Infostud/Italia

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare

Logo LSRS Italia V2.png

Cuprins

Instrucţiuni pentru lectură

Acest ghid a fost idealizat şi redactat în primul rând pentru studenţii români care intenţionează să studieze în Italia.

Bineînţeles, acest proiect LSRS - Filiala Italia - este deschis tuturor celor care doresc să cunoasca mai bine sistemul de învăţământ superior italian.

Nu este idealizat drept o sursa exaustivă pentru studiile universitare în Italia. LSRS, prin reprezentanţii ei în Italia, vor raspunde la întrebările propuse în legatură cu subiectele Ghidului.

După o scurta prezentare a sistemului de învăţămant italian urmează lista organizaţiilor si instituţiilor italiene pentru dreptul la studiul universitar. Aceste instituţii oferă burse de studiu, cazare, ajutor financiar pentru transporturile publice locale, etc. Bursele (alte facilităţi) sunt oferite în funcţie de regulamentul fiecarei instituţii – în acest ghid gasiţi link-ul direct.

Certificate de competenţa lingvistică pentru limba italiană

Atestatele pentru limba italiană recunoscute la nivel internaţional sunt:


CILS - Certificazione di Italiano come Lingua Straniera. Università per Stranieri di Siena

CELI - Certificazione della Conoscenza della Lingua Italiana. Università per Stranieri di Perugia

PLIDA - Progetto Lingua Italiana Dante Alighieri. Istituto Dante Alighieri


Pentru informaţii pe teritoriul Romaniei: Institutul Italian de Cultură din Bucureşti

Studii universitare in Italia

Ministerul pentru Instructie, Universitate si Cercetare - Italia: Ministero dell’Istruzione, dell’Università e della Ricerca

Organizarea sistemului universitar italian

Italia a trecut la Sistemul Bologna în anul 2001 (DM 509/99). Sistemul italian nu permite înscrierea în concomitanță la două sau mai multe Facultăți.

Invațământul superior în Italia este structurat în felul urmator:

Primul nivel

Pentru toți studenții. Studenții pot avea acces la Licență (Laurea Triennale - LT) cu Diploma de Bacalaureat. Aceasta are obiectivul de a oferi studentilor o baza stiintifica si profesionala. Pentru a obtine Diploma de LT studenta/ul trebuie sa acumuleze 180 CFU (Crediti Formativi Universitari).

       Licență (Laurea triennale – LT)- 180 CFU- 3 ani  


Al doilea nivel

Obiectivul Cursurilor de al doilea nivel (Laurea Magistrale - ex Specialistica) este cel de a oferi studentilor o formare teoretica si profesionala avansata . Accesul la Cursurile de al doilea nivel este subordonat tipologiei diplomelor de primul nivel.

        Master (Laurea Specialistica/ Magistrale)- 120 CFU- 2 ani
        sau Corso di Specializzazione di primo livello - CDS 1 - 120-180 CFU - 2-3 ani
        sau Master Universitario di primo livello - MU1 - 60 CFU+ - 1an+

LS/ LM acorda, impreuna cu LT, 300 CFU.

        Licență 5-6 ani- Laurea Specialistica a ciclo unico - 300 CFU (de exemplu: Drept, Medicina) 


IMPORTANT: Un numar limitat de Licente (“LS/ LM a ciclo unico”), de exemplu: LS in “Medicina e Chirurgia”, “Medicina Veterinaria”, “Odontoiatria e Protesi dentaria”, “Farmacia”, “Architettura”, au drept criteriu de acces Diploma de Bacalaureat si un test de admitere. Durata acestor studii este de 5 ani (“Laurea Specialistica Quinquennale a ciclo unico”), iar pentru “Medicina e Chirurgia” durata este de 6 ani. Numarul acestor Licente variaza de la an la an. Va rugam sa consultati cu atentie site-ul Universitatii care va intereseaza din timp pentru a evita pierderea anului academic.


Cursurile de Specializare pentru primul nivel (CS1) au scopul de a oferi cunostinte teoretice si practice profesionale. Accesul este permis celor care detin titlul de LT/ LS/ LM. Admiterea este cu examen. Pentru a obtine Diploma pentru un CS1 trebuie sa fie obtinute intre 300 si 360 CFU, incluse cele pentru Licenta (Laurea triennale - LT) care pot fi recunoscute pana la un numar total de 180. Durata unui CS1 este de 2 pana la 3 ani.

Cursurile pentru Masterul de primul nivel (MU1) sunt cursuri de perfectionare stiintifica sau inalta formare profesionala la care se poate avea acces cu LT. Admiterea, in unele cazuri, poate fi limitata in functie de tipul Licenței (LT). Durata minima este de 1 an academic si permite obtinerea a, cel putin, 60 CFU.

NB In Italia exista cursurile universitare denumite Master. Acestea sunt considerate Master la nivel international doar daca sunt "Lauree" in italiana- la acelasi nivel cu LS/ LM/ sau LS a ciclo unico in sistemul italian. In caz contrar aceste cursuri denumite Master sunt cursuri post licenta care NU au valoare de master la nivel international. Daca ai obtinut o LT (BA sau BSc la nivel international) si alegi sa obtii un MU1 nu vei fi la acelasi nivel academic al LS/ LM/ sau LS a ciclo unico. Cu o LT + un MU1 nu ai acces la Doctorat.


Al treilea nivel

Studii post – universitare 

        Doctorat – Dottorato di Ricerca - D - 	3 ani+
        Diplomă de Specializare de al doilea nivel – DS 2 - 60-300 CFU - 1-5 ani
        Master Universitar de al doilea nivel – Master Universitario di 2° livello - MU2 - 60CFU+ - 1 an+


        Post - Dottoratto di ricerca (Cercetare, etc)

Cerințe de admitere

Pentru informatii privind cerintele de admitere va rugam sa consultati pagina Universitatii si al programului care va intereseaza la sectiuna Universități și specializări.

Proces de inscriere

Pentru informatii privind procesul de inscriere va rugam sa consultati pagina Universitatii si al programului de studii care va intereseaza la sectiuna Universități și specializări.

Declarația de Valoare in Loco

Conform Covenției de la Haga din 5 octombrie 1961, orice diplomă, titlu de studiu sau titlu profesional obținut în România sunt recunoscute cu aceleași calități și în celelate Țări Membre Haga, pentru Italia în schimb se cere o procedura suplimentară. Această procedură se face doar prin intermediului Secretariatului Consular al Ambasadei Italiene în București. Documentul obținut în urma acestei proceduri se numește DECLARAȚIE de VALOARE în LOCO, această declarație este primordială și obligatorie, fară de care nu vă puteți înscrie la Universitățile din Italia.

În Declarația de Valoare în Loco sunt specificate următoarele date: nume, prenume, data și locul nașterii titularului; instituția sub care autoritate a fost eliberat titlul de studiu; data de eliberare a titlului de studiu; numărul de înregistrare; instituția de școlarizare unde au fost terminate sau frecventate cursurile; domeniul, specializarea, sectorul; durata ciclului de studiu; media generală a examenului de absolvire; sitemul de notare din regulamentul școlastic național; profesia pentru care se abilitează exercitarea, în baza studiilor terminate. În afară de acestea, în Declarația de Valoare, este descris regulamentul școlastic național în baza Legii Educației nr.84 din data 24 iulie 1995.

NB Referitor la “Declarațiile de Valoare în Loco ”este foarte important să stiți că aceasta “nu conferă nici o recunoaștere academică sau profesională, ci constituie o certificare din partea Autoritații consulare italiene cu privire la valoarea “in loco” a titlului de studiu obținut și care totodată a fost eliberat în conformitate cu normele legale în vigoare din Romania. Cetățenii români sau străini, care sunt în posesul unui titlul academic de studiu obținut în România, la o instituție de nivel superior, statală sau privată acreditată, și care doresc obținerea unui titlu de studiu echivalent al titlului italian pot depune o cerere în acest sens la o universitate la alegere.


Lista de acte necesare

 • trei fotografii (din care una autentificată pentru cetățenii extracomunitari rezidenți în străinătate);
 • cerere adresată Rectorului Universității din Italia;
 • cartea de identitate

1. Titlul de studiu (Diploma, Certificat, Atestat, etc) în original, legalizat:

- De Ministerul sub căruia autori tate a fost eliberat Inspectoratul Școlar, Ministerul de Educație și Cercetare, Ministerul Sănătății etc.)

- Apostilat de către Curtea de Apel / Tribunal (Convenția de la Haga din 5 octombrie 1961)

2. Fotocopia titlului de studii (legalizzata în precedență de Institutul Prefecturii Municipiului), legalizată:

- De un Notar Public

- Apostilat de către Curtea de Apel / Tribunal (Convenția de la Haga din 5 octombrie 1961)

3. Traducerea în italiană a titlului de studiu de către un traducator autorizza de Ministerul de Justizie, legalizzată de un Notar Public și cu timbu apostilat de Curtea de Apel / Tribunal

4. O serie de fotocopii nelegalizate a documentelor originale a copiilor legalizzate cu timbru Apostilă al Curții de Apel / Tribunal și al treducerilor in italiană unde să fie lizibile și complete legalizările instituțiilor menționate mai sus.

Pentru toate titlurile de studii care presupun terminarea unui ciclu de studiu precedent (ex: Diplomă de Scolă postliceală, Diplomă de Licență, etc.) se cere prezentarea și acelui titlu de studii (ex: Diploma de Bacalaureat), cu legalizările și traducerile menționate mai sus.

În cazul Declarației de Valoare pentru Diploma de Licență vor fi necesare și următoarele documente:

5. Programa Analitică în original și legalizată:

- Autentificată de Ministerul Educației și Cercetării

- Legalizată de către Prefectură cu Apostila conform Convenției de la Haga din 05.10.1961

6. Suplimentul de diplomă, în original, legalizată de:

- Instituția Prefecturii pe baza Convenției de la Haga din 5 octombrie 1961 (vor fi acceptate si documentale legalizzate înainte de data de 1 noiembrie 2004 de Direcția Consulară al Ministerului Afacerilor Externe)

7. Traducerile in italiană (făcute de un traducător autorizat de Ministerul de Justiție) pentru Programa Analitică și pentru Suplimentul de Diplomă, legalizate:

- de un Notar Public

- Apostilate de către Curtea de Apel / Tribunal (Convenția de la Haga din 5 octombrie 1961)

Sectii Consulare (RO) pentru depunerea documentelor

Actele se depun în fiecare luni (zile lucratoare) la ora 10:00 și vin eliberate în fiecare marți al săptămânii urmatoare la orele 12:00 la Secretariatul Consular al Ambasadei Italiei la București.

Pentru mai multe detalii privind programarea întălnirii vă rugăm să citiți insctrucțiunile date de către Ambasada Italiei la București. Următorul link vă trimite direct la pagina pentru înregistrarea online a programării pentru depunerea documentelor la Secretariatul Consular al Ambasadei Italiene la București

Deoarece procesul de obținere a Declaratiei de Valoare în Loco durează destul de mult (acte, birocratie, cereri la universități etc.) vă sugerăm să începeți din timp cu pregatirea actelor și cu demararea procesului. Astfel veți putea economisi stres și bani (în caz de urgență există firme specializate care se ocupă de întregul proces – de la cererea adeverințelor la prezentarea dosarului complet la consulat). Taxa pentru obținerea Declarației de Valoare în Loco este de 30,99 euro (112 Ron). Pentru întocmirea dosarului complet, suma cerută de către notari sau traducători este în jur de 800 de euro (date neoficiale).

Pentru întrebări referitoare la obținerea documentelor sus menționate, cât și a altor întrebări de natură juridică în favoarea studentului român care dorește șă studieze în Italia, referitor la demersurile, elaborarea, pregătirea, informarea și consilierea acestora, puteți contacta membrii echipei LSRS Italia.

Costuri

Pentru informatii privind taxele universitare va rugam sa consultati pagina Universitatii care va intereseaza la sectiuna Universități și specializări.

Finanțare

Lista organizatiilor si institutiilor italiene pentru dreptul la studiul universitar

Aceste organizatii si institutii ofera: burse, cazare si alte servicii de suport pentru studentii straini in Italia. Avand in vedere ca sunt organizate pe regiuni, studentii interesati sunt rugati sa se informeze direct in ceea ce priveste cerintele de indeplinit si actele necesare de pregatit pentru regiunea in care intentioneaza sa urmeze cursurile universitare.

In general, actele necesare sunt cele pe care le pregatiti pentru a va inscrie la facultate. LSRS Italia poate oferi consulente la cerere.

 • Ancona

Ente regionale per il diritto allo studio universitario (Ersu), Vicolo della Serpe 1, 60121 Ancona, tel. 071-227411 (centr.), fax 071-57516, e-mail: ersuced@tin.it Sito web: http://www.ersu-ancona.it/home.php Presidente: Prof. Valeriano Balloni

 • Bari

Ente per il diritto allo studio universitario (Edisu), Via Einstein 39, 70100 Bari, tel. 080-5538111 (centr.), 080-5438065 (segreteria generale), fax 080-5576028 e-mail: edisueconomato@tin.it sito web: http://www.edisuniversita.ba.it Presidente: Prof. Luciano Cavallo

Ente per il diritto allo studio universitario (Edisu - Politecnico), Via Gobetti 26, 70125 Bari tel. 080-5475311 (centr.), fax 080-5521649 Presidente: Prof. Domenico Ricchiuti.

 • Benevento

Ente per il diritto allo studio universitario (Edisu),Via Nicola Calandra, 82100 Benevento, tel./fax 0824-51506 Presidente: Prof. Filippo de Rossi

 • Bergamo

Istituto per il diritto allo studio universitario (Isu), Via S. Salvatore 12/14, 24129 Bergamo, tel. 035-213148, fax 035-226614, e-mail: isuberg@tin.it , sito web: http://www.unibg.it/isu Presidente: Prof. Maria Teresa Vespucci

 • Bologna

Azienda regionale per il diritto allo studio universitario di Bologna (Arstud), Via Santa Maria Maggiore 4, 40121 Bologna, tel. 051-6436711, fax 051-235645, e-mail: utenti@arstud.unibo.it , sito web: http://www.arstud.unibo.it Presidente: Prof. Giorgio Bonaga

 • Bolzano

Provincia autonoma di Bolzano, Ufficio per l’assistenza scolastica ed universitaria - Settore promozione studi universitari, Via Andreas Hofer 18, 39100 Bolzano, tel. 0471-993303, fax 0471-992909, e-mail: eva.vicari@provincia.bz.it, sito web: http://www.provincia.bz.it Coordinatrice: Dott.ssa Eva Vicari

 • Brescia

Istituto per il diritto allo studio universitario (Isu) dell’Università degli studi di Brescia, Viale Europa 39, 25133 Mompiano - Brescia, tel. 030-2008484/2091818, fax 030-2008470 e-mail: isuinfo@cci.unibs.it , sito web: http://www.isu.unibs.it Presidente: Avv. Bruno Faustini

 • Cagliari

Ente regionale per il diritto allo studio universitario (Ersu), Via fratelli Falletti 28, 09121 Cagliari, tel. 070-20191 (centr.), fax 070-2019306, e-mail: ersuca.direzione@regione.sardegna.it , sito web: http://www.regione.sardegna.it/ersuca Presidente: Dott. Luigi Sotgiu

 • Camerino

Ente regionale per il diritto allo studio universitario (Ersu), Località Colle Paradiso 1, 62032 Camerino, tel. 0737-4911(centr.), fax 0737-492573, e-mail: camerino@ersucam.sinp.net sitoweb: http://www.unicam.it/ersu Presidente: Avv. Mario Cavallaro

 • Campobasso

Ente per il diritto allo studio universitario (Esu), Via Zurlo 2/a, 86100 Campobasso, tel. 0874-698146, fax 0874-698147, e-mail: esucb@molisedati.it sito web: http://www.molisedati.it/esu1.htm Presidente: Dott. Pellegrino Amore

 • Cassino

Azienda per il diritto allo studio universitario (Adisu), Via E. de Nicola 93, 03043 Cassino, tel. 0776-3181 (centr.), fax 0776-311477, e-mail: adisucas@sirio.regione.lazio.it, sito web: www.adisucas.it Presidente: Dott. Luigi Russo

 • Castellanza

Università Carlo Cattaneo Castellanza - Liuc, Ufficio Diritto allo studio, Corso Matteotti 22, 21053 Castellanza, tel. 0331-572350, fax 0331-483442, e-mail: dirstud@liuc.it sito web: http://www.liuc.it Referente: Dott.ssa Lucia Lalli

 • Catania

Opera universitaria dell’Università di Catania, Via Etnea 742, 95131 Catania, tel. 095-505435/6404, fax 095-505432, Presidente: Prof. Ignazio Maria Marino

 • Chieti

Azienda per il diritto allo studio universitario (Adsu), Viale dell’Unità d'Italia 90, 66013 Chieti scalo, tel. 0871-561897/740, fax 0871-560062, e-mail: ads.ch@tin.it sito web: http://www.unich.it Presidente: Prof. Filippo Pollice

 • Cosenza

Centro residenziale dell’Università degli studi della Calabria, 87036 Arcavacata di Rende, tel. 0984-8325000, fax 0984-8325041, e-mail: moi.chiodi@unical.it, dir.cresid@unical.it, sito web: www.unical.it/centri/cr Direttore: Prof. Pietro Brandmayer

 • Ferrara

Azienda regionale per il diritto allo studio universitario (Ardsu), Via G. d’Arezzo 2, 44100 Ferrara, tel. 0532-705073/757057, fax 0532-705076, e-mail: ard@dns.unife.it. Ufficio studenti: Via Coramari 4, 44100 Ferrara, tel. 0532-210346, 0532-240060, fax 0532-241555 e-mail: stu@dns.unife.it , sito web: http://www.unife.it/ardsu Presidente: Dott. Roberto Polastri

 • Firenze

Azienda regionale per il diritto allo studio universitario (Ardsu), Viale Antonio Gramsci 36, 50132 Firenze, tel. 055-22611 (centr.), fax 055-2261258, e-mail: mbox@azidistu.fi.it sito web: http://www.azidistu.fi.it Presidente: Dott.ssa Silvia Fissi

 • Foggia

Ente per il diritto allo studio universitario (Edisu) di Foggia, Via Trieste 14, 71100 Foggia, tel. 0881-568103, fax 0881-708028 e-mail: edisu@edisu-foggia.it , sito web: http://www.edisu-foggia.it/index.html Presidente: Dott. Raffaele De Laurentis

 • Genova

Ente regionale per il diritto allo studio universitario (Ersu), Via Balbi 38/b, 16124 Genova, tel. 010-24911 (centr.), fax 010-2470924, e-mail: ersuinte@tin.it. sito web: http://www.ersu.genova.it Presidente: Prof. Guido Paoli

 • L’Aquila

Azienda per il diritto allo studio universitario (Adsu) di L’Aquila, Via XX settembre 46/52, 67100 L’Aquila, tel. 0862-66021, fax 0862660230, e-mail: adsu.aq@tin.it Presidente:Prof. Pier Ugo Foscolo

 • Lecce

Ente per il diritto allo studio universitario (Edisu), Via Adriatica 8, 73100 Lecce, tel. 0832-399212/3, fax 0832-399209, e-mail: edisulecce@libero.it Presidente: Avv. Giovanni Garrisi

 • Macerata

Ente regionale per il diritto allo studio universitario (Ersu), Viale Piave 35, 62100 Macerata, tel. 0733-233890, fax 0733-237879, e-mail: bacaloni@unimc.it , sito web: http://unimc.it/web_9900_ret/ateneo/ateneo.htm Presidente: Prof. Alfredo Calamanti

 • Messina

Opera universitaria di Messina, Via A. Gasparro is. 337, 98122 Messina, tel. 090-37186 (centralino), 090-345044, fax 090-3710198, e-mail: mario.oteri@operauniv.tn.it sito web: http://www.operauni.tn.it/cms-01.00/articolo.asp?IDcms=31&s=30&l= Presidente:Prof. Mario Oteri

 • Milano

Istituto per il diritto allo studio universitario (Isu) dell’Università degli studi di Milano Statale – Bicocca e dell’Università degli studi dell’Insubria, Via Clericetti 2, 20133 Milano, tel. 02-239561 (centr.), fax 02-23956211, e-mail: cuorisu@mailserver.unimi.it , sito web: http://users.unimi.it~isu/isu.htm Vice Presidente: Prof. Eugenio Adamoli

Istituto per il diritto allo studio universitario (Isu) del Politecnico di Milano, Via Gaetano Crespi 12, 20134 Milano, tel. 02-212111 (centr.), fax 02-26413237, e-mail: isu@pcsiwa.rett.polimi.it , sito web: http://www.polimi.it/isu Presidente: Prof. Aldo Ricca

Istituto per il diritto allo studio universitario (Isu) dell’Università commerciale Luigi Bocconi, Via R. Sarfatti 25, 20136 Milano, tel. 02-58362147, fax 02-58362148, e-mail: isu@uni-bocconi.it sito web: http://www.uni-bocconi.it/bocconi/servizi/isu/index.htm Presidente: Prof. Alfredo Viganò

Istituto per il diritto allo studio universitario (Isu) dell’Università cattolica del Sacro Cuore, Largo Agostino Gemelli 1, 20123 Milano, tel. 02-72342415, fax 02-8053215 e-mail: dbarbava@mi.unicatt.it , sito web: http://www.unicatt.it Presidente: Prof. Agostino Fusconi

Istituto per il diritto allo studio universitario (Isu) della Libera università di lingue e comunicazione - Iulm, Via Filippo da Liscate 3, 20143 Milano, tel. 02-89150148/54, fax 02-89150137, e-mail isuiulm@tin.it , sito web: http://iulm.it Presidente: Prof. Emanuele Ronchetti

 • Modena e Reggio Emilia

Azienda regionale per il diritto allo studio universitario di Modena e Reggio Emilia (Arestud), Via Vignolese 671, 41100 Modena, tel. 059-413713/4, fax 059-413750, e-mail: segreterie@arestud.unimo.it , sito web: http://www.arestud.unimo.it Presidente: Dott. Vanni Bulgarelli

 • Napoli

Ente regionale per il diritto allo studio universitario – Edisu Napoli 1, Via Alcide De Gasperi 45, 80133 Napoli, tel. 081-7603111 (centr.), fax 081-5510926, e-mail: edisu.na1@edisu.ftm.it , sito web: http://www.sele.it/edisuna1 Presidente: Avv. Adolfo Maiello

Ente regionale per il diritto allo studio universitario – Edisu Napoli 2, Piazza Municipio – Stazione marittima 62 (interno porto, I piano), 80133 Napoli, tel. 081-7810060, tel. e fax 081-5520327/7909290, sito web: http://www.pstfd.com/edisu2 Commissario: Prof. Giuseppe Vito Ente regionale per il diritto allo studio universitario – Edisu Caserta, Viale Carlo III, 81020 San Nicola la Strada (Ce), tel. 0823-450248, fax 0823-454433 e-mail: edisuass@tin.it , sito web: http://www.edisucaserta.it Commissario: Dott. Gaetano Giglio

 • Padova

Azienda per la gestione del diritto allo studio universitario (Esu), Via san Francesco 122, 35121 Padova, tel. 049-8235611 (centr.), fax 049-8235663 e-mail: esu@esu.pd.it , sito web: http://www.esu.pd.it Presidente: Dott. Giuseppe Gottardo

 • Palermo

Opera universitaria dell’Università di Palermo, Piazza Ignazio Florio 24, 90139 Palermo, tel. 091-6545918 (centr.), fax 091-6545920, e-mail: operapa@unipa.it sito web: http://www.unipa.it/operapa Presidente: Prof. Antonino Bono

 • Parma

Azienda comunale per il diritto allo studio universitario (Adsu), Vicolo Grossardi 4, 43100 Parma, tel. 0521-2139 (centr.), fax 0521-213620 e-mail: servizi.benefici@adsuparma.it , sito web: http://www.adsuparma.it Presidente: Dott.ssa Margherita Cavalieri

 • Pavia

Istituto per il diritto allo studio universitario (Isu), Via Calatafimi 11, 27100 Pavia, tel. 0382-29218/27742, fax 0382-29045, e-mail: presidenza@isu.pv.it, sito web: http://www.isu.pv.it Presidente: Dott. Graziano Leonardelli

 • Perugia

Agenzia per il diritto allo studio universitario (Adisu), Via Benedetta 14, 06123 Perugia, tel. 075-4691 (centr.), fax 075-5847107, e-mail: dirstupg@tin.it , sito web: http://www.adisupg.it Presidente: Prof. Ruggero Campi

Centro sociale dell’Università per stranieri, Via Bartolo 43/f, 06100 Perugia, tel.e fax 075-5728905, fax 075-5746213, e-mail: relstu@unistrapg.it Direttore: Dott. Enzo Forini

 • Pisa

Azienda regionale per il diritto allo studio universitario (Ardsu), Piazza dei Cavalieri 6, 56126 Pisa, tel. 050-567111 (centr.), fax 050-562032, e-mail: ardsu@dsu.pisa.it , sito web: http://www.unipi.it/dsu-pi.html. Presidente: Dott. David Gay

 • Potenza

Azienda regionale per il diritto allo studio universitario della Basilicata (Ardsu), Viale del Basento 118, 85100 Potenza, tel. 0971-473569, fax 0971-473412 e-mail: aziendaregionaledirittos@tin.it , sito web: http://www.unibas.it Presidente: Prof. Antonio Papaleo

 • Reggio Calabria

Ente per il diritto allo studio universitario (Edis), Via Tommaso Campanella 40, 89100 Reggio Calabria, tel. 0965-811023, fax 0965-331924/312312 Presidente: Prof.ssa Ornella Milella

 • Roma

Azienda per il diritto allo studio universitario (Adisu) “La Sapienza”, Via Cesare De Lollis 24/b, 00185 Roma, tel. 06-49701(centr.), fax 06-4970204 e-mail: urpadisu@sirio.regione.lazio.it , sito web: http://adisurm1.sirio.regione.lazio.it Presidente: Prof. Maurizio Tenenbaum

Azienda per il diritto agli studi universitari (Adisu) “Tor Vergata”, Via Arrigo Cavaglieri 6, 00173 Roma, tel. 06-7264001, fax 06-72640039, e-mail: studenti@adisu.uniroma2.it, siti web: http://www.adisu.uniroma2.it e http://adisurm2.sirio.regione.lazio.it Presidente: Prof. Vittorio Colizzi

Azienda per il diritto allo studio universitario (Adisu) Roma Tre, Via della Vasca navale 79/81, 00146 Roma, tel. 06-55173302/4/6/7, fax 06-5593852 sito web: http://www.sirio.regione.lazio.it/dir_studio/DirStu.htm Presidente: Prof. Antonio Sotgia

Libera università internazionale degli studi sociali Guido Carli - Diritto allo studio, Viale Gorizia 17, 00198 Roma, tel. 06-85225410, fax 06-85225404 e-mail: diritto.studio@luiss.it , sito web: http://www.luiss.it/dstudio/index.htm Responsabile: Dott.ssa Patrizia Ziino

Istituto per il diritto allo studio universitario (Isu) della Cattolica (sede di Roma), Largo F. Vito 1, 00168 Roma, tel. 06-30154210, tel.e fax 06-3050120 e-mail: isuroma@rm.unicatt.it , sito web: http://www.unicat.it Responsabile: Sig. Giovanni Consolini

Libera università “Maria SS. Assunta” – Ufficio diritto allo studio, Via Pompeo Magno 22, 00193 Roma, tel. 06-68422432, fax 06-68422511 e-mail: lumsa@lumsa.it , sito web: http://www.lumsa.it/LUMSA/site/507/default.aspx Direttore: Dott.ssa Giannina Di Marco

Università Campus Bio-Medico (CBM) – Ufficio diritto allo studio, Via Prenestina 1019, 00155 Roma, tel. 06-22541800, fax 06-22541456, e-mail: m.macri@unicampus.it Responsabile: Dott.ssa M. Cristina Macrì

 • Salerno

Ente per il diritto allo studio universitario (Edisu), Via Irno 63, 84100 Salerno, tel. 089-799261/002/072, fax 089-798868; Via Ponte don Melillo c/o Cittadella universitaria, 84084 Fisciano, tel. 089-963072, fax 089-963073 e-mail: studenti@edisu.sa.it ; sito web: http://www.edisu.sa.it Presidente: Prof.ssa Maria Proto

 • Sassari

Ente regionale per il diritto allo studio universitario (Ersu), Via Carbonazzi 14, 07100 Sassari, tel. 079-258258, fax 079-272118 Presidente: Dott.ssa Angela Mameli

 • Siena

Azienda regionale per il diritto allo studio universitario (Ardsu), Via dei Termini 6, 53100 Siena, tel. 0577-292000 (centr.), fax 0577-222358 e-mail: infostudenti@dsu.siena.it , sito web: http://www.dsu.siena.it Presidente: Prof. Enrico Zanchi Direttore: dott. Ubaldo Lanari Ufficio assistenza e informazioni agli studenti dell’Università per stranieri di Siena, Via Pantaneto 45, 53100 Siena, tel. 0577-240106/04/15, fax 0577-283163 e-mail: uffass@unistrasi.it , info@unistrasi.it , sito web: http://www.unistrasi.it Responsabile: Sig.ra Simona Serchi

 • Teramo

Azienda per il diritto agli studi universitari (Adsu) dell’Università di Teramo, Via Cerulli Irelli 17/19, 64100 Teramo, tel. 0861-250988, fax 0861-241272 e-mail: adsu002@sgolfree.it , sito web: http://www.unite.it/Ateneo/diritto.html Presidente: Prof. A. di Croce

 • Torino

Ente regionale per il diritto allo studio universitario (Edisu), Via Madama Cristina 83, 10126 Torino, tel. 011-6531111 (centr.), fax 011-6531150 e-mail: Edisu@eds.unito.it , sito web: http://www.eds.unito.it Presidente: Dott. Antonio Postiglione

 • Trento

Opera universitaria di Trento, Via Zanella 1/A, 38100 Trento, tel. 0461-217411, fax 0461-217444/2117466, e-mail: info@operauni.tn.it , sito web: http://www.operauni.tn.it Presidente: Prof. Fulvio Zuelli

 • Trieste

Ente regionale per il diritto allo studio universitario (Erdisu) di Trieste, Salita Monte Valerio 3, 34127 Trieste, tel. 040-3595329/3595205, fax 040-3595319, e-mail: segreteria@erdisu.trieste.it , dirittoallostudio@erdisu.trieste.it , sito web: http://www.univ.trieste.it./erdisu Presidente: Prof.ssa Maria Cristina Pedicchio

 • Udine

Ente regionale per il diritto allo studio universitario (Erdisu) dell’Università di Udine, Viale Ungheria 43, 33100 Udine, tel. 0432-501581/432245716, fax 0432-21846 e-mail: erdisu.ud@regione.fvg.it , sito web: http://www.regione.fvg.it/entireg/fr2-erud.htm Presidente: Prof. Lorenzo Tosolini

 • Urbino

Ente regionale per il diritto allo studio universitario (Ersu), Via Vittorio Veneto 43, 61029 Urbino, tel. 0722-35191, fax 0722-2914,via del Popolo 11, tel. 0722-350709, fax 0722-322329 e-mail: dirittostudio@esurbino.marche.it , sito web: http://www.ersurbino.marche.it Presidente: Prof. Mario Luni

 • Venezia

Azienda per il diritto allo studio universitario (Esu), Dorsoduro 3439/a, 30125 Venezia, tel. 041- 2727101, fax 041-5285655, e-mail: esuve@unive.it , sito web: http://helios.unive.it/~esuve/ Presidente: Prof. Gianni Capalboì

 • Verona

Azienda regionale per il diritto allo studio universitario (Esu), Via dell’Artigliere 9, 37129 Verona, tel. 045-8052811, fax 045-805284 e-mail: esuvr1@chiostro.univr.it , sito web: http://www.univr.it/esu Presidente: Dott. Giovanni Pavesi

 • Viterbo

Azienda per il diritto allo studio universitario (Adisu) dell’Università della Tuscia, Via Cardarelli 73/75, 01100 Viterbo, tel. 0761-1274672, fax 0761-274666, e-mail: adisuvt@sirio.regione.lazio.it Presidente: Prof. Vittorio Pugliesi


NB Este posibil ca aceasta lista sa nu contina totalitatea institutiilor italiane- in directa legatura cu universitatile- care ofera burse si servicii studentilor- indiferent de nationalitatea acestora. Pentru observatii va rugam sa contactati echipa LSRS Italia.


Universități și specializări

Abruzzo

Università degli Studi di L'Aquila

Università degli Studi di Teramo

Università degli Studi “Gabriele D’Annuzio” di Chieti-Pescara


BASILICATA

Università degli Studi della Basilicata


CALABRIA

Università della Calabria

Università degli Studi di Catanzaro “Magna Grecia”

Università degli Studi "Mediterranea" di REGGIO CALABRIA

Università per Stranieri "Dante Alighieri" di REGGIO CALABRIA


CAMPANIA

Università degli Studi di Napoli

Seconda Università degli Studi di Napoli

Università degli Studi di NAPOLI "Parthenope"

Università degli Studi di NAPOLI "L'Orientale"

Università degli Studi Suor Orsola Benincasa - NAPOLI

Università degli Studi di Salerno

Università degli Studi del SANNIO di BENEVENTO


EMILIA ROMAGNA

Università degli Studi di Bologna

Università degli Studi di Parma

Università degli Studi di Modena e Reggio Emilia

Università degli Studi di Ferrara


FRIULI VENEZIA GIULIA

Università degli Studi di Trieste

Università degli Studi di Udine

Scuola Internazionale Superiore di Studi Avanzati di TRIESTE


LAZIO

Sapienza Università di Roma

Università degli Studi di Roma “Tor Vergata”

Università degli Studi "Roma Tre"

Università “Campus Bio-medico” di Roma

Libera Univ. Inter.le Studi Sociali "Guido Carli" LUISS-ROMA

Università degli Studi Internazionali di ROMA (UNINT)

Libera Università degli Studi "Maria SS.Assunta" - LUMSA

Università degli Studi di ROMA "Foro Italico"

Università degli Studi EUROPEA di ROMA

Università degli Studi di CASSINO e del LAZIO MERIDIONALE

Università degli Studi della TUSCIA

LINK CAMPUS University


LIGURIA

Università degli Studi di Genova


LOMBARDIA

Università degli Studi di BERGAMO

Università degli Studi di Brescia

Università "Carlo Cattaneo" - LIUC

Università degli Studi di Milano

Libera Università di lingue e comunicazione IULM-MI

Università degli Studi di Milano – Bicocca

Università Cattolica del “Sacro Cuore” di Milano

Libera Università “Vita Salute San Raffaele” di Milano

Università Commerciale Luigi Bocconi

Politecnico di Milano

Università degli studi di Pavia

Università degli Studi INSUBRIA Varese-Como

I.U.S.S. - Istituto Universitario di Studi Superiori - PAVIA

HUMANITAS University


MARCHE

Politecnica delle Marche

Università degli Studi di MACERATA

Università degli Studi di Camerino

Università degli Studi di URBINO "Carlo BO"


MOLISE

Università degli Studi del Molise


PIEMONTE

Università degli Studi di Torino

Politecnico di Torino

Università degli Studi del Piemonte Orientale “Amedeo Avogadro”

Università degli Studi di SCIENZE GASTRONOMICHE


PUGLIA

Università degli Studi di BARI ALDO MORO

Politecnico di Bari

Università degli Studi di Foggia

LUM "Jean Monnet"

Università degli Studi del SALENTO


SARDEGNA

Università degli Studi di Cagliari

Università degli Studi di Sassari


SICILIA

Università degli Studi di Palermo

Università degli Studi di Messina

Università degli studi di Catania

UKE - Università Kore di ENNA


TOSCANA

Università degli Studi di Firenze

Università degli Studi di Pisa

Scuola Normale Superiore di PISA

Università degli Studi di Siena

Università per Stranieri di Siena

Scuola Superiore di Studi Universitari e Perfezionamento Sant'Anna

Scuola IMT - Istituzioni, Mercati, Tecnologie - Alti Studi - LUCCA


TRENTINO ALTO ADIGE

Libera Università di BOLZANO

Università degli Studi di TRENTO


UMBRIA

Università degli Studi di Perugia

Università per Stranieri di Perugia


VALLE D'AOSTA

Università della VALLE D'AOSTA


VENETO

Università degli Studi di Padova

Università "Cà Foscari" VENEZIA

Università IUAV di VENEZIA

Università degli Studi di Verona


Pentru informatii de natura financiara va rugam sa consultati sectiunea tasse universitarie pentru Universitatea/programul care va intereseaza.

NB Lista cuprinsa la sectiunea Finanțare a acestui Ghid ofera informatii despre bursele de studiu, facilităţi, etc. Sectiunea Universități și specializări cuprinde cele mai importante universitati din Italia. Nu reprezinta preferintele LSRS-ului ca Liga. Pentru informatii si sesizari contactati echipa LSRS Italia.

Institutii artistice, muzicale

AFAM: Alta Formazione Artistica, Musicale e Coreutica

Accademie di Belle Arti (ABA)

Istituti Superiori per le Industrie Artistiche (ISIA)

Accademia Nazionale di Arte Drammatica "Silvio D'Amico" (ANAD)

Accademia Nazionale di Danza (AND)

Istituti Superiori di Studi Musicali e Coreutici

Istituto Superiore di Studi Coreutici

Conservatori di Musica e Istituti Musicali Pareggiati (CM e IMP)

Politecnici delle Arti

Centro Sperimentale di Cinematografia – CSC

Scuole Superiori per Mediatori Linguistici (SSML)

Istituti/Scuole di Psicoterapia

Scuole di Archivistica, Paleografia e Diplomatica

Accademie Militari e Istituti di Polizia

Istituzioni per la conservazione e il restauro dei beni culturali

Scuola di Restauro del Mosaico

Scuola dell’Opificio delle Pietre Dure e Laboratori di Restauro

Istituto Centrale per la Patologia del Libro "Alfonso Gallo"

Fondazione per la Conservazione e il Restauro dei Beni Librari

Scuole/Corsi di Istruzione e Formazione Tecnica Superiore (IFTS)

Scuole di Formazione Professionale Regionale (FPR)

Pentru mai multe informatii: Study in Italy / Studiare in Italia

Clasificarea Universitatilor italiene

Acest site ofera o clasificare destul de buna: Webometrics Ranking of World Universities


o alta clasificare: Il Sole24ore


Pentru consulente specifice unei materii puteti contacta echipa LSRS Italia.

Cursuri, Formare profesionala in afara Universitatii

Regiunile Italiei ofera tinerilor cursuri de formare profesionala gratuite sau cu taxa redusa. Aceste cursuri sunt recunoscute pe teritoriul Italiei si european:

Pentru baza de date pe Italia

Burse obtinute prin Regiuni - il Catalogo Interregionale contiene percorsi di alta formazione appartenenti alle seguenti tipologie: master universitari, master non universitari, corsi di specializzazione e riqualificazione.

Cursuri de specializare non-universitare si universitare website EDUCAEDU

Cursuri de specializare non-universitare si universitare website IFOA - Centro di Formazione e Servizi delle Camere di Commercio

Cercetare etc

Pentru Doctoratele oferite de catre Universitatile italiene consultati sectiunea Universități și specializări. Doctoratele in Italia au un numar limitat de burse. Acestea se obtin prin concurs. Consultati cu atentie Regulamentul Doctoratului care va intereseaza pentru detalii si cerinte specifice.

Consiliul National italian pentru Cercetare - Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR)

Cercetare în domeniul dezvoltării durabile: Fundatia Eni Enrico Mattei (FEEM)

Cercetare Ministerul Educatiei Ricerca

Directiva 36/2005/EC

Această directivă prevede accesul pe piața muncii în statele UE, fără recunoașterea diplomelor, pentru medicii, medicii dentiști, farmaciștii, asistenții medicali generaliști, moașele, medicii veterinari și arhitecții dintr-o țară a UE. Tuturor practicanților anumitor profesii medicale (autohtoni sau străini) li se poate cere să fie înscriși în registrul național al practicanților de profesii medicale pentru a practica într-o anume țară din UE. Arhitecților li se poate cere să fie înregistrați în registrul național al arhitecților.

Acest acces se referă la accesul în șapte profesiuni reglementate, nu ține loc de document de ședere. Celor care nu au drept de munca in respectivul stat al UE li se permite însă să înceapă o afacere pe cont propriu.

Recunoașterea europeană a diplomei de inginer

Inginerii pot obține titlul Eur. Ing. din partea en FEANI prin ro AGIR sau altă organizație membră a FEANI.

Notă: titlul Eur. Ing. nu este recunoscut de către Italia și nu poate fi obținut și/sau purtat în Italia, deoarece membrului italian al FEANI nu îi este permis să se substituie autorităților italiene de recunoaștere a diplomelor străine. A purta titlul profesional Eur. Ing. în Italia ar introduce confuzie cu titlul profesional italian, titlu care poate fi acordat doar de către administrația educațională italiană. În Italia se pot purta numai titlurile permise de legile italiene și numai conform acestor legi. În schimb, cei care au primit titlul de inginer în Italia pot cere titlul Eur. Ing. din altă țară europeană.

Alte surse de informare

Condiții de ședere într-un alt stat al Uniunii Europene

Notă: de la 1 ianuarie 2014 prevederile tăiate nu mai privesc cetățenii români.

De la 1 ianuarie 2014, cetățenii români au liber la muncă în 27 de țări din UE. Dreptul de muncă nu este același lucru cu dreptul de ședere, deși în general cetățenii români care au de muncă au și drept de ședere în statele membre ale UE.

Conform Directivei 2004/38/EC, ca afirmație generală, șederea liberă a unui cetățean european și a membrilor săi de familie într-un alt stat al UE durează maxim trei luni.

De asemenea, statele UE pot interzice intrarea pe teritoriul lor a cetățenilor din alte state UE care reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, siguranța publică sau al căror acces este interzis printr-o măsură de administrație publică.

„În țările membre ale Spațiului Schengen, cetățenii români au dreptul legal de ședere o perioadă de 90 zile într-un interval de 6 luni, potrivit articolul 20, paragraful 1, din Convenția de aplicare a Acordului Schengen. Pot fi făcute mai multe călătorii în acest interval, dar totalul zilelor de ședere nu trebuie sa depășească 90, de la data primei intrări în Spațiul Schengen.

După consumarea celor 90 zile, cetățeanul român are obligația de a părăsi Spațiul Schengen, putând reintra, la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la data primei intrări.”
Poliția de frontieră, România

Pentru șederea de mai mult de trei luni trebuiesc îndeplinite condițiile de la Art. 7 al directivei. Acesta prevede că au drept de ședere cetățenii Uniunii care îndeplinesc unul din punctele (a), (b) sau (c) și membrii lor de familie, conform punctului (d):

a) cei care muncesc (legal, adică având drept de muncă) sau sunt self-employed (persoană fizică autorizată) în statul respectiv;
b) au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv și au totodată o asigurare medicală cuprinzătoare;
c) - sunt înscriși ca studenți la o unitate de învățământ publică sau privată acreditată sau finanțată de statul respectiv, inclusiv în învățământul profesional, și
- au o asigurare medicală cuprinzătoare și asigură totodată statul respectiv printr-o declarație sau alt mijloc echivalent că au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv pe durata șederii lor;
d) sunt membri de familie ai unui cetățean al Uniunii care îndeplinește condițiile de la punctele (a), (b) sau (c).

Conform art. 14, dacă cetățenii europeni și membrii lor de familie au intrat în statul gazdă pentru a căuta de muncă, ei nu vor fi expulzați dacă dovedesc că ei continuă să-și caute de muncă și că au o șansă reală de a fi angajați, cu excepția cazurilor prevăzute de măsuri de administrare publică, de siguranță publică sau de sănătate publică.

Unele state impun cererea unui document de ședere într-un anumit număr de zile de la intrarea în țara respectivă într-un scop de ședere care cade sub art. 7. A nu-l cere la timp poate fi pedepsit cu amendă sau reținere (detenție), dacă dreptul acelui stat prevede acest lucru.

A comite infracțiuni grave sau a primi ajutor social (peste 50% din venit) constituie temeiuri de expulzare. Cel din urmă temei nu se aplică azilanților recunoscuți și rezidenților pe termen lung ai UE. Expulzarea cetățenilor europeni dintr-un stat al UE poate fi contestată în trei instanțe înainte de rămâne definitivă.

Dovedirea cetățeniei europene se face în baza pașaportului sau buletinului de identitate, care constituie documente de călătorie (permisul de conducere și documentul de ședere nu constituie dovezi ale cetățeniei). Legitimarea cu documentul de ședere se poate face doar în statul în care a fost emis, în restul țărilor UE el are doar valoare de viză de intrare în statul care l-a emis sau de viză Schengen în cazul emiterii de către un stat membru al Acordului de la Schengen.

Cei care au permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene îl pot preschimba pe un nou permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene, emis de statul în care se mută, cu condiția să aibă un scop de ședere permanentă recunoscut de lege. Acest permis conferă drept de muncă și drept la ajutor social în statul care l-a emis. Danemarca, Irlanda și Marea Britanie nu participă la preschimbarea acestor permise.

Cetățenii români care au muncit în mod legal timp de 12 luni neîntrerupt (cu excepția vacanțelor legale sau a concediului de boală/maternitate) ca angajați într-un stat al UE primesc liber la muncă în respectivul stat, cf. ro Anexa VII. Lista menționată la articolul 20 din protocol: măsuri tranzitorii, România. 1.(2). Acest drept se pierde la părăsirea statului respectiv.

„(8) Pe durata suspendării aplicării articolelor 1 - 6 din Regulamentul (CEE) nr. 1612/68 în temeiul alineatelor (2) - (5) şi (7) de mai sus, în ceea ce priveşte dreptul membrilor familiilor lucrătorilor de a accede la un loc de muncă, se aplică articolul 23 din Directiva 2004/38/CE în România cu privire la resortisanţii actualelor state membre şi în actualele state membre cu privire la resortisanţii români, în următoarele condiţii:

— soţul unui lucrător şi descendenţii acestora care nu depăşesc vârsta de 21 de ani sau care se află în întreţinerea acestora, care locuiesc legal împreună cu lucrătorul pe teritoriul unui stat membru la data aderării, beneficiază, după aderare, de acces imediat pe piaţa forţei de muncă din acel stat membru. Această dispoziţie nu se aplică membrilor familiei unui lucrător care a fost admis legal pe piaţa forţei de muncă din acel stat membru pentru o perioadă de mai puţin de 12 luni;
— soţul unui lucrător şi descendenţii acestora care nu depăşesc vârsta de 21 de ani sau care se află în întreţinerea acestora, care locuiesc legal împreună cu lucrătorul pe teritoriul unui stat membru la o dată ulterioară aderării, dar în cursul perioadei de aplicare a dispoziţiilor tranzitorii stabilite mai sus, beneficiază de acces pe piaţa forţei de muncă din respectivul stat membru în cazul în care au locuit în acel stat membru cel puţin optsprezece luni sau din al treilea an după data aderării, oricare din aceste date intervine prima în ordine cronologică.

Aceste dispoziţii nu aduc atingere măsurilor mai favorabile, indiferent dacă acestea sunt de drept intern sau rezultă din acorduri bilaterale.”
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, ANEXA VII. Lista menţionată la articolul 20 din protocol: măsuri tranzitorii, România

Șederea într-un alt stat al UE este explicată în detaliu de Ministerul Administrației și Internelor în ro Ghidul românului în UE.

Surse de informare asupra dreptului de ședere

Ghiduri

UE:

Dreptul de muncă al cetățenilor români în UE:

Întrebări frecvente

Dacă ai întrebări suplimentare legate de procesul de admitere în Italia, te rugăm să trimiți un e-mail la contact@it.lsrs.ro

Echipa LSRS Italia

contact@it.lsrs.ro - E-mail de contact principal pentru Ambasada Italia a Ligii Studentilor Romani din Strainatate

Unelte personale