Infostud/Italia

De la Liga Studentilor Romani din Strainatate
Salt la: navigare, căutare

Logo LSRS Italia V2.png

Cuprins

Instrucţiuni pentru lectură

Acest ghid a fost idealizat şi redactat în primul rând pentru studenţii români care intenţionează să studieze în Italia.

Bineînţeles, acest proiect LSRS - Filiala Italia - este deschis tuturor celor care doresc să cunoasca mai bine sistemul de învăţământ superior italian.

Nu este idealizat drept o sursa exaustivă pentru studiile universitare în Italia. LSRS, prin reprezentanţii ei în Italia, vor raspunde la întrebările propuse în legatură cu subiectele Ghidului.

După o scurta prezentare a sistemului de învăţămant italian urmează lista organizaţiilor si instituţiilor italiene pentru dreptul la studiul universitar. Aceste instituţii oferă burse de studiu, cazare, ajutor financiar pentru transporturile publice locale, etc. Bursele (alte facilităţi) sunt oferite în funcţie de regulamentul fiecarei instituţii – în acest ghid gasiţi link-ul direct.

Certificate de competenţa lingvistică pentru limba italiană

Atestatele pentru limba italiană recunoscute la nivel internaţional sunt:


CILS - Certificazione di Italiano come Lingua Straniera. Università per Stranieri di Siena

CELI - Certificazione della Conoscenza della Lingua Italiana. Università per Stranieri di Perugia

IT - Italiano come seconda lingua. Università degli Studi Roma Tre

PLIDA - Progetto Lingua Italiana Dante Alighieri. Istituto Dante Alighieri


Pentru informaţii pe teritoriul Romaniei: Institutul Italian de Cultură din Bucureşti

Studii universitare in Italia

Ministerul pentru Instructie, Universitate si Cercetare - Italia: Ministero dell’Istruzione, dell’Università e della Ricerca

Organizarea sistemului universitar italian

Italia a trecut la Sistemul Bologna în anul 2001 (DM 509/99). Sistemul italian nu permite înscrierea în concomitanță la două sau mai multe Facultăți.

Invațământul superior în Italia este structurat în felul urmator:

Primul nivel

Pentru toți studenții. Studenții pot avea acces la Licență (Laurea Triennale - LT) cu Diploma de Bacalaureat. Aceasta are obiectivul de a oferi studentilor o baza stiintifica si profesionala. Pentru a obtine Diploma de LT studenta/ul trebuie sa acumuleze 180 CFU (Crediti Formativi Universitari).

       Licență (Laurea triennale – LT)- 180 CFU- 3 ani  


Al doilea nivel

Obiectivul Cursurilor de al doilea nivel (Laurea Specialistica/ Magistrale) este cel de a oferi studentilor o formare teoretica si profesionala avansata . Accesul la Cursurile de al doilea nivel este subordonat tipologiei diplomelor de primul nivel.

        Master (Laurea Specialistica/ Magistrale)- 120 CFU- 2 ani
        sau Corso di Specializzazione di primo livello - CDS 1 - 120-180 CFU - 2-3 ani
        sau Master Universitario di primo livello - MU1 - 60 CFU+ - 1an+

LS/ LM acorda, impreuna cu LT, 300 CFU.

        Licență 5-6 ani- Laurea Specialistica a ciclo unico - 300 CFU (de exemplu: Drept, Medicina) 


IMPORTANT: Un numar limitat de Licente (“LS/ LM a ciclo unico”), de exemplu: LS in “Medicina e Chirurgia”, “Medicina Veterinaria”, “Odontoiatria e Protesi dentaria”, “Farmacia”, “Architettura”, au drept criteriu de acces Diploma de Bacalaureat si un test de admitere. Durata acestor studii este de 5 ani (“Laurea Specialistica Quinquennale a ciclo unico”), iar pentru “Medicina e Chirurgia” durata este de 6 ani. Numarul acestor Licente variaza de la an la an. Va rugam sa consultati cu atentie site-ul Universitatii care va intereseaza din timp pentru a evita pierderea anului academic.


Cursurile de Specializare pentru primul nivel (CS1) au scopul de a oferi cunostinte teoretice si practice profesionale. Accesul este permis celor care detin titlul de LT/ LS/ LM. Admiterea este cu examen. Pentru a obtine Diploma pentru un CS1 trebuie sa fie obtinute intre 300 si 360 CFU, incluse cele pentru Licenta (Laurea triennale - LT) care pot fi recunoscute pana la un numar total de 180. Durata unui CS1 este de 2 pana la 3 ani.

Cursurile pentru Masterul de primul nivel (MU1) sunt cursuri de perfectionare stiintifica sau inalta formare profesionala la care se poate avea acces cu LT. Admiterea, in unele cazuri, poate fi limitata in functie de tipul Licenței (LT). Durata minima este de 1 an academic si permite obtinerea a, cel putin, 60 CFU.

NB In Italia exista cursurile universitare denumite Master. Acestea sunt considerate Master la nivel international doar daca sunt "Lauree" in italiana- la acelasi nivel cu LS/ LM/ sau LS a ciclo unico in sistemul italian. In caz contrar aceste cursuri denumite Master sunt cursuri post licenta care NU au valoare de master la nivel international. Daca ai obtinut o LT (BA sau BSc la nivel international) si alegi sa obtii un MU1 nu vei fi la acelasi nivel academic al LS/ LM/ sau LS a ciclo unico. Cu o LT + un MU1 nu ai acces la Doctorat.


Al treilea nivel

Studii post – universitare 

        Doctorat – Dottorato di Ricerca - D - 	3 ani+
        Diplomă de Specializare de al doilea nivel – DS 2 - 60-300 CFU - 1-5 ani
        Master Universitar de al doilea nivel – Master Universitario di 2° livello - MU2 - 60CFU+ - 1 an+


        Post - Dottoratto di ricerca (Cercetare, etc)

Cerințe de admitere

Pentru informatii privind cerintele de admitere va rugam sa consultati pagina Universitatii si al programului care va intereseaza la sectiuna Universități și specializări.

Proces de inscriere

Pentru informatii privind procesul de inscriere va rugam sa consultati pagina Universitatii si al programului de studii care va intereseaza la sectiuna Universități și specializări.

Declaratia de valoare in loco

Pentru inscrierea la Universitatile din Italia, in conformitate cu dispozitiile normative, la lecenta, master, doctorat, curs de specializare etc. este necesara eliberarea „Declaratiei de valore in loco”. Aceasta declaratie se poate elibera numai de catre Ambasada Italiei la Bucuresti- Sectia Consulara ( www.consitbucarest.ro).

Aceasta declaratie este primordiala si obligatorie, fara de care nu puteti a va inscrie dupa caz la Universitatile din Italia. Pentru obtinerea acesteia, studentii romani trebuiesc a intocmi un dosar plic in care sa fie depozitate toate actele necesare referitoare la toate studiile obtinute in Romania pana la momentul respectiv. De altfel aceasta declaratie se elibereaza numai in perioadele prestabilite pentru fiecare an academic in curs.

Guvernul Italian da posibilitatea de a oferi burse de studii strainilor care isi doresc a studia in Italia, astfel studenti romani pot participa si ei prin depunerea dosarului in functie de cerintele cerute. Aceste burse de studii vin date de catre Guvernul Italian potrivit legii nr. 288/55. Aceste date pot fi gasite pe site-ul M.A.E. www.esteri.it

Atunci cand anumite Univarsitati va cer date referitoare la existenta anumitor acorduri interguvernamentale, in vederea obtinerii anumitor burse sau in cazul studentilor romani care vor sa urmeze un doctorat in Italia in « soprannumero », trebuie sa stiti ca acest acord exista. Astfel intre Guvernul Italiei si Guvernul Romaniei a fost incheiat si semnat la Bucuresti in data de 21 octombrie 2003, un acord de cooperare culturala si stintifica ce are ca scop realizarea diferitelor programe si activitati comune pentru a favoriza colaborarea dintre acestea mai ales in vederea ajutorarii studentilor. Italia a ratificat acest acord cu Legea nr. 275 din 9 decembrie 2005, publicata in Monitorul Oficial din 3 ianuarie 2006, nr. 2. De altfel exista si anumite conventii sau acorduri internationale, de parteneriate intre Ateneele din Romania cu cele din Italia. Prin aceste acorduri de protocol, de colaborare, puteti avea posibilitatea obtinerii atat unor burse de studii suventionate de catre acestea cat si anumite avantaje.

NB Referitor la “declaratiile de valoare in loco ”este foarte important ca voi sa stiti ca aceasta “nu confera nici o recunoastere accademica sau profesionala, ci constituie o certificare din partea Autoritatii consulare italiene cu privire la valoarea “in loco” a titlului de studiu obtinut si care totodata a fost eliberat in conformitate cu normele legale in vigoare din Romania.

Lista de acte necesare

 • CI/Paşaport în copie xerox
 • Certificat de naştere în copie xerox
 • Certificat de căsătorie în copie xerox
 • Certificat de rezidenţă / Certificat de înscriere anagrafică pentru cetăţeni ai Uniunii Europene în

copie xerox

1. Certificat de promovare a testelor naţionale / Certificat de capacitate (8 clase) - Autentificata de Inspectoratul Scolar si apoi legalizata de catre Prefectura cu Apostila conform Conventiei de la Haga din 05.10.1961

- copie conformă cu originalul efectuată de notar public şi legalizată cu Apostilă la Tribunal în original - traducere efectuată de traducător autorizat, legalizată de notar public cu Apostilă la Tribunal în original Foaia matricolă pentru 8 clase - Autentificata de Inspectoratul Scolar si apoi legalizzata de catre Prefectura cu Apostila conform Conventiei de la Haga din 05.10.1961 - copie conformă cu originalul efectuată de notar public şi legalizată cu Apostilă la Tribunal în original

- traducere efectuată de traducător autorizat, legalizată de notar public cu Apostilă la Tribunal în original Adeverinţă de confirmare din partea şcolii absolvite – în original copii xerox ale acestei documentaţii

2. Certificat de absolvire a ciclului inferior al liceului (10 clase) - Autentificata de Inspectoratul Scolar si apoi legalizata de catre Prefectura cu Apostila conform Conventiei de la Haga din 05.10.1961

- copie conformă cu originalul efectuată de notar public şi legalizată cu Apostilă la Tribunal în original - traducere efectuată de traducător autorizat, legalizată de notar public cu Apostilă la Tribunal în original Foaia matricolă pentru 10 clase - - Autentificata de Inspectoratul Scolar si apoi legalizata de catre Prefectura cu Apostila conform Conventiei de la Haga din 05.10.1961 -copie conformă cu originalul efectuată de notar public şi legalizată cu Apostilă la Tribunal în original -traducere efectuată de traducător autorizat, legalizată de notar public cu Apostilă la Tribunal în original Adeverinţă de confirmare din partea şcolii absolvite - în original copii xerox ale acestei documentaţii

3. Diploma de bacalaureat - Autentificata de Inspectoratul Scolar si apoi legalizata de catre Prefectura cu Apostila conform Conventiei de la Haga din 05.10.1961

-copie conformă cu originalul efectuată de notar public şi legalizată cu Apostilă la Tribunal în original -traducere efectuată de traducător autorizat, legalizată de notar public cu Apostilă la Tribunal în original Foaia matricolă pentru anii de liceu - Autentificata de Inspectoratul Scolar si apoi legalizata de catre Prefectura cu Apostila conform Conventiei de la Haga din 05.10.1961 -copie conformă cu originalul efectuată de notar public şi legalizată cu Apostilă la Tribunal în original -traducere efectuată de traducător autorizat, legalizată de notar public cu Apostilă la Tribunal în original Adeverinţă de confirmare din partea liceului absolvit - în original copii xerox ale acestei documentaţii

4. Certificat/Diplomă de absolvire a şcolii postliceale - Autentificata de Inspectoratul Scolar si apoi legalizata de catre Prefectura cu Apostila conform Conventiei de la Haga din 05.10.1961 (dupa caz)

- copie conformă cu originalul efectuată de notar public şi legalizată cu Apostilă la Tribunal în original - traducere efectuată de traducător autorizat, legalizată de notar public cu Apostilă la Tribunal în original Foaia matricolă pentru anii de şcoală postliceală - copie conformă cu originalul efectuată de notar public şi legalizată cu Apostilă la Tribunal în original - traducere efectuată de traducător autorizat, legalizată de notar public cu Apostilă la Tribunal în original Adeverinţă de confirmare din partea şcolii postliceale absolvite - în original copii xerox ale acestei documentaţii

5. Diplomă de absolvire a Colegiului universitar - Autentificata de Ministerul Educatie si apoi legalizata de catre Prefectura cu Apostila conform Conventiei de la Haga din 05.10.1961 (dupa caz)

- copie conformă cu originalul efectuată de notar public şi legalizată cu Apostilă la Tribunal în original - traducere efectuată de traducător autorizat, legalizată de notar public cu Apostilă la Tribunal în original Foaia matricolă pentru anii de Colegiu universitar - Autentificata de Ministerul Educatie si apoi legalizata de catre Prefectura cu Apostila conform Conventiei de la Haga din 05.10.1961 -copie conformă cu originalul efectuată de notar public şi legalizată cu Apostilă laTribunal în original - traducere efectuată de traducător autorizat, legalizată de notar public cu Apostilă la Tribunal în original Programa analitică - Autentificata de Ministerul Educatie si apoi legalizata de catre Prefectura cu Apostila conform Conventiei de la Haga din 05.10.1961 -traducere efectuată de traducător autorizat, legalizată de notar public cu Apostilă la Tribunal în original Adeverinţă de confirmare din partea Colegiului universitar absolvit - în original copii xerox ale acestei documentaţii

6. Diploma de studii superioare universitare - Autentificata de Ministerul Educatie si apoi legalizata de catre Prefectura cu Apostila conform Conventiei de la Haga din 05.10.1961

-copie conformă cu originalul efectuată de notar public şi legalizată cu Apostilă la Tribunal în original -traducere efectuată de traducător autorizat, legalizată de notar public cu Apostilă la Tribunal în original Foaia matricolă pentru anii de studii universitare / supliment la diplomă – Autentificata de Ministerul Educatie si apoi legalizata de catre Prefectura cu Apostila conform Conventiei de la Haga din 05.10.1961 -copie conformă cu originalul efectuată de notar public şi legalizată cu Apostilă la Tribunal în original -traducere efectuată de traducător autorizat, legalizată de notar public cu Apostilă la Tribunal în original Programa analitică - diplomă - Autentificata de Ministerul Educatie si apoi legalizata de catre Prefectura cu Apostila conform Conventiei de la Haga din 05.10.1961 - traducere efectuată de traducător autorizat, legalizată de notar public cu Apostilă la Tribunal – în original Adeverinţă de confirmare din partea Universităţii absolvite - în original copii xerox ale acestei documentaţii

7. Diploma de licenţă - Autentificata de Ministerul Educatie si apoi legalizata de catre Prefectura cu Apostila conform Conventiei de la Haga din 05.10.1961

-copie conformă cu originalul efectuată de notar public şi legalizată cu Apostilă la Tribunal în original

- traducere efectuată de traducător autorizat, legalizată de notar public cu Apostilă la Tribunal în original Foaia matricolă pentru anii de studii universitare - Autentificata de Ministerul Educatie si apoi legalizata de catre Prefectura cu Apostila conform Conventiei de la Haga din 05.10.1961 -copie conformă cu originalul efectuată de notar public şi legalizată cu Apostilă la Tribunal în original -traducere efectuată de traducător autorizat, legalizată de notar public cu Apostilă la Tribunal în original Programa analitică universitare - Autentificata de Ministerul Educatie si apoi legalizzata de catre Prefectura cu Apostila conform Conventiei de la Haga din 05.10.1961 -traducere efectuată de traducător autorizat, legalizată de notar public cu Apostilă la Tribunal în original Adeverinţă de confirmare din partea Universităţii absolvite - în original copii xerox ale acestei documentaţii

8. Diploma de master - Autentificata de Ministerul Educatie si apoi legalizata de catre Prefectura cu Apostila conform Conventiei de la Haga din 05.10.1961 (dupa caz)

-copie conformă cu originalul efectuată de notar public şi legalizată cu Apostilă la Tribunal în original - traducere efectuată de traducător autorizat, legalizată de notar public cu Apostilă la Tribunal în original Foaia matricolă pentru anii de studii postuniversitare- Autentificata de Ministerul Educatie si apoi legalizata de catre Prefectura cu Apostila conform Conventiei de la Haga din 05.10.1961 -copie conformă cu originalul efectuată de notar public şi legalizată cu Apostilă la Tribunal în original - traducere efectuată de traducător autorizat, legalizată de notar public cu Apostilă la Tribunal în original Programa analitică - Autentificata de Ministerul Educatie si apoi legalizata de catre Prefectura cu Apostila conform Conventiei de la Haga din 05.10.1961 - traducere efectuată de traducător autorizat, legalizată de notar public cu Apostilă laTribunal în original Adeverinţă de confirmare din partea Universităţii absolvite - în original copii xerox ale acestei documentaţii

Sectii Consulare (RO) pentru depunerea documentelor

Studenti romani care vor sa obtina declaratia de valoare in loco, trebuie sa se adreseze si sa depuna documentele necesare la una dintre aceste doua Sectii Consulare in functie de judetul din care ei fac parte. Astfel:

1. Consulatul general al Italiei la Timisoara este competent pentru judetele: - Alba, Arad, Bihor, Bistrita Nasaud, Caras Severin, Cluj, Hunedoara, Maramures, Mures, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Timis.

Consulatul General din Timisoara Timisoara, Str. Putna 6 tel: 0040 256 408630 begin_of_the_skype_highlighting              0040 256 408630      end_of_the_skype_highlighting; 0040 256 408 660 fax: 0040 256 221257 e-mail: consolato.timisoara@esteri.it

2. Pentru cei care fac parte din unul dintre aceste judete: Arges, Bacau, Botosani, Braila, Brasov, Bucuresti, Buzau, Calarasi, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Valcea, Vaslui, Vrancea se pot adresa in vederea eliberarii declaratiei de valoare in loco la Sectia Consulara din Bucuresti.

Sectia Consulara din Bucuresti Str. Arch. Ion Mincu, 12 Bucuresti Tel: +40 21 223.2424 Fax: +40 21 223.4550 e-mail: consolato.bucarest@esteri.it


Pentru intrebari referitoare la obtinerea documentelor sus mentionate, cat si a altor intrebari de natura juridica in favoarea studentului roman care doreste a studia in Italia, referitor la demersurile, elaborarea, pregatirea, informarea si consilierea acestora, puteti contacta membrii echipei LSRS Italia.

Costuri

Pentru informatii privind taxele universitare va rugam sa consultati pagina Universitatii care va intereseaza la sectiuna Universități și specializări.

Finanțare

Lista organizatiilor si institutiilor italiene pentru dreptul la studiul universitar

Aceste organizatii si institutii ofera: burse, cazare si alte servicii de suport pentru studentii straini in Italia. Avand in vedere ca sunt organizate pe regiuni, studentii interesati sunt rugati sa se informeze direct in ceea ce priveste cerintele de indeplinit si actele necesare de pregatit pentru regiunea in care intentioneaza sa urmeze cursurile universitare.

In general, actele necesare sunt cele pe care le pregatiti pentru a va inscrie la facultate. LSRS Italia poate oferi consulente la cerere.

 • Ancona

Ente regionale per il diritto allo studio universitario (Ersu), Vicolo della Serpe 1, 60121 Ancona, tel. 071-227411 (centr.), fax 071-57516, e-mail: ersuced@tin.it Sito web: http://www.ersu-ancona.it/home.php Presidente: Prof. Valeriano Balloni

 • Bari

Ente per il diritto allo studio universitario (Edisu), Via Einstein 39, 70100 Bari, tel. 080-5538111 (centr.), 080-5438065 (segreteria generale), fax 080-5576028 e-mail: edisueconomato@tin.it sito web: http://www.edisuniversita.ba.it Presidente: Prof. Luciano Cavallo

Ente per il diritto allo studio universitario (Edisu - Politecnico), Via Gobetti 26, 70125 Bari tel. 080-5475311 (centr.), fax 080-5521649 Presidente: Prof. Domenico Ricchiuti.

 • Benevento

Ente per il diritto allo studio universitario (Edisu),Via Nicola Calandra, 82100 Benevento, tel./fax 0824-51506 Presidente: Prof. Filippo de Rossi

 • Bergamo

Istituto per il diritto allo studio universitario (Isu), Via S. Salvatore 12/14, 24129 Bergamo, tel. 035-213148, fax 035-226614, e-mail: isuberg@tin.it , sito web: http://www.unibg.it/isu Presidente: Prof. Maria Teresa Vespucci

 • Bologna

Azienda regionale per il diritto allo studio universitario di Bologna (Arstud), Via Santa Maria Maggiore 4, 40121 Bologna, tel. 051-6436711, fax 051-235645, e-mail: utenti@arstud.unibo.it , sito web: http://www.arstud.unibo.it Presidente: Prof. Giorgio Bonaga

 • Bolzano

Provincia autonoma di Bolzano, Ufficio per l’assistenza scolastica ed universitaria - Settore promozione studi universitari, Via Andreas Hofer 18, 39100 Bolzano, tel. 0471-993303, fax 0471-992909, e-mail: eva.vicari@provincia.bz.it, sito web: http://www.provincia.bz.it Coordinatrice: Dott.ssa Eva Vicari

 • Brescia

Istituto per il diritto allo studio universitario (Isu) dell’Università degli studi di Brescia, Viale Europa 39, 25133 Mompiano - Brescia, tel. 030-2008484/2091818, fax 030-2008470 e-mail: isuinfo@cci.unibs.it , sito web: http://www.isu.unibs.it Presidente: Avv. Bruno Faustini

 • Cagliari

Ente regionale per il diritto allo studio universitario (Ersu), Via fratelli Falletti 28, 09121 Cagliari, tel. 070-20191 (centr.), fax 070-2019306, e-mail: ersuca.direzione@regione.sardegna.it , sito web: http://www.regione.sardegna.it/ersuca Presidente: Dott. Luigi Sotgiu

 • Camerino

Ente regionale per il diritto allo studio universitario (Ersu), Località Colle Paradiso 1, 62032 Camerino, tel. 0737-4911(centr.), fax 0737-492573, e-mail: camerino@ersucam.sinp.net sitoweb: http://www.unicam.it/ersu Presidente: Avv. Mario Cavallaro

 • Campobasso

Ente per il diritto allo studio universitario (Esu), Via Zurlo 2/a, 86100 Campobasso, tel. 0874-698146, fax 0874-698147, e-mail: esucb@molisedati.it sito web: http://www.molisedati.it/esu1.htm Presidente: Dott. Pellegrino Amore

 • Cassino

Azienda per il diritto allo studio universitario (Adisu), Via E. de Nicola 93, 03043 Cassino, tel. 0776-3181 (centr.), fax 0776-311477, e-mail: adisucas@sirio.regione.lazio.it, sito web: www.adisucas.it Presidente: Dott. Luigi Russo

 • Castellanza

Università Carlo Cattaneo Castellanza - Liuc, Ufficio Diritto allo studio, Corso Matteotti 22, 21053 Castellanza, tel. 0331-572350, fax 0331-483442, e-mail: dirstud@liuc.it sito web: http://www.liuc.it Referente: Dott.ssa Lucia Lalli

 • Catania

Opera universitaria dell’Università di Catania, Via Etnea 742, 95131 Catania, tel. 095-505435/6404, fax 095-505432, Presidente: Prof. Ignazio Maria Marino

 • Chieti

Azienda per il diritto allo studio universitario (Adsu), Viale dell’Unità d'Italia 90, 66013 Chieti scalo, tel. 0871-561897/740, fax 0871-560062, e-mail: ads.ch@tin.it sito web: http://www.unich.it Presidente: Prof. Filippo Pollice

 • Cosenza

Centro residenziale dell’Università degli studi della Calabria, 87036 Arcavacata di Rende, tel. 0984-8325000, fax 0984-8325041, e-mail: moi.chiodi@unical.it, dir.cresid@unical.it, sito web: www.unical.it/centri/cr Direttore: Prof. Pietro Brandmayer

 • Ferrara

Azienda regionale per il diritto allo studio universitario (Ardsu), Via G. d’Arezzo 2, 44100 Ferrara, tel. 0532-705073/757057, fax 0532-705076, e-mail: ard@dns.unife.it. Ufficio studenti: Via Coramari 4, 44100 Ferrara, tel. 0532-210346, 0532-240060, fax 0532-241555 e-mail: stu@dns.unife.it , sito web: http://www.unife.it/ardsu Presidente: Dott. Roberto Polastri

 • Firenze

Azienda regionale per il diritto allo studio universitario (Ardsu), Viale Antonio Gramsci 36, 50132 Firenze, tel. 055-22611 (centr.), fax 055-2261258, e-mail: mbox@azidistu.fi.it sito web: http://www.azidistu.fi.it Presidente: Dott.ssa Silvia Fissi

 • Foggia

Ente per il diritto allo studio universitario (Edisu) di Foggia, Via Trieste 14, 71100 Foggia, tel. 0881-568103, fax 0881-708028 e-mail: edisu@edisu-foggia.it , sito web: http://www.edisu-foggia.it/index.html Presidente: Dott. Raffaele De Laurentis

 • Genova

Ente regionale per il diritto allo studio universitario (Ersu), Via Balbi 38/b, 16124 Genova, tel. 010-24911 (centr.), fax 010-2470924, e-mail: ersuinte@tin.it. sito web: http://www.ersu.genova.it Presidente: Prof. Guido Paoli

 • L’Aquila

Azienda per il diritto allo studio universitario (Adsu) di L’Aquila, Via XX settembre 46/52, 67100 L’Aquila, tel. 0862-66021, fax 0862660230, e-mail: adsu.aq@tin.it Presidente:Prof. Pier Ugo Foscolo

 • Lecce

Ente per il diritto allo studio universitario (Edisu), Via Adriatica 8, 73100 Lecce, tel. 0832-399212/3, fax 0832-399209, e-mail: edisulecce@libero.it Presidente: Avv. Giovanni Garrisi

 • Macerata

Ente regionale per il diritto allo studio universitario (Ersu), Viale Piave 35, 62100 Macerata, tel. 0733-233890, fax 0733-237879, e-mail: bacaloni@unimc.it , sito web: http://unimc.it/web_9900_ret/ateneo/ateneo.htm Presidente: Prof. Alfredo Calamanti

 • Messina

Opera universitaria di Messina, Via A. Gasparro is. 337, 98122 Messina, tel. 090-37186 (centralino), 090-345044, fax 090-3710198, e-mail: mario.oteri@operauniv.tn.it sito web: http://www.operauni.tn.it/cms-01.00/articolo.asp?IDcms=31&s=30&l= Presidente:Prof. Mario Oteri

 • Milano

Istituto per il diritto allo studio universitario (Isu) dell’Università degli studi di Milano Statale – Bicocca e dell’Università degli studi dell’Insubria, Via Clericetti 2, 20133 Milano, tel. 02-239561 (centr.), fax 02-23956211, e-mail: cuorisu@mailserver.unimi.it , sito web: http://users.unimi.it~isu/isu.htm Vice Presidente: Prof. Eugenio Adamoli

Istituto per il diritto allo studio universitario (Isu) del Politecnico di Milano, Via Gaetano Crespi 12, 20134 Milano, tel. 02-212111 (centr.), fax 02-26413237, e-mail: isu@pcsiwa.rett.polimi.it , sito web: http://www.polimi.it/isu Presidente: Prof. Aldo Ricca

Istituto per il diritto allo studio universitario (Isu) dell’Università commerciale Luigi Bocconi, Via R. Sarfatti 25, 20136 Milano, tel. 02-58362147, fax 02-58362148, e-mail: isu@uni-bocconi.it sito web: http://www.uni-bocconi.it/bocconi/servizi/isu/index.htm Presidente: Prof. Alfredo Viganò

Istituto per il diritto allo studio universitario (Isu) dell’Università cattolica del Sacro Cuore, Largo Agostino Gemelli 1, 20123 Milano, tel. 02-72342415, fax 02-8053215 e-mail: dbarbava@mi.unicatt.it , sito web: http://www.unicatt.it Presidente: Prof. Agostino Fusconi

Istituto per il diritto allo studio universitario (Isu) della Libera università di lingue e comunicazione - Iulm, Via Filippo da Liscate 3, 20143 Milano, tel. 02-89150148/54, fax 02-89150137, e-mail isuiulm@tin.it , sito web: http://iulm.it Presidente: Prof. Emanuele Ronchetti

 • Modena e Reggio Emilia

Azienda regionale per il diritto allo studio universitario di Modena e Reggio Emilia (Arestud), Via Vignolese 671, 41100 Modena, tel. 059-413713/4, fax 059-413750, e-mail: segreterie@arestud.unimo.it , sito web: http://www.arestud.unimo.it Presidente: Dott. Vanni Bulgarelli

 • Napoli

Ente regionale per il diritto allo studio universitario – Edisu Napoli 1, Via Alcide De Gasperi 45, 80133 Napoli, tel. 081-7603111 (centr.), fax 081-5510926, e-mail: edisu.na1@edisu.ftm.it , sito web: http://www.sele.it/edisuna1 Presidente: Avv. Adolfo Maiello

Ente regionale per il diritto allo studio universitario – Edisu Napoli 2, Piazza Municipio – Stazione marittima 62 (interno porto, I piano), 80133 Napoli, tel. 081-7810060, tel. e fax 081-5520327/7909290, sito web: http://www.pstfd.com/edisu2 Commissario: Prof. Giuseppe Vito Ente regionale per il diritto allo studio universitario – Edisu Caserta, Viale Carlo III, 81020 San Nicola la Strada (Ce), tel. 0823-450248, fax 0823-454433 e-mail: edisuass@tin.it , sito web: http://www.edisucaserta.it Commissario: Dott. Gaetano Giglio

 • Padova

Azienda per la gestione del diritto allo studio universitario (Esu), Via san Francesco 122, 35121 Padova, tel. 049-8235611 (centr.), fax 049-8235663 e-mail: esu@esu.pd.it , sito web: http://www.esu.pd.it Presidente: Dott. Giuseppe Gottardo

 • Palermo

Opera universitaria dell’Università di Palermo, Piazza Ignazio Florio 24, 90139 Palermo, tel. 091-6545918 (centr.), fax 091-6545920, e-mail: operapa@unipa.it sito web: http://www.unipa.it/operapa Presidente: Prof. Antonino Bono

 • Parma

Azienda comunale per il diritto allo studio universitario (Adsu), Vicolo Grossardi 4, 43100 Parma, tel. 0521-2139 (centr.), fax 0521-213620 e-mail: servizi.benefici@adsuparma.it , sito web: http://www.adsuparma.it Presidente: Dott.ssa Margherita Cavalieri

 • Pavia

Istituto per il diritto allo studio universitario (Isu), Via Calatafimi 11, 27100 Pavia, tel. 0382-29218/27742, fax 0382-29045, e-mail: presidenza@isu.pv.it, sito web: http://www.isu.pv.it Presidente: Dott. Graziano Leonardelli

 • Perugia

Agenzia per il diritto allo studio universitario (Adisu), Via Benedetta 14, 06123 Perugia, tel. 075-4691 (centr.), fax 075-5847107, e-mail: dirstupg@tin.it , sito web: http://www.adisupg.it Presidente: Prof. Ruggero Campi

Centro sociale dell’Università per stranieri, Via Bartolo 43/f, 06100 Perugia, tel.e fax 075-5728905, fax 075-5746213, e-mail: relstu@unistrapg.it Direttore: Dott. Enzo Forini

 • Pisa

Azienda regionale per il diritto allo studio universitario (Ardsu), Piazza dei Cavalieri 6, 56126 Pisa, tel. 050-567111 (centr.), fax 050-562032, e-mail: ardsu@dsu.pisa.it , sito web: http://www.unipi.it/dsu-pi.html. Presidente: Dott. David Gay

 • Potenza

Azienda regionale per il diritto allo studio universitario della Basilicata (Ardsu), Viale del Basento 118, 85100 Potenza, tel. 0971-473569, fax 0971-473412 e-mail: aziendaregionaledirittos@tin.it , sito web: http://www.unibas.it Presidente: Prof. Antonio Papaleo

 • Reggio Calabria

Ente per il diritto allo studio universitario (Edis), Via Tommaso Campanella 40, 89100 Reggio Calabria, tel. 0965-811023, fax 0965-331924/312312 Presidente: Prof.ssa Ornella Milella

 • Roma

Azienda per il diritto allo studio universitario (Adisu) “La Sapienza”, Via Cesare De Lollis 24/b, 00185 Roma, tel. 06-49701(centr.), fax 06-4970204 e-mail: urpadisu@sirio.regione.lazio.it , sito web: http://adisurm1.sirio.regione.lazio.it Presidente: Prof. Maurizio Tenenbaum

Azienda per il diritto agli studi universitari (Adisu) “Tor Vergata”, Via Arrigo Cavaglieri 6, 00173 Roma, tel. 06-7264001, fax 06-72640039, e-mail: studenti@adisu.uniroma2.it, siti web: http://www.adisu.uniroma2.it e http://adisurm2.sirio.regione.lazio.it Presidente: Prof. Vittorio Colizzi

Azienda per il diritto allo studio universitario (Adisu) Roma Tre, Via della Vasca navale 79/81, 00146 Roma, tel. 06-55173302/4/6/7, fax 06-5593852 sito web: http://www.sirio.regione.lazio.it/dir_studio/DirStu.htm Presidente: Prof. Antonio Sotgia

Libera università internazionale degli studi sociali Guido Carli - Diritto allo studio, Viale Gorizia 17, 00198 Roma, tel. 06-85225410, fax 06-85225404 e-mail: diritto.studio@luiss.it , sito web: http://www.luiss.it/dstudio/index.htm Responsabile: Dott.ssa Patrizia Ziino

Istituto per il diritto allo studio universitario (Isu) della Cattolica (sede di Roma), Largo F. Vito 1, 00168 Roma, tel. 06-30154210, tel.e fax 06-3050120 e-mail: isuroma@rm.unicatt.it , sito web: http://www.unicat.it Responsabile: Sig. Giovanni Consolini

Libera università “Maria SS. Assunta” – Ufficio diritto allo studio, Via Pompeo Magno 22, 00193 Roma, tel. 06-68422432, fax 06-68422511 e-mail: lumsa@lumsa.it , sito web: http://www.lumsa.it/LUMSA/site/507/default.aspx Direttore: Dott.ssa Giannina Di Marco

Università Campus Bio-Medico (CBM) – Ufficio diritto allo studio, Via Prenestina 1019, 00155 Roma, tel. 06-22541800, fax 06-22541456, e-mail: m.macri@unicampus.it Responsabile: Dott.ssa M. Cristina Macrì

 • Salerno

Ente per il diritto allo studio universitario (Edisu), Via Irno 63, 84100 Salerno, tel. 089-799261/002/072, fax 089-798868; Via Ponte don Melillo c/o Cittadella universitaria, 84084 Fisciano, tel. 089-963072, fax 089-963073 e-mail: studenti@edisu.sa.it ; sito web: http://www.edisu.sa.it Presidente: Prof.ssa Maria Proto

 • Sassari

Ente regionale per il diritto allo studio universitario (Ersu), Via Carbonazzi 14, 07100 Sassari, tel. 079-258258, fax 079-272118 Presidente: Dott.ssa Angela Mameli

 • Siena

Azienda regionale per il diritto allo studio universitario (Ardsu), Via dei Termini 6, 53100 Siena, tel. 0577-292000 (centr.), fax 0577-222358 e-mail: infostudenti@dsu.siena.it , sito web: http://www.dsu.siena.it Presidente: Prof. Enrico Zanchi Direttore: dott. Ubaldo Lanari Ufficio assistenza e informazioni agli studenti dell’Università per stranieri di Siena, Via Pantaneto 45, 53100 Siena, tel. 0577-240106/04/15, fax 0577-283163 e-mail: uffass@unistrasi.it , info@unistrasi.it , sito web: http://www.unistrasi.it Responsabile: Sig.ra Simona Serchi

 • Teramo

Azienda per il diritto agli studi universitari (Adsu) dell’Università di Teramo, Via Cerulli Irelli 17/19, 64100 Teramo, tel. 0861-250988, fax 0861-241272 e-mail: adsu002@sgolfree.it , sito web: http://www.unite.it/Ateneo/diritto.html Presidente: Prof. A. di Croce

 • Torino

Ente regionale per il diritto allo studio universitario (Edisu), Via Madama Cristina 83, 10126 Torino, tel. 011-6531111 (centr.), fax 011-6531150 e-mail: Edisu@eds.unito.it , sito web: http://www.eds.unito.it Presidente: Dott. Antonio Postiglione

 • Trento

Opera universitaria di Trento, Via Zanella 1/A, 38100 Trento, tel. 0461-217411, fax 0461-217444/2117466, e-mail: info@operauni.tn.it , sito web: http://www.operauni.tn.it Presidente: Prof. Fulvio Zuelli

 • Trieste

Ente regionale per il diritto allo studio universitario (Erdisu) di Trieste, Salita Monte Valerio 3, 34127 Trieste, tel. 040-3595329/3595205, fax 040-3595319, e-mail: segreteria@erdisu.trieste.it , dirittoallostudio@erdisu.trieste.it , sito web: http://www.univ.trieste.it./erdisu Presidente: Prof.ssa Maria Cristina Pedicchio

 • Udine

Ente regionale per il diritto allo studio universitario (Erdisu) dell’Università di Udine, Viale Ungheria 43, 33100 Udine, tel. 0432-501581/432245716, fax 0432-21846 e-mail: erdisu.ud@regione.fvg.it , sito web: http://www.regione.fvg.it/entireg/fr2-erud.htm Presidente: Prof. Lorenzo Tosolini

 • Urbino

Ente regionale per il diritto allo studio universitario (Ersu), Via Vittorio Veneto 43, 61029 Urbino, tel. 0722-35191, fax 0722-2914,via del Popolo 11, tel. 0722-350709, fax 0722-322329 e-mail: dirittostudio@esurbino.marche.it , sito web: http://www.ersurbino.marche.it Presidente: Prof. Mario Luni

 • Venezia

Azienda per il diritto allo studio universitario (Esu), Dorsoduro 3439/a, 30125 Venezia, tel. 041- 2727101, fax 041-5285655, e-mail: esuve@unive.it , sito web: http://helios.unive.it/~esuve/ Presidente: Prof. Gianni Capalboì

 • Verona

Azienda regionale per il diritto allo studio universitario (Esu), Via dell’Artigliere 9, 37129 Verona, tel. 045-8052811, fax 045-805284 e-mail: esuvr1@chiostro.univr.it , sito web: http://www.univr.it/esu Presidente: Dott. Giovanni Pavesi

 • Viterbo

Azienda per il diritto allo studio universitario (Adisu) dell’Università della Tuscia, Via Cardarelli 73/75, 01100 Viterbo, tel. 0761-1274672, fax 0761-274666, e-mail: adisuvt@sirio.regione.lazio.it Presidente: Prof. Vittorio Pugliesi


NB Este posibil ca aceasta lista sa nu contina totalitatea institutiilor italiane- in directa legatura cu universitatile- care ofera burse si servicii studentilor- indiferent de nationalitatea acestora. Pentru observatii va rugam sa contactati echipa LSRS Italia.


Universități și specializări

Politecnica delle Marche

Università degli Studi dell’Aquila

Università degli Studi di Bari

Università degli Studi della Basilicata

Università degli Studi di Bologna

Università degli Studi di Brescia

Università degli Studi di Cagliari

Università della Calabria

Università degli Studi di Camerino

Università degli studi di Catania

Università degli Studi di Catanzaro “Magna Grecia”

Università degli Studi “Gabriele D’Annuzio” di Chieti-Pescara

Università degli Studi di Ferrara

Università degli Studi di Firenze

Università degli Studi di Foggia

Università degli Studi di Genova

Università degli Studi dell’Insubria

Università degli Studi di Messina

Università degli Studi di Milano

Università degli Studi di Milano – Bicocca

Università Cattolica del “Sacro Cuore” di Milano

Libera Università “Vita Salute San Raffaele” di Milano

Libera Università “Vita Salute San Raffaele” di Milano

Università degli Studi di Modena e Reggio Emilia

Università degli Studi del Molise

Università degli Studi di Napoli

Seconda Università degli Studi di Napoli

Università degli Studi di Padova

Università degli Studi di Palermo

Università degli Studi di Parma

Università degli studi di Pavia

Università degli Studi di Perugia

Università degli Studi del Piemonte Orientale “Amedeo Avogadro”

Università degli Studi di Pisa

Sapienza Università di Roma

Università degli Studi di Roma “Tor Vergata”

Università “Campus Bio-medico” di Roma

Università degli Studi di Salerno

Università degli Studi di Sassari

Università degli Studi di Siena

Università degli Studi di Torino

Università degli Studi di Trieste

Università degli Studi di Udine

Università degli Studi di Urbino

Università degli Studi di Verona


Pentru informatii de natura financiara va rugam sa consultati sectiunea tasse universitarie pentru Universitatea/programul care va intereseaza.

NB Lista cuprinsa la sectiunea Finanțare a acestui Ghid ofera informatii despre bursele de studiu, facilităţi, etc. Sectiunea Universități și specializări cuprinde cele mai importante universitati din Italia. Nu reprezinta preferintele LSRS-ului ca Liga. Pentru informatii si sesizari contactati echipa LSRS Italia.

Institutii artistice, muzicale

Clasificarea Universitatilor italiene

Acest site ofera o clasificare destul de buna: Webometrics Ranking of World Universities


o alta clasificare: Il Sole24ore


Pentru consulente specifice unei materii puteti contacta echipa LSRS Italia.

Cursuri, Formare profesionala in afara Universitatii

Regiunile Italiei ofera tinerilor cursuri de formare profesionala gratuite sau cu taxa redusa. Aceste cursuri sunt recunoscute pe teritoriul Italiei si european:

Baza de date pentru Regiunea Lazio

Pentru bazele de date pentru urmatoarele Regiuni • Abruzzo • Basilicata • Calabria • Campania • Emilia Romagna • Friuli Venezia Giulia • Lazio • Liguria • Lombardia • Marche • Molise • Piemonte • Puglia • Sardegna • Sicilia • Toscana • Trentino Alto Adige • Umbria • Val d'Aosta • Veneto

Burse obtinute prin Regiuni - il Catalogo Interregionale contiene percorsi di alta formazione appartenenti alle seguenti tipologie: master universitari, master non universitari, corsi di specializzazione e riqualificazione.

Cursuri de specializare non-universitare si universitare website EDUCAEDU

Cursuri de specializare non-universitare si universitare website IFOA - Centro di Formazione e Servizi delle Camere di Commercio

Cercetare etc

Pentru Doctoratele oferite de catre Universitatile italiene consultati sectiunea Universități și specializări. Doctoratele in Italia au un numar limitat de burse. Acestea se obtin prin concurs. Consultati cu atentie Regulamentul Doctoratului care va intereseaza pentru detalii si cerinte specifice.

Consiliul National italian pentru Cercetare - Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR)

Cercetare în domeniul dezvoltării durabile: Fundatia Eni Enrico Mattei (FEEM)

Directiva 36/2005/EC

Notă: de la 1 ianuarie 2014 prevederile tăiate nu mai privesc cetățenii români.

Această directivă prevede accesul pe piața muncii în statele UE, fără recunoașterea diplomelor, pentru medicii, medicii dentiști, farmaciștii, asistenții medicali generaliști, moașele, medicii veterinari și arhitecții dintr-o țară a UE. Tuturor practicanților anumitor profesii medicale (autohtoni sau străini) li se poate cere să fie înscriși în registrul național al practicanților de profesii medicale pentru a practica într-o anume țară din UE. Arhitecților li se poate cere să fie înregistrați în registrul național al arhitecților.

Acest acces se referă la accesul în șapte profesiuni reglementate, nu ține loc de permis de muncă sau de document de ședere. Cei care nu au drept de muncă în respectivul stat al UE trebuie să-l capete pentru a putea fi angajați în acest mod. Lor li se permite însă să înceapă o afacere pe cont propriu.

Recunoașterea europeană a diplomei de inginer

Inginerii pot obține titlul Eur. Ing. din partea en FEANI prin ro AGIR sau altă organizație membră a FEANI.

Notă: titlul Eur. Ing. nu este recunoscut de către Italia și nu poate fi obținut și/sau purtat în Italia, deoarece membrului italian al FEANI nu îi este permis să se substituie autorităților italiene de recunoaștere a diplomelor străine. A purta titlul profesional Eur. Ing. în Italia ar introduce confuzie cu titlul profesional italian, titlu care poate fi acordat doar de către administrația educațională italiană. În Italia se pot purta numai titlurile permise de legile italiene și numai conform acestor legi. În schimb, cei care au primit titlul de inginer în Italia pot cere titlul Eur. Ing. din altă țară europeană.

Alte surse de informare

Condiții de ședere într-un alt stat al Uniunii Europene

Notă: de la 1 ianuarie 2014 prevederile tăiate nu mai privesc cetățenii români.

De la 1 ianuarie 2014, cetățenii români au liber la muncă în 27 de țări din UE. Dreptul de muncă nu este același lucru cu dreptul de ședere, deși în general cetățenii români care au de muncă au și drept de ședere în statele membre ale UE.

Conform Directivei 2004/38/EC, ca afirmație generală, șederea liberă a unui cetățean european și a membrilor săi de familie într-un alt stat al UE durează maxim trei luni.

De asemenea, statele UE pot interzice intrarea pe teritoriul lor a cetățenilor din alte state UE care reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, siguranța publică sau al căror acces este interzis printr-o măsură de administrație publică.

„În țările membre ale Spațiului Schengen, cetățenii români au dreptul legal de ședere o perioadă de 90 zile într-un interval de 6 luni, potrivit articolul 20, paragraful 1, din Convenția de aplicare a Acordului Schengen. Pot fi făcute mai multe călătorii în acest interval, dar totalul zilelor de ședere nu trebuie sa depășească 90, de la data primei intrări în Spațiul Schengen.

După consumarea celor 90 zile, cetățeanul român are obligația de a părăsi Spațiul Schengen, putând reintra, la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la data primei intrări.”
Poliția de frontieră, România

Pentru șederea de mai mult de trei luni trebuiesc îndeplinite condițiile de la Art. 7 al directivei. Acesta prevede că au drept de ședere cetățenii Uniunii care îndeplinesc unul din punctele (a), (b) sau (c) și membrii lor de familie, conform punctului (d):

a) cei care muncesc (legal, adică având drept de muncă) sau sunt self-employed (persoană fizică autorizată) în statul respectiv;
b) au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv și au totodată o asigurare medicală cuprinzătoare;
c) - sunt înscriși ca studenți la o unitate de învățământ publică sau privată acreditată sau finanțată de statul respectiv, inclusiv în învățământul profesional, și
- au o asigurare medicală cuprinzătoare și asigură totodată statul respectiv printr-o declarație sau alt mijloc echivalent că au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv pe durata șederii lor;
d) sunt membri de familie ai unui cetățean al Uniunii care îndeplinește condițiile de la punctele (a), (b) sau (c).

Conform art. 14, dacă cetățenii europeni și membrii lor de familie au intrat în statul gazdă pentru a căuta de muncă, ei nu vor fi expulzați dacă dovedesc că ei continuă să-și caute de muncă și că au o șansă reală de a fi angajați, cu excepția cazurilor prevăzute de măsuri de administrare publică, de siguranță publică sau de sănătate publică.

Unele state impun cererea unui document de ședere într-un anumit număr de zile de la intrarea în țara respectivă într-un scop de ședere care cade sub art. 7. A nu-l cere la timp poate fi pedepsit cu amendă sau reținere (detenție), dacă dreptul acelui stat prevede acest lucru.

A comite infracțiuni grave sau a primi ajutor social (peste 50% din venit) constituie temeiuri de expulzare. Cel din urmă temei nu se aplică azilanților recunoscuți și rezidenților pe termen lung ai UE. Expulzarea cetățenilor europeni dintr-un stat al UE poate fi contestată în trei instanțe înainte de rămâne definitivă.

Dovedirea cetățeniei europene se face în baza pașaportului sau buletinului de identitate, care constituie documente de călătorie (permisul de conducere și documentul de ședere nu constituie dovezi ale cetățeniei). Legitimarea cu documentul de ședere se poate face doar în statul în care a fost emis, în restul țărilor UE el are doar valoare de viză de intrare în statul care l-a emis sau de viză Schengen în cazul emiterii de către un stat membru al Acordului de la Schengen.

Cei care au permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene îl pot preschimba pe un nou permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene, emis de statul în care se mută, cu condiția să aibă un scop de ședere permanentă recunoscut de lege. Acest permis conferă drept de muncă și drept la ajutor social în statul care l-a emis. Danemarca, Irlanda și Marea Britanie nu participă la preschimbarea acestor permise.

Cetățenii români care au muncit în mod legal timp de 12 luni neîntrerupt (cu excepția vacanțelor legale sau a concediului de boală/maternitate) ca angajați într-un stat al UE primesc liber la muncă în respectivul stat, cf. ro Anexa VII. Lista menționată la articolul 20 din protocol: măsuri tranzitorii, România. 1.(2). Acest drept se pierde la părăsirea statului respectiv.

„(8) Pe durata suspendării aplicării articolelor 1 - 6 din Regulamentul (CEE) nr. 1612/68 în temeiul alineatelor (2) - (5) şi (7) de mai sus, în ceea ce priveşte dreptul membrilor familiilor lucrătorilor de a accede la un loc de muncă, se aplică articolul 23 din Directiva 2004/38/CE în România cu privire la resortisanţii actualelor state membre şi în actualele state membre cu privire la resortisanţii români, în următoarele condiţii:

— soţul unui lucrător şi descendenţii acestora care nu depăşesc vârsta de 21 de ani sau care se află în întreţinerea acestora, care locuiesc legal împreună cu lucrătorul pe teritoriul unui stat membru la data aderării, beneficiază, după aderare, de acces imediat pe piaţa forţei de muncă din acel stat membru. Această dispoziţie nu se aplică membrilor familiei unui lucrător care a fost admis legal pe piaţa forţei de muncă din acel stat membru pentru o perioadă de mai puţin de 12 luni;
— soţul unui lucrător şi descendenţii acestora care nu depăşesc vârsta de 21 de ani sau care se află în întreţinerea acestora, care locuiesc legal împreună cu lucrătorul pe teritoriul unui stat membru la o dată ulterioară aderării, dar în cursul perioadei de aplicare a dispoziţiilor tranzitorii stabilite mai sus, beneficiază de acces pe piaţa forţei de muncă din respectivul stat membru în cazul în care au locuit în acel stat membru cel puţin optsprezece luni sau din al treilea an după data aderării, oricare din aceste date intervine prima în ordine cronologică.

Aceste dispoziţii nu aduc atingere măsurilor mai favorabile, indiferent dacă acestea sunt de drept intern sau rezultă din acorduri bilaterale.”
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, ANEXA VII. Lista menţionată la articolul 20 din protocol: măsuri tranzitorii, România

Șederea într-un alt stat al UE este explicată în detaliu de Ministerul Administrației și Internelor în ro Ghidul românului în UE.

Surse de informare asupra dreptului de ședere

Ghiduri

UE:

Dreptul de muncă al cetățenilor români în UE:

Întrebări frecvente

Dacă ai întrebări suplimentare legate de procesul de admitere în Italia, te rugăm să trimiți un e-mail la contact@it.lsrs.ro

Echipa LSRS Italia

contact@it.lsrs.ro - E-mail de contact principal pentru Ambasada Italia a Ligii Studentilor Romani din Strainatate

Unelte personale