazi University, în două campusuri primitoare.

Universitatea Anadolu, fondată în anul 1982, este a patra universitate din lume la nivel de admitere. Universitatea are 12 facultăţi, 7 şcoli şi 4 şcoli vocaţionale. Majoritatea facultăţlor şi şcolilor sunt situate în campusul Yunus Emre, aflat în centrul oraşului. Tot în acelasi campus există şi un cămin pentru studenţi, spitalul universităţii, precum şi multe din clădirile administrative ale universităţii. İki Eylül Kampüsu este situat în apropierea aeroportului din oras, acesta cuprinzând doar 2 facultăţi (Fac. de Inginerie şi Fac. de Arhitectură), precum şi Şcolile de Educaţie Fizică şi Sport şi cea de Aviaţie Civilă.

PANORAMANA YUNUS EMRE KAMPÜSU.jpg

Printre absolvenţii faimoşi ai Anadolu Universitesi se numără: • Metin Erad - Actor, Comedian • Levent Uzumcu - Actor • Ahmet Vehbi Safak - Membru Anadolu • Fethi Heper- Fotbalist • Yılmaz Büyükerse Primarul din Eskişehir, fostul rector al Universităţii Anadolu • Nergül Yeşilcay – Actrita • Ayşe Hatun Onal - Model, Actriţă, Cântareaţă-Compozitor


Universitatea dispune de numeroase programe. Pentru mai multe detalii accesaţi site-ul universităţii: [1].

Universitatea Osman Gazi sau ESOGU (www.ogu.edu.tr) este o universitate de stat, una din primele universităţi din centrul Anatoliei. Aceasta cuprinde 9 facultăţi, 3 şcoli, 4 şcoli vocaţionale şi 5 şcoli de master. Totodată aici se află 14 centre de cercetare, inovare şi dezvoltare, aflate în cooperare cu statul şi alte instituţii private. Departamentele de Inginerie Electrică şi Electronică, precum şi cel de Inginerie a Computerului sunt singurele în care predarea nu se face în limba turcă.

Printre programele existente la Universitatea Osman Gazi din Eskişehir se afla cele de masterat şi doctorat, precum şi programul ERASMUS, aceasta obţinând certificarea pentru mobilitatea ERASMUS în anul 2004.

Printre absolvenţii faimosi ai universităţii se află • Prof.Dr. Emin Kahya • Prof.Dr. Belgin Demet Özbabalık • Prof. Dr. Varol ŞAhintürk • Prof. Dr. Adnan Konuk • Prof. Dr. Nurullah Uçkun

Principalele atracţii ale Eskişehirului sunt Muzeul de Aviaţie în aer liber, aflat lângă campusul Yunus Emre, casele vechi din Odunpazarı, precum şi cele două mari parcuri aflate la periferia orasului: Kentpark, Şelale Park; acesta din urmă este amplasat pe unul din dealurile ce împrejmuiesc oraşul şi care oferă o vedere panoramică incredibilă asupra întregului oraş.
SELALE PARK.jpg
CASE DIN ODUNPAZARI.jpg

Viaţa studenţească

Peste tot în Eskişehir studentul este „la putere”. Strada Bağlar nu doarme niciodată. Pe terasele localurilor studenţii asculta genurile de muzică preferate optând în acelaşi timp, să joace “Okey”,“Tavla” sau “Tabu”, cele mai renumite jocuri din rândul studenţilor. Locurile preferate ale studentilor sunt, în primul rând, localurile deschise până noaptea târziu unde aceştia îşi dau îmtâlnire seară de seară. Printre cele mai renumite, trebuie reamintite Cafe del Mundo, local cu specific internaţional, unde mai toţi studenţii Erasmus dau buzna în fiecare luni seara (berea e gratuită daca ai paşaportul cu tine), Casa Mey, Traveler’s Pub şi multe altele. Dupa o bere sau mai multe, studenţii se refugiază în cluburi ca Up N Down, 222, Hayal, Buda sau Temple DNC, toate acestea dispunând de preţuri avantajoase pentru toţii studenţii din Eskişehir.

În ceea ce priveşte activităţile culturale studenţii pot lua parte la diverse activitîţi ce au loc în cadrul universităţii Osman Gazi. În fiecare an, în luna mai, studenţii participă la festivalul de primavară ESOGU; au loc expoziţii pe întreaga perioadă a anului în Galeria de Artă ESOGU; se organizează simpozioane, seminarii de către persoane din diferite arii de studiu; există un buletin săptămânal al universităţii, ESOGÜ İstikbal Gazetesi, publicat pentru populaţia din Eskişehir. De asemenea, studenţii au posibilitatea de a lua parte la activităţile din cadrul Radioului.

Studenţii de la Universitatea Anadolu pot participa la piese de teatru în cadrul teatrului din campusul Yunus Emre, dispunând de asemenea şi de numeroase muzee (Muzeul de Artă, Muzeul de Artă Desenată), se pot înscrie în diverse cluburi ce-şi au sediul în Öğrenci Merkezi (centrul pentru studenţi), precum clubul de dans, clubul de aviaţie civilă, clubul de muzică ş.a. Campusul Yunus Emre dispune şi de o bază sportivă modernă dotată cu terenuri de fotbal, de tenis, piscină închisă, precum şi de o sală de baschet. Studentii pot lua astfel parte la activităţile sportive variate.

La nivel de oraş, municipalitatea din Eskişehir a creat un site unde sunt prezentate pe scurt activităţile sportive, precum şi multe alte informaţii utile.([ http://www.eskisehir-bld.gov.tr/eng/index.php]).